Skocz do zawartości

Tania listwa zasilająca

Recommended Posts

Hej,

Ponieważ u mnie zestaw stereo "schudł" do 3 zasilanych prądem elementów to postanowiłem tanią ośmiogniazdkową Tagę PF1000V2 wymienić na czterogniazdkowego Matihura i trochę go upgrejdować. 

Tu zaczyna się mała przygoda bo zdjęcia listwy pozyskane wcześniej z neta nie odzwierciedlają rzeczywistości. We wcześniejszych wersjach modelu e-TP40E filtr EMI/RFI był na przewodach położony niejako obok gniazda WE i połączony przewodami z gniazdkami WY. W tym nowszym modelu filtr jest przylutowany bezpośrednio do miedzianych szyn zasilających znajdujących się bezpośrednio pod gniazdami wyjściowymi.

Pomysł na modyfikację zatem upadł bo ten filtr mający zastąpić oryginalny z listwy nie zmieści się w takiej konfiguracji. Dławiki w moim "stoją" pionowo, a w oryginale leżą poziomo. 

Ostatecznie zostawię bez grzebania bo okazało się, że ten filtr wygląda porządnie i nawet jestem zaskoczony, że w tak budżetowej listwie (280 zł) zamontowano tak solidny dwustopniowy filtr na szynach miedzianych. 

Na zdjęciach nowe i stare wydanie Matihura oraz mój "niemontowalny" trójstopniowy filtr na tle popularnego dwustopniowego Filtercona.

Pozdrawiam. M

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.webp

8.jpg

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Hej,

Ponieważ u mnie zestaw stereo "schudł" do 3 zasilanych prądem elementów to postanowiłem tanią ośmiogniazdkową Tagę PF1000V2 wymienić na czterogniazdkowego Matihura i trochę go upgrejdować. 

Tu zaczyna się mała przygoda bo zdjęcia listwy pozyskane wcześniej z neta nie odzwierciedlają rzeczywistości. We wcześniejszych wersjach modelu e-TP40E filtr EMI/RFI był na przewodach położony niejako obok gniazda WE i połączony przewodami z gniazdkami WY. W tym nowszym modelu filtr jest przylutowany bezpośrednio do miedzianych szyn zasilających znajdujących się bezpośrednio pod gniazdami wyjściowymi.

Pomysł na modyfikację zatem upadł bo ten filtr mający zastąpić oryginalny z listwy nie zmieści się w takiej konfiguracji. Dławiki w moim "stoją" pionowo, a w oryginale leżą poziomo. 

Ostatecznie zostawię bez grzebania bo okazało się, że ten filtr wygląda porządnie i nawet jestem zaskoczony, że w tak budżetowej listwie (280 zł) zamontowano tak solidny dwustopniowy filtr na szynach miedzianych. 

Na zdjęciach nowe i stare wydanie Matihura oraz mój "niemontowalny" trójstopniowy filtr na tle popularnego dwustopniowego Filtercona.

Pozdrawiam. M

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.webp

8.jpg

@MariuszZ Tę listwę bezpośrednio z Aliexpress kupowałeś ?

@MariuszZ Popatrzyłem trochę - no jest spory wybór tych Matihur. 4-6-8 gniazdowe, do wyboru do koloru też. Ceny też przystępne. Jedno mnie tylko trochę martwi, że ten filtr jest tak "na chama" zamontowany a chciałbym mieć alternatywę w postaci gniazdek direct i trochę kłopotliwe będzie przerobienie by ominąć filtr. 

Edytowano przez Wito76

Dnia 3.11.2024 o 14:45, Adams3232 napisał:

Jest tu możliwość edycji swojego postu?

Jest, masz na to kwadrans. Wystarczy spokojnie-trzeba tylko wyrobić w sobie nawyk, by po opublikowaniu swojego wpisu przeczytać go i sprawdzić, czy nie ma błędów. 

Mariusz-fajny pomysł z tą tanią listwą. Jeszcze jakby Matihur miał wyłącznik na froncie a nie z tyłu...

Pozdrawiam 

14 godzin temu, RoRo napisał:

Mariusz-fajny pomysł z tą tanią listwą. Jeszcze jakby Matihur miał wyłącznik na froncie a nie z tyłu...

W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią. Jeśli jest dość miejsca z przodu zawsze można wstawić coś estetycznego. Muszę się poradzić Mariusza @MariuszZ, czy zasadnym jest zastosowanie takiej listwę u mnie. Być może Naim all-in-one ma dobre filtrowanie i nic to nie da.

Dnia 1.11.2024 o 11:25, terracan1929 napisał:

No patrzę, patrzę i patrzę....i dostrzec nie mogę :) 

Pomóż mi, bo może jeszcze za mocno wczorajszy jestem. Bo wczoraj gdy to  pisałem byłem "dzisiejszy" :) 

No nikt nie powiedział  :) . Poza tym ta nie kosztuje tysiaka tylko ponad dwa.....

Te PQ3 to jest za 999 aktualnie :)

https://www.tophifi.pl/przewody/listwy-i-kondycjonery/audioquest-powerquest-3.html

2 godziny temu, MMarek napisał:

czy zasadnym jest zastosowanie takiej listwę u mnie. Być może Naim all-in-one ma dobre filtrowanie i nic to nie da.

Nie wiem czy można z Twojego "all in one" więcej wycisnąć jakości. Wg mnie nic tam nie brakuje więc na Twoim miejscu Marku nic bym nie kombinował :) 

Pozdrawiam. M

3 godziny temu, MMarek napisał:

W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią. Jeśli jest dość miejsca z przodu zawsze można wstawić coś estetycznego.

Wystarczy wziąć przykład z TAGI czy Xindaka - tam przełącznik nie jest podświetlany i jest na froncie 😎

A przenoszenie z tyłu na przód- wolałbym nie ingerować w środek urządzenia i nie przedłużać tras kablowych.

Swoją drogą to wiele chińskich urządzeń (nie tylko listwy zasilające) ma zdecydowanie zbyt jasne podświetlenia włącznika zasilania -u mnie jedną z pierwszych czynności było naklejanie czegoś na diodę by ją przyciemnić (szybko i bez ingerencji w urządzenie) .

Pozdrawiam

Powiem wam, że właśnie ten włącznik ,wyłącznik który jest z przodu w Tadze potrafi się często psuć, to znaczy klikasz a on nie działa.

Trzeba wtedy rozkręcić i zdjąć górną pokrywę i poruszać, a właściwie naciągnąć to co do nie go dochodzi i skręcić.

Ale takie coś trzeba powtarzać co jakiś czas.

W kondycjonerze Tagi jeszcze na to nie narzekam.

Ale teraz gdybym miał coś wybrać naprawdę dającego super efekty, a nie chciał bym wydawać jakiejś dużej sumy to kupił bym kondycjoner https://allegro.pl/oferta/black-lion-pg-2-power-conditioner-16785085022

Porównywałem go u kolegi z moją tagą PC 7000 i spora przewaga na plus  tego czarnego lwa.

Tyle że nie jest to cena taniej listwy, ale i efekty duże lepsze, moim zdaniem bardzo dobrze wydane te 2350 zł.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

Dnia 8.11.2024 o 18:49, RoRo napisał:

11 godzin temu, MMarek napisał:

W moim przekonaniu to zaleta, że ma przełącznik z tyłu, który wali po oczach czerwienią

Otóż najlepiej to by było, gdyby "pstryczka" nie było wcale.

Edytowano przez DiBatonio

Dnia 8.11.2024 o 18:49, RoRo napisał:

Jest, masz na to kwadrans. Wystarczy spokojnie-trzeba tylko wyrobić w sobie nawyk, by po opublikowaniu swojego wpisu przeczytać go i sprawdzić, czy nie ma błędów. 

Pozdrawiam 

Edycja błędów owszem ale, żeby coś dopisać po kwadransie niestety nie. A o to mi chodziło.

Edytowano przez Adams3232