Skocz do zawartości

The Audio Critic - krytyka współczesnego rynku audio

Kraft

Recommended Posts

1 godzinę temu, pairtick napisał:

Wzmacniacza i głośników autor tego tekstu niestety nie podał ☹️

Są pewne tropy:

"Niewielkie monitory Xaviana wydawały z siebie takie odgłosy, że chyba nawet Roberto Barletta przecierałby oczy ze zdumienia."

Również co do wartości reszty systemu:

"Co prawda różnej maści „specjaliści” zalecają przeznaczenie na nie* około 1/5 całkowitego budżetu na sprzęt, ale to kompletnie bez sensu. Testowany zestaw Kubali-Sosny kosztował więcej niż reszta komponentów, a pokazał rzeczy, których nie spodziewaliby się nawet ich konstruktorzy."

* - mowa o kablach

Dawno nie czytałem tak zaawansowanych fikołków logicznych. Ale z jednym się muszę zgodzić. Wydawanie 20% całości na kable jest bez sensu 😉.

3 godziny temu, pairtick napisał:

Wyglądają podobnie do QED, ale to nie jest QED

To jest WW WIRE GENESIS SPEAKER CABLE.

Konia z rzędem temu kto mi podpowie co to jest i gdzie wyprodukowane.

Nadmienię, że pisałem w tej sprawie do QED bo jest to klon 1:1 Genesisów Silver Spiral, co do niteczki, co do setnej milimetra przekroju ogólnego, pojedynczej niteczki, włącznie z grubością i kolorem silikonowych rdzeni oraz fakturą, grubością i kolorem folii ekranującej. 

Kupując je na portalu aukcyjnym sprzedający w opisie dał "QED" i nawet później jak dopytywałem co mi przysłał przekonywał, że to QED. 

Przewod ten ma bogatą historię na naszych portalach aukcyjnych. 

Kiedyś był nawet na aukcji u Pumpurka 😉

Nie robiłem rabanu bo kupiłem za grosze. 

Podsumowując. Tak, to nie jest QED, którego przedstawiciel nie przyznaje się do "brandu" nadrukowanego na otulinie. 

Kupując go byłem przekonany, że to QED, ale po śledztwie jakie przeprowadziłem mogę że 100% pewnością napisać tylko tyle że jest to doskonała kopia lub oryginał z innym nadrukiem.

W moim zestawie zastąpił Chorda Odyssey X, ale ostatecznie z Heresami chyba wolę Beldena. Mniej eksponuje soprany co przy dłuższym słuchaniu jest walorem.

Pozdrawiam. M

Screenshot_20250213_190329_Allegro.jpg

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Silikonowe z tymi, nie mają startu. 🤭

"Wieść niesie" że silikonowe "zjadają" je na przystawkę 🫣

Nie wierzę że te metalowe są tańsze.

Silikonowe nie zdzierają powłoki złoconej, tak jak kable rca i ich wielokrotne przepinanie 🤭

Edytowano przez Chyba Miro 84

13 minut temu, DiBatonio napisał:

Silikonowe z tymi, nie mają startu.

A tak obiektywnie jak oceniasz wplyw zaslepek? 

Ja mialem kiedys wpiete w integre i mialem silne wrazenie tlumienia. Wypialem w diably. 

Ale ja mialem zwykle mosiezne z alledrogo, choc z wygladu bardzo podobne do tych audioquesta

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

A tak obiektywnie jak oceniasz wplyw zaslepek? 

Ja mialem kiedys wpiete w integre i mialem silne wrazenie tlumienia. Wypialem w diably. 

Ale ja mialem zwykle mosiezne z alledrogo, choc z wygladu bardzo podobne do tych audioquesta

Michał,  a poczekasz do soboty, jak przyjedziesz i będziemy testować bezpiecznik QSA OrangeBlack ?

W sumie ja już wiem, ale Ty masz sobie ocenić QSA Blue vs QS OrangeBlack. 😉

7 godzin temu, pairtick napisał:

Terminacja zdradza że to podróbka.

Taką maszynkę do airlock'a można kupić i samemu terminować. Tylko nie wiem czy na potrzeby tych kilku kabli w domu się opłaca.

Inną kwestią jest czy to słychać. Na pewno lepiej zabezpiecza przed utlenianiem się styku, mniejsza tez będzie rezystancja zestykowa. Może dwukrotnie, trzykrotnie czyli nie 0.001R, a 0.003R 😉