DiBatonio Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2022 2 minuty temu, TAtomicus napisał: Już tak mam. No widzisz. Ale tu sytuacja jest całkiem inna. W cenie bliskiej ok. 2000zł, możesz mieć całkiem oldskulowy Cyrus 2 z PSX, ale i zestaw Cyrus 7 + PSX-R, albo Cyrusy 8VS, a nawet 8VS2 (ale bez PSXów). Hmmmm... Jak nie będziesz mógł zasnąć to spraw sobie te ostatnie, a z czasem dokupisz zasilacz 😛 W moim przypadku różnica dołożenia 2 tys do ceny wzmacniacza nie wniosłaby niczego niestety. Ale jak masz chęci i środki, to sprawdzaj, słuchaj, wyciągaj wnioski, zawsze to jakieś doświadczenie. A co z akustyką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 20 lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 lutego 2022 (edytowany) Z jednej strony w oficjalnych recenzjach chwalą DACi w Cyrusowych wzmacniaczach zintegrowanych, z drugiej strony kolega Marcimarcin bardzo źle pisał o DACu w Cyrusie 8.2 DAC. I że przegrywa nawet z Topping E30. Rozumiem, że w starszych Cyrusach jest jeszcze gorzej, a XPd to sobie nawet głowy nie zaprzątać? Edytowano 20 lutego 2022 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 (edytowany) Znowu nie ma chętnych do odpowiedzi. 😞 No, nic. Na razie dokompletowałem sobie taki zestaw: … ale wciąż nieśpiesznie poluję na vintagowy Cyrus One lub Two, któryby mi się komponował z moim vintagowym tunerem. Najlepiej w wersji TOG. Edytowano 24 lutego 2022 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 … na zdjęciu - Cyrus 8VS2 + Tuner FM6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 lutego 2022 Udostępnij Napisano 24 lutego 2022 1 godzinę temu, TAtomicus napisał: … na zdjęciu - Cyrus 8VS2 + Tuner FM6 Fajnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 2 marca 2022 Udostępnij Napisano 2 marca 2022 Kilka ciekawych artykułów nt starego Cyrusa, pisanych przez jakiegoś pasjonata: http://wiredwood.co.uk/wordpress/?s=Cyrus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 22 marca 2022 Udostępnij Napisano 22 marca 2022 (edytowany) No i w końcu złamałem się i skompletowałem zestaw. Powiem tak. Chyba niepotrzebnie kupowałem 8VS2 i nowy tuner. TO gra genialnie. Ale ja się za bardzo nie znam. Edytowano 22 marca 2022 przez TAtomicus 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 12 godzin temu, TAtomicus napisał: No i w końcu złamałem się i skompletowałem zestaw. Powiem tak. Chyba niepotrzebnie kupowałem 8VS2 i nowy tuner. TO gra genialnie. Ale ja się za bardzo nie znam. Z jakimi kolumnami to gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 Dali 150 Menuet https://www.dali-speakers.com/discontinued/dali-150-850/dali-150/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 Widać, że Cyrus obecny i starszy zawsze lubił się z monitorami od Dali. Cyrus i9XR (zapewne i7XR również ponieważ mają bardzo podobny charakter, chociaż nie taki sam - dla siebie wybrałbym i7XR) świetnie zgrywa się z obecnie produkowanymi Dali Menuet. Jak ktoś szuka systemu "pod wokale" to mamy tu pewne, gotowe zestawienie, włącznie z wysokiej klasy przetwornikiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 (edytowany) 16 godzin temu, TAtomicus napisał: No i w końcu złamałem się i skompletowałem zestaw. Powiem tak. Chyba niepotrzebnie kupowałem 8VS2 i nowy tuner. TO gra genialnie. Ale ja się za bardzo nie znam. I jeszcze jedno. Jakiś czas temu pytałem tutaj o stare tunery Cyrusa. Były dwa. Taki, jak w moim zestawie, czyli Remote Controlled (jest opisany na raduomuseum.org ale nie na oficjalnej stronie Cyrusa). Oraz po prostu Cyrus Tuner, kóry jest u Cyrusa: https://www.cyrusaudio.com/support/other-resources/legacy-products/tuners/ … patrz na dole, po prawej. Pytanie, który tuner był pierwszy a który drugi. Małem juź wcześniej jakieś przemyślenia, ale teraz mogę potwierdzić. Zerknijcie jeszcze na zdjęcie na tej aukcji OLX: https://www.olx.pl/d/oferta/mission-cyrus-two-psx-tuner-audiofilski-zestaw-hifi-CID99-IDJQAmc.html Widzimy tu komplet podobny do mojego, ale zarówno, wzmacniacz i PSX mają przełączniki (TOG), a nie włączniki typu push, jak u mnie. To jest ostatnia seria Cyrusa II produkowana około roku 1990. A teraz spójrzcie na logotyp. W zestawie na OLX jest nowy logotyp Cyrusa, na wszystkich urządzeniach. W moim zestawie, wzmacniacz i PSX mają starszy logotyp. Taki sam logotyp widzimy na tunerze na stronach Cyrusach. Podobnie wygląda sprawa wyłączników/przełączników. W klawiszowym tunerze mamy włącznik, a w tym bezklawiszowym - TOG. Wynika z tego, ze tuner klawiszowy na stronie Cyrusa jest starszy, i przypuszczalnie produkowano go w latach 1985-89. Zaś Remote Controlled Tuner produkowano od końca 1989, przynajmniej przez dwa lata, tj. do czasu wejścia Cyrusa 3. Edytowano 23 marca 2022 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 marca 2022 Udostępnij Napisano 23 marca 2022 17 godzin temu, TAtomicus napisał: No i w końcu złamałem się i skompletowałem zestaw. No i brawo 👍 zwłaszcza radio dla mnie wygląda bezbłędnie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 24 marca 2022 Udostępnij Napisano 24 marca 2022 E, to radio to ja mam od grudnia. Gorzej było z resztą. Najbardziej zależało mi, żeby wzmacniacz miał dziurkę na słuchawki. No i ten ma. I to ładną, niklowaną. Tylko, że dźwięk na słuchawkach chyba gorszy, niż w 8VS2. Przy okazji - ciekawa sprawa. W następnej wersji, czyli TOG nie było gniazdka na frontowej ścianie (ani z boku, jak w niektórych modelach). Ale czytałem, że w środku na płycie jest wszystko, co trzeba i można sobie samemu wywiercić dziurkę w dowolnym miejscu, które nam pasuje i gniazdko wstawić. Zastanawiam się, jak to jest rozwiązane, że włożenie wtyczki słuchawkowej odłącza głośniki i czyby można to zaimplementować w tym starym Cyrusie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 (edytowany) https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-cyrus-two-CID99-IDOIvh5.html O, tu jest taki Cyrus 2 z wyjściem słuchawkowym z boku. Edytowano 11 kwietnia 2022 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 Ale wg opisu aukcji : "Wzmacniacz wpełni sprany". On jest już sprany, a nie sprawny. Nie działa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 11 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2022 E, tam. Widać, że sprzedający niechlujny. A Cyrus w stanie bdb. Jak na polskie warunki wręcz idealny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) A tutaj unikatowe, pierwsze radio Cyrusa: https://www.olx.pl/d/oferta/cyrus-tuner-stereo-tuner-am-fm IMHO produkowane je w latach 1985 -1989. Potem wraz z Cyrusem 1 i 2 w wersji TOG, czyli od 1989/90 zaczeto produkowac Remote Controlled Tuner. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez TAtomicus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 16 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2022 15 godzin temu, TAtomicus napisał: A tutaj unikatowe, pierwsze radio Cyrusa: https://www.olx.pl/d/oferta/cyrus-tuner-stereo-tuner-am-fm IMHO produkowane je w latach 1985 -1989. Potem wraz z Cyrusem 1 i 2 w wersji TOG, czyli od 1989/90 zaczeto produkowac Remote Controlled Tuner. Super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 @seba3002 oraz właściciele Cyrusów , mam problem. Właśnie wróciłem od kolegi i normalnie kompromitacja. Próbowałem uruchomić bluetooth w Cyrus One. Najpierw słuchawki bezprzewodowe. Za pomocą podłączonego kablem RCA pod wyjście Cyrusa takiego nadajnika https://allegro.pl/oferta/odbiornik-nadajnik-bt-5-0-do-tv-sluchawek-aptx-hd-11726149971?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=Cj0KCQjw37iTBhCWARIsACBt1IzZbTLl-OB3eEMe-_2Yu40da-kJC3M17S5o-td9DQT0BR6_X7hz-2AaAgy8EALw_wcB próbowałem je sparować , ustawiłem w Cyrusie wejście bluetooth. Cisza , nie działa. Następnie poedze dwa lata temu stanowiłem sprawdzić Spotify już bez tego adaptera. Selektor wejść w Cyrusie na bluetooth , bez problemu telefon zobaczył Cyrusa , aplikacja Spotify też pokazuje , że odtwarzanie odbywa się przez Cyrusa. Nie odtwarza. A najlepsze jest to , że to ja załatwiłem ten wzmacniacz koledze ten wzmacniacz dwa lata temu , to sam mu konfigurowałem i wszystko chodziło. Co źle robię ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 1 minutę temu, tomek4446 napisał: @seba3002 oraz właściciele Cyrusów , mam problem. Właśnie wróciłem od kolegi i normalnie kompromitacja. Próbowałem uruchomić bluetooth w Cyrus One. Najpierw słuchawki bezprzewodowe. Za pomocą podłączonego kablem RCA pod wyjście Cyrusa takiego nadajnika https://allegro.pl/oferta/odbiornik-nadajnik-bt-5-0-do-tv-sluchawek-aptx-hd-11726149971?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_ss&ev_adgr=rtvagd&ev_campaign_id=15011587598&gclid=Cj0KCQjw37iTBhCWARIsACBt1IzZbTLl-OB3eEMe-_2Yu40da-kJC3M17S5o-td9DQT0BR6_X7hz-2AaAgy8EALw_wcB próbowałem je sparować , ustawiłem w Cyrusie wejście bluetooth. Cisza , nie działa. Następnie poedze dwa lata temu stanowiłem sprawdzić Spotify już bez tego adaptera. Selektor wejść w Cyrusie na bluetooth , bez problemu telefon zobaczył Cyrusa , aplikacja Spotify też pokazuje , że odtwarzanie odbywa się przez Cyrusa. Nie odtwarza. A najlepsze jest to , że to ja załatwiłem ten wzmacniacz koledze ten wzmacniacz dwa lata temu , to sam mu konfigurowałem i wszystko chodziło. Co źle robię ? Tomek, Cyrusa nie mam od ponad roku 🙂. Nigdy też nie korzystałem z Bluetootha, ale kiedy kolega chciał swego czasu posłuchać jakiejś muzyki z YouTube właśnie na cyrusie, udało mu się to bez problemu. Ja, po naczytaniu się naszego forum Bluetooth uważam za zło 😉. A mówiąc poważnie - na pokrętle wyboru źródła masz zdaje się ikonkę ze znaczkiem bluetooth. Pewnie wystarczy ją wybrać, w telefonie czy też innym urządzeniu odnaleźć Cyrusa...i to chyba tyle. A w praktyce, jak to zwykle bywa, mogą być jakieś komplikacje🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 (edytowany) Też nie używałem 🙄 reset bym mu zrobił Chyba raz odpalilem do testu i działało ale było fatalnie jakościowo Edytowano 1 maja 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 maja 2022 Udostępnij Napisano 1 maja 2022 3 minuty temu, seba3002 napisał: Ja, po naczytaniu się naszego forum Bluetooth uważam za zło Ja też tak uważam i może skubany to wyczuł 3 minuty temu, seba3002 napisał: A mówiąc poważnie - na pokrętle wyboru źródła masz zdaje się ikonkę ze znaczkiem bluetooth. Pewnie wystarczy ją wybrać, w telefonie czy też innym urządzeniu odnaleźć Cyrusa...i to chyba tyle. O tak , tak właśnie robiłem i lipa. 2 minuty temu, marcinmarcin napisał: reset bym mu zrobił Zrobiłem i nic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 maja 2022 Udostępnij Napisano 2 maja 2022 Może @maxredaktorpomoże. On też chyba ma onea. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 2 maja 2022 Udostępnij Napisano 2 maja 2022 Serwus, przepraszam za poślizg, ale walczyłem z trawą na działce. Walka była nierówna, bo prawie 10 tys. metrów na jednego. :) Mam One HD, ale przyznam że z BT nie korzystam. Niemniej przetestowałem jakiś czas temu i wszystko działało. Fakt, że nie stosowałem żadnych przystawek, po prostu wybrałem BT na One, w telefonie dałem na wyszukiwanie i po znalezieniu wzmak został sparowny. I wszystko działało. Zerknąłem jeszcze do anglojęzycznej instrukcji i tam nie ma żadnych dodatkowych opisów. Jest tylko info, że można sparować maksymalnie trzy urządzenia z One. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Webster.brd Napisano 3 maja 2022 Udostępnij Napisano 3 maja 2022 Mam Cyrus one cast i bt działa mi bez problemu. Mam telefon z androidem. Ale tata ma iPhona i był problem z połączeniem. Możliwe że problem leży nie w cyrusie co w telefonie. Czasami powodem tego że nie gra muzyka z telefonu jest to że w telefonie ściszony jest dźwięk albo w samym telefonie multimedia albo w aplikacji Spotify czy tidal. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts