Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 godzin temu, tomek4446 napisał:

No i skończyłem projekt ' Listwa" , bo tania to już pojęcie względne :) 

IMG_2351.JPG

IMG_2357.JPG

IMG_2376.JPG

Jak dla mnie to wygląda bardzo poważnie. szczerze gratuluję i zazdroszczę :) - gdzie wykonuje się takie obudowy na zamówienie?

Ale musisz poprawić 3sprawy by mieć audiofilską listwę, ale to już cicho sza ;)

Napisano (edytowany)
12 godzin temu, tomek4446 napisał:

z gniazda IEC wyprowadzam trzy przewody PE , jeden dolutowuje do obudowy ?

zgadza się, ale do obudowy raczej nie przylutujesz, bo z tego co widzę jest aluminiowa. Musisz użyć konektora z oczkiem i przykręcić do obudowy.

Edytowano przez wallace
Napisano
Dnia 23.12.2018 o 08:43, wpszoniak napisał:

Nie chodzi o gniazdo, tylko w ogóle po co? Od strony zasilania stosuje się bezpieczniki zwłoczne, z tym się chyba zgodzisz, prawda? A bezpieczniki zwłoczne stosowane są przede wszystkim w obwodach, gdzie mogą wystąpić chwilowe przeciążenia, na przykład przy rozruchu transformatorów. Krótki impuls przeciążeniowy nie powoduje spalenia bezpiecznika. Żeby być konkretnym, bo tu w tym wątku dba się o techniczną stronę audio- Dla prądu 400% znamionowego zwłoka wynosi  0,15 do 3s, a dla  prądu 1000% (dziesięciokrotne przeciążenie) czasy zadziałania to już 20ms do 0,3s. Jesteś pewny, że to dobre zabezpieczenie przed wzrostem prądowym wywołanym wyładowaniem atmosferycznym?

W listwie zastosowany jest bezpiecznik szybki (a przynajmniej taki poleciłem Tomkowi) - takie należy stosować z warystorem. Jest dostosowany do możliwości filtra, a więc ma pewien zapas w stosunku do sprzętu audio podłączonego do listwy. Ma dwie funkcje: zabezpiecza sam filtr przed przeciążeniem, oraz jak już wspomniałem, w połączeniu z warystorem stanowi ochronę przeciwprzepięciową. W przypadku wzrostu napięcia ponad pewną wartość (określoną dla warystora), warystor drastycznie obniża swoją rezystancję (zwiera obwód), przez co w b. krótkim czasie zapewnia dostarczenie dużej energii do bezpiecznika powodując jego przepalenie. A działa to dość skutecznie. Swego czasu, mieszkając w domu, w którym były różne urządzenia "na stałe" podłączone do sieci energetycznej (piec gazowy, brama garażowa, brama wjazdowa) przekonałem się o tym naocznie, oglądając płytkę urządzenia nie zabezpieczonego w powyższy sposób, po uderzeniu pioruna gdzieś w pobliżu. Była mocno zniszczona. W urządzeniach zabezpieczonych wystarczyło wymienić bezpiecznik, aby mogły być dalej użytkowane. Oczywiście najlepszą opcją jest, jak wspomniałeś później Wojtku, odłączanie urządzeń od sieci podczas burzy - jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Jak to mówią: lepiej dmuchać na zimne.

Napisano
Dnia 23.12.2018 o 11:14, wallace napisał:

Musisz użyć konektora z oczkiem i przykręcić do obudowy.

Wyprowadziłem trzeci przewód PE / konektor z oczkiem / i dokręciłem do obudowy, założyłem koszulki na nóżki werystora powinno już być dobrze. Jeżeli pojawią się jeszcze jakieś sugestie , chętnie rozpatrzę / fajnie jest coś robić wspólnie , od razu pisanie na forum nabiera namacalnego , praktycznego sensu /.

A jeszcze pytanie z zakresu ochrony , moja końcówka mocy / Yamaha MX-1000/ ma kabel zasilający dwużyłowy  bez PE. Z tyłu końcówki znajduje się zacisk GND taki jak do gramofonu. Co jakiś czas dotykając obudowy końcówki oraz przedwzmacniacza po prostu kopie. Czy powinienem wyprowadzić od zacisku jakieś uziemienie ? I czy jego brak w tej chwili może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Dnia 23.12.2018 o 10:56, Fafniak napisał:

gdzie wykonuje się takie obudowy na zamówienie?

Obudowę kupiłem w TME 

https://www.tme.eu/pl/details/g124/obudowy-uniwersalne/gainta/

otwory zrobił mi ślusarz w firmie kolegi , ale można to zlecić w każdym zakładzie mechanicznym posiadającym frezarkę. 

Dnia 23.12.2018 o 10:56, Fafniak napisał:

Ale musisz poprawić 3sprawy by mieć audiofilską listwę, ale to już cicho sza ;)

Wal , śmiało , już myślę o jakiejś bajeranckiej skrzynce , moim podpisie grawerowanym na mosiężnej tabliczce dokręconej do obudowy , wystawię cenę 40k. , dołoży się trochę magii i jakąś zmyślną historyjkę , że na przykład jonizuje powietrze lepiej niż nad morzem, a do tego zmniejsza smog  , prześlę do Pana redaktora Pacuły i interes się kręci. :) 

IMG_2390.JPG

Napisano

Zrób podstawkę, takie korytko i do tej podstawki nasyp kociego żwirku(wersja dla biedaków) albo kryształów jakiś okrutnie górskich

Napisz że lakier dobrany w wyniku dziesiątków prób aby poprawić brzmienie

No i tabliczka bajerancka też musowo musi być !

Napisano
39 minut temu, Fafniak napisał:

Zrób podstawkę, takie korytko i do tej podstawki nasyp kociego żwirku(wersja dla biedaków) albo kryształów jakiś okrutnie górskich

Kurde , wiedziałem , że o czymś zapomniałem , nie mam kota ale mogę wrzucić , żony kolczyki z kryształami Swarovskiego / mogą być ?/ ,pewnie zaraz się scena poszerzy :) 

43 minuty temu, Fafniak napisał:

Napisz że lakier dobrany w wyniku dziesiątków prób aby poprawić brzmienie

Normalnie to już bym dawno pomalował w lakierni dwie przecznice ode mnie , ale nie mogę ,bo czekam na wyniki badań amerykańskich naukowców ,a oni twierdzą , że najlepsze rezultaty soniczne daje malowanie w świetle księżyca, więc to trochę trwa. :) 

47 minut temu, Fafniak napisał:

No i tabliczka bajerancka też musowo musi być !

Rozważam taką z granitu , by dociążyć elektrony i zniwelować wpływ drgań na poziom słyszalności stołka pianisty. :) 

Napisano

Haha macie bajer!

Zrób jakieś ładne logo, podpisy czy grafikę n kalkomanii. Puszkę podkładem, potem lakier w odpowiednim kolorze, kalkomania i kilka warstw klaru. Polerka i będzie mega fajne wyjątkowe pudełko Twojego autorstwa.

Ja tak robiłem kostki gitarowe.

Nie była to robota na „ślicznie” bo po tym się depta buciorami ale widziałem cuda z kalkomanii pod lakierem. Nawet drukarka laserowa kolorowa daje świetne efekty.

a30e35b99ff77e116ddb843473379c35.jpg&key=47bf1600ae0e235032ff170b33710b7cbd273e73bccaa8e611fea5742debbd7e

Napisano

Całkiem fajny pomysł, choć mimo wszystko sporo roboty w porównaniu do lakierowania proszkowego. Ja robiłem opisy w ten sposób, że drukowałem na folii (drukarką laserową) i przeprasowywałem - tak jak się robi płytki drukowane metodą domową. W każdym razie podpowiedzi jak coś zrobić zawsze cenne ?

Napisano
3 godziny temu, Smerfciamajda napisał:

Ja tak robiłem kostki gitarowe.

Wyglądają super profesjonalnie i elegancko.

3 godziny temu, Smerfciamajda napisał:

Ale jak dobrze zrobione to efekt powala.

No , wiesz , listwa hi-end to i oprawa być musi. :) 

Na razie machnę proszkowo i zobaczymy.

Napisano

Czy w wątku była już wspominana listwa/filtr Taga PF-2000? Natrafiłem na jej opis przeglądając prasę. Cena pasuje chyba do wątku - 999 zł. Wspominam o tej konstrukcji dlatego, że Taga okazała się kolejną firmą, która bezwstydnie podała, co taka listwa właściwie robi. W tym przypadku obniża o 10 dB szumy w pasmie 2-100MHz. Podobnie, jak w przypadku dwóch innych wyrobów tego typu na których parametry natrafiłem wcześniej, filtrowanie dotyczy tylko bardzo wysokich częstotliwości. 

1086845386_pobrane(2).jpg.781141910046d38cace5644e6c60a32d.jpg

pobrane.jpg.f86ed0558437c24d0412a2b0ae507bed.jpg

1173129600_pobrane(1).jpg.4994be4bc5976d6ee559647bf1f36971.jpg

Napisano
2 minuty temu, wallace napisał:

no i jeszcze wygrzewanie całości, koniecznie dopiero po lakierze ;)

Spoko , pamiętam , przejdzie jutro w lakierni przez piec / 220 st. C/. Kabel trzymam na grzejniku, bym znowu nie musiał wygrzewać , logistyka przede wszystkim :) 

A teraz się rozglądam za podstawkami pod zasilający, bo sąsiedzi wyjechali , nie grzeją i od podłogi może trochę ciągnąć i boję się że tło się zrobi bardziej czarne niż bym sobie tego życzył :) 

A, i jeszcze jako jako nóżki pod listwę zastosowałem takie żelkowate samoprzylepne z Castoramy , ma to wpływ na dźwięk ? Bo może coś zepsułem ? 

Napisano
2 godziny temu, Kraft napisał:

Cena pasuje chyba do wątku - 999 zł.

Jak za te pieniądze , dobrze wykonana , estetyczna , komponująca się gabarytami z innymi klockami obudowa, fajny gadżet w postaci wskaźnika / no bo co możemy zrobić gdy napięcie jest nie stabilne ?/, opis bez otoczki magii , solidna rzemieślnicza robota , myślę , że za tą kasę warto / porównując koszty własnoręcznie zrobionej , choć frajdy składania nic nie zastąpi :) /.

Napisano

Że też o tym woltomierzu nie pomyślałem w swojej :D - niezły efekt niedużym kosztem. Także na plus ergonomia użytkowania, oczywiście jeżeli ktoś ma nieużywaną półkę w stoliku audio. Można wyłączyć, bez potrzeby nurkowania w kłębowisko kabli za sprzętem. Za to filtr wygląda na dość delikatny (także z opisu). Chyba raczej dla tych co wolą trochę mniej czarne tło i więcej harmonicznych ;)

Napisano
Dnia 26.12.2018 o 14:51, tomek4446 napisał:

A jeszcze pytanie z zakresu ochrony , moja końcówka mocy / Yamaha MX-1000/ ma kabel zasilający dwużyłowy  bez PE. Z tyłu końcówki znajduje się zacisk GND taki jak do gramofonu. Co jakiś czas dotykając obudowy końcówki oraz przedwzmacniacza po prostu kopie. Czy powinienem wyprowadzić od zacisku jakieś uziemienie ? I czy jego brak w tej chwili może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Trochę nieciekawie. Jeżeli końcówka jest zasilana dwuprzewodowo, to jest w drugiej klasie ochronności. W takim wypadku nie należy uziemiać obudowy. Zapewne do obudowy jest dołączona masa układowa po stronie wtórnej transformatorów zasilających. Jest więc izolowana galwanicznie od sieci energetycznej. W tej sytuacji podanie napięcia na masę (np przez wejście wzmacniacza) spowoduje, że wystąpi ono także na obudowie (nadal będąc napięciem odniesienia dla układów wzmacniacza). Przyczyn doszukiwałbym się w którymś z urządzeń podłączonych do wzmacniacza. Jeszcze zapytam, czy efekt występuje, gdy używasz filtra, czy także bez niego? Jeżeli kopie tylko z filtrem, napięcie może pochodzić od filtra, dostając się na masę któregoś z urządzeń podłączonych do listwy trójprzewodowo, o ile przewód PE jest słabo lub wcale nie uziemiony (np gniazdo w ścianie ma bolec, ale nie podłączony). W każdym razie najlepiej zacząć od odłączenia wszystkiego od wzmacniacza i sprawdzenia czy nadal kopie (lepiej użyć jednak w tym celu choćby neonówki ;)  ).

Napisano
7 godzin temu, nowy78 napisał:

(lepiej użyć jednak w tym celu choćby neonówki ;)  ).

Kurde wiedziałem , że sprawdzając ręką coś źle robię :) 

Sytuacja wygląda tak , że zjawisko następuje po paru godzinach grania / jak włączę to coś do dwóch godz. grania jest ok./ , na obudowach tunera, przedwzmacniacza , wzmacniacza a nawet Switcha RCA zbierają się ładunki. Z filtrem nie ma to nic wspólnego , bo to samo się dzieje / np. teraz, bo filtr poszedł do lakierowania/ gdy jest wpięty wzmacniacz i pozostałe sprzęty do listwy.

7 godzin temu, nowy78 napisał:

(np gniazdo w ścianie ma bolec, ale nie podłączony).

Sprawdzę gniazdo. Jak sprawdzić ,czy bolec PE jest na pewno uziemiony ? 

Ok. już sprawdziłem , mam dwa gniazdka do których jest podłączony sprzęt , w jednym nie jest podłączony przewód PE do bolca.

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Sytuacja wygląda tak , że zjawisko następuje po paru godzinach grania / jak włączę to coś do dwóch godz. grania jest ok./ , na obudowach tunera, przedwzmacniacza , wzmacniacza a nawet Switcha RCA zbierają się ładunki. Z filtrem nie ma to nic wspólnego , bo to samo się dzieje / np. teraz, bo filtr poszedł do lakierowania/ gdy jest wpięty wzmacniacz i pozostałe sprzęty do listwy.

Myślę że to na Tobie zbierają się ładunki a sprzęt cierpi.

Zima, ogrzewanie, suche powietrze....

Napisano
5 godzin temu, nowy78 napisał:

A czy to jest może takie elektrostatyczne "kopanie"?

Jak najbardziej elektrostatyczne i bardzo pobudzające :) 

Podłączyłem uziemienie do drugiego gniazdka i jak dotąd / sprzęt grał 8 godz./ nic, to jest nie zbierają się ładunki na obudowach. Zobaczymy jutro.

Napisano (edytowany)

Witam, maly extract z mojego "prywatnego bloga", tutaj konkretnie o listwie Taga PF 1000 sie rozwodzilem:

"Dla uporzadkowania kabelkow mialem dokupic jakas “rozdzielnice”/listwe. Spodobala sie mi rowniez idea miec mozliwosc jednym przyciskiem wylaczac wszystki sprzet (wyjezdzajac na dluzszy czas z domu, a to u mnie czesto bywa). Na nic high-end-owego jak poki co nie mam pieniedzy a wiec kupilem Taga Harmony PF1000 listwe zasilajaca. https://www.ceneo.pl/26966795 

No I podlaczylem wszystko przez nia (co zdziwilo – rozmiary listwy - ogromna! Jest tak samo dluga jak szerokie jest Onkyo. I bardzo ciezka.). Od razu wyprobowalem podlaczyc do gniazdek filtrowanych kabel zasilajacy. Wynik byl bardzo ani jaki. To znaczy – gralo bardzo plasko. Do przodu wyrwaly sie srednie, takie plaskie srednie, I wszystko pozostale zaciemnily… Dzwieczalo bardzo zle. Gdy podlaczylem przez gniazdka bezposrednie – wszystko sie zmienilo. Srednie uporzadkowaly sie – nawet staly sie bardzo (najbardziej jak do tej pory, a mnie to sie podoba) klarowne, wysokie wrocily, niskie oslably (to chyba glowny minus). Jasne, napewno na to wszystko mialo wplyw I to ze Onkyo juz nie na podlodze stoi (a na grubej plycie mebla, jak na zdjeciu). Ale juz nie mialem ani checi ani sil wyprobowac czy te pozytywne zmiany (super klarowne I detaliczne srodki) to zasluga tylko listwy zasilajacej, czy jest tez w tym zasluga innej podstawki (izolacji od wibracji) pod Onkyo albo moze uporzadkowanie i stabilne ulozenie kabli (nie leza juz na podlodze itp)..."

Jak poki co taki efekt, jak wyzej, od uzycia PF1000. Jestem zadowolony. Jak bedzie czasu, kiedys po swietach, zmotywowany wasza dyskusja w tym temacie zrobie kilka testow, w ciemno (dzieciaka poprosze aby przelaczyl i nie mowil co jest wlaczone). Ciekawi mnie na ile moje odczucia byly/sa podyktowane subjektywnoscia i oczekiwaniami :):

1) Zasilanie z Onkyo wlaczane wprost do gniazdka w scianie / 2) przez listwe i gniazdo "Filtered" / 3) przez listwe i gniazdo "Direct"

Ah, i warto dodac jeden z minusow tej listwy, napewno - rozmiary - trzeba miec miejsce na ten sprzet, na polce nie postawisz (wartosc estetyczna minusowa), trzeba gdzies chowac. Nawet w dosyc glebokiej polce za amplitunerem sie nie miesci.

Edytowano przez kaKa
Napisano

Tak, dzieki audiowit-cie, zapomnialem o polaryzacji. Bieda tylko w tym ze moje kable nie maja zadnego oznaczenia... A wiec tylko na sluch to bede robil.

Nie mam wzmacniacza, no, to znaczy mam wszystko w jednym "kombajnie" - amplitunerze. Wyproboje jeszcze raz obie opcje - do filtrowanego/nie filtrowanego gniazdek to podlaczyc.

O wygrzaniu, listwy, prawda, zapomnialem.