Kraft Napisano 7 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Bez wyraźnego powodu, więc chyba z nudów, postanowiłem sobie kupić nowe słuchawki. Mają grać lepiej niż obecne Sennheiser Momentum M2. Bardziej przestrzenie i z większą ilością detali. Mam kilku faworytów, ale nie dam rady wszystkich z nich przesłuchać. Czy ktoś z szanownych kolegów miał styczność z poniższymi modelami i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami na ich temat? Może dzięki ewentualnej krytyce ktoś ze stawki odpadnie i wybór stanie się łatwiejszy (lub któreś dodatkowo zapunktują). W szranki stają: Audioquest NightOwl, Sonus Faber Pryma, Audio-Technica ATH-A990Z i Sennheiser HD630VB (wszystkie to modele zamknięte) Coś na temat jakości wykonania, trwałości, funkcjonalności, no i oczywiście brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 7 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Zdążyłem się przekonać, że jesteś bardzo zasadniczy, a więc polecanie słuchawek innych niż wymienione nie będzie zapewne dobrym posunięciem, niemniej jednak spróbuję Posiadam słuchawki AKG K701, a więc już dość stary model, nadal jednak dostępny (i to za połowę ceny, którą ja zapłaciłem). Wspominam o nich ponieważ wybrałem je, kierując się podobnymi kryteriami. Mają powiedziałbym dość lekki dźwięk, z wg mnie bardzo dobrą przestrzenią. Na pewno nie zabijają basem. Są zresztą często opisywane jako słuchawki w klimacie "studyjnym". AKG chyba ogólnie ma taką filozofię dźwięku. Problemem może być to, że są otwarte. W hałasie się niestety nie sprawdzą. Ponieważ jak już wspomniałem model nie jest nowy, opisów i testów na internetach można znaleźć wiele. Ja tylko chciałem zwrócić na nie uwagę, bo uznałem, że warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 (edytowany) Dziękuję. Z AKG miałem kiedyś niższy model i się szybko rozleciały, więc firma ma u mnie przechlapane;). NightHawk są chyba półotwarte a Owl zamknięte, więc są między nimi pewnie różnice. Półotwarte kiedyś już miałem i się nie sprawdziły. Za duży hałas. Muszą być zamknięte. To, że Audioquest zaprzestał produkcji to minus. Potencjalny kłopot z serwisem, a cena już konkretna i żal wyrzucać. Edytowano 7 grudnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Spojrzałem sobie z ciekawości na ranking słuchawek w niemieckim Audio. AKG K 701 wypadają przyzwoicie - 80 punktów, Audio-Technica ATH-W1000Z - 85, NightHawk - 88, ale najlepsze jest to, że dorównują im kilka razy tańsze AKG K 702 - 88 punków. Aż mi się zachciało ich posłuchać. Szkoda, że są otwarte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Tego się trochę obawiam, że Momentum M2 są na tyle dobre, że w sensownych pieniądzach będzie trudno o przeskok jakościowy. Wymóg zamkniętości dodatkowo pogarsza sprawę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 No to Owle pierwsze do porównania. Kto drugi, bo pewnie pozwolę sobie tylko na porównanie dwóch par. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Za to myślę ze w podobnym budżecie do Sennheiser Momentum M2 w kategorii detaliczności i przestrzenności dźwięku mogą konkurować AKG K550 Mk III . I z tego co czytałem dość mocno kontrowersyjne mogą się okazać Sony MDR-1A/AM2 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 35 minut temu, Kraft napisał: Spojrzałem sobie z ciekawości na ranking słuchawek w niemieckim Audio. AKG K 701 wypadają przyzwoicie - 80 punktów, Audio-Technica ATH-W1000Z - 85, NightHawk - 88, ale najlepsze jest to, że dorównują im kilka razy tańsze AKG K 702 - 88 punków. Aż mi się zachciało ich posłuchać. Szkoda, że są otwarte. A ja gdzieś na forum czytałem, że rankingi są diabła warte, bo lobby producenckie.... No, wiecie o co chodzi. Więc warto jak Kraft sugeruje (zresztą sobie) posłuchać. Jednak z zastrzeżeniem pewnym- koniecznie wg procedur ślepych testów, bo wyniki mogą być nie do uwierzenia (pardon, że znowu słowo "wiara" zostało użyte) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 Słuchawki są zwykle znacznie mniej liniowe nawet od kolumn. Porównywanie ich z tym samym poziomem głośności ( średnim ) nastręcza spore problemy. Te z mocniej wyeksponowanymi skrajami pasma dobrze grają dość cicho, te bardziej liniowe wymagają wyższych poziomów głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 (edytowany) E tam uszy.... Pomiary kolego, wykresy, dane techniczne... To ponoć wystarczy, wg kolegów z tego forum (i nie tylko tego). uszy mogę Ciebie zmylić (powtarzam za @Fafniak'iem i @Kraft'em, który ten wątek napoczął) Jeśli napisałem, że pomiary, wykresy, dane techniczne to oczywiście z zamiarem zaznaczenia co tu jest istotniejsze, bo na drugiej pozycji (niestety ranking się w ten sposób tworzy) to słuchowe testy ślepe (koniecznie ślepe) doradzamy. Trzeciej pozycji rankingu nie ma, ale pewności nie mam. Edytowano 8 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 Audioquesty jak słusznie zauważył @Janusz Duryn to słuchawki specyficzne, patrząc natomiast na obecną cenę i stosunek cena/ jakość- mogą być bardzo trudne do pobicia. Sam jestem użytkownikiem poprzedniego modelu, oryginalnych Nighthawk. Ciemne, wręcz zamulone ale z odpowiednim źródłem i okablowaniem zagrają fantastyczną, ogromną sceną. Muzykalność jest wybitna. W obecnych modelach problemem jest przewód- dużo gorszy niż w tych, które mam ja. Po wymianie np. na Forze- otworzy się góra i będzie wszystko cacy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 Hm... To grają, czy nie grają te słuchawki? Wychodzę z założenia, że sprzęt ma grać od razu. Na dobieranie źródeł i kabli nie mam ochoty (oho, zaraz będzie krytyka takiego wygodnictwa z mojej strony;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 (edytowany) 23 minuty temu, Kraft napisał: Hm... To grają, czy nie grają te słuchawki? Wychodzę z założenia, że sprzęt ma grać od razu. Na dobieranie źródeł i kabli nie mam ochoty (oho, zaraz będzie krytyka takiego wygodnictwa z mojej strony;). Przeciwnie... Pochwalę Ciebie za tę oszczędną postawę. Po co zużywać prądu kupę (przepraszam za brzydkie słowo) ma rozgrzewki niczym na stadionie sportowym przed biegiem długodystansowym? Przecież energia elektryczna płynie z prędkością zbliżoną do prędkości światła, więc jest od razu sprzęt gotowy do służenia spragnionemu sztuki audiofilowi. Edytowano 8 grudnia 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 1 godzinę temu, Janusz Duryn napisał: Też czytałem, że w pierwszej wersji kabel grał lepiej. Z tym, że bardzo szybko się łamał. W Carbonach naprawiono ten problem i przy okazji wysokich tonów jest więcej niż w pierwszej wersji. Co do jakości dźwięku z tego nowego przewodu, to trzeba sporo kasy wyłożyć na zamiennik, żeby pobić tego stockowego. I nie wystarczy tu 200-300 zł. Także jak na stock, jest i tak bardzo dobrze. Łamał się, bo ludzie nie potrafili korzystać. W zestawie były 2 kable, jeden porządny (podobno "miniatura" kabla castle rock) oraz drugi, zdecydowanie cieńszy do zastosowań mobilnych. I gdyby ludzie faktycznie ludzie chodząc np. po ulicy zamieniali kabel i używali tego mobilnego, to wszystko byłoby cacy. Ale nie, ten sztywny gra lepiej i nikomu nie chciało się zmieniać- a że przewód na solid corach to łamał się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2018 Ja kupiłem je na samym początku i nic kabelkowi nie dolega- ale używam ich normalnie w domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Nikt z kolegów nie ma Sonus Faber Pryma lub Sennheiserów HD630VB? Takie audiofilskie firmy i żaden audiofil nie ma ich w posiadaniu? Czyżby nie były warte zachodu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Trochę dziwne. HD630VB to zdaje się najlepszy zamknięty model Sennheisera. Pryma są piękne i wykonane z dobrych materiałów, a do tego firmowane sławnym logo. Chyba rzeczywiście nie porywają brzmieniem skoro nie znajdują wielbicieli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Bo widzisz ... Sennheiser to specjalista od słuchawek otwartych, a Sonus Faber są piękne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Tylko na Prymy i HD630VB też jest spora przecena, więc wracamy do początku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 (edytowany) Odsłuch oczywiście tak, ale tutaj chciałem zaczerpnąć informacji także o walorach eksploatacyjnych. Kruszących się przewodów, niestykających wtyczek, rozpadających się padów czy uciskających pałąków nie wychwycę podczas krótkiego odsłuchu próbnego. Każda uwaga praktyczna może być ważna. Edytowano 9 grudnia 2018 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Pady welurowe? W opisie nic nie ma na ten temat. Są w standardzie, czy opcja do dokupienia? Akurat welur bardzo lubię (chociaż miękką skórę też) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Kurcze, no nic nie ma o tym w opisie. Może już nie dodają? Czy @Top Hi-Fi Poznań może potwierdzić, że w zestawie NightOwl są dwa rodzaje padów do wyboru? To by był duży plus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-audioquest-nightowl-dragonfly-red-perch/ Tu też niema drugiego zestawu padów w wykazie lecz są na zdjęciu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarrro Napisano 9 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 Nie ma nic lepszego w tej cenie od hołków.Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 grudnia 2018 @jarrro, skąd ta śmiała deklaracja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts