maskun Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 Chyba każdy się ze mną zgodzi że ten test nic nie potwierdzi i niczemu nie zaprzeczy bo 10 słuchaczy to jednak zbyt mała liczba żeby robić statystykę takiego zagadnienia jak odsłuch. Druga kwestia to różny sprzęt forumowiczów - nawet jeśli z wysokiej półki to akustyka samego pomieszczenia będzie odgrywać jakąś rolę. Wiele bardzo wiele czynników będzie miała wpływ na zafałszowanie wyników. Nie ma praktycznie żadnej metodologii "sposobu" wykonania odsłuchu, sprzętu itp. Do takich testów powinien być wyznaczony jakiś sprzęt referencyjny wraz z głośnikami a najlepiej dobrej jakości słuchawkami aby nie miała wpływu akustyka. Oczywiście rozumiem że robimy to FOR FUN więc nie ma sensu potem odnosić się do wyników jak to wyroczni Boskiej. SAM pomysł jak najbardziej świetny dlatego biorę w nim udział... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2017 Ja się z Tobą jednak nie zgodzę. 100 prób to wystarczająca pula, by móc już wyciągać wnioski. Nie uważam również, że różny sprzęt używany do odsłuchów zafałszowuje wyniki. Wręcz przeciwnie - ta okoliczność je uwiarygadnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 Odpoczynku mówiłem że nic nie wniesie ale go lubię. Proszę się jeszcze wstrzymać z wynikami bo ja jeszcze nie zderzyłem. A chce. Czemu anonimowo? Uważam że nie.ma się czego wstydzić:) Chyba że ja nic nie rozpoznam To się zgadzam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 (edytowany) Szanowni państwo, to ostatnia chwila by przerwać ten nieprzewidywalny w skutkach eksperyment. Co jeśli się okaże, że nie ma różnicy pomiędzy MP3 a Flac? Możemy doprowadzić do upadku przemysłu Audio HD i HiFi. A wszystko przez to, że 10 niedosłyszący zebrało się w grupę trzymającą test. ? Tak poważnie, to też zaproponowałem jawność wyników trochę przewrotnie, bo zdaje sobie sprawę, że osoby które słyszą różnicę nie zaryzykują swojej reputacji w takim teście. Ci zaś którzy twierdzą, że różnic nie ma są w dużo lepszej sytuacji. Sam testowałem kiedyś sample z strony jakiegoś sklepu z muzyką i dla mnie Flac w jakości CD, brzmiał lepiej od MP3 320, ale też lepiej od wav 88 czy 192khz. Zakładam więc nawet taka sytuację, że będę miał w skrajnym przypadku 10 błędnych wskazań, bo indywidualne preferencje mogą pokonać poprawność (lepsza jakość?) dźwięku. Test ten traktuję więc bardziej indywidualne. Jeśli osiągnę 70 % (dopuszam błędy w piano i klasyce) znaczyć będzie dla mnie to, że jestem w stanie usłyszeć różnicę na moim zestawie, w moim pokoju, na moich uszach. Jeśli nie osiągnę tych 70%, to pytanie pozostaje nierozstrzygnięte, czy na lepszym sprzęcie słychać taką różnicę ??? Edytowano 5 września 2017 przez sturek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 (edytowany) Oczywiscie, ze nasz test jest miarodajny. I zgadzam się ze Sturkiem. Różnice slychać i już teraz s4 home mogę Ci powiedzieć, ze nie miałeś racji. Tylko, że w grę wchodzą preferencje brzmieniowe i dla kogoś mp3 moze zabrzmieć lepiej w pewnych utworach. Powinny być tajne wyniki z tego powodu, że jak sami widzicie już sie zaczynają delikatne szyderstwa. Po co nam niemiła atmosfera. Jak ktoś będzie chciał to się pochwali. Ja od razu mowię, ze niezależnie od wynikow nie będę sie odzywał. Ewentualnie z Kraftem na pw o cos dopytam. Edytowano 5 września 2017 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 września 2017 6 minut temu, audiowit napisał: Tylko, że w grę wchodzą preferencje brzmieniowe i dla kogoś mp3 moze zabrzmieć lepiej w pewnych utworach. Czy mp3 brzmi lepiej niż FLAC? Takiego wyniku testu nikt się nie spodziewał. To by była dopiero sensacja! Świat zamarł w oczekiwaniu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzurek Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 Witam Dla mnie osobiście test powinien wyjaśnić nie czy ja słyszę różnicę ale czy jest słyszalna różnica pomiędzy tymi formatami. Uważam że jeżeli którykolwiek z uczestników wskaże poprawnie wszystkie pliki i we wszystkich przypadkach nie będzie wybierał na zasadzie " nie jestem pewny ale.." to uznam że jest to możliwe, tak jak jest możliwe przebiec 10 km poniżej 30 minut pomimo że mnie to nigdy się nie uda. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 (edytowany) 3 godziny temu, audiowit napisał: dla kogoś mp3 moze zabrzmieć lepiej w pewnych utworach. Też o tym myślałem. Chodzi o osobiste upodobania brzmieniowe. Gdy się coś bardziej podoba często wskazuje sie, że jest to lepsza jakość, a tak nie zawsze musi być. Dochodzi do tego brzmienie skompletowanego systemu. Każdy jest inny i inaczej brzmi. Gdy komuś się podoba np. podkreślona jaskrawsza góra którą posiadany zestaw lekko obcina to może byc tak że mp3 320 bardziej przypadnie mu do gustu. Zupełnie inaczej sytuacja się przedstawia z wybrzmieniami, płynnością i przestrzenią którą słychać juz na dopracowanych systemach. Wówczas już więcej różnic można usłyszeć. Edytowano 5 września 2017 przez mario100007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 Przypominam, że dzisiaj mija termin dostarczenia wyników testu. Proszę kolegów o mobilizację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 Dzisiaj ogłoszenie wyników WIELKIEGO TESTU FLACÓW. Ostatnie godziny oczekiwania możemy sobie umilić typowaniem przewidywanego wyniku. Jak obstawiacie? Ile procent "rozpoznawalności" uzyskają Flack-i? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Z tym wielkim to bym nie szalał czy wszyscy już podali wyniki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Myślę, że 70%. 2 były baaaardzo trudno rozpoznawalne + ewentualne pomyłki. Ktoś jeszcze nie oddał wyników? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) 43 minuty temu, Hoo-Lec napisał: Z tym wielkim to bym nie szalał czy wszyscy już podali wyniki ? Nie wszyscy. Brakuje 2-3. Edytowano 6 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Obstawiam z 40-50% Po wynikach chętnie podziele się wrażeniami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) 40 % chyba nie może być, bo to by oznaczało, że słychać różnicę... na korzyść mp3;) Edytowano 6 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Prawie w ostatniej chwili, ale i ja wysłałem swoje wyniki. Nie było łatwo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) No dobra, czas na wyniki, a nie ukrywam, że są zaskakujące. Otóż średnia skuteczność trafnego typowania pliku wyższej jakości wyniosła... 47%. Poniżej zamieszczam tabelkę z prawidłowymi odpowiedziami (prawdziwy FLAC - na żółto) i typowania poszczególnych uczestników testu. Jedna osoba (ale o tym później) stwierdziła, że nie słyszy różnicy. W zestawieniu zaznaczyłem to jako 5 trafnych odpowiedzi (coś musiałem z tym zrobić). W jednym przypadku uczestnik nie wskazał typowania przy jednym utworze. I co Wy na to? Edytowano 6 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) Wyniki podane i żadnych komentarzy? Odjęło Wam mowę? Edytowano 6 września 2017 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Hej co tu się spinać. Pokolenie MP3 powinno być dumne z takiego wyniku. Najważniejsze że różnice słychać. Gorzej z klasyfikacją -;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) Przesłuchałem z żoną pierwsze dwie próbki i wskazała flac, stwierdziła po porostu że ta jej się bardziej podoba Ogólnie jest bardzo blisko, i wydaje mi się że przy tej jakości pliku decyduje sprzęt Ps. W pierwszym utworze zasugerowalem się glosnoscia Poniżej wiadomość do @Kraft Zestaw stereo: Laptop z systemem Win 10 Foobar 2000 - niestety nie udało mi się ustawić bit perfect, na co dzień nie używam ustawiłem tylko zewnętżny DAC po usb Amplituner: Pioneer QX 9900 Dac : Rega DAC ( ograniczenie po USB do do 16 bitów i 44,1 lub 48 kHz) Kolumny : Dynaudio BM6 Kable głośnikowe WireWorld Solstcie 7 Kable RCA Nordost Solarwind Kabel USB - budżetówka Warunki akustyczne dostateczne plus. Moje subiektywne wyniki: nr1. próbka B nr2. próbka B nr3. próbka A nr4. próbka A nr5. próbka B nr6. próbka A nr7. próbka B nr8. próbka B nr9. próbka B nr10. próbka B Starałem się naprawdę żetelnie podejść to tematu( nie podglądałem rozmiaró itp.) na tyle na ile mogłem na chwilę obecną, napewno zrobię jeszcze jedno podejscie może za jakiś czas jak wyniki zamaże pamięć. Ps.2 Utwór nr 5 zostanie że mną długo Edytowano 7 września 2017 przez Hoo-Lec Dyslekcja autora Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturek Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 (edytowany) Cóż, wypiłem setę mogę pisać. 50% w moim przypadku, a żeby było śmieszniej piano i klasyka dobrze Mogę zatem stwierdzić, że nie słyszę różnicy i miałem omamy słuchowe czując wcześniej różnicę, choć mówiąc szczerze po pierwszym szybkim odsłuchu miałem tylko 1 dobrą odpowiedź Dzięki Kraft za ten test - kawał dobrej roboty! Ciekaw jestem czy dałoby się jeszcze dopisać orientacyjną wartość zestawu odsłuchowego dla każdej kolumny w powyższej tabeli. A poza tym pytania byłe tendencyjne Edytowano 6 września 2017 przez sturek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 Wrócę do kolegi, który napisał, że nie słyszy różnicy. Dla mnie jest cichym bohaterem tego testu. Tylko on odważył się powiedzieć, że król jest nagi. Mam nadzieję, że się nie obrazi jeśli wymienię jego imię. Gratulacje Arko55. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Dlaczego uważasz że " król jest nagi" ? Ja uważam że pliki były naprawdę dobre a różnice między nimi mogły ujawnić tylko różnice w sprzęcie, jak puściłem je na głośniku BT też nie usłyszałem różnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2017 1 minutę temu, Hoo-Lec napisał: różnice między nimi mogły ujawnić tylko różnice w sprzęcie Nie rozumiem. Co masz na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoo-Lec Napisano 6 września 2017 Udostępnij Napisano 6 września 2017 Pisząc to mam na myśli że pliki są naprawdę bardzo podobne i tylko "jakosc" zestawu i akustyka moze pokazac różnice między nimi, sam jeśli dam radę w sobotę przyłączę do mojego zestawu stare Cantony Focal 401 i powtórzę test. Bo pewnie jest tak że wskazalismy te utwory które się nam bardziej podobały i o to w sumie chodzi ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts