Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Panie i Panowie - miłośnicy muzycy klasycznej (a w tym przypadku również poważnej) - mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą wersję "Obrazków z wystawy" na CD? Mam oczywiście na myśli aranżację orkiestrową Ravela, wykonanie z klasą, rozmachem, odpowiednią jakością nagrania i realizacją (dynamika!) i do tego przyzwoicie wydane (może Decca, Haenssler albo DG?). Najlepiej dostępne jako nówka w rozsądnej cenie. Krótko mówiąc, żeby robiła wrażenie zarówno muzyka, jak i dźwięk. Pomożecie? :)

@Highlander_now, @AudioTube, @audiowit, @Melo-man, @HQ150, @Kraft, @Bogusław 66, @RoRo, @Meloman20

Niestety nie jestem w stanie pomóc. Nie mam ani jednego wykonania.

Napisano
2 godziny temu, DiBatonio napisał:

Jakieś płyty są na allegro

Te z allegro już w większości sprawdziłem. Żadna mnie do końca nie kusi. Rozważałem wersję nagraną przez Chicago Symphony Orchestra i wydaną przez DG, ale rejestracja "Obrazków" jest ponoć z 1977 r. Wolałbym coś świeższego tzn. z ostatnich 30 lat. :)

32 minuty temu, DiBatonio napisał:

Pewnie świetne, ale to wersja wg opracowania kompozytora, tzn. na fortepian solo. Zdecydowanie szukam czegoś z orkiestrą. :)

Napisano

@Rafał S niestety też nie mam żadnego wydania tego dzieła, lecz w konsekwencji Twojego wpisu to się zmieni 😄

@DiBatonio mnie ubiegł skubany, ale myślę że jego propozycja to jest to, czego szukasz. 

EIJI OUE + MINNESOTA ORCHESTRA + REFERENCE RECORDINGS wydanie 24 Bit (przy okazji HDCD)

Mam kilka innych płyt tej orkiestry pod batutą Eiji Oue i powiem Ci, że to jest MIAZGA. Genialne, żywiołowe wykonania z ogromna skalą dynamiki i z najwyższych lotów jakością zapisu - tego przecież szukasz, co nie?

Jeden minus - cena. Płyty RR niestety kosztują, trzeba polować na okazje lub... ominąć węża w kieszeni 🙃

Eiji_Oue_Pictures.jpg.b1cd300fafde2d0eb1c131d6eb10fe27.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Profi napisał:

@DiBatonio mnie ubiegł skubany, ale myślę że jego propozycja to jest to, czego szukasz

Eeeee...nie taki skubany na jakiego wygląda 🤭, ale dzięki, że doceniasz moje propozycje😉

1 godzinę temu, Profi napisał:

Jeden minus - cena. Płyty RR niestety kosztują, trzeba polować na okazje lub... ominąć węża w kieszeni

Jak każde dobrej wytwórni, za taką realizację warto, są płyty za wiele więcej "talarów".

Napisano
18 godzin temu, DiBatonio napisał:

Eeeee...nie taki skubany na jakiego wygląda 🤭, ale dzięki, że doceniasz moje propozycje😉

Jak każde dobrej wytwórni, za taką realizację warto, są płyty za wiele więcej "talarów".

Doceniam, bo ciekawe i dobre rzeczy wrzucasz 😊

Co do płyt za więcej "talarów", pełna zgoda, tylko że @Rafał S ma limit do 50 zł/szt. Sam się przyznał... 😄

Dziś jeszcze odkryłem inne wydanie, stara wersja w nowej wersji, nie wiem co to jest warte

https://audiophilereferencerecordings.com.au/lorin-maazel-mussorgsky-pictures-at-an-exhibition-limited-edition.html/?SID=ee7c654eb789c1696b92801d28521fde

• 1 year later...
Napisano
Dnia 22.02.2024 o 15:08, Rafał S napisał:

Panie i Panowie - miłośnicy muzycy klasycznej (a w tym przypadku również poważnej) - mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą wersję "Obrazków z wystawy" na CD? Mam oczywiście na myśli aranżację orkiestrową Ravela, wykonanie z klasą, rozmachem, odpowiednią jakością nagrania i realizacją (dynamika!) i do tego przyzwoicie wydane (może Decca, Haenssler albo DG?). Najlepiej dostępne jako nówka w rozsądnej cenie. Krótko mówiąc, żeby robiła wrażenie zarówno muzyka, jak i dźwięk. Pomożecie? :)

@Highlander_now, @AudioTube, @audiowit, @Melo-man, @HQ150, @Kraft, @Bogusław 66, @RoRo, @Meloman20

Polecam to wydanie z serii Living Stereo . PIekne wykonanie z ciepłym analogowym dzwiękiem w SACD...

Living.jpg