Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
19 godzin temu, JohnDoe napisał:

Tutaj przeważnie tak jest, że ludzie widzą to co nie trzeba i nie jest tematem 😂

JohnDoe , a czego się spodziewałeś ! Sprzętu to my mamy dosyć na co dzień ! :) A'propos , gdzie kupiłeś dywanik ? :) 

No , dobra , John , jesteś koronnym przykładem , że można zbudować oryginalny system , taki tylko Twój. B&W prezentują się świetnie , jest nietuzinkowy design , stary żółte przetworniki / kurde zawsze wolałem ten przygaszony żółty keflaru w starych konstrukcjach Bawersów , niż ten obecny jaskrawy/, drewno , konstrukcja zamknięta , po prostu coś innego niż wszechobecna sieczka. Accuphase dodaje elegancji , i świetnie się komponuje z B&W . Bardzo , bardzo fajny system , gratuluję.

Napisano

Dzięki Tomek. Accu mnie tak nie rajcuje jak te paczki dziwne 40 letnie. Ale razem tworzą fajny duet. Dziś dałem wosk specjalny do forniru i odzyskały blask i barwę drewna. Super wyglądają 🙂👍

Napisano

Zaraziłem się od Was  😁  

Tyle, że Wy szukacie/liście vintage do lampy a ja szukałem do tranzystora. No i się trafiły na eBay UK 😉

Ale kurde nic o nich nie wiem..... 😞

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, seba3002 napisał:

Piękne 🙂. Widzę, że jest tu spore grono miłośników vintage 🙂

Czy ja wiem czy vintage? 😊

Kolumny Regi może i tak, kolumny Roro to początek lat 2000 - co najważniejsze - i tak nie są moje..... a moje graty to już lata współczesne ponieważ właśnie z vintage się wyleczyłem rok temu.

Może niefart, może zwykły pech - zwał jak zwał ale straty, a raczej wkład po zakupie sprzętu vintage "puścił mnie z torbami" bo nawet monosy Sphinx z okolic 1999r oddałem za 1/2 ceny z powodu braku możliwości naprawy (niedostępne tranzystory). Naprawa szpulowca Teac A 3340 S + naprawa Telefunkena TRX 2000 + przegląd Sansui AU 777 (ten akurat był OK) i wspomniana sprzedaż za pół ceny monobloków.... jakieś 6 tys zł w plecy więc ja za vintage już podziękuje. 

Aby się nie rozpisywać mocno uogólnię

Nie ma opcji, aby sprzęt 40-50 letni był w pełni sprawny, bez wyschnietych elektrolitów , bez nie równo grających kanałów itd itd itd...... Może trafimy sprzęt "sprawny" ale jak na tamte czasy z wyższej półki tzn Sansui, Accu...... 

z nastawieniem na "może".

Nawet sprzęty sprzedawane " full serwis" to jedna wielka rzeźba, czyli mnóstwo elementów z innej parafii + puszka kontaktu w sprayu na 1cm2 😂

Edytowano przez Kamill00
Napisano

Z kolumnami vintage jest chyba mniejsze ryzyko wtopienia dużej gotówki niż z resztą klocków. Chociaż, sam mam teraz do naprawy jeden z głośników. Jednak to nie powinno być zbyt drogie.   Czasem to wszystko kosztuje niestety.  

Napisano (edytowany)

Jeśli wiesz, co kupujesz, troszkę się znasz i masz jakiegoś sprawdzonego serwisanta to ryzyko jest mniejsze.

I nie wolno się napalać. Wszystko z rozsądkiem. W audio okazje roku zdażają się codziennie ;)

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)

Skoro dyskusja po zamknięciu podobnego tematu przeniosła się tutaj, to wrzucam ponownie swoje zabawki. 

Trochę poprzednie wpisy nadały tu klimatu vintage, a u mnie chociaż gramofon nieco się w ten właśnie klimat wpisuje :)

Pewnie zagadek wielkich tu nie ma, ale dla porządku:

- Marantz PM6006 (lada chwila do wymiany na coś wyższej klasy, ale jeszcze bez decyzji - chętnie posłucham rad co tu można wpasować ;) )

- Triangle Comete EZ Piano Black

- gramofon Universum F2095 + AT95e

- MiBox 4k jako Chromecast audio + DAC Audiotrak Prodigy Cube z opampem Burson V5i (chyba następny w kolejce do wymiany :) )

IMG_20201009_160832.jpg

IMG_20201009_161657.jpg

IMG_20201009_162131.jpg

Edytowano przez Piotrek Pszczoła
Napisano

No właśnie, był tu kiedyś temat, w którym kolega chciał zastosować wzmacniacz lampowy jako, między innymi końcówkę mocy, w kinie domowym. I też zostało mu to odradzane ze względu na żywotność lampy. Ja sam kiedyś byłem zainteresowany wzmacniaczem lampowym fezz luna. Może zadzwoń do nich i zapytaj czy takie urządzenie sprawdzi się też przy oglądaniu Tv. 

Napisano

Fajnie słucha się dialogów na lampie ,ale nie jest to opłacalne + lampy mocno dogrzewają w lecie (bez klimy jest kiepsko) - ew. warto pomyśleć o hybrydowym wzmacniaczu , wtedy są lampy sterujące + końcówki tranzystorowe. Te lampy żyją średnio 5-10x dłużej niż lampy mocy , mniej grzeją , nadal ich wymianą można zmieniać brzmienie i jest ogólnie przyjemniej.

Sinusaudio ma nową hybrydę w okolicach 5000-6000zł jeśli dobrze pamiętam , miałem testować , chociaż wolę nie sprawdzać bo jak mi się brzmienie spodoba to wpadnę w pułapkę "a co by było gdyby"

Napisano
14 minut temu, Piotrek Pszczoła napisał:

Czytałem oczywiście, że lampy nieco grzeją, ale byłem przekonany, że tak raczej tylko trochę a nie aż tak, że mocno dogrzewają pomieszczenie  - w sumie w zimie to nawet spoko :)

W lecie spokojnie w pokoju ~18m^2 podbijają 26 na 27 st C i wyżej w ~2h, ogólnie to już sauna ;) 

Napisano

@Kubakk - nie strasz potencjalego nabywcy!.😊.

U mnie w  pomieszczeniu 17,5 m, temperatura latem nie przekracza 21-22 stopni po kilku godzinach grania. Bez klimy. Poza tym napisałeś, że podnosi temperaturę z 26 na 27. To tylko 1 stopień. Tyle to i tranzystor Ci podniesie , a nawet wiecej. Nawiasem mówiąc, w 26-27 stopniach nie słuchałbym muzyki - nie lubię się gotować.