Rafał S Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 33 minuty temu, Kraft napisał: PS "Poland" jest ponoć pierwszą płytą kompaktową w historii na której zarejestrowano Polaka. Raczej nie jest. Chyba, że w sieci są złe dane. Według Wikipedii nagrano ją w grudniu 1983 r., wydano w 1984 r. https://en.wikipedia.org/wiki/Poland_(album) Sprawdziłem z ciekawości Adama Makowicza i znalazłem coś takiego. https://www.discogs.com/release/2768842-Adam-Makowicz-The-Name-Is-Makowicz-Ma-kó-vitch/image/SW1hZ2U6NTk5NTk5MzM= Według allmusic.com nagrano w kwietniu 1983 r., wydano na CD w tym samym roku. Trzeba by jeszcze sprawdzić wczesne wydania CD Stańki, Urbaniaka i Dudziak, ale nie mam chwilowo czasu. Fajnie byłoby to ustalić. Ktoś poszpera? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 (edytowany) 18 godzin temu, Rega napisał: @Rafał S - oczywiście😀. Od niedawna też wchodzi w skład moich zbiorów. Ten facet to chodząca legenda. Do inspiracji Jego muzyką przyznają się największe obecne gwiazdy gitary. M.in David Gilmoor, Mark Knopfler czy Brian May. I wielu innych, w tym Eric Clapton, nieodżałowany Jeff Beck, czy Peter Frampton. Znalazłem u siebie na półce coś takiego: Nie wiem, czy znasz. Świetna instrumentalna płyta, kilka utworów brzmi jak hołd dla Hanka, a w "My Cup of Tea"... Edytowano 26 stycznia 2023 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 59 minut temu, Kraft napisał: To jakim cudem moją ulubioną ich płytą jest "Poland" z 1983 r.? W cuda nie wierzę ale w patriotyzm już tak;) A serio, to przypomniałeś mi o niej. Mam z nią dość miłe skojarzenia więc przesłucham po latach jeszcze raz. Kto wie. Dzięki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Niedawno odkryłem, że mój domowy system doczekał się poświęconej mu specjalnie płyty. @kaczadupa Adam, wiedziałeś o tym? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 dostarczona w sam czas, 44 lata temu Bauhaus nagrał singliel “Bela Lugosi's Dead... tu wersja filmowa... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Dnia 25.01.2023 o 14:31, Audio Autonomy napisał: Uwielbiam Dobrze zrealizowane i świetnie się słucha przyznaje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 A dziś trochę inaczej, nieco młodzieżowej poezji śpiewanej… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 Bardzo mi się podoba. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 24 minuty temu, maxredaktor napisał: Bardzo mi się podoba. Tak żem czuł...😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 A u mnie aktualnie słychać tę panią i jakoś tak cieplej, choć za oknem nit to listopad, ni to marzec. To już lepiej żeby przyszła wczesna wiosna. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 U mnie początek weekendu na spokojnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 Tacy Flojdzi najbardziej mnie kręcą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 trochę popiku, ktoś jeszcze pamięta tą panią? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 14 minut temu, MarcKrawczyk napisał: trochę popiku, ktoś jeszcze pamięta tą panią? Pamięta. A pamiętasz tę? Jak się w niej kochałeś, to jesteśmy szwagrami:). Nawet miałem takie kulki. A tak swoją drogą kultowy utwór (chociaż cover). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 @Kraft no to niestety nie jesteśmy, ja jak byłem młody takie mniej rozrywkowe wolałem… 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 A my, będąc nastolatkami zwracaliśmy większą uwagę na te mini, niż na to co śpiewały dziewczyny🤣 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 27 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: ja jak byłem młody takie mniej rozrywkowe wolałem… Ja też. A teraz, jakkolwiek to nie zabrzmi lubię faceta z trąbką. Edytowano 27 stycznia 2023 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 8 godzin temu, Grzesiek202 napisał: A teraz, jakkolwiek to nie zabrzmi lubię faceta z trąbką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 (edytowany) Mi ostatnio przygrywa taka trąbka co to udaje klakson. A może to klakson, który udaje trąbkę…? Co by nie pisać, facet z pewnością wychowywał się przy ruchliwej ulicy… a może przeniósł się w czasie z przyszłości? Wikipedia podaje: „He was best known for developing the concept of "Fourth World" music, which describes a "unified primitive/futurist sound" combining elements of various world ethnic traditions with modern electronic techniques.” Dobra obsada. Muzyka, która wykuwa w mózgu nowe korytarze. Cóż chcieć więcej? Polecam. Jon Hassell - Power Spot Edytowano 28 stycznia 2023 przez sonique 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 U mnie też ECM, tylko zapewne bardziej "krzykliwy". Za poleceniem Mahavishnuu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 (edytowany) A widziałem to gdzieś. Może właśnie u niego. Dobre? A propos trąbki to dziękuję Ci z całego ucha za Manfreda Schoof’a. No nie mogę się od jego trylogii zawartej na Resonance uwolnić! Geniusz… Nowa jakość. To tak wciąż krążąc przy trąbkowych klimatach… Ale jest tam dla mnie jeszcze jeden potężny magnes. Na imię ma klarnet. Ostatnio mam na jego punkcie w jazzie obsesję… Edytowano 28 stycznia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 28 minut temu, sonique napisał: klarnet. Ostatnio mam na jego punkcie w jazzie obsesję… Jakich klarnecistów lubisz? Tylko, proszę, nie załamuj mnie, że Marty Ehrlicha, czy Dona Byrona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 (edytowany) 20 minut temu, Rafał S napisał: Jakich klarnecistów lubisz? Tylko, proszę, nie załamuj mnie, że Marty Ehrlicha, czy Dona Byrona. Louis Sclavis is his name… w ogóle ostatnio powalił mnie jazz o romańskich korzeniach. Ale o tym później. No i chociażby grający tak pięknie u Schoof’a Michel Pilz na basowym… Miodzio;) Pomimo tak mocnej klarnetowej obstawy, liczę, że mi Rafale polecisz jakiegoś zacnego grajka na dzisiejszy wieczór…;) Edytowano 28 stycznia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 (edytowany) 42 minuty temu, sonique napisał: Louis Sclavis is his name… w ogóle ostatnio powalił mnie jazz o romańskich korzeniach. Ale o tym później. Mój jazz ma korzenie afroamerykańskie. Wiem - obciach. Akurat klarnet kojarzy mi się nierozerwalnie ze swingiem: Ken Peplowski (choć on robi też wycieczki w inne strony), Allan Vache, Antti Sarpila, Dunstan Coulber, a ze starszych: Buddy DeFranco (tu masz szczyptę Italii ), Eddie Daniels czy Rolf Kühn. Edytowano 28 stycznia 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 28 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2023 31 minut temu, Rafał S napisał: Mój jazz ma korzenie afroamerykańskie. Wiem - obciach. Dopóki nie ma banjo to nie obciach;) 33 minuty temu, Rafał S napisał: Akurat klarnet kojarzy mi się nierozerwalnie ze swingiem: Ken Peplowski (choć on robi też wycieczki w inne strony), Allan Vache, Antti Sarpila, Dunstan Coulber, a ze starszych: Buddy DeFranco (tu masz szczyptę Italii ), Eddie Daniels czy Rolf Kühn. Ponoć duży wybór gorszy niż brak wyboru, ale do któregoś się wkrótce przymierzę:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts