Gość Napisano 12 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2018 (edytowany) A wiesz... Ja wolę dobre realizacje mono niż stereo sztucznie tworzone. Zwykle brzmią naturalnie i z dobrym wypełnieniem w alikwoty. 3 godziny temu, Pboczek napisał: A u mnie gały wczoraj wszystkie pokazane wyżej płyty. Erroll fajny, ale. Nie zauważyłem że kupuję wersję mono, tzn. zauważyłem po czasie, a wkładeczka u mnie tylko stereo, więc nie jest tak jak być powinno. Zgadzam się, że wkładka mono byłaby pożądana. Edytowano 12 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 Dnia 6.11.2018 o 21:10, Fafniak napisał: Tam gdzie sobie nuci i podśpiewuje Wiecie, wczoraj wrzuciłem sobie swój ulubiony 5 koncert, słucham, słucham i co? Glen sobie nuci tego J.S. Bacha rzeczywiście, subtelnie, chwiluniami. Oj świetna jest to muzyka. Które koncerty fortepianowe są waszymi ulubionymi z tego dwupaka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 Nie potrafię tego określić, bo im dłużej Goulda słucham tym bardziej mi się podoba, a przecież podobał mi się już wcześniej bardzo. Dziś słucham kolejno wszystkich solowych "Bachów" myślisz, że potrafię powiedzieć co mi najbardziej się dziś podobało? Nie, nie potrafię! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2018 Wszystkie koncerty fortepianowe są świetne, a gdybyś mógł posłuchać jednego, to wcisnąłbyś random w odtwarzaczu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 Hmmm.... Może, może. Tylko to jest tak, że wyciągam płyty z półek w zależności od... No właśnie nie bardzo wiem- czasami zależy do nastroju, czasami dla wzbudzenia nastroju, albo zależnie od pory dnia i.... Od wielu wielu różnych czynników. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 20 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Dnia 14.12.2018 o 09:05, Pboczek napisał: Wiecie, wczoraj wrzuciłem sobie swój ulubiony 5 koncert, słucham, słucham i co? Glen sobie nuci tego J.S. Bacha rzeczywiście, subtelnie, chwiluniami. Oj świetna jest to muzyka. Które koncerty fortepianowe są waszymi ulubionymi z tego dwupaka? ? A nie wierzyłeś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smerfciamajda Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 To nie kwestia wiary tylko wsłuchania się. Jak ktoś mówi że jest taki szczegół to warto go poszukać dla samego sprawdzenia. Tak zrobiłem i pierwszy utwór z (o zgrozo) Spotify i słychać jak sobie mruczy. A sprzęt mam niekoszerny a wręcz obraźliwy dla audiofila. Ale tak, słyszałem że nuci i zrobiło to wrażenie na mnie. Tylko od razu przyszła mi do głowy myśl czy słuchamy muzyki dla szukania takich szczegółów, które nie są w zamyśle autora czy wykonawcy częścią utworu a znajdują się tam przypadkiem czy spontanicznie? Ja w momencie zacząłem szukać tego nicienia i pogubiłem się w melodii utworu i jego przebiegu. Musiałem posłuchać jeszcze raz dla samej przyjemności. Słuchanie powinno się skupiać na temacie czy emocjach utworu a nie na szukaniu takich szczegółów bo to już nie jest ocena wartością utworu ale ocena nagrania - taka bardziej techniczna. Moim zdaniem oczywiście. Ale wrażenie ciekawe. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 2 lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 lutego 2019 @Smerfciamajda mruczą również Bud Powell, Thelonious Monk, to a propos tematu pianina, na którym grają zawodowo. Mruczą że hoho. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 maja 2019 Udostępnij Napisano 18 maja 2019 a może?..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2019 Interesujące fortepianowy czilałt Dzięki @Bogusław Kożyczkowski Ja słucham spotyfaja. Mam wrażenie że fortepian jest lekko "zgaszony" taki "matowy" - to (złe określenie wiem) - może bardziej łagodny.... chociaż w 6 utworze zaczyna być inaczej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 maja 2019 Udostępnij Napisano 18 maja 2019 (edytowany) 1 godzinę temu, Fafniak napisał: Interesujące fortepianowy czilałt Dzięki @Bogusław Kożyczkowski Ja słucham spotyfaja. Mam wrażenie że fortepian jest lekko "zgaszony" taki "matowy" - to (złe określenie wiem) - może bardziej łagodny.... chociaż w 6 utworze zaczyna być inaczej... To nie jest moja muzyka, tylko tradycyjnie przesłuchuje premiery w Tidalu i tak się trafiło coś pod Twój gust, wiec melduje. Troszkę nie dobrze, że takiej muzyki nie słuchasz na Tidalu, po DAC widzę że idzie 24/96 (o różnicy w przesyłaniu/s doskonale wiesz) później porównam piano pomiędzy 5-ym, a 6-ym utworem, czy wystąpi zmiana? Przesłuchałem koleino 2-6-3-6-5 i to nie tylko wrażenie, słychać to dobrze, w 6-ym, wchodzi pogłos i większy szum, to jest inny zapis, no jak wyłapałeś to na 320 to nie jest tak źle, Edytowano 18 maja 2019 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 maja 2019 Tego na razie nie przeskoczę Mam pakiet rodzinny (żona i syn ) a w TIdalu chciałem sobie go podpiąć pod Audirvanę ale system płatności wieszał się permanentnie i zrezygnowałem w końcu. A jakby ktoś nagrał mnie jak próbuję zapłacić to myśle że byłby to pokazowy filmik dla informatyków którzy projektują system płatności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 18 maja 2019 Udostępnij Napisano 18 maja 2019 Posłuchałem jeszcze trochę, jest słuchać że to inne pomieszczenie i kontrabas inaczej ustawiony (bliżej) i słychać jak w 2-ce na początku przewraca kartkę z nutami, tylko poszło chyba za daleko i przez parę taktów gra to samo i cofa 2 kartki i zaczyna grać, hehe Tak wiem, są w tym temacie nieprzewidywalne trudności, ja wracam wtedy do pisania numerów z karty, to działa dobrze. Audirvana działa tylko na W10, mam w lapku 10-ke i coś mi nie pasuje, ale 3/4 czasu to deskop z win7 i jest JRiver Media Center 25 Filmiki zawsze mile widziane, może staniesz się sławny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 maja 2019 Udostępnij Napisano 18 maja 2019 7 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: a może?..... Ludovico daje radę , Corale , Time Lapse przyjemne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 19 maja 2019 Udostępnij Napisano 19 maja 2019 (edytowany) Nudne to jak flaki z olejem. Dajcie spokój z takim fortepianem 🙂 Żeby nie wyjść na malkontenta polecę McCoy Tyner'a np. Echoes Of A Friend. Pianista amerykański, rocznik 1938. Inspirował wielu muzyków, słychać go np. u Zbigniewa Seiferta. Ciekawe granie, porównywane do tego co robił John Coltrane na saksofonie, z którym pozostawał w zespole. A z bardziej uspokojonych Leszek Możdżer, dobrze się nagrywa i pojawia w ciekawych składach. Mnie podoba się szczególnie z Zoharem Fresco. Nie lubię polecać z utube ale tak jest szybciutko, a np. na Tidal nie uświadczysz. Edytowano 19 maja 2019 przez Pboczek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harmag Napisano 21 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Moje ostatnie odkrycie to Hania Rani, i jej najnowsza płyta Esja To co wyróżnia te płytę na tle innych to to jak została nagrana i zmasterowana. Podczas jej słuchania możecie usłyszeć nie tylko dźwięk pianina ale także mechanizm pracującego instrumentu, skrzypienie krzesła, podłogi, a w utworze "Luka" nawet ptaki za oknem i oddech artystki. To wszystko sprawa ze cały album staje się niesamowicie intymny w odbiorze. Polecam przesłuchać go w skupieniu i najlepiej w słuchawkach (słuchając go na kolumnach wiele z tych smaczków mi umknęło). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 5 maja 2021 Udostępnij Napisano 5 maja 2021 Coś w temacie ..... KLAVINS 450i ale lepiej zagra w Qobuz dzięki Nils Frahm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 maja 2021 Udostępnij Napisano 8 maja 2021 (edytowany) Ten soundtrack znacie? Coś jazzowego, świetna płyta: Edytowano 8 maja 2021 przez Adi777 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shureido Napisano 19 maja 2021 Udostępnij Napisano 19 maja 2021 Dnia 5.05.2021 o 10:27, Bogusław Kożyczkowski napisał: Coś w temacie ..... KLAVINS 450i ale lepiej zagra w Qobuz dzięki Nils Frahm Szczególnie utwór Chant Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 To ja zapodam klasykę, którą poznałem bardzo późno, ale jak to mówią - Lepiej późno niż później Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 (edytowany) Jeden z moich ulubionych pianistów jazzowych, jedna z moich ulubionych płyt. Mistrz dobrego smaku, swingującego i blues-ującego bebopu. Tym razem w hołdzie Elli, z którą grał przez wiele lat. Panie i Panowie - wielki Tommy Flanagan + Peter Washington i Lewis Nash. Płyta z lat 90-tych. Przy takiej muzyce nie myślę o jakości dźwięku... Edytowano 10 października 2021 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 28 sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2022 Z czystym sumieniem mogę polecić : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 29 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2022 Generalnie pianistyka to nie moja bajka, ale zawsze są wyjątki. Należą do nich Jacques Loussier Trio i Hiromi Uehara. Może coś Ci z tego przypadnie do gustu. https://www.discogs.com/artist/513237-Jacques-Loussier-Trio?page=1 https://www.discogs.com/artist/727207-Hiromi-Uehara Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2022 (edytowany) Bardzo interesujący artysta, klasycznie wykształcony, i to słychać na tej płycie. Takie Jazz-Classic 🙂 Edytowano 29 sierpnia 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2022 W krakowskim Nautilus po raz pierwszy ją wysłuchałem. W akustyce u nich wszystko brzmi wyjątkowo. Teraz już w domu i te prawie dwie godziny nie wiem kiedy upłynęły. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts