slaw0001 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 6 minut temu, Rega napisał: Zaczyna sie robić jak w temacie z kablami Bo to ten sam mechanizm 😁. Akustyk, naukowiec i praktyk jednocześnie twierdzi, że wpływ zero, zero nic, ale co on tam wie. Z drugiej strony niektórzy twierdzą, "trudno, nie wierzyć w nic”. Także, tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 ja tylko pragnę zauważyć, że nie twierdzę że nic, a jedynie że bardzo bardzo mało. To różnica! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 No i trochę mnie ,,poniosło,, przepraszam wszystkich, a głównie Jazz. Ostatnio mam trochę pod górkę. Daję sobie bana na pisanie przez tydzień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 3 godziny temu, JaZz napisał: Wybaczcie ale ja nie wierzę żeby farba w dużym stopniu niwelowala odbicia. Ja też jestem mocno sceptyczny dlatego chciałem się zapoznać z tematem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Nie zgadzam się z taką interpretacją współczynnika pochłaniania dźwięku bo jest zła, odsłuch raczej nie zmieni w tym zakresie zbyt wiele. Podawane współczynniki już uwzględniają "drogą fali dźwiękowej". Ok. A co w przypadku braku wełny i claddingu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Przed chwilą, dorsz napisał: Ok. A co w przypadku braku wełny i claddingu? skoro nie ma wełny i claddingu (jak wygoglowałem - pewnie chodzi Ci o pokrycie materiałowe...) to w sumie co nam zostaje? samo OSB? to niby co to zmienia w kontekście "drogi dźwiękowej"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 skoro nie ma wełny i claddingu (jak wygoglowałem - pewnie chodzi Ci o pokrycie materiałowe...) to w sumie co nam zostaje? samo OSB? to niby co to zmienia w kontekście "drogi dźwiękowej"?Zewnętrzne. U mnie jest to cegła.Sens pozostaje ten sam - co przeszło przez płytę gipsowo kartonową, to nie wraca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 @JaZz Bartek to bardzo miły Gość. Nie, żeby Mu tu słodzić, ale pamiętam jak trochę kombinowałem z ustrojami u siebie i napisałem pytanie dotyczące ustrojów sufitowych. Nie pamiętam już jak brzmiało to pytanie. Myślełem że jeśli już to może będzie jakaś odpowiedź w ciągu kilku dni. Jakie było moje zdziwienie kiedy odpowiedź była już po kilknastu minutach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 5 minut temu, dorsz napisał: Zewnętrzne. U mnie jest to cegła. Sens pozostaje ten sam - co przeszło przez płytę gipsowo kartonową, to nie wraca. chyba powoli sam zatraciłeś się w tym o czym dyskutujesz, bo powoli nie wiem o co Ci chodzi.... a wydaje mi się że o coś zupełnie innego i naprowadza mnie na to ostatnie zdanie że coś "nie wraca". Chodzi zapewne o temat, który też wielokrotnie powtarzałem - jeśli np. ściana jest licha, powiedzmy, 1 warstwa GK, to znaczy że sporo dźwięku wypuszcza z pomieszczenia i wtedy to co wypuści to tak, nie wraca, a z punktu widzenia pomieszczenia gdzie dźwięk jest wytwarzany to że coś przechodzi przez ścianę praktycznie równa się z absorpcją, czyli pochłanianiem. Jeśli coś ma działać jak kontrolowany absorber płytowy, czyli np OSB + wełna, GK + wełna, to musi mieć za sobą litą ścianę typu cegła porotherm pustak beton żelbet, cokolwiek co z natury dźwięku "nie wypuszcza" i wtedy to działa jak rezonator, jak ma za sobą twardą powierzchnię. I kończąc, chociaż to powtórzenie - obecność wełny tutaj nie sprawia, że nagle mamy ustrój porowaty. Jeżeli ściana najbardziej zewnętrzna nie wypuszcza, czyli idziemy w opcję rezonatora płytowego, to obecność wełny modyfikuje jego parametry ale dalej jest to rezonator płytowy - nie zmienia się w kierunku porowatego. 2 minuty temu, Rega napisał: @JaZz Bartek to bardzo miły Gość. Nie, żeby Mu tu słodzić, ale pamiętam jak trochę kombinowałem z ustrojami u siebie i napisałem pytanie dotyczące ustrojów sufitowych. Nie pamiętam już jak brzmiało to pytanie. Myślełem że jeśli już to może będzie jakaś odpowiedź w ciągu kilku dni. Jakie było moje zdziwienie kiedy odpowiedź była już po kilknastu minutach. siedze sobie przy kompie do obliczeń i gram w Civilization VI drugą ręką odpisując Wam tutaj, więc czasem mam czas w ten sposób gadać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Panowie, trzy ostatnie posty zostały ukryte, @dorsz proszę o nieco bardziej wyważone odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Dnia 12.09.2021 o 19:04, Tenfilip napisał: @Bartek Chojnacki Jak tam pomiary gratow na AGH (w ramach praktyk)? Cos ciekawego sie trafilo? @Bartek Chojnacki No pochwal sie:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 mówiłem że nie mam tego jeszcze, studenci liczą bo na praktykach są to im schodzi trochę.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 18 września 2021 Udostępnij Napisano 18 września 2021 Panowie, trzy ostatnie posty zostały ukryte, [mention=53830]dorsz[/mention] proszę o nieco bardziej wyważone odpowiedzi.Wpisy ukrywane przez moderację powinny wracać do autora, w przeciwnym wypadku nie wiadomo o co chodziło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 Dnia 17.09.2021 o 13:50, Bartek Chojnacki napisał: mówiłem że nie mam tego jeszcze, studenci liczą bo na praktykach są to im schodzi trochę.... Nie moglem sie doszukac, sorki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 23 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 września 2021 (edytowany) @Bartek Chojnacki, widzę, że wprowadzacie (bardzo:) powoli nowe ustroje do oferty. Chciałbym dopytać o powyższą kratownicę z PET. Rozumiem, że to projekt nakierowany na aranżację powierzchni biurowych. Czy może być przydatny także dla audio fanów? Jest estetyczny i mógłby nawet zdobić pomieszczenie, ale czy jest wystarczająco wydajny. Czy takie ustroje w miejscach pierwszych odbić na suficie czy ścianie miałyby sens akustyczno-finansowy? Czy dystans od ściany/sufitu ma w ich przypadku duże znaczenie dla właściwości? Czy te ładne drewniane hybrydy będziecie wprowadzać do oferty, czy to tylko wyrób na specjalne zamówienie. Ile kosztują? Edytowano 23 września 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 24 września 2021 Udostępnij Napisano 24 września 2021 @Bartek Chojnacki, mam takie trochę nietypowe pytanie: Czy Twoim zdaniem przestrzeń wewnątrz muszli słuchawek wokółusznych można traktować jak powiedzmy "małe" pomieszczenie? Chodzi mi o propagację fali akustycznej, zjawiska związane z interferencją, rezonansami itp, itd. Jeżeli tak, to czy taka przestrzeń mogłaby stanowić dobry przykład pola rozproszonego? No i wreszcie (znowu nawiązując do poprzedniego pytania), czy można założyć, że ucho umieszczone w takiej przestrzeni odbiera dźwięk w taki sam sposób, jak wtedy, gdy słyszymy go przebywając w zwykłym, w sensie mało wytłumionym, pomieszczeniu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Dnia 23.09.2021 o 12:51, Kraft napisał: @Bartek Chojnacki, widzę, że wprowadzacie (bardzo:) powoli nowe ustroje do oferty. Chciałbym dopytać o powyższą kratownicę z PET. Rozumiem, że to projekt nakierowany na aranżację powierzchni biurowych. Czy może być przydatny także dla audio fanów? Jest estetyczny i mógłby nawet zdobić pomieszczenie, ale czy jest wystarczająco wydajny. Czy takie ustroje w miejscach pierwszych odbić na suficie czy ścianie miałyby sens akustyczno-finansowy? Czy dystans od ściany/sufitu ma w ich przypadku duże znaczenie dla właściwości? Czy te ładne drewniane hybrydy będziecie wprowadzać do oferty, czy to tylko wyrób na specjalne zamówienie. Ile kosztują? Kratownice jak najbardziej mogą byc do dowolnej przestrzeni, należy to traktować jako ustrój pochłaniający w szerokim spektrum częstotliwości. Odsuwanie jest dobrym pomysłem, wtedy można uzyskać dodatkowy efekt w zakresie niskich częstotliwości. Działanie takiej kratownicy 18 cm jest podobne do panelu z wełny 10-12 cm grubości, jednak brak takiej litej powierzchni, pleców, nieco osłabia działanie całości. Na pierwsze odbicia na ścianie bym nie dawał, chyba będzie dziwnie wyglądać Panele drewniane hybrydowe - są jeszcze rozwijane, ale już możemy produkować, natomiast problemem jest cena bo taki jeden klocek 45x45 cm będzie kosztował ok. 900-1000 zł... niestety lite drewno robi swoje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał: Na pierwsze odbicia na ścianie bym nie dawał, chyba będzie dziwnie wyglądać Tu można dyskutować. Domownicy prędzej zaakceptują na ścianie taką kratownicę, niż Schroadera czy obitą płótnem skrzynię absorbera. Kratownica tajemniczo wygląda. Może to designerska dekoracja?;) Edytowano 30 września 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 Piękny dyfuzor ścienny. Szkoda tylko, że to... fototapeta:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathen Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Są dostępne podobne do tego panele gipsowe 3D ścienne. Niestety ściana z "kamienia" gipsowego tragicznie wpływa na akustykę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 1 minutę temu, Heathen napisał: Niestety ściana z "kamienia" gipsowego tragicznie wpływa na akustykę A to dlaczego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 Myślę ze zależy na czym ten kamien gipsowy jest nałożony. "Surowa cegła" czy płyta K-G Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 29 minut temu, Kraft napisał: Szkoda tylko, że to... fototapeta:( Kraft, wiara przenosi góry! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 30 września 2021 Udostępnij Napisano 30 września 2021 3 godziny temu, Bartek Chojnacki napisał: 45x45 cm będzie kosztował ok. 900-1000 zł... niestety lite drewno robi swoje Ale to cena z rabatem dla użytkowników tutejszego forum? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2021 Przed chwilą, slaw0001 napisał: Kraft, wiara przenosi góry! Tak sobie właśnie myślałem. Wiadomo, ile potrafi zdziałać w audio autosugestia (audiosugestia?). Czy taka tapeta spowoduje, że dźwięk wyda nam się czystszy, bardziej przestrzenny, lepiej poukładany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts