Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, nowy78 napisał:

Ostrego łojenia ciąg dalszy:

Dzięki! Bębniarz rzeczywiście niemożliwy. Szybszy niż moje oczy. 

Aha, bo jest już prawie północ, jak by moja sąsiadka pytała na forum o pomoc w celu uciszenia mnie, to nie znamy się 😉

Oczywiście żartuję, nie gram po nocach głośno. Ale mam wielką pokusę żeby jutro w dzień przetestować moje zabytkowe paczki na poziomie jakiego im jeszcze nie dałem. A to gatunek który lubią najbardziej. Przy okazji ja sam naładuję swoje witalne bateryjki 🙂

Infant Annihilator będzie od rana 😁 

36 minut temu, JaZz napisał:

Propozycje z poprzedniego postu jakoś nie podeszły niestety.

Archspire uwielbiam. Nie trzeba się zniechęcać, warto posłuchać bo to jest fajne brzmienie i energia 🙂

Napisano

I jak tam panowie, już po? ;) 

Wrzuciłem Infant Annihilator ze względu na perkusistę, ale przyznam, że nie bardzo mi pasuje realizacja powyższego albumu. Nie jest zbyt relaksująca (jeżeli w ogóle można mówić o relaksie przy takim graniu 😂 ). Jazgotliwie i ogólnie wdziera się chaos.

W związku z tym, jeszcze raz First Fragment z poprzedniego linku, ale tym razem można sobie popatrzeć, ile chłopaki włożyli pracy w okiełznanie instrumentów

I może jeszcze sam Dominic, bo fajnie gra :) . Charakterystyczne brzmienie jego bezprogowego basu można także usłyszeć w Beyond Creation.

No i może jeszcze to:

Napisano
5 minut temu, JaZz napisał:

No ja wrzuciłem sobie jakiś album i trochę kłuło po uszach to zmieniłem na jakiegoś bluesa chyba. Kurcze... co raz mniej słucham metalu, może się starzeję, 

...młodość nie wieczność 😉.

Napisano
11 minut temu, JaZz napisał:

co raz mniej słucham metalu

A ja nie tylko metalu i cały czas podtrzymuje zdanie, które wielokrotnie już wyrażałem. Metal jest jednym z najbardziej wymagających dla sprzętu audio gatunków muzycznych. Zagęszczenie dźwięków, duża ilość wysokich harmonicznych, ale także sporo dołu, to wszystko sprawia, że o ile przy cichym słuchaniu jeszcze nie jest nieznośnie (co nie znaczy, że perfekcyjnie, lub nawet dobrze ;) ) na całkiem sporej ilości grajków, tak gdy dodajemy watów, zaczynają się schody - szelest, jazgot, ściana dźwięku. Wiem już jednak, że wcale nie musi tak być. Death metal także może brzmieć dobrze przy pełnym wysterowaniu końcówki mocy :) 

Napisano
7 godzin temu, nowy78 napisał:

ja nie tylko metalu i cały czas podtrzymuje zdanie, które wielokrotnie już wyrażałem. Metal jest jednym z najbardziej wymagających dla sprzętu audio gatunków muzycznych.

Zgadza się. Podobnie jak klasyka. Śmieszne, ale smooth jazzy itp klasyczne audiofilskie brzmią dobrze na 90% sprzętu, może dlatego są tak chętnie słuchane 😉

• 2 weeks later...
Napisano
8 godzin temu, nowy78 napisał:

brzmienie gitar

Wytrwałam całość z pasją badacza żeby przekonać się jak bardzo głucha jestem. Gitarę usłyszałam dopiero od 2:13. Wcześniej wokal i perkusja zagłuszają.  Ale pewnie nie to miałeś na myśli?

Przyszedł syn i pyta: fajne? To pytam przebiegle: a co ty myślisz? Fajne! na to syn.

Napisano

Trochę mnie dziwią takie tematy.

Wygląda to tak, jakby nie polecało się samej muzyki, tylko tę najlepiej brzmiącą, i tak jest, bo przecież taka jest nazwa tego tematu, ale mimo wszystko dziwne to trochę dla mnie. Gdyby ktoś pytał o konkretnego wykonawcę czy płytę, to normalka.

Z drugiej strony, jeśli ktoś znajdzie przez to podobające się kapele czy płyty, to fajnie.

Dobra, już nie marudzę 🤗

Napisano
8 godzin temu, Asia napisał:

Gitarę usłyszałam dopiero od 2:13. Wcześniej wokal i perkusja zagłuszają.  Ale pewnie nie to miałeś na myśli?

No nie :)  Bardziej choćby pierwszy riff i gruz sypiący się z głośników. Przy czym chodzi mi głównie o gałkologię na piecu gitarzysty (uogólniając).

Szczerze mówiąc, nie przepadam za solówkami w tego typu oldschoolowym death metalu. Takie zbędne piłowanie ;) . W odmianie bardziej współczesnej, technicznej, której kilka przykładów mamy wyżej to już zupełnie co innego.

8 godzin temu, Asia napisał:

Przyszedł syn i pyta: fajne? To pytam przebiegle: a co ty myślisz? Fajne! na to syn.

Mój czterolatek też niekiedy przybiega z hasłem: Tato, daj czadu! Na co ja: synu, lepiej nie, bo zaraz wkroczy mama i w ogóle nie będziemy słuchać 🤣 Ale gdy siedzimy sami...

3 godziny temu, Adi777 napisał:

Trochę mnie dziwią takie tematy.

Wygląda to tak, jakby nie polecało się samej muzyki, tylko tę najlepiej brzmiącą, i tak jest, bo przecież taka jest nazwa tego tematu, ale mimo wszystko dziwne to trochę dla mnie.

Myślę, że pomimo takiego tytułu, wrzucana jest tu muzyka, która się podoba, a nie tylko ta dobrze zrealizowana. Nie ukrywam jednak, że zwracam dużą uwagę na brzmienie i jeżeli nie bardzo mi podchodzi, zwykle nie wracam do takich płyt. Po prostu lubię nie tylko muzykę, ale także dźwięk sam w sobie. Przy czym nie chodzi, aby było po audiofilsku, wszystko wyczyszczone, klarowne, przejrzyste i w pełnym paśmie. Równie chętnie lubię sobie rozkręcić choćby Hendrixa. "Klasycznie" przesterowany stratocaster w jego rękach (bo brzmienie to także sposób gry) jest dla mnie mega emocjonujący. 

4 godziny temu, Asia napisał:

A ja myślę, że przy takim nasileniu basu i średnicy dobra realizacja jest podstawą żeby naprawdę cieszyć się muzyką.

W tego typu muzyce bardzo ważne jest również, jak podaje ją nasze audio. 

• 3 weeks later...
Napisano

Też jestem w fazie zapoznawania się z ich twórczością i... jestem pod coraz większym wrażeniem. Zaj..te :) Wydali cztery albumy. Na ostatnim już delikatniej na wokalu, ale nadal to świetne gitarowe granie.

• 3 weeks later...
Napisano

Mam do was pytanie, bo walczę trochę z basem w pokoju :) 

Czy waszym zdaniem niektóre utwory metalowe / rockowe mają skopane niskie tony? Zakupiłem nowe glosniki i w niektórych utworach dźwięki perkusji jest mocny, wypełniony np. Audioslave - set it off. W niektórych jak np. Judas Priest - Private property, tutaj brakuje ewidentnie dołu pasma, większego kopa w niskich tonach 😉

Napisano
16 godzin temu, JaZz napisał:

To nie czasy gdy  słuchałem na włączonym loudness, bass treble max

Nawet nie mam takich funkcji we wzmacniaczu ;)

16 godzin temu, JaZz napisał:

odpaliłem sobie ten kawałek judas priest (remaster) i dla mnie brzmi ok. 

Z Tidala ? 
Bo ja mam na dysku jakąś inną, wersje, chyba nieremasterowaną. 

Napisano
Dnia 8.10.2021 o 09:01, nowy78 napisał:

Też jestem w fazie zapoznawania się z ich twórczością i... jestem pod coraz większym wrażeniem. Zaj..te :) Wydali cztery albumy. Na ostatnim już delikatniej na wokalu, ale nadal to świetne gitarowe granie.

Czyli takiej bardziej melodyjnej muzyki Piotrek też słucha 😝

Napisano
Dnia 25.10.2021 o 18:48, g88 napisał:

W niektórych jak np. Judas Priest - Private property, tutaj brakuje ewidentnie dołu pasma, większego kopa w niskich tonach 😉

U mnie w tym utworze bas jest - powiedziałbym - umiarkowany. Ale w sumie mi to nie przeszkadza,