Kraft Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) Mój Marantz PM8005. Ekranowany toroid, potężny, odlewany radiator, spore i markowe elektrolity, przekaźniki, niebieski Alps, tranzystory Sankena, żadnych taśm, cały tor zbudowany z elementów dyskretnych i na dokładkę niesamowicie solidne zaciski głośnikowe. Niby audiofilsko. Parametry też rewelacyjne. I co? Co rusz ktoś mi mówi, żebym zmienił wzmacniacz, bo ten nie "wysteruje" prawidłowo kolumn. Po co ci Japońcy tyle inwestują w bebechy, skoro to wszystko psu na budę? Edytowano 2 sierpnia 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) U mnie podobna sytuacja z odtwarzaczami CD. Mam w tej chwili Micromegę stg1 - zdj 1i2, Marantz 63 MK II KIS - zdj 3i4 oraz NAD 545 BEE - zdj 5i6. Najbardziej dźwiękowo odpowiada mi Micromega mająca najmniej elementów oraz bardzo nieaudiofilskie trafo zasilające. Następnie Marantz z miedziowanym opakowaniem i miedzianymi śrubami, a najmniej, mający najwięcej cześci NAD. U mnie gra audiofilskie powietrze🤣 w Mikromedze. Z najszerszą sceną. Marantz bardzo ciepło i miękko. A NAD gra tak sobie. PS Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie ściagałem z sieci tylko robiłem telefonem. Edytowano 2 sierpnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) 4 godziny temu, Kraft napisał: Co rusz ktoś mi mówi, żebym zmienił wzmacniacz, bo ten nie "wysteruje" prawidłowo kolumn. tego to ja nie mówiłem poniżej bebechy dokładnie nie pamiętam, ale to chyba był Takuhiro z mojego archiwum. Edytowano 2 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) 3 godziny temu, Karol64208 napisał: poniżej bebechy dokładnie nie pamiętam, ale to chyba był Takuhiro z mojego archiwum. Uwielbiam takie konstrukcje bez płyt pcb👍 wszystko schludnie ułożone Edytowano 2 sierpnia 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 3 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2020 14 godzin temu, Kraft napisał: Po co ci Japońcy tyle inwestują w bebechy, skoro to wszystko psu na budę? To jest to pytanie! Gdyby jakość zależała tylko od liczby części to powinni być bezkonkurencyjni, a jednak nie wszyscy wybieraja ich produkty a cenowo przecież nie odbiegaja od innych w swojej klasie. Ba, są nae zazwyczaj tańsi. 12 godzin temu, Rega napisał: U mnie gra audiofilskie powietrze🤣 w Mikromedze. Czyli co? Jednak "X" factor - audiofilskie powietrze!? 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 3 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2020 ma też coś dla wielbicieli Sansui, też z archiwum fajny sprzęt, ale mają lekko podbarwione brzmienie, brak zerowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 German Physiks The Emperor Stereo Integrated Czyżby do zaprojektowania układu wzmacniacza zatrudnili plastyka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 Albo konstruktor uznał że tak wyglądający sprzęt będzie się lepiej sprzedawał. Wbrew pozorom wygląd jest w tej dziedzinie bardzo istotny, często bardziej niż to jak rzeczywiście gra sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 Niektórzy konstruktorzy lotniczy uważali, że jak samolot dobrze wygląda, to i dobrze lata. Nie lekceważyłbym znaczenia intuicji w projektowaniu różnych urządzeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 Ponoć Jaguar E-type zawdzięcza swój wygląd wyłącznie aerodynamice. Jednak przez wielu jest uważany za jeden z najpiękniejszych samochodów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 Anatomia bestii z głębokości 20.000 sążni, czyli tak zwanych inakustików. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 Naprawde świetny patent na rozdzielenie przewodów. 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 6 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2020 dla amatorów rozbieranych zdjęć, mój stary CDR 775 Przeszedł na zasłużoną emeryturę, padł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 28 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2020 Dzisiaj naga prawda o drapaku Technics SL DD33. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 (edytowany) Ciekaw jestem co powiecie na to zakup potwierdzony SMSL Q5 PRO Edytowano 31 sierpnia 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 8 godzin temu, degsterr napisał: Czasami stosuję elementy absorbujące dla wydzielającego się ciepła Te elementy muszą być dobrej jakość żeby spełniały swoje zadanie 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 2 minuty temu, milk-monster napisał: Te elementy muszą być dobrej jakość żeby spełniały swoje zadanie 😋 I co najwazniejsze mamy porownanie jak wpływa coraz mniejsza ilość substytutu płynnego na absorpcje. Uwaga! Jeśli ubywa substytutu wynik moze byc sfałszowany stanem upojenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 8 października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2020 Dnia 24.07.2020 o 23:17, Kraft napisał: Dwa moje ulubione chuderlaki: Cambridge Audio Topaz AM5 i Cambridge Audio Topaz AM10. Chłopaki z Cambridge nie zasypiają gruszek w popiele i próbują udowodnić, że jednak można bardziej 😁 Cambridge Audio AXC35 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 Mnóstwo drogocennego audiofilskiego powietrza 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 października 2020 Udostępnij Napisano 8 października 2020 (edytowany) 41 minut temu, slaw0001 napisał: Chłopaki z Cambridge nie zasypiają gruszek w popiele i próbują udowodnić, że jednak można bardziej 😁 Cambridge Audio AXC35 Szkoda ze nie wypuszczają tego typu minimalistycznego źródła wielkosci wzmacniaczy typu mx3 czy q5. Na pewno znalazłby sie kupiec. Edytowano 8 października 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 10 godzin temu, Inferno napisał: Mnóstwo drogocennego audiofilskiego powietrza Z odejściem tradycyjnego audiofilskiego trafa (podobno im większy tym lepiej) dostarczającego audiofilskich zakłóceń przybyło powietrza. Rachunek się wyrównał 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Do tego dochodzi użycie układów scalonych i montaż powierzchniowy, który sprawia że płytka z elektroniką jest maleńka. Wolną przestrzeń wykorzystano aby zasilacz znalazł się dość daleko od układów które ulegają łatwo zakłóceniom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Na tej stronie powyżej, 2 sierpnia zamieściłem zdjęcia odtwarzaczy CD. M.in Micromega i NAD 545BEE. Różnią sie znacznie zarówno jakością trafo, jak i ilością elementów. Bardzo wyraźnie na korzyść NADa. Natomiast w Micromedze ,,hula,, audiofilskie powietrze. Pytanie - dlaczego znacznie lepiej gra Micromega? I to we wszystkich aspektach. Jak jednak wytłumaczyc, że ilość nie przeradza sie w jakość. Czyżby producenci upychali wiekszą liośc elementów po to aby zepsuć jakość? Podobna sytuacja w innych moich odtwarzaczach CD. Np dwa Marantze 63 MK II z tym że jeden KIS a drugi SE. Oprócz miedziowanej obudowy i okrągłego trafo, różnica polega na znacznie mniejszej ilości elementów w KIS. Czyżby na polecenie Kena usuwano części? No więc skoro mniej części, a gra lepiej to w jakim celu są te części w wersji SE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 14 godzin temu, Inferno napisał: Mnóstwo drogocennego audiofilskiego powietrza 🤣 Miejsce jest po to by wypełnić je woreczkami z księżycowymi kamieniami które dociążą konstrukcję pozbywając drgań itp. wzrost jakości x100 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 października 2020 Udostępnij Napisano 9 października 2020 Co do działania kamieni można mieć wątpliwości. Pozostawienie miejsca na zachowanie odległości pomiędzy czułą elektroniką i siejącym zakłóceniami zasilaczem jest bardzo wskazane. Spotkałem się jednak z sytuacją gdy cała elektronika odtwarzacza CD mieściła się na jednej małej płytce, dlatego że większa nie była dla niej potrzebna i to było po prostu redukcją kosztów, a taki odtwarzacz miał gabaryty takie a nie inne, bo miał się dać zestawić z innymi klockami producenta w danej serii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts