MobyDick Napisano 30 marca 2019 Udostępnij Napisano 30 marca 2019 Nie mam go. Wiem tyle że ma dobre opinie i to z dość wiarygodnych źródeł. Do tego ta narka stara się trzymać poziom jakości dźwięku i wykonania. Wiele wskazuje na to że starają się w miarę możliwości zachowywać swój charakter brzmienia, połączenie dynamiki z dobrą detalicznością, lecz bez nieprzyjemnych naleciałości cyfrowych. Na aliexpress mają teraz urodziny i z tego powodu jest sporo zniżek. Dlatego ceny takie jakie są nie będą się trzymać długo. Zauważyłem że ostatnimi czasy ceny SMSL-i na ali dość mocno wzrosły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Audrey Spency Napisano 31 marca 2019 Udostępnij Napisano 31 marca 2019 and with my configuration and requirements I must have a DAC, but that does not mean that you have to have it with your configuration and requirements. There is no rule that the DAC must be. DAC gives you great opportunities, but you have to pay a lot for them. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 31 marca 2019 Udostępnij Napisano 31 marca 2019 2 godziny temu, Audrey Spency napisał: a przy mojej konfiguracji Stary przy każdym Twoim poście są załączone linki jakieś od czapy zupełnie. Robisz to umyślnie czy zwyczajnie nie kontrolujesz tego??? W sumie obie sytuacje dziwne... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 (edytowany) @JohnDoe Od dzisiaj mam tego DACa na tydzień, na testy ... Wiem jedno - koleś który zaprojektował sterowanie, przełączanie itd. powinien pochylić głowę, rozpędzić się i przypier.... łbem w mur przynajmniej kilka razy. Toż to są rozwiązania sprzed 20 lat !!!! Edytowano 8 kwietnia 2019 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 No gra... ma sporo ciekawych opcji, do których nie potrafię dotrzeć bo "system" sterowania jest nieludzki Serio.. pierwszy raz sięgam do instrukcji a to niewiele pomaga...👿 Ale jeżeli mam być szczery Nostromo WOLF 2 naprawde niewiele odstaje ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 W sensie kolumnach? - tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 No być może, ale w sytuacji gdy słucham 98% czasu na kolumnach, to jakie ma dla mnie znaczenie to co usłysze na słuchawkach ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 39 minut temu, Fafniak napisał: Ale jeżeli mam być szczery Nostromo WOLF 2 naprawde niewiele odstaje ! To mnie przeraża. Powoli myślę o wymianie elementów systemu stereo i czytając wypowiedzi różnych osób dochodzę do wniosku, że cena nie zawsze czyni jakość. Jako posiadacz DACa Topping D10 pomyślałem o 4x droższym ale i tak budżetowym Topping D50. Przeskok jakości wg użytkowników znikomy. Za DACa za 4k pln przy obecnej konfiguracji nie dam ale w przyszłości kto wie Może ktoś miał przyjemność z Pro-Ject Pre Box S2 Digital? Cena przystępna, produkt austriacki znanej marki, obsługuje MQA nawet. W podobnej cenie można już polować na Sabaj`a D5 na kości ESS Sabre 9038pro link, tylko czy warto? Czy dopłacając do DACa ok. 1k- 1,5k pln odczuję różnicę jakości na korzyść, która usprawiedliwi wydatek? Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Cześć @Fafniak . To fajnie, testuj go parę dni i daj znać. Tak po jednym dniu ciężko coś powiedzieć. Ja mam pod ręką książeczkę manual, często tam zaglądam bo faktycznie ciężko to wszystko zapamiętać. Na słuchawkach też chciałem sprawdzić ale mam jakieś kiepskie stare senki 518 to odpusciłem a na nowe lepsze mi szkoda bo i tak wolę kolumny . Zobacz na YT są jakieś wskazówki obsługi , takie ogólne. Resztę z książki. Na pewno jesteś bardziej doświadczony niż ja, więc ogarniesz. Z pierwszego wrażenia widzę że tak średnio Ci pasuje, raczej nerwowo 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 (edytowany) 51 minut temu, MariuszZ napisał: To mnie przeraża. Powoli myślę o wymianie elementów systemu stereo i czytając wypowiedzi różnych osób dochodzę do wniosku, że cena nie zawsze czyni jakość. Jako posiadacz DACa Topping D10 pomyślałem o 4x droższym ale i tak budżetowym Topping D50. Przeskok jakości wg użytkowników znikomy. Za DACa za 4k pln przy obecnej konfiguracji nie dam ale w przyszłości kto wie Może ktoś miał przyjemność z Pro-Ject Pre Box S2 Digital? Cena przystępna, produkt austriacki znanej marki, obsługuje MQA nawet. W podobnej cenie można już polować na Sabaj`a D5 na kości ESS Sabre 9038pro link, tylko czy warto? Czy dopłacając do DACa ok. 1k- 1,5k pln odczuję różnicę jakości na korzyść, która usprawiedliwi wydatek? Pozdrawiam. Jeżeli będzie mieć chociażby dual mono czyli odseparowania kanałów to warto , jak będę szukać lepszego DACa to na to będę zwracać uwagę , do tego może wyjście na 2 wzmaki , pilot , wyświetlacz hud na ścianę/sufit itd. Edytowano 8 kwietnia 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 3 minuty temu, Kubakk napisał: Jeżeli będzie mieć chociażby dual mono czyli odseparowania kanałów to warto może wpierw poczytaj 🙄 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 1 minutę temu, Fafniak napisał: może wpierw poczytaj 🙄 ? Co mam czytać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Jakie są realia "separacji kanałów" A czym jest dual mono A w konsekwencji, jaką ściemą są XLRy montowane w większości urządzeń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 2 minuty temu, Fafniak napisał: Jakie są realia "separacji kanałów" A czym jest dual mono A w konsekwencji, jaką ściemą są XLRy montowane w większości urządzeń Myślałem ,że jak dadzą 2 kości + zasilanie podzielą na 2 kanały to zagra to lepiej , coś czuję ,że taki dac dobrze grający może nie mało kosztować , chociaż np. cambridge audio plus ma 2 kości wolfsona i cenowo okolice 1500zł hmm. Ktoś zgłębiał temat jak to z tym jest ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2019 Jest jak mowisz. Z tym, ze w dac przeważnie daje się 2 trafa ale nie lewy, prawy tylko cyfra-analog. I po jednej kosci na kanał to chyba takie minimum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 Dnia 8.04.2019 o 18:26, MariuszZ napisał: To mnie przeraża. Powoli myślę o wymianie elementów systemu stereo i czytając wypowiedzi różnych osób dochodzę do wniosku, że cena nie zawsze czyni jakość. Jako posiadacz DACa Topping D10 pomyślałem o 4x droższym ale i tak budżetowym Topping D50. nie wiem czy to pomoże : https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-topping-d10-dac.2470/ https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-topping-d50-dac.2403/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2019 7 minut temu, Fafniak napisał: nie wiem czy to pomoże : Dzięki Śledzę te wątki na bieżąco. W moim obszarze zainteresowania jest jeszcze SMSL SU-8, Pro-Ject Pre Box S2 Digi i jeszcze nie pomierzony ale już chyba w przedsionku u Amirma (sporo zapytań i próśb o reckę) Sabaj D5 pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 26 maja 2019 Udostępnij Napisano 26 maja 2019 Witajcie. Takie pytanie nieco techniczne, coraz więcej w sieci plików FLAC, które czasami kupuję, zastanawiam się na DAC'iem, podłączyć z laptopa przez USB. Aktualnie słucham na odtwarzaczu Micromega Stage 6, ale jak pisałem, popularność plików dobrej jakości w sieci wzrasta. Czy na jakość dźwięku ma wpływ program z którego słucham muzyki ? Aktualnie jest to foobar. W jakich pieniądzach muszę się obracać aby konkurować z moim odtwarzaczem ? Na co zwracać uwagę przy zakupie DAC'a ? Dziękuję za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 maja 2019 Udostępnij Napisano 26 maja 2019 16 minut temu, RS75 napisał: Czy na jakość dźwięku ma wpływ program z którego słucham muzyki ? Aktualnie jest to foobar. Oczywiście, że ma. Każdy z programów wykorzystuje swoje algorytmy dotyczące obróbki sygnału audio. Konkurencja jest spora. Foobar jest popularny, więc jest dużo materiałów w sieci co i jak, a przede wszystkim jest darmowy. Korzystam i mam porównanie do Jriver Media Center, z którego korzystałem jakiś czas i uważam, że ten drugi lepiej sobie radzi z odtwarzaniem muzyki. Można pobrać wersję próbną więc nic nie stoi na przeszkodzie byś wypróbował. Aktualnie wykupiłem roczny abonament na Roona (ok.470 pln) i powiem szczerze, wg mnie jest bardziej funkcjonalny i uwzględniając, że korzystam z Tidala i Chromecasta Audio to chyba nie ma konkurencji. Popatrz na graf Chromecast using Roon i wnioski link. Jeżeli szukasz DACa to zwróć uwagę na wejścia i wyjścia, które będziesz wykorzystywał. Warto mieć wybór więc im więcej tym lepiej W zależności jakie kości ma DAC (AKM, ESS, CirrusLogic itd) to można się spodziewać różnych sygnatur dźwiękowych. Powiadają, że kości AKM brzmią cieplej niż ESS Sabre ale chyba najważniejsze są sekcje analogowe DACów i zasilanie. Warto więc zwrócić uwagę na jakość komponentów elektronicznych i zastosowane rozwiązania. Dobrze mieć możliwość wymiany wzmacniaczy operacyjnych jak są czyli mieć wlutowane podstawki pod opampy. Nie będę uczulał na możliwości konwersji DA bo teraz większość urządzeń radzi sobie z nawiązką konwertując DSD i inne stratne i bezstratne formaty bez problemów. Nowością jest kodek MQA wykorzystywany między innymi przez Tidala więc można rozejrzeć się za DACiem, który ma zaimplementowany dekoder MQA. Podstawową zasadą doboru sprzętu audio jest odsłuch. Pożycz, posłuchaj i dokonaj wyboru. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Trochę to skomplikowane, czyli zakupiony FLAC będzie grał inaczej na Foobarze a inaczej WMP ? Skoro nie ma equlizerów, czyli "poprawiaczy" dźwięku, jest opcja, że sygnał cyfrowy (po usb chyba inaczej się nie da) który dotrze do DACa będzie grał inaczej z jednego a inaczej z drugiego playera ? Chodzi mi głównie o to, aby sygnał dostarczony do DAC'a był jak najmniej zaśmiecony czymkolwiek. To jest przecież istotą sprawy. Kupuję FLAC'a po to, aby go dostarczyć w postaci takiej, jakiej zamieszczono go do pobrania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Największe różnice pomiędzy programami występują gdy pracują w trybach poprawiania dźwięku. Są jednak ludzie którzy twierdzą że słyszą różnice w brzmieniu pomiędzy innymi skórkami jednego playera . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Jestem osobą która słyszy kable, więc jest opcja, że różnicę usłyszę. Dziękuję za odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RS75 Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Tylko głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Różnice pomiędzy kablami to prawie każdy usłyszy . Z programami do odtwarzania muzyki sprawa jest znacznie bardziej śliska . W trybach czystego dźwięku bez wspomagaczy sądzę że większy wpływ ma kwestia psychiki i nastawienia do programu. Spory wpływ może mieć sam komputer, jego konfiguracja itd itp. Kolorystyka skórki wpłynie nie tyle na emisję dźwięków co nasze odbieranie muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 27 maja 2019 Udostępnij Napisano 27 maja 2019 Ja namawiam na wypróbowanie Roona. 14 dni za darmo. Tylko trzeba pamiętać żeby przed upływem terminu wyrejestrować się bo ściągnie środki z karty 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts