Kubakk Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 8 minut temu, traumeel napisał: Mnie osobiście jakiekolwiek pomiary nie interesują kompletnie! Poza ciśnieniem i cholesterolem. Przykład z dziś: wybrałem się do salonu Mitsubishi na przejażdżkę nową Hondą Type R. 320 KM - brzmi obiecująco. Siadłem, odpaliłem i… banan od ucha do ucha. Jazda! Wszystko się zgadza! Gdy wróciliśmy, przez głowę mi nawet nie przeszło, żeby żądać od dilera papierów na te 320 KM, albo kazać się wieźć na hamownię. Bo i po co? Przecież banan jest, nawet teraz, gdy to piszę. A przecież tylko o to chodzi! Heh przewiozłem kiedyś kolegę ~200km moim autem który miał ch-ke typu duże turbo , mocny wałek - "gniot" był na tyle duży ,że jego ~350km 200sx nie robił na nim takiego wrażenia , tak więc nie zawsze cyferki = wrażenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 34 minuty temu, Kraft napisał: Po prostu Panowie trudno odgadnąć z tonu Waszych wypowiedzi, kiedy piszecie o własnych doświadczeniach/wrażeniach, a kiedy o faktach mających jakieś oparcie w pomiarach, badaniach, testach itp. Nie neguję doświadczenia, ale dla usystematyzowania dyskusji dopytuję się ciągle z jakiego typu informacją mamy do czynienia. Wszyscy "coś słyszący" podkreślają tu, że interesuje ich tylko to co sami słyszą, nie to co ktoś inny udowodni czy napisze. Przedstawiamy zatem własne doświadczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 (edytowany) 28 minut temu, audiowit napisał: I patrzcie, do tej pory pisalem, ze coś potrzebuje wygrzania i mialem chmarę niedowiarkow na glowie. I nagle sie okazuje, że jednak wzmacniacze potrzebują nagrzania. Co jest rzeczą oczywistą to podstawowka w audio.Ale nie, pomiary, tabelki... No najlepiej wrzucić wszystko do jednego worka - wzmacniacz, odtwarzacz cd, DAC, kable, bezpieczniki To że słyszymy zmiany to znaczy że sa zmiany prawda? , to nieistotne że może następować adaptacja słuchu co możemy właśnie odebrać w ten sposób W tym właśnie problem - wy wierzycie że te zmiany są realne, my chcemy wiedzieć czy przypadkiem zmysły nie płatają nam figli. Was to nie interesuje Edytowano 27 stycznia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Napisał Ci Moby. Wroć kilka postów. Generalnie czym wyższy prad spoczynkowy tym dlużej. Jesli chodzi o kable, są to inne zjawiska. Tak jak pisał Ci Wojtek, wiele zjawisk nie jest wyjaśnionych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 @Fafniak, starałem się wprowadzić jakieś odniesienie by nie mieszać wszystkiego i nie wskakiwać do głębokiej wody. Dajmy dlatego na razie spokój kablom, bezpiecznikom. Jesteśmy przy grzaniu wzmacniaczy, i niech by było, źródeł. Co mamy wam pomierzyć? Pewnie oczekiwalibyście ślepych testów, by uwierzyć? A propos, a możecie napisać czy zasłuchując się w muzykę zamykacie oczy? Czy macie wrażenie że dźwięk inaczej prezentuje się kiedy powieki są otwarte. Ja np. wtedy słyszę mniej przestrzennie, dźwięk jest jakby bardziej przywiązany do kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 7 minut temu, Pboczek napisał: @Fafniak, starałem się wprowadzić jakieś odniesienie by nie mieszać wszystkiego i nie wskakiwać do głębokiej wody. Dajmy dlatego na razie spokój kablom, bezpiecznikom. Jesteśmy przy grzaniu wzmacniaczy, i niech by było, źródeł. Co mamy wam pomierzyć? Pewnie oczekiwalibyście ślepych testów, by uwierzyć? A propos, a możecie napisać czy zasłuchując się w muzykę zamykacie oczy? Czy macie wrażenie że dźwięk inaczej prezentuje się kiedy powieki są otwarte. Ja np. wtedy słyszę mniej przestrzennie, dźwięk jest jakby bardziej przywiązany do kolumn. Pisałem o tym parę dni temu , jak duża różnica w odbieraniu muzyki jest przy zamkniętych oczach , kiedy nie patrzę na latające słupki częstotliwości na foobarze chociażby Ale też sam brak postrzegania gdzie stoją kolumny inaczej kreuje odbiór. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 (edytowany) Pboczek. Dobrze, że o tym wspominałeś. Mam podobne odczucia. Po zamknięciu powiek nie jestem czasem w stanie określić położenia kolumn. "Znikają" z pomieszczenia. To przykład na to, że nie musi nastąpić żadna zmiana elektryczna, by nasze wrażenia słuchowe uległy zmianie. Edytowano 27 stycznia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Myslisz, ze takie doswiadczenie wczoraj robilismy i nie wiemy o tym, ze wyeliminowanie jednego zmyslu poteguje inne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Ślepe testy nie oznaczają zamykania oczu i doskonale o tym wiecie @Pboczek - zrozum, nie neguję że "rozruch wzmacniacza" czy jego "grzanie" może mieć znaczenie, bo mam wrażenie że tego doznałem. Natomaist pozostaje dla mnie kwestią otwartą czy jest to adaptacja czy faktyczne "wygrzanie". Natomiast jak czytam że po kilku godzinach dopiero "zaczął" grać, no to jednak ciężko mi uwierzyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Z tym że wtedy dopiero zaczyna grac to przesada. Trudno mi sobie wyobrazić że przychodzi jakaś magiczna chwila. Chodzi o to że po takim czasie stabilizuje się temperatura wzmacniacza i gra on w sposób w miarę niezmienny w stosunku do czasu gdy się rozgrzewał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traumeel Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 2 minuty temu, Fafniak napisał: Natomiast jak czytam że po kilku godzinach dopiero "zaczął" grać, no to jednak ciężko mi uwierzyć Hola, hola, nikt tak nie napisał, przynajmniej ja nie doczytałem, (choć może nie dość uważnie przeglądam wątek). Były natomiast głosy, że inaczej, (czyt. lepiej) zaczął grać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 (edytowany) Najłatwiej jest takie procesy mierzyć gdy umieścimy sondę termometru wewnątrz wzmacniacza. Był taki motyw w wątku że ktoś słyszał jakby coś nagle zaskoczyło po pewnym czasie. Edytowano 27 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 (edytowany) Dla mnie gra lepiej tzn. po wygrzaniu zaczyna grać. @ Kraft, nie ważne dlaczego po zamknięciu oczu "lepiej słuchać". Wystarczy że jest lepiej i nie trzeba tego mierzyć. Bo czy da się pomierzyć zmianę natężenia zmysłów? @ Fafniak adaptacja słuchu to chyba coś innego, i nie z nią wiązałbym świadomość poprawy brzmienia. Bo czy dłuższe słuchanie gorszych nagrań zaciera ich braki? Edytowano 27 stycznia 2018 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 (edytowany) 21 minut temu, traumeel napisał: Hola, hola, nikt tak nie napisał, przynajmniej ja nie doczytałem, (choć może nie dość uważnie przeglądam wątek). Były natomiast głosy, że inaczej, (czyt. lepiej) zaczął grać. No właśnie o to chodziło mi gdy napisałem: dopiero "zaczął" grać , czyli że odczuwalnie lepiej grać. Nie pamiętam kto, nie chce mi się szukać Edytowano 27 stycznia 2018 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Nie wiem co @MobyDick miał na myśli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 9 minut temu, Pboczek napisał: Nie wiem co @MobyDick miał na myśli? Że komuś coś tam pyknęło we wzmacniaczu i lepiej zaczął grać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 Fafniak, wielu rzeczy jeszcze nie slyszaleś i to nie oznacza, ze ich nie ma. Twoj audiolab też musi chwilę pograć zeby zagrać ale być moze krocej lub zmiana nie jest aż tak slyszalna. Zwroć uwage, że wielu producentów umieszcza wyłacznik z tylu sprzetu tym samym sugerujac jego nie wyłaczanie. Nie tylko ze wzgledów estetycznych. Moby, w mosie, integrze lampowej w klasie A w monoblokach w klasie A i koncowce kl A w moim posiadaniu zmiany w jakosci dzwięku są duże. Gladkość, głębia sceny, harmoniczne oraz głownie jakość wysokich tonów. W końcowce AB około 0.5h i jest ok. No może po 45min. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2018 10 minut temu, audiowit napisał: Fafniak, wielu rzeczy jeszcze nie slyszaleś i to nie oznacza, ze ich nie ma. ohhh tu pierwszy raz zgadzamy sie w 100% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap-dag Napisano 28 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2018 7 godzin temu, audiowit napisał: nie wiemy o tym, ze wyeliminowanie jednego zmyslu poteguje inne? Wiemy, wyeliminowanie jednego zmysłu potęguje inny, prowadzono badania i jednoznacznie udowodniono. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2018 Dap-dag, cytuj w całości. To zmieni nieco obraz :). A Twój sprzęt nie potrzebuje wygrzania? Dalej audio podstawowka? W jakiej klasie masz wzmak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 (edytowany) Przeprowadzenie pomiarów odpowiedzi częstotliwościowej kilku kabli głośnikowych podłączonych do tych samych kolumn mogłoby rozstrzygnąć klasyczny spór - czy kable "grają", czy nie "graja". Doświadczenie nie wydaje się szczególnie trudne do przeprowadzenia, więc nie mogłem się nadziwić, dlaczego mimo prób nie mogę znaleźć informacji o żadnym takim eksperymencie. W końcu znalazłem! Pragnę kolegom zaprezentować wyniki badania przeprowadzonego w 2016 roku przez Brenta Butterwortha - recenzenta audio z wieloletnim stażem. Pomiary obejmowały następujące kable: zwykły kabel 12 AWG (jako punkt odniesienia), AudioQuest Type 4 (68 zł/m), QED Silver Anniversary (36 zł/m), Shunyata Research Etron Anaconda (5000$/para) i prototypowy kabel hi-end. Procedura polegała na nagrywaniu sygnału płynącego z kolumn Revel Performa3 F206 do których były kolejno podpinane badane przewody. Pierwszy wykres pokazuje porównanie odpowiedzi kabla zwykłego (niebiska linia) z AudioQuestem (czerwona) i QED-em (zielona). Możemy dostrzec różnice -0,2 dB występującą poniżej 35 Hz w odpowiedzi kabli markowych. Autor uważa za nieprawdopodobne, by taka różnica była słyszalna. Po pierwsze występuje w zakresie mniejszej wrażliwości ludzkiego słuchu. Po drugie - muzyka rzadko zawiera odpowiednio głośne dźwięki o tej częstotliwości. Po trzecie - sporo kolumn w tym zakresie nie jest już aktywnych. Drugi i trzeci wykres pokazują porównanie do kabla wzorcowego obu przewodów hi-end (Shunyata - czerwony, prototyp - zielony). Różnica obu drogich przewodów względem kabla wzorcowego pojawią się powyżej częstotliwości 2 kHz i sięga maksymalnie +0,2 dB. Uwaga: pomiary dokonano dla kolumn 8-omowych, dla 4-omowych zmierzone wartości należy pomnożyć, co daje nam +0,4 dB. Według autora różnica 0,3 dB w pewnych warunkach może być słyszalna. Dla porównania warto napisać, że różnica 0,4 dB to około 20-30% tego, co wnosi do brzmienia kolumn założenie lub zdjęcie maskownicy. Nie wiemy też, czy ta różnica byłaby odebrana jako pozytywna czy negatywna, ale faktem jest, że ma szansę zostać zauważona. Czwarty wykres przedstawia pomiary przesunięcia fazowego. Widać, że różnice między kablami pojawiają się poniżej 40 Hz, a nasilają przy 20 Hz. Co do słyszalności powyższych zmian można zgłosić uwagi identyczne jak do wykresu pierwszego. Warto zauważyć, że dwa kable hi-end wykazujące największe odchylenia odpowiedzi względem kabla wzorcowego mają wyjątkowo duży przekrój, a co za tym idzie mniejszy opór. Link do oryginalnego artykułu: https://www.lifewire.com/speaker-cables-make-a-difference-3134902 Edytowano 29 stycznia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 A ty przeprowadzałeś testy kabli glosnikowych bo szkoda mi czasu na czytanie linku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 (edytowany) 15 minut temu, audiowit napisał: szkoda mi czasu na czytanie linku Wcale się nie dziwię. Bo to jak czytać tramwajarza (z całym szacunkiem dla tego zawodu) piszącego ze "znawstwem" o Pendolino (vide foto), po to by udowadnić, że tramwaj jeździ równie szybko... Edytowano 29 stycznia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 Czy znow bedziemy musieli przekonywać 3 osoby, ze kable grają tak jak rozgrzany sprzęt? Podstawowka, rozumiem kable zasilajace, bo tu mogly sie pojawić wątpliwosci(dla tych co nie przeprowadzili testow) ale kable głośnikowe... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2018 (edytowany) 8 minut temu, audiowit napisał: Czy znow bedziemy musieli przekonywać 3 osoby, ze kable grają tak jak rozgrzany sprzęt? Podstawowka, rozumiem kable zasilajace, bo tu mogly sie pojawić wątpliwosci(dla tych co nie przeprowadzili testow) ale kable głośnikowe... Wiesz... Nie wiem po co portal, który zajmuje się wyłącznie sprzętem komputerowym i tzw "Home Theater" (jak na fotce), zabiera się za porównywanie kabli audio? Panowi adwersarze nie lubią gdy się posługujemy opiniami producentów akcesoriów audiofilskich (czyli zgodnych z tematyką działu) ale chętnie sięgną po cokolwiek byle odpowiadało tym co po prostu "nie słyszą i już". Edytowano 29 stycznia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts