Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ride the lightning - Metallica - niebieska płyta.

T - kult

A w kwietniu we Wrocławiu kult akustycznie. Udało się wyrwać bilet w pierwszym rzędzie. Grają w forum Muzyki, pierwszy raz będzie koncert kultu na siedzaco

Napisano (edytowany)

Karrin Allyson - "Footprints", Concord, 2006 r. Karrin i jej trio (Bruce Barth, Peter Washington i Todd Strait), z dodatkiem gości (Frank Wess na saksie tenorowym i flecie, Nancy King i Jon Hendricks w duetach wokalnych z Karrin).

Uwaga dla tych, którzy nie znają ww. nazwisk: wbrew okładce nie jest to płyta smooth jazzowa, soft jazzowa, ani pop jazzowa, tylko czysty rasowy jazz. Repertuar to standardy, ale specyficzne - między innymi klasyki bebopu i hardbopu, czyli muzyki instrumentalnej. Np. numery Dizzy Gillespiego, Johna Coltrane'a, Wayne'a Shortera itp. Karrin potrafi improwizować brawurowo, ale zawsze robi to ze smakiem i nie zapomina o niuansach melodii. Bardzo lubię ten album i uważam, że wokalnie jest to wyższa półka niż np. Diana Krall. Polecam zarówno miłośnikom jazzu ( @Grzesiek202, @sonique, @Bebop, @maxredaktor ), jak i osobom ceniącym przyzwoite realizacje ( @AudioTube, @MMarek ), bo rzecz jest nagrana co najmniej nieźle.

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim, jestem nowy na forum. Na początek przedstawię jeden z ulubionych zespołów, jakim jest Żywiołak. Grają na instrumentach takich jak lira korbowa. Słyszałem ich także na żywo i efekt był niesamowity. Pozdrawiam

Edytowano przez Esiowaty
Napisano

@maxredaktor Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie ścieżka prowadząca do Tedeschi Trucks Band to: Allman Brothers Band -> Derek Trucks -> TTB. Mam kilka płyt TTB (4 studyjne i jeden 2-płytowy koncert), wszystkie lubię, jednak wcześniejsze płyty zespołu Dereka cenię sobie zdecydowanie bardziej. Mniejszy zespół, za to więcej ciekawego grania. :)

Napisano
15 godzin temu, Rafał S napisał:

@maxredaktor Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie ścieżka prowadząca do Tedeschi Trucks Band to: Allman Brothers Band -> Derek Trucks -> TTB. Mam kilka płyt TTB (4 studyjne i jeden 2-płytowy koncert), wszystkie lubię, jednak wcześniejsze płyty zespołu Dereka cenię sobie zdecydowanie bardziej. Mniejszy zespół, za to więcej ciekawego grania. :)

U mnie przebiegało to inaczej, choć Allmanów też lubiłem od dawien dawna. Ale traf chciał, że w moim rodzinnym mieście, Augustowie, wiele lat temu zaczęto organizować latem imprezę bluesową, a mianowicie wieczorne rejsy statkiem po jeziorze Necko z kapelami, które dawały koncerty w trakcie rejsu. To były często mało znane zespoły, ale ich członkowie między utworami opowiadali o swoich fascynacjach tą muzyką, zespołach, które cenią. Nie jestem pewien, ale o Dereku i Susan Tedeschi usłyszałem albo od wokalisty z jednej kapeli, albo już po koncercie, jak było spotkanie z prowadzącym to wydarzenie Janem Chojnackim. A nazwisko Tedeschi, oznaczające po włosku "Niemcy" utkwiło mi w pamięci.

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Wzajemnie. :) Adam, nie masz pojęcia, jak się Cieszę, że Cię tu widzę. To dla mnie milsze niż wszystkie moje tegoroczne gwiazdkowe prezenty. (No, może z wyjątkiem nowych kabli głośnikowych i interkonektów ;)

Napisano
6 godzin temu, Highlander_now napisał:

YES i 90125.

Kiedyś, jako fan klasycznego, progresywnego składu Yes, krzywiłem się, że niektórzy utożsamiają zespół z tą płytą i z "Owner of a lonely heart". Z perspektywy lat uważam, że Trevor Rabin świetnie się spisał. Wiele innych zespołów kompletnie pogubiło się w latach 80-tych, tymczasem Yes znalazło swój sposób na plastikową dekadę. :)

Napisano
Dnia 30.12.2023 o 20:29, Rafał S napisał:

Adam, nie masz pojęcia, jak się Cieszę, że Cię tu widzę. To dla mnie milsze niż wszystkie moje tegoroczne gwiazdkowe prezenty. (No, może z wyjątkiem nowych kabli głośnikowych i interkonektów ;)

Dzięki Rafał.   ...te druciki... :)

Do zobaczenia u Ciebie już w Nowym Roku. A ten utwór znasz ? Pewnie tak. Na Twoim systemie, na bank, będzie to niezapomniana uczta.

@MMarek również u Ciebie będę ucztował przy muzyce jw. 

Dwa zupełnie inne systemy audio, w obu flagowe monitory najbardziej renomowanych producentów (Bowers vs Dynaudio). Super sprawa. 

Trzymajcie się. 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

A ten utwór znasz ?

Roberta Glaspera mam chyba na tylko jednej płycie: Blue Note All-Stars - "Our Point of View", którą dość lubię za nawiązania do tradycji i gościnny udział Shortera i Hancocka. Podchodziłem potem do różnych jego solowych nagrań i innych grup / projektów z jego udziałem, ale nic nie wzięło mnie na tyle, żeby kupić. Nie przepadam za jazzem domieszkowanym elektroniką , hip-hopem itp.

Poza tym - dzięki i do usłyszenia / zobaczenia. :)

Dobranoc Wszystkim i udanego Nowego Roku! :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
10 godzin temu, kaczadupa napisał:

Do zobaczenia u Ciebie już w Nowym Roku. A ten utwór znasz ? Pewnie tak. Na Twoim systemie, na bank, będzie to niezapomniana uczta.

@MMarek również u Ciebie będę ucztował przy muzyce jw. 

Dwa zupełnie inne systemy audio, w obu flagowe monitory najbardziej renomowanych producentów (Bowers vs Dynaudio). Super sprawa. 

Trzymajcie się. 

Ponoć muzyka łagodzi obyczaje, ale żebyśmy się tylko nie pobili przy tych ucztowaniach i porównywaniach renomowanych producentów :)