MariuszZ Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada Hej, Ponieważ u mnie zestaw stereo "schudł" do 3 zasilanych prądem elementów to postanowiłem tanią ośmiogniazdkową Tagę PF1000V2 wymienić na czterogniazdkowego Matihura i trochę go upgrejdować. Tu zaczyna się mała przygoda bo zdjęcia listwy pozyskane wcześniej z neta nie odzwierciedlają rzeczywistości. We wcześniejszych wersjach modelu e-TP40E filtr EMI/RFI był na przewodach położony niejako obok gniazda WE i połączony przewodami z gniazdkami WY. W tym nowszym modelu filtr jest przylutowany bezpośrednio do miedzianych szyn zasilających znajdujących się bezpośrednio pod gniazdami wyjściowymi. Pomysł na modyfikację zatem upadł bo ten filtr mający zastąpić oryginalny z listwy nie zmieści się w takiej konfiguracji. Dławiki w moim "stoją" pionowo, a w oryginale leżą poziomo. Ostatecznie zostawię bez grzebania bo okazało się, że ten filtr wygląda porządnie i nawet jestem zaskoczony, że w tak budżetowej listwie (280 zł) zamontowano tak solidny dwustopniowy filtr na szynach miedzianych. Na zdjęciach nowe i stare wydanie Matihura oraz mój "niemontowalny" trójstopniowy filtr na tle popularnego dwustopniowego Filtercona. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Hej, Ponieważ u mnie zestaw stereo "schudł" do 3 zasilanych prądem elementów to postanowiłem tanią ośmiogniazdkową Tagę PF1000V2 wymienić na czterogniazdkowego Matihura i trochę go upgrejdować. Tu zaczyna się mała przygoda bo zdjęcia listwy pozyskane wcześniej z neta nie odzwierciedlają rzeczywistości. We wcześniejszych wersjach modelu e-TP40E filtr EMI/RFI był na przewodach położony niejako obok gniazda WE i połączony przewodami z gniazdkami WY. W tym nowszym modelu filtr jest przylutowany bezpośrednio do miedzianych szyn zasilających znajdujących się bezpośrednio pod gniazdami wyjściowymi. Pomysł na modyfikację zatem upadł bo ten filtr mający zastąpić oryginalny z listwy nie zmieści się w takiej konfiguracji. Dławiki w moim "stoją" pionowo, a w oryginale leżą poziomo. Ostatecznie zostawię bez grzebania bo okazało się, że ten filtr wygląda porządnie i nawet jestem zaskoczony, że w tak budżetowej listwie (280 zł) zamontowano tak solidny dwustopniowy filtr na szynach miedzianych. Na zdjęciach nowe i stare wydanie Matihura oraz mój "niemontowalny" trójstopniowy filtr na tle popularnego dwustopniowego Filtercona. Pozdrawiam. M @MariuszZ Tę listwę bezpośrednio z Aliexpress kupowałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada Wysyłka z PL. Były kupony rabatowe jeszcze 40zł. Warto Link 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada (edytowany) 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Warto Rzeczywiście szkoda, że na tych szynach, upgrade staje się trochę kłopotliwy. Poza filtracją posiada coś jeszcze, jakieś zabezpieczenia? Edytowano 6 listopada przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada Jest tylko bezpiecznik więc trochę słabo ale można coś samemu jeszcze tam zaimplementować. Miejsce jest 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 6 listopada Udostępnij Napisano 6 listopada Jakieś warystory mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 7 listopada Udostępnij Napisano 7 listopada (edytowany) @MariuszZ Popatrzyłem trochę - no jest spory wybór tych Matihur. 4-6-8 gniazdowe, do wyboru do koloru też. Ceny też przystępne. Jedno mnie tylko trochę martwi, że ten filtr jest tak "na chama" zamontowany a chciałbym mieć alternatywę w postaci gniazdek direct i trochę kłopotliwe będzie przerobienie by ominąć filtr. Edytowano 7 listopada przez Wito76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 listopada Udostępnij Napisano 7 listopada Bierz Tagę zatem. Porządne obudowy, podatne na wszelkie modyfikacje i też niedrogie. Te nowe Chińczyki ciężko przerobić ze względu na te szyny zasilające zamiast przewodów zintegrowane z filtrem ale to jest na plus. Jakościowo to wyższa półka jeżeli chodzi o montaż. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 listopada Udostępnij Napisano 8 listopada Dnia 3.11.2024 o 14:45, Adams3232 napisał: Jest tu możliwość edycji swojego postu? Jest, masz na to kwadrans. Wystarczy spokojnie-trzeba tylko wyrobić w sobie nawyk, by po opublikowaniu swojego wpisu przeczytać go i sprawdzić, czy nie ma błędów. Mariusz-fajny pomysł z tą tanią listwą. Jeszcze jakby Matihur miał wyłącznik na froncie a nie z tyłu... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada 14 godzin temu, RoRo napisał: Mariusz-fajny pomysł z tą tanią listwą. Jeszcze jakby Matihur miał wyłącznik na froncie a nie z tyłu... W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią. Jeśli jest dość miejsca z przodu zawsze można wstawić coś estetycznego. Muszę się poradzić Mariusza @MariuszZ, czy zasadnym jest zastosowanie takiej listwę u mnie. Być może Naim all-in-one ma dobre filtrowanie i nic to nie da. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada Dnia 1.11.2024 o 11:25, terracan1929 napisał: No patrzę, patrzę i patrzę....i dostrzec nie mogę Pomóż mi, bo może jeszcze za mocno wczorajszy jestem. Bo wczoraj gdy to pisałem byłem "dzisiejszy" No nikt nie powiedział . Poza tym ta nie kosztuje tysiaka tylko ponad dwa..... Te PQ3 to jest za 999 aktualnie https://www.tophifi.pl/przewody/listwy-i-kondycjonery/audioquest-powerquest-3.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada 2 godziny temu, MMarek napisał: czy zasadnym jest zastosowanie takiej listwę u mnie. Być może Naim all-in-one ma dobre filtrowanie i nic to nie da. Nie wiem czy można z Twojego "all in one" więcej wycisnąć jakości. Wg mnie nic tam nie brakuje więc na Twoim miejscu Marku nic bym nie kombinował Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada 3 godziny temu, MMarek napisał: W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią. Jeśli jest dość miejsca z przodu zawsze można wstawić coś estetycznego. Wystarczy wziąć przykład z TAGI czy Xindaka - tam przełącznik nie jest podświetlany i jest na froncie 😎 A przenoszenie z tyłu na przód- wolałbym nie ingerować w środek urządzenia i nie przedłużać tras kablowych. Swoją drogą to wiele chińskich urządzeń (nie tylko listwy zasilające) ma zdecydowanie zbyt jasne podświetlenia włącznika zasilania -u mnie jedną z pierwszych czynności było naklejanie czegoś na diodę by ją przyciemnić (szybko i bez ingerencji w urządzenie) . Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada (edytowany) Powiem wam, że właśnie ten włącznik ,wyłącznik który jest z przodu w Tadze potrafi się często psuć, to znaczy klikasz a on nie działa. Trzeba wtedy rozkręcić i zdjąć górną pokrywę i poruszać, a właściwie naciągnąć to co do nie go dochodzi i skręcić. Ale takie coś trzeba powtarzać co jakiś czas. W kondycjonerze Tagi jeszcze na to nie narzekam. Ale teraz gdybym miał coś wybrać naprawdę dającego super efekty, a nie chciał bym wydawać jakiejś dużej sumy to kupił bym kondycjoner https://allegro.pl/oferta/black-lion-pg-2-power-conditioner-16785085022 Porównywałem go u kolegi z moją tagą PC 7000 i spora przewaga na plus tego czarnego lwa. Tyle że nie jest to cena taniej listwy, ale i efekty duże lepsze, moim zdaniem bardzo dobrze wydane te 2350 zł. Edytowano 9 listopada przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 listopada Udostępnij Napisano 9 listopada (edytowany) Dnia 8.11.2024 o 18:49, RoRo napisał: Mariusz-fajny pomysł z tą tanią listwą. Jeszcze jakby Matihur miał wyłącznik na froncie a nie z tyłu... 11 godzin temu, MMarek napisał: W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią Otóż najlepiej to by było, gdyby "pstryczka" nie było wcale. Edytowano 9 listopada przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams3232 Napisano 10 listopada Udostępnij Napisano 10 listopada (edytowany) Dnia 8.11.2024 o 18:49, RoRo napisał: Jest, masz na to kwadrans. Wystarczy spokojnie-trzeba tylko wyrobić w sobie nawyk, by po opublikowaniu swojego wpisu przeczytać go i sprawdzić, czy nie ma błędów. Pozdrawiam Edycja błędów owszem ale, żeby coś dopisać po kwadransie niestety nie. A o to mi chodziło. Edytowano 10 listopada przez Adams3232 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts