kaczadupa Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Od jakiegoś już czasu producenci przenośnych grajków dają nam podobny wybór między neutralnością a magią. Ciekawe czy takie rozwiązanie przyjmie się na rynku stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Od jakiegoś już czasu producenci przenośnych grajków dają nam podobny wybór między neutralnością a magią. Które mają taki pstryczek? Mój nie ma:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Jakieś dwa lata temu widziałem takie produkty u Cayin-a albo Ibasso. Dokładnie nie pamiętam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 godziny temu, Kraft napisał: Wzmacniacz posiada dodatkowy obwód zwany Harmonic Generation, który dodaje do dźwięku parzyste harmoniczne. Uwielbiam te nazwy " Harmonic Generation " Jarek , po grzyba takie ustrojstwo. Jak pasuje Ci brzmienie lampy to kupujesz lampę, a nie sztuczny substytut. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Jarek , po grzyba takie ustrojstwo. Jak pasuje Ci brzmienie lampy to kupujesz lampę, a nie sztuczny substytut. Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa. Jak masz szerokie zainteresowania muzyczne, to wtedy ma ten sprzęt sens. A może po prostu dla zabicia nudy, jak któreś brzmienie się osłucha. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 5 minut temu, Kraft napisał: Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa. Jak masz szerokie zainteresowania muzyczne, to wtedy ma ten sprzęt sens. Sorki , siedzi w tym ustrojstwie jakaś lampa ? Bo jak nie, to pachnie mi to na kilometr kolejnym gadżetem w stylu EQ - POP , ROCK , Extra bas itp. 8 minut temu, Kraft napisał: A może po prostu dla zabicia nudy, jak któreś brzmienie się osłucha. Z tym się akurat zgodzę. A z drugiej strony, przecież każdy wie , że brzmienie to sobie można zmienić kabelkiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Przed chwilą, tomek4446 napisał: pachnie mi to na kilometr kolejnym gadżetem w stylu EQ - POP , ROCK , Extra bas itp. Zmiana jest wprowadzana analogowo, nie przez DSP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 1 minutę temu, Kraft napisał: Zmiana jest wprowadzana analogowo, nie przez DSP. Jarek , nie przekonasz mnie. Jestem ortodoksem w kwestii wyboru rodzaju przetwarzania sygnału. Nie neguję żadnej z klas , nie mam nic przeciw lampą czy tranzystorom. Ale takie wynalazki jak hybrydy lub przełączniki zmieniające brzmienie tranzystora na lampowy ? Zresztą jaki lampowy ? ECC 83 , ECC 88 , 211 , 2A3 , 6SN7 ....... Jaki jest wzorzec ? Czy to tak luźno napieprza tymi parzystymi harmonicznymi jak leci ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Taka ciekawostka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) Nie wnikam jak to z kolorowaniem grania w D klasie przez sztuczne harmoniczne... ale fakt że dac który mi wyjątkowo przypadł do gustu i dla mnie osobiście zagrał lepiej od Rme, a potem Qutesta ma akurat 2 harmoniczne najmocniejsze... (przy ogólnie niskim poziomie zniekształceń) Edytowano 8 czerwca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 3 godziny temu, Kraft napisał: Wzmacniacz posiada dodatkowy obwód zwany Harmonic Generation, który dodaje do dźwięku parzyste harmoniczne. A to w ogóle słychać, że są dodane harmoniczne parzyste? Czy jest różnica po dodaniu ich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 4 minuty temu, Kraft napisał: Taka ciekawostka. A , chyba że tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 minuty temu, marcinmarcin napisał: Nie wnikam jak to z kolorowaniem grania w D klasie przez sztuczne harmoniczne... ale fakt że dac który mi wyjątkowo przypadł do gustu i dla mnie osobiście zagrał lepiej od Rme, a potem Qutesta ma akurat 2 harmoniczne najmocniejsze... Jak rozpoznajesz na ucho te parzyste harmoniczne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) 28 minut temu, Bebop napisał: Jak rozpoznajesz na ucho te parzyste harmoniczne? Pytam zupełnie poważnie. Zwłaszcza interesują mnie te 2 harmoniczne najmocniejsze. Jak to rozpoznajesz? No i czy w ogóle DAC'ki (jako przetworniki jedynie) mają wpływ na składowe tonu? Edytowano 8 czerwca 2023 przez Bebop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 55 minut temu, tomek4446 napisał: Ale takie wynalazki jak hybrydy lub przełączniki zmieniające brzmienie tranzystora na lampowy ? Wzmacniacz np. W klasie D plus pre oparte o lampe może byc spoko rozwiazaniem🤔 Ktoś ma taki sprzęt? Może być nawet DIY. Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 46 minut temu, Bebop napisał: Pytam zupełnie poważnie. Zwłaszcza interesują mnie te 2 harmoniczne najmocniejsze. Jak to rozpoznajesz? No i czy w ogóle DAC'ki (jako przetworniki jedynie) mają wpływ na składowe tonu? Zupełnie nie rozpoznaje... podoba mi się brzmienie Claretta, a gdzies w internetach znalazłem jego pomiary i właśnie 2 harmoniczna jest najmocniejsza. Ale fakt że granie z tym dac przypomina mi trochę dobre systemy lampowe... 24 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Wzmacniacz np. W klasie D plus pre oparte o lampe może byc spoko rozwiazaniem🤔 Jest nawet takie coś jak Extraudio x250 MK2 za spore pieniądze, ale u mnie lepiej od Hypexa nc252 zagrał Arcam a29 ze swoim początkiem w A klasie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 Okej, fajnie, że Ci się podoba jakieś brzmienie (mi też się podobają różne). Wciąż jednak nie wiadomo czy to zasługa 2giej harmonicznej. I co w ogóle ma do tego przetwornik D/A ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 28 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń. Znajomy miał Purifi plus dobre pre lampowe. Zamienił na dobrą końcówkę w klasie AB. Przed chwilą, Bebop napisał: I co w ogóle ma do tego przetwornik D/A ? Znaczący wpływ na brzmienie systemu? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 5 minut temu, marcinmarcin napisał: Znaczący wpływ na brzmienie systemu? Zgadzam się że DAC ma wpływ na jakość. Ale, że na składowe tonu też? i na tą drugą harmoniczną? Chyba to różne rzeczy są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) 26 minut temu, Bebop napisał: Zgadzam się że DAC ma wpływ na jakość. Ale, że na składowe tonu też? i na tą drugą harmoniczną? Chyba to różne rzeczy są. Harmoniczne z daca (a każdy dodaje w mniejszym lub większym stopniu) zostaną wzmocnione przez wzmacniacz wraz z resztą sygnału... (i zostaną jeszcze dodane harmoniczne od wzmacniacza). https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/focusrite-clarett-2pre-usb-quick-measurements.10576/page-2 Edytowano 8 czerwca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: 3 godziny temu, tomek4446 napisał: lampowy ? Wzmacniacz np. W klasie D plus pre oparte o lampe może byc spoko rozwiazaniem🤔 Ktoś ma taki sprzęt? Może być nawet DIY. Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń Takie coś na pewno ma kolega z drugiego forum, w klubie WBA. Pre ma właśnie lampowe WBA i do tego coś w klasie D, nie pamiętam ale chyba hypex. Jest z tego zadowolony. Dlatego sprzedał chyba koncowke mocy WBA. 3 godziny temu, Kraft napisał: Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa Bardziej doświadczeni koledzy z drugiego forum, twierdza ze dobra lampa brzmieniowo idzie troche w strone tranzystora, a dobry tranzystor w strone lampy. Taki paradoks, ale kilka razy spotkalem się z takimi wypowiedziami. Cos w tym musi być. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) No, jest jeszcze coś takiego jak: https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/3329-sphinx-3 W Stereophile uważają go za kultowy wzmacniacz. Może ktoś słuchał lub posiada ? Edytowano 8 czerwca 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 12 minut temu, Mikelas76 napisał: Taki paradoks, ale kilka razy spotkalem się z takimi wypowiedziami. Cos w tym musi być. To nie paradoks 👍 7 minut temu, kaczadupa napisał: Może ktoś słuchał lub posiada ? Spotkałem się z opinią że ostra góra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 7 minut temu, kaczadupa napisał: Może ktoś słuchał lub posiada ? Pożycz, nie pytaj. U mnie grał na pewno inaczej niż zagra u Ciebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2023 14 minut temu, Mikelas76 napisał: Jest z tego zadowolony. Jeśli myślimy o tej samej osobie, to raczej był zadowolony 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts