Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

Od jakiegoś już czasu producenci przenośnych grajków dają nam podobny wybór między neutralnością a magią. 

Które mają taki pstryczek? Mój nie ma:(

Napisano
2 godziny temu, Kraft napisał:

Wzmacniacz posiada dodatkowy obwód zwany Harmonic Generation, który dodaje do dźwięku parzyste harmoniczne.

Uwielbiam te nazwy " Harmonic Generation " :) Jarek , po grzyba takie ustrojstwo. Jak pasuje Ci brzmienie lampy to kupujesz lampę, a nie sztuczny substytut.

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Jarek , po grzyba takie ustrojstwo. Jak pasuje Ci brzmienie lampy to kupujesz lampę, a nie sztuczny substytut.

Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa. Jak masz szerokie zainteresowania muzyczne, to wtedy ma ten sprzęt sens. 

A może po prostu dla zabicia nudy, jak któreś brzmienie się osłucha. 

Napisano
5 minut temu, Kraft napisał:

Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa. Jak masz szerokie zainteresowania muzyczne, to wtedy ma ten sprzęt sens. 

Sorki , siedzi w tym ustrojstwie jakaś lampa ? Bo jak nie, to pachnie mi to na kilometr kolejnym gadżetem w stylu EQ - POP , ROCK , Extra bas itp.

8 minut temu, Kraft napisał:

A może po prostu dla zabicia nudy, jak któreś brzmienie się osłucha. 

Z tym się akurat zgodzę. A z drugiej strony, przecież każdy wie , że brzmienie to sobie można zmienić kabelkiem :) 

Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Zmiana jest wprowadzana analogowo, nie przez DSP. 

Jarek , nie przekonasz mnie. Jestem ortodoksem w kwestii wyboru rodzaju przetwarzania sygnału. Nie neguję żadnej z klas , nie mam nic przeciw lampą czy tranzystorom. Ale takie wynalazki jak hybrydy lub przełączniki zmieniające brzmienie tranzystora na lampowy ? Zresztą jaki lampowy ? ECC 83 , ECC 88 , 211 , 2A3 , 6SN7 .......

Jaki jest wzorzec ? Czy to tak luźno napieprza tymi parzystymi harmonicznymi jak leci ?

Napisano (edytowany)

Nie wnikam jak to z kolorowaniem grania w D klasie przez sztuczne harmoniczne... ale  fakt że dac który mi wyjątkowo przypadł do gustu i dla mnie osobiście zagrał lepiej od Rme, a potem Qutesta ma akurat 2 harmoniczne najmocniejsze... (przy ogólnie niskim poziomie zniekształceń) 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

Wzmacniacz posiada dodatkowy obwód zwany Harmonic Generation, który dodaje do dźwięku parzyste harmoniczne.

A to w ogóle słychać, że są dodane harmoniczne parzyste? Czy jest różnica po dodaniu ich? 

Napisano
2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie wnikam jak to z kolorowaniem grania w D klasie przez sztuczne harmoniczne... ale  fakt że dac który mi wyjątkowo przypadł do gustu i dla mnie osobiście zagrał lepiej od Rme, a potem Qutesta ma akurat 2 harmoniczne najmocniejsze...

Jak rozpoznajesz na ucho te parzyste harmoniczne? 

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Bebop napisał:

Jak rozpoznajesz na ucho te parzyste harmoniczne? 

Pytam zupełnie poważnie. Zwłaszcza interesują mnie te 2 harmoniczne najmocniejsze. Jak to rozpoznajesz? 

No i czy w ogóle DAC'ki (jako przetworniki jedynie) mają wpływ na składowe tonu? 

Edytowano przez Bebop
Napisano
55 minut temu, tomek4446 napisał:

Ale takie wynalazki jak hybrydy lub przełączniki zmieniające brzmienie tranzystora na lampowy ?

Wzmacniacz np. W klasie D plus pre oparte o lampe może byc spoko rozwiazaniem🤔

Ktoś ma taki sprzęt? Może być nawet DIY.

Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń.

Napisano
46 minut temu, Bebop napisał:

Pytam zupełnie poważnie. Zwłaszcza interesują mnie te 2 harmoniczne najmocniejsze. Jak to rozpoznajesz? 

No i czy w ogóle DAC'ki (jako przetworniki jedynie) mają wpływ na składowe tonu? 

Zupełnie nie rozpoznaje... podoba mi się brzmienie Claretta, a gdzies w internetach znalazłem jego pomiary i właśnie 2 harmoniczna jest najmocniejsza. 

Ale fakt że granie z tym dac przypomina mi trochę dobre systemy lampowe...

24 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jest nawet takie coś jak Extraudio x250 MK2 za spore pieniądze, ale u mnie lepiej od Hypexa nc252 zagrał Arcam a29 ze swoim początkiem w A klasie

Napisano

Okej, fajnie, że Ci się podoba jakieś brzmienie (mi też się podobają różne).   Wciąż jednak nie wiadomo czy to zasługa 2giej harmonicznej.

I co w ogóle ma do tego przetwornik D/A ? 

Napisano
28 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń.

Znajomy miał Purifi plus dobre pre lampowe. Zamienił na dobrą końcówkę w klasie AB. 

Przed chwilą, Bebop napisał:

I co w ogóle ma do tego przetwornik D/A ? 

Znaczący wpływ na brzmienie systemu? 

Napisano
5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Znaczący wpływ na brzmienie systemu? 

Zgadzam się że DAC ma wpływ na jakość.   Ale, że na składowe tonu też? i na tą drugą harmoniczną? Chyba to różne rzeczy są.

Napisano (edytowany)
26 minut temu, Bebop napisał:

Zgadzam się że DAC ma wpływ na jakość.   Ale, że na składowe tonu też? i na tą drugą harmoniczną? Chyba to różne rzeczy są.

Harmoniczne z daca (a każdy dodaje w mniejszym lub większym stopniu) zostaną wzmocnione przez wzmacniacz wraz z resztą sygnału... (i zostaną jeszcze dodane harmoniczne od wzmacniacza).

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/focusrite-clarett-2pre-usb-quick-measurements.10576/page-2

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

lampowy ?

Ktoś ma taki sprzęt? Może być nawet DIY.

Mógłby coś skrobnąć na temat wrażeń

Takie coś na pewno ma kolega z drugiego forum, w klubie WBA. Pre ma właśnie lampowe WBA i do tego coś w klasie D, nie pamiętam ale chyba hypex. Jest z tego zadowolony. Dlatego sprzedał chyba  koncowke mocy WBA.

3 godziny temu, Kraft napisał:

Może do jednych gatunków lepszy tranzystor, a do innych lampa

Bardziej doświadczeni koledzy z drugiego forum, twierdza ze dobra lampa brzmieniowo idzie  troche w strone tranzystora, a dobry tranzystor w strone lampy. 

Taki paradoks, ale kilka razy spotkalem się z takimi wypowiedziami. Cos w tym musi być.

Napisano
12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Taki paradoks, ale kilka razy spotkalem się z takimi wypowiedziami. Cos w tym musi być.

To nie paradoks 👍

7 minut temu, kaczadupa napisał:

Może ktoś słuchał lub posiada ?

Spotkałem się z opinią że ostra góra