Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 jest używany, i niby nowy komplet, ale fakt to ryzyko. Mojego Shura wybierałem przez ponad rok, pierwszą była V15 przeszedłem na V35 i dopiero trafiłem z dużymi kłopotami wersję gold M75ED. też z Bułgarii 270$ https://www.ebay.co.uk/itm/Pickering-XSV-4000-original-D4000-stylus-shibata-headshell/324034083588?hash=item4b71efbb04:g:aXsAAOSwm5NeE1IW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 No i zasłonięta igła. Nie wiadomo w jakim stanie. Dlatego raczej nie kupie od osoby prywatnej. Zobacz na zdjeciach jak niewielkia jest różnica w wyglądzie, ale to zupełnie inne igły. Po prawej ta oryginalna D4000 a po lewej D400 zupełnie niepasująca. No i cenowo to jak 1 do 10. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 faktycznie, ktoś się pomylił w projekcie Jak często wymieniałeś igły? 24 minuty temu, Rega napisał: To tak jak w Wamacie i nie przyjęli reklamacji i zwrotu, to ich błąd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) No i mam dość ciekawą wkładke, ale nie moge jej używać. Na jednym z forów (chyba winyl. net) jego admin stwierdził, że jest wkładką wybitną. Nie mam jak sprawdzić. W Wamacie nawet nie raczyli odpowiedziec na moje dwa maile. Igieł nie wymieniałem. Dostałem RP3 z ta wkładką i już uszkodzoną igła w połowie 2017 roku. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) no to wielka szkoda, a znalazłem jeszcze to https://www.lpgear.com/product/PICKSXSV4000.html https://www.turntableneedles.com/D3000-Type-Bliss-Shibata-Stylus-for-Pickering-XSV3000-Cartridge--Our-Needle-608-DEV_p_1207.html ups to jest 3000 to obecnie używasz MM. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 (edytowany) To też zamiennik i już od razu widać że niepasujacy. Zwróc uwagę na zakończenie tej rureczki wchodzącej do wnętrza wkładki. W D4000 na końcu jest spłaszczony na odcinku kilku milimetrów. Taką samą rurkę ma D400 z Wamatu. No i też USA. Dlatego w gre wchodzi jedynie zakup bezpośredni gdzie kupujący bedzie mógł obejrzeć właśnie to zakończenie i dlatego pytam gdzie tylko mogę i kogo moge. Może w końcu ktoś mi gdzieś kupi. Odwdzieczę sie dobra whisky. Tę wkładkę chciałbym zastosować w Thorensie TD 320 w komplecie z ramieniem SME 3009 MK 2. Myślę, że zestaw byłby przedni. Edytowano 26 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 sorry nie paczyłem na fotki 1 minutę temu, Rega napisał: Odwdzieczę sie dobra whisky Whisky możemy się napić podczas słuchania, nie słyszałem o sklepie aż tak wyposażonym. Znalazłem stronkę może tam znajdziesz, sprawdź fotki https://www.jico-stylus.com/product-category/pickering/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 No, niestety. Brak. Jest tylko taka jak dostalem z Wamatu. D400. Za 73 dolary. W Wamacie 70 zł. Pozostają mi dalsze poszukiwania. Pozdrawiam. PS Whisky dla mnie za ostra. Chyba że jakaś nie mieszana. Blended nie dla mnie. Osobiście wolę jakąś dobra brandy.😊. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2020 1 godzinę temu, Rega napisał: Pozostają mi dalsze poszukiwania. Możesz zapytać tutaj: http://www.vintagehomeaudio.com/Web/Pages/Home.aspx to co prawda Canada , są na eBay-u , kupiłem od nich Shure M91 ed , wkładka przyszła szybko i ...dorzucili mi jeszcze jedną oryginalną igłę ,w oryginalnym pudełeczku, choć ta we wkładce była w niemal idealnym stanie i gram na niej do dzisiaj. Sklep wymieniony przez @Karol64208 też znam , bo tam kupowałem pasek do Yp 701 , dostałem też jakoś szybko tyle , że nie ten Ale to nie ich wina / a może ? / , są dwa rodzaje zamienników / oryginału już nie kupię , bo nie istnieje fabryka/ różniące się tylko grubością paska , ten co mają jest grubszy i obroty były o oczko szybsze. Ale zamówiłem drugi w Australii i jest ok. Co do Twojej Regi i Technicsa to była trochę prowokacja , wiem , że Rega jest cięższa , Technics ma plintę z tworzywa. Ale Roman zobaczysz , jak Ci Grzesiek zrobi Thorensa , to dopiero zobaczysz jak powinien wyglądać gramofon To taki żarcik , bez urazy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 27 sierpnia 2020 @tomek4446 - wiem, że zartowałeś. Troche humoru wśród tych zabytków, nie zaszkodzi! Natomiast jeśli chodzi o igłę to jest to dość stara produkcja. Chyba z końca lat 70 lub z 80 ub wieku. Wiem. To były igły produkowane do odtwarzania dźwięku czterokanałowego. W stereo sprawdzały się również bardzo dobrze. Może być też tak, że trzeba bedzie już zapomnieć o użytkowaniu tej wkładki lub konsekwentnie szukać jakiegoś właściwego zamiennika. A właśnie z tymi bywa różnie. Niektóre dorównują oryginałom, a niektórych nie sposób nawet umieścic we wkładce. Przy każdym zakupie istnieje ryzyko ze igła będzie ,,psu na budę,, tak jak ta z Wamatu. Może kiedyś ktoś ze znajomych będzie osobiście w jakimś sklepie, który posiada takie igły i zwracając uwage na budowę zamiennika, będzie na tyle uprzejmy, że mi ją kupi. Osobiście raczej już nie mam szans na jakieś dalsze podróże i bytność w takich miejscach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 @Rega jak obiecałem, SL jest średniej klasy, automatyka działa bez zarzutu / to prawie 15 lat miał postojowego / ale muszę pochwalić wkładkę jest zrównoważona tonalnie, duża zaleta mały nacisk igły ok 1.25g, ale jest ale słabszy sygnał wzmocnienia w porównaniu do Shura, dynamika można powiedzieć jest na poziomie 7 / 10 , pasmo ogarnia b.dobrze. Tak wygląda podczas przesłuchiwania płytki E. PRESLEY masa działa skutecznie, przynajmniej na mi sprzęcie. Może go sprzedam, żeby nie przeleżał kolejnych lat w magazynku @Rega teraz możemy wypić Whisky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 @Karol64208 dzięki za informacje. Ja jednak chciałem się dowiedzieć jak grał tamten konkretny (mój) egzemplarz. Pomijając wszystko, też mogłem sprzedać, chocby za cenę symboliczną, ale chciałem być wspaniałomyślny. No, nic - głupich nie sieją. Wracając do tematu który trochę wspólnie drążyliśmy (igła D4000), to po wnikliwym przeglądzie wszystkich dostepnych, tzn tych z widocznym zawieszeniem igły, okazało sie, że wiekszość ma takie jak ta z Wamatu, czyli niepasujące. Na chwilę obecną, jedynie igła za ok 380 dolarów miała podobne. Jest to jednak igła o symbolu D4500 Q i o innej średnicy elementu łączacego igłę z wkładką. A więc też niepasująca. Muszę wiec uzbroić się w cierpliwość i szukać dalej. Jednak gdybyś gdzieś przypadkowo widział to daj znać. Sprawdzimy. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 No i elegancko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Jak widać talerz jest większy od płyt, jest to sprytne rozwiązanie dot. siły odśrodkowej a co za tym idzie moment bezwładności, zwiększona masa na skraju talerza i to powoduje stabilność obrotów. 25 minut temu, Rega napisał: Muszę wiec uzbroić się w cierpliwość i szukać dalej. a sprawdzałeś na Japończykach -stronach, może tam coś będzie taniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Szukałem już chyba wszędzie gdzie mogłem. Ale sam widziałeś jak to jest z ofertami. Pomimo określenia typu wkładki, to jednak z dopasowaniem bywa różnie. Na japońskich stronach są, ale tak jak na amerykańskich i kanadyjskich - pewności nie ma. Oceniajac po zdjęciach to większość jest nieodpowiednia. Dlatego w tym wypadku niezbędny jest zakup z bezpośrednim wglądem w to co sie kupuje. Możliwe, że zrobię sobie małą gablotkę z legendarną wkładką i powieszę nad miejscem z gramofonem. Mam już jedna taką (prawie legendarną) płyte winylową. Zdartą tak że odsłuch prawie niemożliwy. Będzie do kompletu🤣. Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Może kiedyś trafisz na właściwą igłę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Miejmy nadzieję, choć zaczynam już ją tracić, bo co aukcja z NIBY odpwiednią to po dokładnym obejrzeniu okazuje się, ze jednak nie. Może kiedyś, bo jednak byłoby ciekawie uruchomić te wkładkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Wygląda na to że to unikat. Edytowano 28 sierpnia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Na wspomnianym przez ciebie winyl.net jest facet który naprawia przerabia... poszukaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 (edytowany) Może faktycznie to przerobienie będzie jedynym wyjściem. Wolałbym jednak taką oryginalną stereohedron. Bo, to ze ta wkładka jest dość unikalna i egzotyczna to już mam okazję sie przekonać. Jeśli uda mi się dopasować jakąś odpowiednią igłe, to na pewno o tym napiszę. Edytowano 28 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 Kilka zdjęć jako zajawka opisu. Całość dotyczy renowacji Thorensa TD 320, kultowego ramienia oraz wyzej opisywanej wkładki z nową już igłą. Tak jak obiecywał, opisze to autor renowacji czyli Audio Autonomy. Czekam niecierpliwie. Może w przyszłym tygodniu😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 19 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2021 Potwierdzam - zbliżamy się do finału Właśnie kończę rysować płytkę adaptującą SME do Thorensa. Jeszcze chwila i będziemy odpalać drania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 (edytowany) Mam nadzieję, że będzie porównywalnie lub lepiej niż tu https://www.ebay.pl/itm/fast-wie-neu-Thorens-TD-320-321-top-SME-3009-II-neues-VDH-DDt-II-special/124505994812?hash=item1cfd22b63c:g:rJIAAOSwdytflwmY Chciałaby dusza do raju🤣 Edytowano 20 stycznia 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2021 @Rega Cieszę się, że finał tuż tuż i mam nadzieję, że wreszcie się doczekasz i w najbliższych dniach będziesz mógł poszaleć na odnowionym i stuningowanym Thorensie. Pokrywa już gotowa? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2021 @RoRo - jeszcze nie mam pokrywy. Myśle, że to najmniej istotny element tego gramofonu i nie wiem jeszcze kiedy będzie robiona. Oczywiście - przydałaby sie nowa, bo stara popękana, jednak czekają mnie też inne wydatki związane z audio i dostępne środki finansowe muszę przeznaczyć najpierw na ważniejsze sprawy. Tym bardziej, że zainwestowałem też w nową igłe do Pickeringa SVX 4000. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts