Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

A tu ciekawostka, obecnie najpopularniejsze i najwyżej oceniane na świecie (wszędzie zachwyty) polskie głośniki Qualio napędzane, sami zobaczcie.

I nikt się nie krzywi, że tanie chińskie g…, że nie ma „barwy” itd. 

IMG_1060.jpeg.4d34321acb8cf7df03837a7350792082.jpeg

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
30 minut temu, kaczadupa napisał:

A tu ciekawostka, obecnie najpopularniejsze i najwyżej oceniane na świecie (wszędzie zachwyty) polskie głośniki Qualio napędzane, sami zobaczcie.

I nikt się nie krzywi, że tanie chińskie g…, że nie ma „barwy” itd. 

IMG_1060.jpeg.4d34321acb8cf7df03837a7350792082.jpeg

Tanie chińskie g... Nie ma barwy. 

Ooo żeby było jak należy 😜😆

Napisano
6 godzin temu, Artur Charicki napisał:

Audiofile pewnie w ciężkim szoku 🤯 Przecież to nie ma prawa grać!! 🤣

:) audiofile to mają gdzieś recenzje i opinie mas. Każdy ma swoje preferencje.

Ja słuchałem (miałem) 3-4 wzmacniacz wkłady D żaden nie miał startu do starego wzmacniacza lampowego czy AB jeśli chodzi o barwę i przyjemność słuchania, reprodukcje wysokich, średnich tonów, jedyni niskie były bardziej zwarte, szybsze. Ale to wystarczy zaaplikować DSP lub dobrze zrobić akustykę i D dalej odstaje. No ale klasa D ma swoje zastosowania i w wielu przypadkach ma sens. 

Napisano (edytowany)

Taaaa… a posiadacze wzmacniaczy SPEC czy Mola Mola tylko się uśmiechają jak słyszą te histerie o braku barwy, przyjemności i co tam jeszcze audiofil wymyśli. No ale dla każdego coś dobrego. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
15 minut temu, kaczadupa napisał:

Taaaa… a posiadacze wzmacniaczy SPEC czy Mola Mola tylko się uśmiechają jak słyszą te histerie o braku barwy, przyjemności i co tam jeszcze audiofil wymyśli. No ale dla każdego coś dobrego. 

Hehehe, a sory nie wiedziałem że mowa o wzmacniaczach klasy D za 20-50 tys zł... ;) grubo :). Nie wiem, nie słuchałem tak drogich miałem tylko DIY i  J. Rowlland  żaden nie miała barwy tak dobrej i nie grał tak dobrze jak wzmacniacz lampowy z lat 70. Na ale to faktycznie nie Spec.

Napisano
35 minut temu, Rafał S napisał:

Dopisałbym markę AAvik.

Gato i Aavik mają moduły Pascala M-Pro 2. Takie jak ma Stageline STA-1000D za 2 tys. zł. 

Opakowanie inne, może buforki i wzmacniacze operacyjne lepsze w tych Aavikach i Gato, ale granie takie samo bo końcówka od Pascala 😉

Na marginesie to chyba sobie zafunduję taką z rynku pro końcówkę kiedyś. 

Napisano

Nie wiem czemu ale u nas zupełna cisza o hi fi od Linn. Opisy brzmienia w naszym Magazynie Audio wręcz idealne pod to co lubię a na forach cisza jak po śmierci organisty. Czy Linn nie podzielił aby losów Cyrusa w naszym kraju i nie posiada już dystrybutora ? 

Napisano (edytowany)
50 minut temu, MariuszZ napisał:

granie takie samo bo końcówka od Pascala

Niestety nie miałem okazji słuchać. Natomiast rozmawiałem z kolegą, który przeszedł drogę: Pathos Logos MKII -> MF NuVista -> AAvik. Jest zachwycony AAvikiem, który dla niego łączy zalety dwu poprzednich wzmacniaczy. Jeszcze od 2 innych osób słyszałem, że Aavik zredefiniował brzmienie klasy D, że uzyskał barwę, która wcześniej wydawała się nieosiągalna dla tej technologii. Chętnie sprawdzę, jeśli będę miał kiedyś okazję.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Niestety nie miałem okazji słuchać. Natomiast rozmawiałem z kolegą, który przeszedł drogę: Pathos Logos MKII -> MF NuVista -> AAvik. Jest zachwycony AAvikiem, który dla niego łączy zalety dwu poprzednich wzmacniaczy. Jeszcze od 2 innych osób słyszałem, że Aavik zredefiniował brzmienie klasy D, że uzyskał barwę, która wcześniej wydawała się nieosiągalna dla tej technologii. Chętnie sprawdzę, jeśli będę miał kiedyś okazję.

Kurczaki za klasę D jakby szło mi zapłacicie 40-50 tys lub więcej to kawę by musiała parzyć przy okazji :). Na lampach to się jajka chociaż usmaży;)

Napisano
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

chyba sobie zafunduję taką z rynku pro końcówkę kiedyś

Już zatem podjąłeś decyzję. 

A jaką obudowę/design masz w myślach? Drewno? Kompozyty, akryl?

Zerkam na zdjęcia, które Artur wkleja. Kopalnia pomysłów.

Napisano
2 godziny temu, AudioTube napisał:

A jaką obudowę/design masz w myślach? Drewno? Kompozyty, akryl?

Może włożę do wzmacniacza lampowego. Lampki podswietlę diodami led. Już widzę miny kolegów, którzy widząc wzmacniacz lampowy poczuliby 2x500W z Pascala 🤣

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Dorobiłem kółka.

Byłem zmuszony to zrobić już przed 6 laty, bo dźwiganie kolumn o wadze ponad 45 kg do przyjemności nie należało

IMG_20211031_092312.jpg