Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
31 minut temu, nowy78 napisał:

tak dla porządku

Piotrek , tak dla porządku , to nie udało mi się jeszcze ani razu zainstalować Rew z tej podlinkowanej przez Ciebie strony / z AV Nirvana bez problemu/ , za każdym razem przy instalacji wyskakuje mi błąd środowiska Java . Mimo , że w systemie mam najnowszą wersję. Ale może tylko u mnie coś nie tak :) 

Napisano (edytowany)

Z drugiego linku (bez Java) instalacja nie poszła, ale z pierwszego owszem.

Z tym, że program od razu poinformował o nowszej wersji i przeniósł na stronę avnirvana :)

A tam You Must Login or Register to Download.

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)

Taaak, już widziałam celebrytka forumowa.
Nie spodziewałam się zostać kiedykolwiek określona takim epitetem.

Ale nie o tym ten wątek.

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)

Sprawdzam sobie na razie połączenie i ustawienia.

Troszkę rozbudowali program w stosunku do filmu instruktażowego, ale w końcu znalazłam Pink Noise.

Tylko to strasznie hałasuje przy 75 dB. Wieczorem nie da się tego zrobić.

@Marek Muszyński
Czy jesteś już po pomiarze?

Edytowano przez Asia
Napisano (edytowany)

Dodam jeszcze, że podłączyłam się do wzmacniacza poprzez gniazdo słuchawkowe w laptopie, nie mam innej możliwości.

Pytanie: czy jeśli wepnę się tym samym kablem do gniazd  wejściowych w DDRC-24, który będzie  podłączony do wzmacniacza to zmierzę dźwięk po korekcie?

Edit. Niestety dźwięk nie płynie z głośników, ale przynajmniej nic nie wybuchło.

Edytowano przez Asia
Napisano
37 minut temu, Asia napisał:

Tylko to strasznie hałasuje przy 72 dB.

Włączasz generator na chwilę, tylko po to by ustawić na mierniku poziomu SPL ok. 75 dB .

Po za tym pisałem Ci , byś nie kupowała tego zestawu / zdjęcie /. Wiem ...... , była wyprzedaż i nie dało się nie kupić :) 

wall.jpg

Napisano

No dobra , aby było prościej . Pomiary które robiłaś masz zapisane na komputerze. Czy mogłabyś je wrzucić na forum. Wystarczy przeciągnąć zapisany plik , tak jak wszystko co dodajesz do wpisu / zdjęcia , screny itd. /

Napisano (edytowany)

1. Kanał L oraz R mikrofon na kolumny

2. Ujednolicona suma powyższych kanałów .

3.RT60 - pogłos powyższych kanałów.

Zaraz zapewne ktoś nam powie o co chodzi. Zawsze należy uczyć się od najlepszych . Prawda @MariuszZ ?

lr.jpg

average.jpg

RT 60.jpg

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Asia napisał:

@Marek Muszyński

Czy jesteś już po pomiarze?

Ależ skąd. Umik-1 nie dotarł, muszę czekać do poniedziałku. Poza tym nie jestem tak bystry jak Ty i inni koledzy, aby od razu przystąpić do działania :) Jak nie dam rady, to pozostanie mi kalibracja monitora i profilowanie drukarki,  przynajmniej to jest proste :)

Edytowano przez Marek Muszyński
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Prawda @MariuszZ ?

Tomek nie gloryfikuj mnie tak proszę. Ja tylko skromnym hobbystom(ą) jestem na początku audio przygody :) Są tu forumowicze znający od podszewki program i metody pomiarowe i ja niestety do nich nie należę. Z ciekawości zapytałem o pogłos do porównania. Asia ma dużo większe pomieszczenie i jest on większy. Mody basowe można DSP okiełznać ale pogłosu nie bardzo. Niestety potrzeba trochę ustrojstw do tego lub przemyślanych rozwiązań dywanowo - książkowych. Z doświadczenia wiem, że warto nad pogłosem popracować by więcej precyzji i detalu wyciągnąć. No i tak jak mówiłeś, trzeba uważać by nie przesadzić bo odwrotny efekt można uzyskać ;) 

@Asiadziękuję za udostępnienie. Metoda porównań wykresów plus opis wrażeń użytkowników to też jakieś doświadczenie. Żekłbym bezcenne. Mając jakieś odniesienie z opisem można już jakieś kierunki poprawy widzieć i naprawiać. Oczywiście tak hobbystycznie to długa i kręta droga jest. Najlepiej zatrudnić fachowca i zbytnio nie wnikać bo można się zatracić w próbach, pomiarach, doświadczeniach, porównaniach, analizach itd. Szkoda czasu na te zabawy. Gdybym miał środki finansowe extra i na poważnie kroczył ścieżką do lepszego SQ bez wahania zapłaciłbym specjaliście. Warto akustykę okiełznać przynajmniej w tym podstawowym zakresie. Pogłos bezwzględnie trzeba poprawiać. To duży zysk SQ jest.

Edytowano przez MariuszZ
(ą)? To przez te mikroudary po covidzie. Nie pamiętam która forma jest ok 😉