tomek4446 Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 34 minuty temu, Asia napisał: Bardziej mnie interesuje pomiar pomieszczenia bez i z DDRC. @MariuszZ na początek chodzi o wskazówki jak ustawić samo REW do pomiaru. Filtrom dajmy spokój. A wiem , że jesteś w tym dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 41 minut temu, Asia napisał: Pytanie brzmi: czy na któregokolwiek z Was okno spojrzało kiedykolwiek z wyrzutem? Okno nie... 😒 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Na mnie rozne rzeczy patrzą z wyrzutem , okna też HAHA 😏 Na mnie krzywo patrzą ze sprzątam 🤣 .Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 A'propos sprzątania , historia z życia wzięta. Jestem u tzw. rodziny , widzę , że ciocia od 40 min. sprząta , a wujek ogląda TV. Pytam więc grzecznie, dlaczego nie pomoże w porządkach ? Pada odpowiedź ' nie umiem" i ogląda dalej. Drążę temat , jak to nie umiesz ? Ano mówi , kiedyś sprzątałem , ale żona powiedziała mi " zostaw to , nie umiesz ! " . A kiedy to było ? , pytam . No jakieś 25 lat temu , odpowiada . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 4 minuty temu, tomek4446 napisał: A'propos sprzątania Oooops, I did it again 🙃. Gdyby dało się na tym zarabiać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Temat dotyczy bardziej Maliny i możliwości DSP w kontekście wykorzystania filtrów tworzonych na bazie pomiarów REW i funkcji jakimi dysponuje Rephase. Pomiary REW są w tutorialach na YT i można z wizualizacji sporo przyswoić. Nie idź w tworzenie filtrów bo to zawiła droga jest i poniekąd odbiera radość płynącą że słuchania muzyki. Ja z niej zawróciłem po tym jak zorientowałem się, że więcej słucham "detali i smaczków" zamiast delektować się i cieszyć wrażeniami jakie dostarcza sama muzyka 😉 DSP i filtry są poniekąd środkiem do osiągnięcia maksimum wrażeń ale dla zwykłych audio hobbystów sugerowałbym gotowe rozwiązania oferowane przez DL. W moich warunkach były plusy i minusy z korekt REW. W dużym uproszczeniu dostałem więcej detalu i precyzji ale straciłem "masę", dźwięki w muzyce stały się mniej "dociążone" w skrajnych przypadkach ocierając się o "kartonowe" brzmienie bez względu czy filtry sam składałem czy korzystałem z miniDSP. Nie mogę trafić na samouczek @MariuszZ proszę o link. Jutro mam mieć UMIKa-1. Co mi przyszło go głowy, aby jeszcze się uczyć na starość? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 Dziękuję. BoSZe na co się porywam, już jestem przerażony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 (edytowany) 54 minuty temu, Marek Muszyński napisał: Dziękuję. BoSZe na co się porywam, już jestem przerażony. Tam masz wersje na malinę, a potm późniejsze nasze rozkminy z Mariuszem na temat zmiany fazy w programie Rephase Pomiń to co dotyczy REPHASE, bo to niekoniecznie wiele wnosi a jest bardzo problematyczne zwłaszcza na początek: W tym poście poniżej masz podstawy dotyczące ustawienia karty dźwiękowej (daca) oraz podstawy dotyczące pomiaru i korekty amplitudy - to co najważniejsze dla DSP - choć teraz to jeszcze uprościłem, np. nie robie kilku pomiarów tylko jeden dla L i R . L+R jest Ci tylko potrzebny do sprawdzenia czy jest głośniej niż samo L i R Aktualnie mam ustawione w dac 24b / 44,1kHz i słucham z Deezer a nie Tidala tu świetny tutorial Edytowano 29 lipca 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 lipca 2021 Udostępnij Napisano 29 lipca 2021 13 godzin temu, Asia napisał: Tomek @tomek4446 podsunął mi pomysł z REW i postanowiłam się zmierzyć z kolejnym wyzwaniem. Niestety na razie czekam na zatwierdzenie konta - czy to długo trwa? Odrzucono moje konto, tak że ten, chyba nie było mi pisane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 To dziwne , musiał być jakiś błąd w rejestracji , na pytanie sprawdzające odpowiedziałaś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Oczywiście. Pominęłam tylko informacje dodatkowe /nieobowiązkowe. Może to Gentelmen's club? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 1 minutę temu, Asia napisał: Może to Gentelmen's club? Nie sądzę , wymagane jest jedynie podanie danych o posiadanym sprzęcie , oraz odpowiedź na pytanie. 1 minutę temu, Asia napisał: Może to Gentelmen's club? Nie sądzę , wymagane jest jedynie podanie danych o posiadanym sprzęcie , oraz odpowiedź na pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 8 godzin temu, Asia napisał: Odrzucono moje konto, tak że ten, chyba nie było mi pisane. O co chodzi z tą rejestracją w REW? Program już mam zainstalowany, a dzisiaj otrzymam UMIKa-1 i zaczynam swoją przygodę /mękę?/ z tym softem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 4 minuty temu, tomek4446 napisał: wymagane jest jedynie podanie danych o posiadanym sprzęcie To są informacje opcjonalne, których nie wpisywałam. 15 minut temu, Marek Muszyński napisał: O co chodzi z tą rejestracją w REW? Program już mam zainstalowany, a dzisiaj otrzymam UMIKa-1 i zaczynam swoją przygodę /mękę?/ z tym softem. Przyda się przedłużacz USB. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 54 minuty temu, Asia napisał: Przyda się przedłużacz USB. @Marek Muszyński , odpuściłbym przedłużacz , różnie działają , raczej 5 m kabla . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 9 godzin temu, Asia napisał: Odrzucono moje konto, tak że ten, chyba nie było mi pisane. Nigdy się nie rejestrowałem aby pobrać REW. Standardowa wersja tego nie wymaga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 O ci chodziło Asi, z tą rejestracją ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Ok, myślałam, że bez rejestracji jest wersja z ograniczeniami 😏. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 11 minut temu, tomek4446 napisał: @Marek Muszyński , odpuściłbym przedłużacz , różnie działają , raczej 5 m kabla . Na razie będę ćwiczył na kompie stacjonarnym z monitorami ILoud Micro Monitor. Nie tracę jeszcze nadziei na DDRC-22D. Problemem jest gwarancja na Naima Atoma - jeszcze około 1,5 roku. Teoretycznie można wpiąć się w sygnał cyfrowy podłączając DSP. W praktyce może być już nieciekawie z uwagi na montaż powierzchniowy i miniaturowe podzespoły. Jeśli nie ja sam, to może bym zlecił wykonanie profesjonaliście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 (edytowany) Coś jest chyba nie halo ze stroną/logowaniem, bo sam nie mogę się tam zalogować a mam konto, bo kupowałem tam mikrofon. 10 godzin temu, Asia napisał: Odrzucono moje konto, tak że ten, chyba nie było mi pisane. Próby zresetowania hasła (bo nie pamiętam) nic nie dają. Już napisałem do wsparcia .. what's going on Edytowano 30 lipca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 8 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: bo sam nie mogę się tam zalogować a mam konto, bo kupowałem tam mikrofon. Mówisz o tej stronie ? przed chwilą się zalogowałem bez problemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Skoro rejestracja nie jest konieczna to co zrobić, trzeba będzie chwycić tą pokrzywę 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Kilka tutoriali na temat REW w języku ojczystym: https://nagrywamy.com/2013/02/11/adaptacja-akustyczna-czesc-6-pomiary-room-eq-wizard/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 42 minuty temu, nowy78 napisał: Nigdy się nie rejestrowałem aby pobrać REW. Standardowa wersja tego nie wymaga. Sprawdziłem właśnie , faktycznie Z rejestracją dostaje na pocztę powiadomienia o nowych wersjach , w sumie to samo można zrobić sprawdzając samemu co pewien czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts