Bogusław 66 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Pamiętam, jak kiedyś zabłądziłem do sklepu firmowego Radmor, a tam śmieszne podłogówki LS30 z jeszcze bardziej śmieszną żółtą osiemnastką (średnica membrany) .... w porównaniu z wszechobecnymi wszędzie Altusami i Miltonami, to nie miało prawa zagrać ... i tu, można się było lekko zdziwić .. bo zagrało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 Pojedynczy, średniej wielkości woofer w podłogówce to klasyka. ProAc, Spendor, Kudos... 66 milionów Brytyjczyków nie może się mylić;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 W jakie teraz kolumny spoglądasz na test? bariera 10k już pękła. Przy takich kwotach często sam sie zastanawiam czy warto jeszcze wyżej?, bo klocki tego pułapu potrafią już zagrać świetnie i bardzo zadowalająco. Teraz każdy kolejny progres będzie już okupiony podwójną ceną. Wracam do własnego testu kolumn Sonus Faber Venere S gdzie i 20k jest za mało, to były najdroższe prze zemnie odsłuchiwane wnikliwie kolumny. Dla mnie dźwiękowo były przewartościowane cenowo, ale podejrzewam, że ten wygląd podbijał mocno cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) Właśnie szukam odpowiedzi na pytanie, ile trzeba wydać, by być zadowolonym;). Teraz chyba się trochę cofnę. Jest kilka ciekawych konstrukcji poniżej dyszki, które od dłuższego czasu chodzą mi po głowie. Jest też plan przetestowania, czegoś jeszcze droższego, ale zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ostatnio daję się trochę nieść nurtowi, więc sam nie wiem dokładnie, co będzie. Wydaje się jednak, że okolice 10 000 zł, to dla (małych) podłogówek już bardzo ciekawy rejon, gdzie można liczyć niemal na kompletny zestaw zalet. Edytowano 14 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Z tym cofaniem może być rożnie. Po teście mojego Mcintosh`a, co się cofnąłem, coś było nie tak. Ale było też tak, że po przesłuchaniu DAC Maca D150 jakoś nie uzasadniłem dołożenia 5k do różnicy w cenie do Moona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 Cofniecie się w cenach o 10-20% w przypadku audio wcale nie musi oznaczać spadku do niższej ligi. I tak trudno dociec skąd się takie, a nie inne ceny tych sprzętów biorą;). Na koniec w planach jest jeszcze konstrukcja z 20k zł. Mam nadzieję, że jej przesłuchanie odpowie mi na kilka ważnych pytań i ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_luk1 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Kraft, jeśli Ci się w miarę podobały te Laguny, to musisz potestować inne kolumny zbudowane na głośnikach SBA. Nie wiem czy widziałeś konstrukcje YB-Audio?http://yb-audio.pl/air/ Nigdzie nie mogę znaleźć jaką masz obecnie elektronikę, wzmak, źródło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 18 minut temu, pawel_luk1 napisał: Kraft, jeśli Ci się w miarę podobały te Laguny, to musisz potestować inne kolumny zbudowane na głośnikach SBA. Nie wiem czy widziałeś konstrukcje YB-Audio?http://yb-audio.pl/air/ Jednak wolę od Yb kolumny na ss. Ewentualnie mieszane np Phoenix Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 2 godziny temu, Kraft napisał: Właśnie szukam odpowiedzi na pytanie, ile trzeba wydać, by być zadowolonym;). musisz zacząć żaglować pomiędzy kolumnami trójdrożnymi, o monitorach zapomnij Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Nawet jeśli to będą spore i 3-drożne monitory ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 2 godziny temu, pawel_luk1 napisał: Nigdzie nie mogę znaleźć jaką masz obecnie elektronikę, wzmak, źródło? O elektronice tu nie rozmawiamy. No chyba, że ktoś ma jakąś konkretną uwagę dotyczącą współpracy testowanych kolumn np. ze wzmacniaczami. Jak w moim teście Fyne chłopaki rozgadali się o wzmacniaczach, to do dzisiaj nie mogą skończyć;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 2 godziny temu, Kraft napisał: Na koniec w planach jest jeszcze konstrukcja z 20k zł. Mam nadzieję, że jej przesłuchanie odpowie mi na kilka ważnych pytań i ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji. Jeśli naprawdę chcesz zrealizować to zamierzenie to gorąco polecam ELAC Vela FS 407, nie ukrywam że jest to jeden z moich targetów i zależy mi na każdej (nie sponsorowanej) opinii, również Twojej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 1 godzinę temu, MobyDick napisał: Nawet jeśli to będą spore i 3-drożne monitory ? nie ma takich, a ty znasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 np. Spendor Classic 1/2 albo Spendor SP100R² Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 np. Linton Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) czy masz w opisie że to monitory, bo Ja je znam pod nazwą kolumny do stereo, chyba coś opuściłeś z wcześniejszych dyskusji Był juz taki jeden forumowicz który stowrzył własną historię monitorów. Podaję jeszcze raz link o historii monitorów i nazwa; https://en.wikipedia.org/wiki/Monitor_Audio Edytowano 14 września 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 No i cała rodzinka jbl studio monitor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) 4 minuty temu, Karol64208 napisał: czy masz w opisie że to monitory, bo Ja je znam pod nazwą kolumny do stereo, chyba coś opuściłeś z wcześniejszych dyskusji Karol, trójdrożnych monitorów jest na pęczki. Już się nie denerwuj. Mam w planach także 3-drożne. Może nawet nie jedne. PS koniec OT o "monitorach"! Edytowano 14 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 @MariuszZ proponuję czytać opisy w języku orginalnym a nie tłumaczonym i to nie wiadomo przez kogo. https://www.wharfedale.co.uk/linton/ @Kraft poczytaj co to monitory i dlaczego. Nie mylcie kolumn podtawkowych że to monitory i monitory z kolumnami które są trójdrożne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 1 godzinę temu, Marcos napisał: Jeśli naprawdę chcesz zrealizować to zamierzenie to gorąco polecam ELAC Vela FS 407, nie ukrywam że jest to jeden z moich targetów i zależy mi na każdej (nie sponsorowanej) opinii, również Twojej. Niestety Vela nie biorę pod uwagę. Słuchałem już czterech modeli kolumn ze wstęgą lub AMT i wystarczy. Doceniam zalety, ale bardziej się skłaniam ku prezentacji, którą tworzą klasyczne kopułki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 http://blueaudio.pl/spendor-sp100r2-p-250.html Cytat Spendor SP100R 2 Najnowsza wersja uznawanego za jeden z najlepszych głośników na świecie, referencyjnego monitora firmy Spendor. Ta absolutnie bezkompromisowa konstrukcja, przeznaczona do dużych pomieszczeń, cechuje się idealnie neutralnym brzmieniem, co w połączeniu z perfekcyjną sceną stereofoniczną oraz możliwością oddania ogromnych skoków dynamiki, daje słuchaczowi możliwość obcowania z niemalże namacalnym, żywym dźwiękiem o ogromnym rozmachu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 @MobyDick tu masz orginał, czytać uważnie Cytat „Ma„ oldschoolowy ”wygląd: Spendor Classic 1/2 czerpie stare zalety z legendarnych monitorów odsłuchowych BBC i rozwija te cechy dla obecnego Classic 1/2” - HiFi LAUTSPRECHER Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2020 (edytowany) OK. Wszyscy oprócz Karola już wiedzą, co to monitor. W sumie Karol też wie (tylko inaczej). Dalsza dyskusja niczego w tej kwestii nie zmieni. Powtarzam, koniec OT. Edytowano 14 września 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 września 2020 Udostępnij Napisano 14 września 2020 Spendor bazuje na spuściźnie po pierwotnie budowanych kolumnach marki KEF. Budowano wtedy monitory o różnej wielkości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts