S4Home Napisano 6 września 2019 Udostępnij Napisano 6 września 2019 Dnia 3.09.2019 o 09:14, Kraft napisał: Autor pisze "zmodyfikować", więc może chodzić o przygotowywanie specjalnych wersji kolumn pod konkretne redakcje. Jeśli by tak było to było by to oszustwo. Szczerze w to już nie wierzę. Nie we współczesnym świecie. Myślę że to dało by się wykryć. Chociaż..... Moby tylko ostatnia konstrukcja mnie przekonuje:)dlaczego? Bo jest ładna 🥰😍 i nie jest tubowa. To dwu drożna konstrukcja tannoya z dual concentric a nie głośnik szerokopasmowym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 września 2019 Udostępnij Napisano 6 września 2019 (edytowany) Tannoy Westminster : Typ obudowy Compound horn , czyli tubowa. Tuba od tylnej strony membrany jest zwinięta wewnątrz i z przodu jest niewielka tuba dla średnich częstotliwości. Konstrukcje tubowe są stosowane nie tylko w układach z głośnikami szerokopasmowymi. Przynajmniej 6 konstrukcji ze zdjęć wcześniejszego postu są wielodrożne. Edytowano 6 września 2019 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 września 2019 Udostępnij Napisano 6 września 2019 Szczerze nie wiedziałem o tej konstrukcji Dzięki za info kingdom royal już tego chyba nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 września 2019 Udostępnij Napisano 6 września 2019 Taki rodzaj obudowy ze zwiniętą tubą basową Tannoy stosuje od dawna. Wywodzi się ona z konstrukcji do ustawienia w narożu pomieszczenia z trójkątnym tyłem. Jednak stosuje je od dość dawna chyba wyłącznie w topowych kolumnach Westminster. W tańszych modelach z serii Prestige jak np. Yorkminster tunele bass-refleks są już tylko usytuowane w taki sposób jak wyloty tuby modelu najwyższego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2019 Transfuzja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 Ja myślałem, że kabelki to jak najkrótsze mają być, a tu chyba nie do końca tak jest. Robi wrażenie 😱 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 12 minut temu, MariuszZ napisał: Ja myślałem, że kabelki to jak najkrótsze mają być, a tu chyba nie do końca tak jest. Robi wrażenie 😱 39 minut temu, Kraft napisał: Transfuzja? Kurde,wygląda znajomo , tylko jakoś jedno barwnie , ale z wyraźnym za to podkreśleniem opcji politycznej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2019 Jak ktoś chce przyoszczędzić na kablach (i odkurzaniu), to polecam zestaw Dali Callisto. Do tego systemu potrzebne są jedynie kable zasilające. Można? Można! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 19 minut temu, Kraft napisał: Do tego systemu potrzebne są jedynie kable zasilające. Można? Można! Ale tam musi siać po pokoju elektromagnetycznie strasznie. Każda kolumna to nadajnik i odbiornik w jednym. Mnie by zaraz głowa rozbolała Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2019 Są tacy, którzy uważają, że kable też strasznie sieją EMI/RFI, więc nie wiadomo co gorsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 Tyle że tam są potrzebne 3 kable zasilające ... Do nich listwy i kondycjonery . O całej reszcie w postaci rożnych pieg już nie wspomnę ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 prawdziwy audiofil ma własną elektrownię a nie jak cieniasy z forów internetowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 września 2019 Udostępnij Napisano 7 września 2019 Kiedyś czytałem o firmie która oferowała mini elektrownie atomowe , dobre na małe osiedla w USA , cenowo nawet nie było tragedii W sumie jak ktoś ma dom , można kupić mini panel słoneczny i zrobić instalkę pod sprzęt audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2019 Firma Endow Audio zaprezentowała kolumnę głośnikową nowego typu. Cudo nazywa się FS301 i posiada bardzo oryginalny zestaw 9 (?) głośników szerokopasmowych. Patent zwie się Point Array i ma symulować źródło punktowe. Dodatkowo jest to też rozwiązanie upraszczające zwrotnicę (Passive Signal Processor Technology), ale z opisu nie zrozumiałem dokładnie jak działa. W każdym razie coś nowego. https://endowaudio.com/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2019 Udostępnij Napisano 10 września 2019 A czy podobnego głośnika nie robił bang and bang (olufsen)? https://www.bang-olufsen.com/en/speakers/beolab-90?variant=beolab-90-silver-white Co prawda nie szerokopasmowy. Ale też nadrobione tych głośników każdy w inną stronę. Kilkanaście lat temu takowe kolumny, aczkolwiek też nie szerokopasmowe robił bose. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2019 (edytowany) Beolab 90 są rzeczywiście podobne, a nawet zdecydowanie bardziej odjechane, ale oddajmy FS301, że ma część przetworników odwrotnie zamontowanych;) Edytowano 11 września 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 Bose 901 to z kolei kolumny jednodrożne z 9-cioma jednakowymi głośnikami z których 8 jest skierowanych do tyłu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2019 (edytowany) Bose ma na koncie większą ilość takich cudaków. Ciekawe dlaczego te konstrukcje nie zyskały popularności? Kwestia kosztów, dźwięku czy może nadmiernego konserwatyzmu audiofilów? Edytowano 11 września 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 W tych konstrukcjach chodzi o generowanie dużej ilości fal odbitych dla uzyskania efektu stereo w szerokim polu w stosunku do kolumn tradycyjnych. Ich brzmienie raczej nie jest adresowane do audiofilów, a raczej dla ludzi którzy chcą z przyjemnością posłuchać muzyki w domu bez wnikania w niuanse brzmienia sprzęty i przewodów którymi jest on połączony. Bardzo charakterystycznym dla tego producenta rozwiązaniem były od dawna kolejne generacje Bose Acoustimass-ów. Kompletnych zestawów audio w których często jednostka sterująca znajduje się w zasieku użytkownika. Końcówki mocy napędzające głośniki są wbudowane w subwoofer i towarzyszą im niewielkie satelity. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 50 minut temu, Kraft napisał: Bose ma na koncie większą ilość takich cudaków. Kurcze wiedziałem , że to mi coś przypomina , dokładnie tak samo wyglądały Atlusy 140 po dwudniowej imprezie u kumpla w latach szkolnych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 Bose 901 polecam mk4 byly bardzo popularnymi kolumnami. Sluchałem z 5 modeli roznych bose. Zdobyly uznanie audiofili, ale widocznie Ci co ich nie znali na altusach sluchali A brzmienie? Tylko efekciarskie, bez rewelacji. 901 wogóle grały odbiciami i plamami. Raczej nie bylo mowy o separacji instrumentow. Jakbys ich nie ustawił było szeroko i czasem zaskakujaco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 (edytowany) Beolab 90 miałem okazje słyszeć w salonie Bose, jednak z powodu uderzającego basu po dwóch utworach podziękowałem za prezentację. Nie zrobiły na mnie pozytywnego wrażenia. Za to najlepsze kolumny jakie słuchałem to były niepozornie wygladające Boenicke W13. Posiadają autorskie rozwiązania jak membrana z drewna i swingujące podstawki. Edytowano 11 września 2019 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2019 23 minuty temu, Fortepiano napisał: Posiadają autorskie rozwiązania jak membrana z drewna... Japończycy z JVC od dawna stosowali tę technologię w swoich mikrosystemach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 No, że ja nie wpisałem drewniane mebrany do wyszukiwarki google i tego nie sprawdziłem wcześniej. Napisałem o nich bo uważam, że warto z nimi się zapoznać, podoba mi się podejście konstruktora do brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 września 2019 (edytowany) Producenci tzw. masówki są niedoceniani, a nawet lekceważeni, a często to właśnie oni pchają wózek postępu całej branży. Edytowano 11 września 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts