elektron6 Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 1 minutę temu, Rega napisał: Jak by nie patrzec, to co wychodzi na kolumny to z tranzystorów i nie jest to całkowicie lampowe brzmienie. Jako, ze mam możliwość używania Tandberga TR2055, który (cała seria) jest uważany za jeden z najlepszych tranzystorów o lampowym brzmieniu, to uważam, że jednak to NIE TO. To inne granie. Ponoć najbliższy lampie to tranzystor germanowy i fakt że np. Grundig SV40, SV50 gra nie co podobnie do lampy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 Nie miałem możliwości słuchania Grundiga. Ale jak by nie porównywac to będzie zawsze TYLKO nieco podobnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Gdybym miał iść w połączenie lampy i trana to raczej w hybrydy Magnat MR780 lub Vincent SV500 Mariusz, miałem Vincenta SA-31 + SP- 331 i ten sprzęt skutecznie mnie wyleczył z hybryd 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Przy opcji lampowe to i tamto to końcówki mocy na lampie jako przeciwwaga dla pierwszego pomysłu jest OK. Boję się trochę monobloków lampowych ze względu na to czy dadzą radę napędzić moje kolumny. Pisałem już o różnicach w sygnale z pre tranzystorowego a obecnej lampy / choć lampa odkrywa przede mną inną odsłonę dźwięku i nie dziwię się , że słuchasz na swoim lampowcu a nie Audiolabie / . Vincent.jfif Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 @tomek4446 jakie parametry mają te kolumny , ew. jakiś wykres przebiegu impedancji ? Dlatego pisałem o kt88 bo tam po 40W byś miał na kanał , chociaż tak jak wcześniej pisane dźwiękowo mogłoby być bliżej tranzystora. Jakbyś miał budżet to najlepiej wtedy uderzyć z zapytaniem do WBA czy Sinusaudio co by polecili. Przy bardziej wymagających kolumnach pewnie okolice 20W na kanał byłyby wymagane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 6 minut temu, Kubakk napisał: jakie parametry mają te kolumny Dali Grand: -trójdrożne - 4 Ohm - skuteczność 90 dB - max SPL 115 dB - rekomendowany wzmacniacz 50-200 W - moc 250 W - Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij Napisano 13 listopada 2019 11 minut temu, tomek4446 napisał: Dali Grand: https://www.audiostereo.pl/topic/89306-dali-grand-jaki-wzmacniacz/ ciekawy temat , pomijam iż ktoś tam piszę iż potrzeba 2x 100W na lampach , ale kieleka interesujące wnioski wysnuł Monobloki SE na diable 2x 15W ciekawe czy by podołały przy odpowiednim zasilaczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 (edytowany) Hej Panowie lampiarze, @Fafniak mam nadzieję, że nie pogniewasz się zbytnio, że zaśmiecam Twój wątek takimi rzeczami ale tytuł "Lampowe Przeboje" pasował mi tu najbardziej aby napisać i pokazać Wam coś odjechanego na maksa jak dla mnie... Otóż, zupełnie przypadkiem natknąłem się na coś, czego jeszcze nie widziałem. No nie mogłem przejść koło takiego czegoś obojętnie! Kupiłem sobie to cuś jako... powiedzmy "bibelot" na półkę lub do mojego "ołtarzyka HiFi". Jest to lampa, podobno NOS, niestety nie do zastosowania audio i szczerze mówiąc nie do końca wiem jakie miała zastosowanie (chyba coś z dawną telefonią brytyjską). Na pewno to jest fajny kawałek historii. Gdyby kogoś interesowało co to jest, jedyne info jakie mam to te linki poniżej. Nie mam pojęcia z którego roku jest mój egzemplarz. https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_cv447.html http://www.r-type.org/exhib/zaa0365.htm http://www.r-type.org/pdfs/cv447.pdf Ale co będę pisać, zobaczcie sami tego giganta 43 cm długość z pinami, 28 cm w obwodzie 🤔🤣 I teraz gwóźdź programu rozrywkowego, nawet moja sporych rozmiarów spawarka wygląda przy tej lampie jak pchełka 🤣🤣🤣 Niezły tuning, co? 🤣🤣🤣 Edytowano 13 marca 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 Gratuluję nabytku :) 👍 Z opisu to lampa prostownicza. O ile prąd przewodzenia nie robi dziś żadnego wrażenia: max impuls 10A, max średni 2,5 A (dla porównania półprzewodnikowy mostek 35A kosztuje 5 zł ;) ), to maksymalne napięcie wsteczne już tak: 20 kV :D . Parametry grzałki też niczego sobie. Zawsze można "powiększyć" kolekcję 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 (edytowany) Do takich chłodzonych cieczą musiałbym hydraulika zatrudnić do instalacji, jakieś rurki, jak bimbrownia 🤣 No co, kurde, kupiłem bo nie mogłem wytrzymać tak mi się spodobało 😂 Nie mam wzmacniacza lampowego ale chociaż jedną "porządną" lampę 🤣 Edytowano 13 marca 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 1 godzinę temu, JohnDoe napisał: Nie mam wzmacniacza lampowego ale chociaż jedną "porządną" lampę 🤣 Idziesz w dobrym kierunku. Zobaczysz zaczniesz od pre lampowego do Pliniusa / słuchałem takiego zestawu i było lepiej niż dobrze /, a skończysz tak jak ja, na wymianie wszystkiego na lampy. Te "bańki" są jak narkotyk , silniejszy od magii kabli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 13 marca 2020 Udostępnij Napisano 13 marca 2020 24 minuty temu, tomek4446 napisał: Te "bańki" są jak narkotyk , silniejszy od magii kabli Nie ,,strasz" Tomku 😁😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 13 godzin temu, tomek4446 napisał: Idziesz w dobrym kierunku. Zobaczysz zaczniesz od pre lampowego do Pliniusa / słuchałem takiego zestawu i było lepiej niż dobrze /, a skończysz tak jak ja, na wymianie wszystkiego na lampy. Te "bańki" są jak narkotyk , silniejszy od magii kabli A potem zakupy różnych innych lamp z epoki , i permutacje w ich układaniu Sam czekam już ponad tydzień na pewną parkę z Rumunii... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Najlepiej mieć oba, trana i bańkowca wzmak. I ze dwa sety kolumn do nich. Do różnego słuchania w zależności od nastroju. Ja lubię swój tranzystorowy i na pewno szybko nie będę chciał się go pozbyć. Lampy może w przyszłości jako dodatkowy zestaw. Ale gdzie ja to wszystko pomieszczę, kurde i tak robi się ciasno! Może jak mi coś wpadnie w oko (ucho) to zacznę od pre lampowego. Tylko czy na to jest lekarstwo potem.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Powiem tylko tyle To jest straszna i szalenie głupia choroba psychiczna Leczenie ? Jest ... odetnijcie się od głupot forumowych i guru audio można słuchac i z takiego : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 7 godzin temu, Fafniak napisał: można słuchac i z takiego : Też tak myślę. W ogóle to całe HiFi pachnie mi teorią spiskową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 7 godzin temu, Fafniak napisał: można słuchac i z takiego : Jasne , że można , oto mój HI-END który zabieram na urlop , ba ma nawet coś wspólnego z lampą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2020 13 godzin temu, JohnDoe napisał: Też tak myślę. W ogóle to całe HiFi pachnie mi teorią spiskową Spiskową? Nie... raczej WHO nie określiło jednostki chorobowej 13 godzin temu, tomek4446 napisał: oto mój HI-END lampka na komary ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 Wreszcie i ja znalazłem czas na prace nad swoim piecykiem lampowym. Części leżały pochowane w szafkach ładnych kilkanaście miesięcy. Okres leżakowania mają więc już za sobą - jak dobra whisky Teraz można zabrać się za składanie klocków LEGO. Dnia 14.03.2020 o 20:49, tomek4446 napisał: Jasne , że można , oto mój HI-END który zabieram na urlop , ba ma nawet coś wspólnego z lampą Niezły sprzęcik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 17 marca 2020 Udostępnij Napisano 17 marca 2020 (edytowany) W ciągłym oczekiwaniu na lampowe pre gramofonowe "niechcący" wpadł mi taki klocek -fajna sprawa na długie dni nieprzymusowej kwarantanny. Edytowano 17 marca 2020 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Wszyscy kupują pre WBA ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Nie wszyscy. Głównie Ci których na to stać. Sprzęt WBA nie należy do tanich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 Niestety Rega ma rację......WBA do najtańszych nie należy, ponieważ ten model w tej konfiguracji to niemal 6000 zł...... i podejrzewam że 2 lub 3 miesiące czekania Na szczęście okazję się zdarzają...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 No właśnie kuknąłem , sądziłem ,że to 3-4tysie max PS: ktoś wie ile i czy jest kwarantanna dla przesyłek kurierskich zza granicy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2020 2 godziny temu, Kubakk napisał: Wszyscy kupują pre WBA Nie wszyscy. Tylko ci którzy lubią kupować w ciemno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 18 marca 2020 Udostępnij Napisano 18 marca 2020 3 godziny temu, Kubakk napisał: PS: ktoś wie ile i czy jest kwarantanna dla przesyłek kurierskich zza granicy ? nie ma, wolne od kwarantanny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts