lpomis Napisano 4 maja 2022 Udostępnij Napisano 4 maja 2022 (edytowany) Przez ostatnie dni miałem okazję posłuchać Chorda Mojo 2. To przetwornik z wyjściem słuchawkowym i wbudowaną baterią. Maluch, a gra z takim kopytem, dynamiką i ogólnym wykopem, że głowa mała. Rwie się do grania. Fajnie balansuje pomiędzy muzykalnością, a detalem, przyjemnie wyciąga niuanse z nagrań. Niestety w połączeniu z moimi Philipsami Fidelio X2HR i Beyerami DT770 Pro miał tendencję do zbytniego podkreślania głosek syczących. Wysokie tony nawet na stosunkowo łagodnych Philipsach potrafiły zmęczyć przy dłuższym odsłuchu. To jak dla mnie zbyt ofensywne granie. Do posłuchania przez 30 minut do godzinki OK, ale do dłuższych sesji już niestety niekoniecznie. Nieco upierdliwe było też sterowanie samym urządzeniem za pomocą kolorowych przycisków (długo, żeby opowiadać), które jest po prostu dla mnie mało intuicyjne. 100 razy bardziej wolałbym klasyczny mały wyświetlacz. Przydałby się też jakiś pilocik z przyciskiem do przełączania wejść USB/optyk. Mojo 2 może być z powodzeniem stosowany jako stacjonarny DAC. Posiada nawet specjalny tryb zarządzania energią, który wydłuża żywotność wbudowanego ogniwa. Edytowano 4 maja 2022 przez lpomis 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 4 maja 2022 Udostępnij Napisano 4 maja 2022 Słuchałem go na którymś z AVS w W-wie z Audeze chyba LCD2 (nie pamiętam już) mile zaskoczenie, sybilantów nie słyszałem, ale to pewno zasluga słuchawek 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 maja 2022 Udostępnij Napisano 4 maja 2022 LCD2 są znane z bardzo miękkiego i złagodzonego grania, mocno relaksującego. Trochę jednak dziwi fakt agresywnego dźwięku z przetwornika R2R które są znane również z niezbyt agresywnego dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 maja 2022 Udostępnij Napisano 4 maja 2022 A ja mam ifi 🤪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 4 maja 2022 Udostępnij Napisano 4 maja 2022 30 minut temu, seba3002 napisał: A ja mam ifi 🤪 A ja nie 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 maja 2022 Udostępnij Napisano 5 maja 2022 10 godzin temu, DiBatonio napisał: Słuchałem go na którymś z AVS w W-wie z Audeze chyba LCD2 (nie pamiętam już) mile zaskoczenie, sybilantów nie słyszałem, ale to pewno zasluga słuchawek 😉 Wtedy była chyba 1ka jeszcze. Ale ja także uważam że Mojo 2 jest bardzo mocnym konkurentem na rynku obecnie. Ipomis, fajnie że go przetestowałeś! Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 15 maja 2022 Udostępnij Napisano 15 maja 2022 Dnia 4.05.2022 o 14:47, seba3002 napisał: A ja mam ifi 🤪 No faktycznie masz 😀, jakoś mi to umknęło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RobBiel Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Dnia 5.05.2022 o 07:18, S4Home napisał: Wtedy była chyba 1ka jeszcze. Ale ja także uważam że Mojo 2 jest bardzo mocnym konkurentem na rynku obecnie. Ipomis, fajnie że go przetestowałeś! Piotr Ja kupiłem używane Chord Mojo 1 za 1000 i jestem mega zadowolony z jakości dźwięku z tego małego cacka.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Dnia 22.03.2022 o 10:08, Tomasz S. napisał: Większość roboty robi DAC, jeżeli DAC jest dobry to nie trzeba się bać tanich dobrych transportów. U mnie zaczęła się tzw. magia dopiero jak zmieniłem transport SOtM 200 na SOtM 200 Ultra z dedykowanym zasilaniem. Bardzo ważny jest też kabel USB. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 1 godzinę temu, buendia napisał: U mnie zaczęła się tzw. magia dopiero jak zmieniłem transport SOtM 200 na SOtM 200 Ultra z dedykowanym zasilaniem. Bardzo ważny jest też kabel USB. Może warto dodać jeszcze, gra mi to razem z Chord 2qute i Rockna Wavelight. Bez dobrego transportu żaden z tych DACów nie zagra naprawdę dobrze. Dalszym krokiem było u mnie odcięcie systemu od szumów przedostających się przez kabel ethernetowy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 7 minut temu, buendia napisał: Dalszym krokiem było u mnie odcięcie systemu od szumów przedostających się przez kabel ethernetowy. Cześć. Jak to zrobiłeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Po wifi . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 U mnie nie da się bez dodatkowego dongla. Allo Sparky z USBridge tylko po kablu. Szukam dobrego izolatora galwanicznego ale może są inne opcje. Wifi to ostateczność będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Cześć. Jak to zrobiłeś? Do routera doprowadziłem światłowód i dodałem zasilacz liniowy. Do NUCa gdzie znajduje się Roon core dodałem obudowę pasywną (wywaliłem wiatrak) i dodałem również zasilacz liniowy. Trzeci LPS zasila switch Silent Angel. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 5 minut temu, buendia napisał: Do routera doprowadziłem światłowód Do sotma sygnał cyfrowy idzie światłowodem, po wifi czy kablem ethernet? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Przed chwilą, MariuszZ napisał: Do sotma sygnał cyfrowy idzie światłowodem, po wifi czy kablem ethernet? Kablem ethernetowym Chord C-stream. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 To do końca zakłóceń z routera nie wyeliminowałeś. Sam router jest źródłem zakłóceń, które z sygnałem cyfrowym po kablu ethernet dostają się do sotma. Ja szukam jak poradzić sobie z tym problemem, który może jest wyimaginowany trochę ale mnie to nurtuje. Na razie przymierzam się do izolatora delock ale jeszcze nie zdecydowałem i szukam alternatyw dla izolacji galwanicznej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 8 minut temu, MariuszZ napisał: To do końca zakłóceń z routera nie wyeliminowałeś. Sam router jest źródłem zakłóceń, które z sygnałem cyfrowym po kablu ethernet dostają się do sotma. Ja szukam jak poradzić sobie z tym problemem, który może jest wyimaginowany trochę ale mnie to nurtuje. Na razie przymierzam się do izolatora delock ale jeszcze nie zdecydowałem i szukam alternatyw dla izolacji galwanicznej. Pozdrawiam Po drodze z routera jest switch Silent Angel Bonn i dopiero z niego idzie kabel Chorda. Zasilacze to Nostromo a dla Nuc'a SBooster. Z Nuc'a do switcha prowadzi Supra 8cat a router podłączony jest tanim kablem, który był w zestawie z Silent Angelem. Co ciekawe druga Supra 8cat w ogóle w tym połączeniu nie pasowała - dźwięk się robił za ciężki i gęsty - i poszła pod młotek. Zapomniałem dopisać, że na angielskojęzycznych forach bardzo chwalili izolację od szumów za pomocą konwerterów ethernet->światłowód->ethernet. Podobno tani i dobry sposób. Gdybym nie oglądał Hansa Beekhuyzena pewnie bym poszedł tą drogą.... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 @Mariusz Kopacki @Fafniak Proszę na temat pisać bez odnośników do Pana, wiary itd itp oraz bez wzajemnych przepychanek. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 15 minut temu, Fafniak napisał: CUDNE. Mieszane we łbach solidnie Ja wiem - kabelek ethernetowy na peryferiach sygnalu - on tylko niby zera i jedynki... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 (edytowany) 16 minut temu, MariuszZ napisał: @Mariusz Kopacki @Fafniak Proszę na temat pisać bez odnośników do Pana, wiary itd itp oraz bez wzajemnych przepychanek. Pozdrawiam. Trudno na tym forum nie nawiazywac do wiary, gdy wiecej czucia niz szkielka i oka. Ale przepychania nie bylo, jedynie wyrazenie opinii. Plus, zauwazyc pragne, to nie ja sprobowalem wplatac tu stany psychiczne. Ale jak ma byc na temat, to niech bedzie. Zrobil ktos capture streama wchodzacego na DAC aby udowodnic, ze patchcordy miedzy routerem a switchem w roznym stopniu "zageszczaja" dzwiek? Edytowano 26 stycznia 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 13 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Trudno na tym forum nie nawiazywac do wiary, gdy wiecej czucia niz szkielka i oka. Ale przepychania nie bylo, jedynie wyrazenie opinii. Plus, zauwazyc pragne, to nie ja sprobowalem wplatac tu stany psychiczne. Ale jak ma byc na temat, to niech bedzie. Zrobil ktos capture streama wchodzacego na DAC aby udowodnic, ze patchcordy miedzy routerem a switchem w roznym stopniu "zageszczaja" dziwiek? Hehe, Ty pewnie miernikiem dobierasz komponenty systemu a nie na ucho... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 (edytowany) 4 minuty temu, buendia napisał: Hehe, Ty pewnie miernikiem dobierasz komponenty systemu a nie na ucho... Hehe, nie. Ale wiem kiedy wspomoc sie pomiarem, bo na ucho dobrze nie bedzie. W sumie, po "u mnie zaczęła się tzw. magia" nie powinienem sie niczemu dziwic. Mea culpa. Edytowano 26 stycznia 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buendia Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 Przed chwilą, Mariusz Kopacki napisał: Hehe, nie. Ale wiem kiedy wspomoc sie pomiarem, bo na ucho dobrze nie bedzie. OK, a mógłyś opisać swój system streamingu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 26 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2023 1 minutę temu, buendia napisał: OK, a mógłyś opisać swój system streamingu? Moglbym. A po co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts