Audio Autonomy Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 11 godzin temu, MobyDick napisał: A bluetooth w gramofonie jest jak lodówka w samochodzie . Lepiej z tym nie pojedzie ale przydać się zawsze może No i tyle temacie Ja też wolę minimalistyczne rozwiązania, ale to nie oznacza, że wszyscy dokoła muszą je preferować. Są osoby, którym złącze USB się przyda w gramofonie. Są też osoby, które traktują sprzęt audio tylko jako pewien gadżet i nie zwracają uwagi na jakość dźwięku itd. Z drugiej strony są tacy zboczeńcy jak my, którzy zrobią wszystko żeby ich sprzęt zagrał jak najlepiej. Wyprują mu wszystkie dodatkowe funkcje, jeżeli tylko dzięki temu sprzęt lepiej zagra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 1 minutę temu, Audio Autonomy napisał: Ja też wolę minimalistyczne rozwiązania, wspaniała robota i żadnych dodatków, oto chodzi w muzyce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 Tu macie przykład nowoczesnego, dobrze wyposażonego gramofonu. Andover Model-One Turntable Music System ma wbudowanych sześć wzmacniaczy, sześć głośników (w tym dwie wstęgi), DAC, Bluetooth, Wi-Fi i USB. W opcji jest nawet subwoofer i półka na płyty z szufladką do schowania pilota. Cóż chcieć więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Są też osoby, które traktują sprzęt audio tylko jako pewien gadżet i nie zwracają uwagi na jakość dźwięku itd. Niestety dużo prawdy jako gadżet czy też mode sąsiad ma to co ja też muszę mieć. A jakość dźwięku, wykonanie itd odchodzą na drugi plan liczy się sztuka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 12 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2020 16 minut temu, Kraft napisał: Andover Model-One Turntable Music System wow, super kupiłbym taki ale za mała półka. Szkoda, sąsiad by poskręcało z zazdrości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Znalazłem w moim magazynku podręcznym, zapomniany gramofon Technics SL-DD33 jest to automat i Direct Drive z wkładką P30S. Nie wiem co z nim zrobić, ale najpierw przetestuję leżał z 15 lat. Czy jeszcze się sprzeda? jak myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Jak widać są oferty sprzedaży na coś takiego : https://allegro.pl/listing?string=TECHNICS SL-DD33&bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-ele-1-3-0813 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 No tak ale ja nie jestem w PL. Sprawdziłem wkładkę, parametry ma dobre od 10Hz -35kHz i nacisk ok 1.25g,-b.dobry, muszę resztę sprawdzić czy działa. Córka go zostawiła jak wyjeżdżała i tak sobie leżał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Tak wygląda sprawa w PL, w kraju w którym jesteś może to wyglądać zupełnie inaczej. Może warto sprzedać w Polsce i wysłać. Bywa ze na Allegro są oferty z wysyłką z zagranicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 1 godzinę temu, Karol64208 napisał: zapomniany gramofon Technics SL-DD33 jest to automat Załatwiłem dla znajomych dwa takie drapaki , było to cztery lata temu i oba bez zarzutu funkcjonują do dzisiaj. Ten Technics to fajny prosty w obsłudze gramofon i jak większość Technicsów nie do zajechania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) Swojego czasu, na innym forum, sprezentowałem takiego jednemu z forumowiczów. Sprawny ale z igłą do wymiany. Do tego dołożyłem sprawnego CD Sony. Jakieś dwa lata wstecz. Prosilem o kilka zdań na temat jak zgra się z systemem. Do dziś czekam na opinię na temat działania. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 @Rega , pewnie jeszcze rozkminia instrukcję A , i jeszcze taka dygresja , ten gramofon / Technics SL-DD33/ to jakieś 500-600 zł , czy ktoś mi powie , w czym jest gorszy od paskowego Regi Planar 3 /3500 zł/ lub drugiego paskowca Pro -Ject Debut Carbon Espiryt / 2200 zł / ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) Może faktycznie jeszcze rozkminia. Nie wiem jak z odtwarzaniem Technicsa, bo ten który miałem nie miał igły, ale mam Rege Planar 3. Różnica w jakości wykonania ogromna. Waga również bez porównania. Technics dużo lżejszy. Technics to taki plastikowy gramiak wykonany z materiałów średniej jakości. Takie są moje odczucia. Może się mylę. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Techincsa kupiłem mojej Córce do nauki i nabrania wprawy w obsłudze vinyli, dlatego automat 10 minut temu, tomek4446 napisał: Technics SL-DD33/ to jakieś 500-600 zł , czy ktoś mi powie , w czym jest gorszy od paskowego Regi Planar 3 /3500 zł/ lub drugiego paskowca Pro -Ject Debut Carbon Espiryt / 2200 zł / ? powiedziałbym na odwrót to one są gorsze, przynajmniej o cartridge. Dobra wkładka to obecnie cena powyżej 2500zl 33 minuty temu, Rega napisał: Do dziś czekam na opinię na temat działania. W piątek siądę nad nim przeczyszczę, sprawdzę automatykę i podłączę. Jak gra to po testach ale z tego co mi się przypomniało to nie było źle. Raczej do sprzedania, do mojego sprzętu / cartridge/ nie pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Jak trzyma obroty to reszta to pikuś Ma stroboskop ale polecam sprawdzić jeszcze na tarczy stroboskopowej lub ..... aplikacji na telefon , o dziwo jest super dokładna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 grał kilka miesięcy, ale za to spoczywał prawie 15 lat Igła jak nowa, wczoraj kupiona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 @Karol64208- spokojnie z tym testowaniem, bo jeszcze ktoś pomyśli, że to dla Ciebie sprezentowałem tego gramiaka🤣 i teraz chcesz sie wywiązać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 @Rega No wiesz, 15 lat twojej cierpliwości zobowiązuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Tak, tak, ale jeśli dalej twierdzisz, że omawiany model Technicsa jest lepszy od mojej RP3 to już zaczynam żałować że go oddałem i chyba nie bardzo chcę wiedzieć jak się sprawuje😋. Tym bardziej, że Tomek pytał też o Thorensa, którego mam teraz w serwisie. Czyli oba moje gramiaki są gorsze??? No nie przeżyję! Miałem taki skarb i oddałem, a sobie zostawiłem paździerz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 7 minut temu, Rega napisał: omawiany model Technicsa jest lepszy od mojej RP3 to już zaczynam żałować nie żałuj sam gramiak to jak wiele innych nic specjalnego, miałem na myśli wkładki. Dla mnie wkładka musi pozostawiać jak najmniej szkód w vinylu- myślałem o nacisku. Wszystkie powyżej 1.5g dla mnie to już barbarzyństwo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Zdaje się że wielu ludzi bardzo je ceni. Widziałem gdzieś że ludzie montowali do ich ramion główki do montażu bardziej standardowych wkładek. Chyba nie są takie bardzo złe . Napęd DD jakoś się nie przyjął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Córka na niego nie narzekała, a przy okazji nauczyła się obsługi vinyli. Dla mnie zawsze jest cenna wkładka, jak wiesz moją mam od ponad 40 lat i płyty też jak nówki, igieł ile zużyłem nie powiem, nie pamiętam . Dlatego że cenię Shura nie każdy gramiak mi pasował. Natomiast obudowa wygląd marka nie jest taka ważna dla mnie tylko mechanizm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 @Karol64208 to może masz możliwość zakupu gdzieś u siebie igły D4000 do wkładki Pickering XSV4000? Za rozsądną (do ok 100 dolarów) cenę. Jedyne co znalazłem to ofery z USA, ale one mnie nie interesują. Jedynie Europa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) @Rega sklepu nie mam, ale widzę że na eBay są z Canady, sprawdź https://www.ebay.co.uk/itm/Turntable-Stylus-for-PICKERING-D-2000-D-3000-D-4000-D-5000-XSV-XUV-XSP-4608-DEX/263195402900?hash=item3d47ab2294:g:U~MAAOSwkehZxoaO A jak się spisuje, kiedyś myślałem o niej ale nie znalazłem użytkownika- oczywiście dla porównania z Shurem ciekawość I porównać też z moją MA Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 Byłem, sprawdzalem. To są zamienniki i to nie ma pewności czy pasujące. To tak jak w Wamacie - zadzwoniłem z pytaniem czy mają. Odpowiedzieli że mają. Poprosiłem o wysyłkę. Po otrzymaniu okazało sie że to nie to czego potrzebuję. Zwyczajnie nie pasowała. Na moje maile w tej sprawie nje raczyli już odpowiedzieć. Poza tym Kanada to też nie Europa. Oczekiwanie ok 2 miesięcy dodatkowe cło oraz vat i brak pewności że będzie odpowiednia. Raz znalazłem w Bułgarii za ..... 380 dolarów. Za ok 450-600 dolarów można kupić oryginalny, nieużywany komplet z wkładką. Interesuje mnie bezpośredni zakup przez osobe znająca temat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts