Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
14 minut temu, JacSantana napisał:

Chodzi mi z grubsza również o to że gdy kilka marek zostanie skupionych w jednych rękach to prędzej czy później (raczej prędzej) ciśnienie ze strony księgowych spowoduje cięcie kosztów np, poprzez unifikację. W efekcie będziesz mógł nabyć taki sam produkt w różnych obudowach i pod różnymi markami. Czyli wybór de facto się kurczy

Niekoniecznie. Przykład Denona i Marantza pokazuje, że tak być nie musi. Firmy od lat są powiązane, a jednak np. ich wzmacniaczy nic nie łączy. To zupełnie odrębne konstrukcje. Aż dziw bierze, jak odmienne. Inny przykład to IAG Group. Czy ich kolumny marek Mission, Castle , Quad czy Wharfedale są choć trochę do siebie podobne. Nic, a nic. Zupełnie inna filozofia konstrukcji i zastosowane rozwiązania techniczne. Nie musi być tak źle, jak piszesz.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Oczywiście ze nie musi, ale może. W pewnych okolicznościach nawet firmy które wymieniłeś mogą zejść z dziś obranej drogi. Mam nadzieję że tak nie będzie, ale generalnie konsolidacja mi się nie podoba. Czym bliżej monopolu tym gorzej dla konsumentów.

Napisano
Dnia 27.07.2018 o 20:14, Bogusław Kożyczkowski napisał:

pozwoliłem sobie wrócić do tematu wymiana wzmacniacza

wzmacniacz NAD375 wszystkim znany i to on jest do zastąpienia czymś bardziej wyrafinowanym, oto lista modeli które biorę pod uwagę, a waszym zadaniem jest wyeliminować piece które najmniej pasują do połączenia z Heco The New Statement

Electrocompaniet ECI-5 MkII
MONRIO MC206
Leema Acoustics Tucana crossword solver sip calculator epfo II Anniversary Edition
MCINTOSH MA252
Emotiva XSP-1 Gen 2 + Emotiva XPA G3
Accuphase E-270
Haiku Audio SOL II
VINCENT SV-700
Rogue Audio Sphinx V2
Sugden A21 Signature
Sonneteer Orton mkIV

listę trzeba okroić do 3-4 modeli + wasze typy

górny limit to 15tys.

moja konfiguracja obecnie --  Heco The New Statement / Audioquest Typ4 / NAD C375BEE + AC Power NRG-4 / Emotiva ERC-3 + GigaWatt LC-1 MK3 // NAD D1050 DAC / WireWorld Ultraviolet 7 USB (A to B) //  RCA  = Harmonix CI 230 MK2 Improved  / -Audioquest - Big Sur // GigaWatt PF-1 MK2 + AudioQuest NRG-4 

Bo to faktycznie nie ma co pisać na forum. Ostatnio pisałeś i lista urosła zamiast zmaleć. Bez sensu. Słuchaj co Ci się uda i tyle.

Napisano

Denona i marantza jeszcze nie. Tak bym to ujął. Poczekajmy. Odszedł Ken,zobaczymy :)

przykład obok pioneer i Onkyo :) i tutaj jakoś klienci nie buntują się. Mniejszy rynek to można tak pakować. 

nie mówiąc o przykładach które dawał Kraft w swoim wątku. 

Napisano (edytowany)

A ja o czym innym. 

Po 3tyg. znów w domu, a tu nie ma gdzie płyty cd odtworzyć, uuuu ... / nie wiem jaki będzie finał z ERC3 Emotiva ale trzeba wstępnie zacząć szukać następcy. 

CEC TL5 - na dziś jest za daleko dla mnie.  

Czekam na propozycje dobrego i sprawdzonego oraz cichego transportu CD

Moja propozycja to Primare DD15, "szczelinowy" to minus / ale dzięki temu .....z dobrą korekcją i mało czuły na wibracje 

co jeszcze brać pod uwagę?  nie przekraczamy zanadto 5k i pełny wymiar (szerokość) wymagana.

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

Jest odpowiedz od dystrybutora Emotiva

"......więc mogę zaproponować zwrot ceny urządzenia, gdyż jak Panu wiadomo model został wycofany z produkcji. 

Alternatywnie mogę zaproponować wymianę na ERC-4 bez dopłaty [cena będzie zapewne 3200] jak już ten model pojawi się w europejskiej wersji."

Napisano

Po namyśle decyzja zapadła odnośnie CD Emotiva. Biere kasę i tak już odpisałem.

ERC-4 ma wejście na DAC - mi nie potrzebne / ma tez przetwornik D/A w środku - też mi nie potrzebne bo korzystam z Moon`a  / ...nie wiadomo czy napęd będzie lepszy (cichszy). Skrzynka za 3,2k = transport - DAC - elektronika, dźwiękowo będzie nie gorzej od "trójki" ale gdzieś trzeba oszczędzić. Jest jeszcze inna sprawa ... każdy, kto już mocniej zagłębi się w sprzęt, będzie składał zestaw z osobnych elementów, DAC to DAC, napęd to napęd, streamer to ..itd, wskazane jest osobno preamplifier i 2X końcówki mocy, ale do tego jeszcze nie doszedłem.

13 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

@S4Home Piotrek, czy jest dojście do 6000CDT?

Dzwoniłem już do Stanisława, mówi że na salon doszła już paka z serią 6000, czy jest tam CDT? ...czekam na telefon.

Napisano
21 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

@S4Home Piotrek, czy jest dojście do 6000CDT?

7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Dzwoniłem już do Stanisława, mówi że na salon doszła już paka z serią 6000, czy jest tam CDT? ...czekam na telefon.

Przypilnuje go aby dał Ci szybko odpowiedź.

Napisano
8 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

każdy, kto już mocniej zagłębi się w sprzęt, będzie składał zestaw z osobnych elementów, DAC to DAC, napęd to napęd, streamer to ..itd, wskazane jest osobno preamplifier i 2X końcówki mocy, ale do tego jeszcze nie doszedłem.

kupisz FBI i zapomnisz o tej "prawdzie ;)"

3 dychy za używkę

Napisano
10 godzin temu, meHIFI napisał:

Amator jestem, cała seria 6000 u mnie. Tylko, że Mazowsze. Jak coś służę :)

Cześć,

Z jakimi kolumnami gra u Ciebie Audiolab i jak odbierasz takie zestawienie? Przy okazji parę słów na temat nowego streamera mógłbyś napisać? Pozdrawiam :) 

Napisano
56 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Tylko jedno pytanie.... czy jakikolwiek problem jest z napędem, wysuwanie, czy porysowane płyty to kłopot i takie tam?

Dobry cd nie powinien mieć problemów ;) 

Dobrze ,żeś się pozbył tamtego dziada co Ci psuł relaksacje :D może coś $ zostanie na jakiś zacny trunek

Napisano

Co racja, to racja.

-----------------

Dzwoniłem pytać o cenę netto CEC TL5, w tym roku za daleko dla mnie, ale nie odpuszczam, w końcu CEC CD5 (dobre recenzje) ma ten sam mechanizm w obu "piątkach", a tak się składa że DAC w CEC-CD5 (link) jest taki sam jak w Moon 280D i dźwięk może być znacznie zbliżony. O pożyczeniu TL5 nie ma mowy.