Wito76 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Po prostu jakoś tak znajomo mi to zabrzmiało. Nieważne, nigdy tego nie rozstrzygnęliśmy i tym razem też się nie uda nikogo przekonać co w audio gra a co nie. Szkoda na taką dyskusję niedzielnego popołudnia. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Łasocha Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 (edytowany) Ok, koniec kablowania. Wróćmy do daców. Edytowano 4 września 2022 przez Wojciech Łasocha Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 minutę temu, Wito76 napisał: Po prostu jakoś tak znajomo mi to zabrzmiało. Nieważne, nigdy tego nie rozstrzygnęliśmy i tym razem też się nie uda nikogo przekonać co w audio gra a co nie. Szkoda na taką dyskusję niedzielnego popołudnia. Pozdrawiam Pewnie z kimś mnie mylisz, a odnośnie audio na pewno grają kolumny i wzmacniacz plus źródło, i przy wyborze kierowałbym się zakupem wyżej wymienionych rzeczy a resztę traktował z przymrożeniem oka lub jako hobby. Z wiekiem o czym w hi end się nie mówi przydałby się badania słuchu przed zakupem sprzętu , tak by się upewnić czy nasz słuch jest tym referencyjnym 😉i na pewno słyszy te hi end częstotliwości, pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 2 minuty temu, ROBIXXX napisał: Z wiekiem o czym w hi end się nie mówi przydałby się badania słuchu przed zakupem sprzętu , tak by się upewnić czy nasz słuch jest tym referencyjnym 😉i na pewno słyszy te hi end częstotliwości, pozdrawiam. Na pewno jest tak, że takie badania nie mają wpływu na słyszenie lub niesłyszenie w audio. 11 minut temu, ROBIXXX napisał: Pewnie z kimś mnie mylisz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 10 minut temu, Adi777 napisał: Na pewno jest tak, że takie badania nie mają wpływu na słyszenie lub niesłyszenie w audio. Polecam skorzystać z takich badań, bo powiedzą nam jaki mamy ubytek słuchu i jakie częstotliwości słyszymy, ps. przeważnie tracimy te wysokie częstotliwości ale każdy jest inny, plecam badania na audiogramie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 12 minut temu, J4Z napisał: Jaki zakres częstotliwości bada audiogram? NFZ ? do 8kHz Prywatnie - do 20 khz 12 minut temu, J4Z napisał: Co ma hiend do częstotliwości? Wszystko i nic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Na pewno jest tak, że takie badania nie mają wpływu na słyszenie lub niesłyszenie w audio. Mają i nie Mają. W takim badaniu jest jeszcze jedna zmienna, czynnik ludzki, czas reakcji itd. A w audio można i trzeba się nauczyć słuchania by nabyć umiejętności rozróżniania i tego na co zwracać uwagę. Słuch jest tylko narzędziem do odbioru, resztę skleja w całość mózg. Mam swoje lata, a słyszę podobnie jak wiele młodsi koledzy, bo wiemy na czym skupić się w muzyce, by dostrzec zmiany na przykład przy zmianie okablowania, dowolnego okablowania lub DACa. To efekt tzw, treningu, kiedyś był o tym wątek na innym forum. 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Prywatnie - do 20 khz Gdzie? Możesz podać namiary? Edytowano 4 września 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Ja to zrobiłem przy okazji zdjęć do programu medycznego. Szukaj firm które "leczą" gwizdanie, pisk w uszach Mają sprzęt z wysokiej półki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 I tak najważniejsze dla naszego słuchu najważniejsze jest rozpoznawanie mowy, a nie audiogram z pasmem audio. https://www.kind.com/pl-pl/doradztwo-i-uslugi/test-sluchu-online/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: To efekt tzw, treningu, kiedyś był o tym wątek na innym forum. Na tym też był... Tylko jest mały problem. Autor 🤷♂️ 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Ja to zrobiłem przy okazji zdjęć do programu medycznego. I? 😉 2 godziny temu, J4Z napisał: Co ma hiend do częstotliwości? Próbuję rozkminić to pytanie, ale za cholerę mi nie wychodzi. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 https://www.geers.pl/wiedza-specjalistyczna/audiogram/ Ciekaw jestem jakby kilku forumowiczów zamknąć w pomieszczeniu 20m2 i włączać bardzo cicho sygnały o różnych częstotliwościach, ile by usłyszało jako pierwsi a ile nie słyszało by nic... 🤔 Hmmmmm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 (edytowany) Daj już spokój , podpaliłeś sie już 🙃 Edytowano 4 września 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 3 godziny temu, J4Z napisał: Co ma hiend do częstotliwości? Jaki zakres częstotliwości bada audiogram? Bardzo dużo jeżeli masz ubytki w słuchu to nie będziesz słyszał drobnych szczegółów w dźwięku i wymiana na coraz droższy sprzęt nie ma sensu, chyba że z wiekiem będziesz słuchał coraz głośniej ale to też wszystkiego możesz nie słyszeć 🙉 najlepszy słuch mają dzieci ale one nie są audiofilami ☺️😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 3 minuty temu, ROBIXXX napisał: https://www.geers.pl/wiedza-specjalistyczna/audiogram/ Robiłem ten test niedawno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 5 minut temu, Adi777 napisał: Robiłem ten test niedawno. I jak masz może wykres 📊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 minutę temu, ROBIXXX napisał: I jak masz może wykres 📊 Niestety, nie zrobiłem screena, a jak klikam w pokaż rezultat, to wyświetla się, że link wygasł. Jest tylko: Wyniki sprawdzenia słuchu Wyniki wskazują, że możesz mieć dobry słuch. Jednak ta szybka kontrola nie zastępuje profesjonalnej kontroli słuchu. Chociaż wyniki wskazują, że Twój słuch jest dobry, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z nami. Lipa, ale było dobrze, wszystko na zielono Jutro zrobię jeszcze raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 godzinę temu, Adi777 napisał: I? Wyniki zamieszczałem kilka razy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 37 minut temu, ROBIXXX napisał: Bardzo dużo jeżeli masz ubytki w słuchu to nie będziesz słyszał drobnych szczegółów w dźwięku i wymiana na coraz droższy sprzęt nie ma sensu, Nie bardzo wiem co chcesz udowodnić ? To , że z wiekiem nie słyszymy 20 kHz , nie oznacza , że obojętnie co kupimy będzie dobrze. Praktycznie wszystkie , po za niewielkimi wyjątkami instrumenty zamykają się do 10-11 kHz. Dobry dźwięk nie opiera się wyłącznie na " smaczkach" to dużo szersze subiektywne pojęcie. Wracając do DAC- ów , np. DAC Denona DCD 1500 II prezentuje dźwięk liniowy , DAC w Yamaha CDX - 1060 to ciepło i zaokrąglenia / te dwa CD jako transporty brzmią identycznie/ . Meridian 508.24 granie analityczne z dołożeniem separacji sceny , DAC RME linia i szczegóły , scenę pozostawia reszcie elektroniki. co to ma wspólnego z pasmem słyszenia ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 24 minuty temu, tomek4446 napisał: nie oznacza , że obojętnie co kupimy będzie dobrze. Hmm, chyba mała nadinterpretacja. Kolega nie napisał przecież, że wystarczy kupić byle co. 28 minut temu, tomek4446 napisał: Praktycznie wszystkie , po za niewielkimi wyjątkami instrumenty zamykają się do 10-11 kHz. Wydaje mi się, że koledze chodziło ogólnie o pogorszenie słuchu z wiekiem. Niekoniecznie niesłyszenie jakichś określonych częstotliwości, chyba, że się mylę, to @ROBIXXX proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Przed chwilą, Fafniak napisał: 7 lat temu teraz mam 51 lat Niestety sraczka audiofilska nie pozwala złotouchym zamieszczania wyników testów. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 Jak miałem 36 lat też może taki słuch miałem 🙃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 godzinę temu, ROBIXXX napisał: jeżeli masz ubytki w słuchu to nie będziesz słyszał drobnych szczegółów w dźwięku i wymiana na coraz droższy sprzęt nie ma sensu, 17 minut temu, Adi777 napisał: Kolega nie napisał przecież, że wystarczy kupić byle co. W ogóle nic nie napisał , to taki wtręt z dupy. Wymiana na droższy w porównaniu z czym , wieżą Kruger & Matz czy systemem Gryphona ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 59 minut temu, Adi777 napisał: Hmm, chyba mała nadinterpretacja. Kolega nie napisał przecież, że wystarczy kupić byle co. Wydaje mi się, że koledze chodziło ogólnie o pogorszenie słuchu z wiekiem. Niekoniecznie niesłyszenie jakichś określonych częstotliwości, chyba, że się mylę, to @ROBIXXX proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Dokładnie nic dodać nic ująć i tu nie chodzi o market sprzęt tylko dobry i już drogi, i zabawy w jakieś hiendy już mija się z celem, bo starsza osoba już nie wychwyci tych niuansów, odnośnie DAC tu słychać jak to gra tak samo jak różne wzmacniacze brzmią trochę inaczej ale nie o to chodziło w moim poście. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 minutę temu, ROBIXXX napisał: bo starsza osoba już nie wychwyci tych niuansów Nieprawda Tu wchodzi już kwestia co dla ciebie oznacza starsza osoba. Niedawno nagrywałem wypowiedź stroiciela instrumentów dawnych ( w tym wypadku fortepianu używanego w Europie Chopina 2022) facet nie wyglądał na 40 latka raczej bliżej 60 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROBIXXX Napisano 4 września 2022 Udostępnij Napisano 4 września 2022 1 minutę temu, Fafniak napisał: Nieprawda Tu wchodzi już kwestia co dla ciebie oznacza starsza osoba. Niedawno nagrywałem wypowiedź stroiciela instrumentów dawnych ( w tym wypadku fortepianu używanego w Europie Chopina 2022) facet nie wyglądał na 40 latka raczej bliżej 60 Zgadzam się z tobą są ludzie z super słuchem dlatego ten pan stroi instrumenty i jego słuch jest tu referencyjnym(chciałbym zobaczyć porównanie z równolatkami} , dlatego ten pan słyszy więcej od standardowej osoby która jego wieku już nie dosłyszy. Pozdrawiam i proszę nie traktować tego jak atak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts