Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Są wymagające , mam przydźwięk z którym muszę zacząć walczyć i kolumny to natychmiast uwypukliły , na Dali jest on zatuszowany tu wyraźny.

Fajnie poczytać Tomku bo emanuje radość z Twoich wpisów 😁 Wszyscy się dobrze bawimy przy tym czytaniu. Entuzjazm zaraźliwy jest. Popatrz Roman nawet konkurs na swoje Vintage urządził 😉

Ciekawe czy nie okaże się, że kolejnym krokiem będzie dobieranie do tego zestawu przewodów 😉 

Masz wypasione druty ale układ sił się zmienił. Wysoka efektywność kolumn, dość wysoka impedancja wyjściowa wzmacniacza, a przetworniki potężne to i siła elektromotoryczna od ich ruchu w polu magnetycznym większa. Te miliomy w kablu mogą mieć znaczenie. Jak zwykle gdybam ale kto wie czy za jakiś czas nie będziesz szukał w srebrze czegoś wypasionego 😉

Pozdrosy 🍻

Napisano
31 minut temu, Rega napisał:

Jednak KEF 107 reference (18Hz-22kHz) są w tym zestawieniu bezkonkurencyjne, pomomo, ze to kolumny raczej do tranzystora. 

Ale to jeden z naprawdę legendarnych klasyków. Słuchałem model niżej 104/2 i robiły wrażenie , choć przyznaję że muszą dostać prądu by zagrały.

1 godzinę temu, Kamill00 napisał:

Tak jak w przypadku Fafniaka kolumny wielkości Klipsch Heresy to max na jaki mogę sobie pozwolić. 

Jak by coś wystawało, to mam całkiem porządnego flexa i nowiutką tarczę do drewna , mogę pożyczyć :) 

A i wiem gdzie są właśnie odrestaurowywane Alteci Stonehenge II , będą na sprzedaż :) 

A te już mają jedyne 406 mm. szerokości :) 

https://greatplainsaudio.com/altec-lansing-library/altec-lansing-stonehenge-iii/

Napisano (edytowany)

@tomek4446- przepraszam za OT w Twoim temacie, ale tak siedzę w swojej ,,testowni,, (jak to pomieszczenie ochrzcił mój wnuk0 i zazdroszcze Ci  tych kolumn. To chociaż kombinuję ze swoimi.

Edytowano przez Rega
Napisano
41 minut temu, MariuszZ napisał:

Ciekawe czy nie okaże się, że kolejnym krokiem będzie dobieranie do tego zestawu przewodów 😉 

Co do kabelka to właśnie dzisiaj zamówiłem :) 

Ponoć Japończycy za nim przepadają , polecił mi też go Pan od którego nabyłem Alteci / grał na nim /.

Może wreszcie usłyszę różnicę :) Na razie mam podłączony Talk Concert 2 , bo był pod ręką, przerobiony na pojedynczy.

Jutro wlutuję z powrotem oryginalne srebrne widełki do Alpha Goertz Mi3 , bo Alteci w odróżnieniu od Dali przyjmują wszystko / goły kabel , widełki ,banany/. Jest też do sprawdzenia posrebrzany Monkey Cable Silverback , Supra Ply 2.0 , Koda YW 8229 , Chord Clearway i pewnie jeszcze coś się znajdzie , chyba mam tego za dużo , ale ze wszystkimi jestem związany emocjonalnie :) 

A to ten polecany :

https://allegro.pl/oferta/belden-9497-kabel-glosnikowy-jbl-altec-shindo-1m-9692219337 

Napisano (edytowany)

@tomek4446- Pozostałych nie znam, ale Supra Ply 2.0 u mnie trochę ,,zamula,, górę. Może z powodu tego cynowania. Jeśli ktoś lubi krystalicznie czyste wysokie częstotliwości to do lampy odradzam. Dobrze sprawdza sie niemiecka Aurora 2.0. Jako IC raczej srebrne, choć i Belden 8402 też jest ok.

Edytowano przez Rega
Napisano

@audiowit Witek , sprzedawca tego kabla / Belden/ to pasjonat z Twoich okolic :) Powinienem kabelek mieć jutro , zobaczymy. Tak naprawdę to po te kolumny powinienem jechać z Tobą . Przyznam się , że wyszedłem na idiotę, lub delikatnie mówiąc kompletnego laika. Przesympatyczny Pan od którego nabyłem kolumny na każde moje pytanie " co to jest? " podawał mi markę sprzętu łącznie z krótką historią , która mi kompletnie nic nie mówiła. Ba , nawet nie wiedziałem , kurde co to jest . Widziałeś kiedyś monobloki lampowe wysokości 170 cm w drewnianej obudowie ? :) Subwoofera też nie rozpoznałem :) A zacząłem rozmowę, jak debil , że ja , oczywiście , też siedzę w audio :) Nawet taki gramofon widziałem pierwszy raz w życiu / lewitujący na dwóch potężnych magnesach , wszystko oddzielnie  , silnik , zasilanie , dwa ramiona , waga 78 kg. /. Jednym słowem mi nie poszło :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Jak by coś wystawało, to mam całkiem porządnego flexa i nowiutką tarczę do drewna , mogę pożyczyć :) 

A i wiem gdzie są właśnie odrestaurowywane Alteci Stonehenge II , będą na sprzedaż :) 

A te już mają jedyne 406 mm. szerokości :) 

https://greatplainsaudio.com/altec-lansing-library/altec-lansing-stonehenge-iii/

Dziękuje Tomku za info 😁, natomiast ja do kolumn podejdę z bardzo dużym dystansem. 

To musi być "top of the top" w moim budżecie i w moich gustach. 

Podejrzewam, że będą to kilku miesięczne poszukiwania (oczywiście nie 24h na dobę 😁). 

Jak wspominałem wyżej czekam na odbiór z serwisu pre WBA, ale mając nadzieję że nie zagra "gorzej" jak Cyrus (którego goszczę dzięki uprzejmości @RoRo ) z nowym nabytkiem w postaci lampowej końcówki to nie mogę spierdzielić doboru kolumn (czyt. kupić 1 z brzegu, bo mi się spodobały, tylko szukać, szukać i jeszcze raz....sprawdzać inne konstrukcje) ponieważ obecny zestaw to "mój styl grania" (oczywiście w danym budżecie, bo wszyscy wiemy że zawsze można "lepiej"), a kolumny (mimo, że teoretycznie najważniejszy element toru audio) muszą być wisienką na torcie. 

Pewne niuanse można pod prostować np. wymianą lamp, ale jak zrobię sobie kuku z kolumnami to...... a nie chcę po raz enty popełniać tego samego błędu czyli sprzedawać ze stratą. 

@Fafniak czyli Klipsch odpada? 

Pytam z ciekawości ponieważ też są na mojej liście. 

Edytowano przez Kamill00
Napisano (edytowany)

Kamil , przede wszystkim życzę powodzenia z WBA , miałem zawieźć swoje lampy, ale chyba się jeszcze trochę wstrzymam :)

Jak już ogarnę sam Alteci to zapraszam na odsłuch . Zobaczysz czy to w ogóle Twój kierunek brzmienia.

Edytowano przez tomek4446
Napisano

A tak jeszcze , bo się nie mogę powstrzymać , słucham właśnie Yollo na SPL 62-65 dBA / pomiar z komórki /, naprawdę cicho i bas jest pięęękny :) 

I czy może mi ktoś potwierdzić , lub zaprzeczyć , bo nie wiem czy mam omamy słuchowe. W nagraniu "Bimbo" w 0,24 s ; 1,46-1,56 s słyszę wokal z lewej strony jakiś dwa metry od linii kolumn i metr w bok od pozycji odsłuchu :) 

Kamil ,będzie mi miło.

Napisano

Klipsch trzeba słuchać z lampą. I trzeba się do nich " przyzwyczaić". Za te pieniądze to fajne kolumny. Ale te na Alle za 6 czy 7kzł za drogie.

Tomek, pewnie gość miał subwoofer jbl wyglądający jak komoda.? Niestety nie da się go sluchać w normalnych warunkach. Potrzebne jest pomieszczenie min 100m2.

Na gramiakach się nie znam. Nie stać mnie na gramofon.

Wspominałem Ci, że wysoka skuteczność może być niedogodnoscią. Wychodzą wszystkie szumy i brumy. Ja monosy mam na oddzielnych gniazdkach ( niestety nie liniach) W ten sposób zniwelowałem lekki brum. Niestety jeszcze trochę to slychać. Nie pamiętam jak to zrobiłem ale kiedyś wogóle się to poznałem.

Z upgrade monosow wstrzymaj się. Za jakiś tydzień opiszę jego wyniki. Sam ocenisz czy warto biorąc pod uwagę to jaki dźwięk lubisz i biorąc obecne kolumny pod uwagę.

Jestem jednego ciekaw i przyznaję zapomniałem o tym Ci powiedzieć. Puść płytę Re-murphed Kaśki Nosowskiej. Co dzieje się z basem? Altecki mogą sobie nie poradzić.  

Napisano
8 godzin temu, Kamill00 napisał:

@Fafniak czyli Klipsch odpada? 

To nie tak. To jest zupełnie inne granie. Jeżeli realizacyjnie coś zostało spiep..e to usłyszysz to natychmiast. Nagrania z ciekawym wokalem zabrzmią cholernie interesująco, tak jakby został on dodatkowo podkreślony i ze wszelkimi szczegółami. Ale to nie jest tak że zaburzona jest proporcja :)

Mam wrażenie ze wysokie wręcz czasem są bardziej przygaszone niż u mnie.

Punktowy swietny bas

Zastrzeżenia mam takie że coś co powinno brzmieć lekko przydymione dostaje tak czy inaczej "pazura"

Muszę ich posłuchać w domu.

11 minut temu, audiowit napisał:

Klipsch trzeba słuchać z lampą. I trzeba się do nich " przyzwyczaić". Za te pieniądze to fajne kolumny. Ale te na Alle za 6 czy 7kzł za drogie.

Słuchałem z lampą. Ale niestety na lampkach dostarczanych w zestawie z haiku Selene el34. Szkoda mi było Wieźć lepsze lampki.

Napisano

@Fafniak fajnie ,że wspominasz o tym jak klipsche heresy 3 wyciągają kiepskie realizacje nagrań , w takim razie nie muszę o tych kolumnach myśleć.

A jak u Nich z dołem , jest uderzenie jak na subwooferze czy raczej kierunek szybkości czyli szybkie impulsowe bity ?

Napisano
7 minut temu, Kubakk napisał:

To może warto wybrać się do studio vintage i sprawdzić coś z lat 70-80 z ~40cm niskotonowcem ? ;)  Jakiś pioneer, sansui , kenwood , może być podobne granie w niższej cenie ?

O ile są to konstrukcje 2 - 3 drożne to można coś fajnego znaleźć ale generalnie lata 70-te to oklepane "kabuki" a to wiemy jak to gra....napchane na masę przetworników o kiepskiej jakości i byle jak zestrojone z obudową. Standardem było umieszczanie 12-15" calowego głośnika nisko tonowego w zbyt małej budzie. Miałem sporo takich kolumn - ogólnie szału nie ma - bardzo mocny bas (jak dla mnie za dużo basu), kiepska średnica i górka nijaka.. Warto ponownie przypomnieć; lampa to głównie czar i piękno wokali, delikatna góra i to musi dobrze zagrać kolumna polecana jako "kolumny do lampy".  

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Tomek, pewnie gość miał subwoofer jbl wyglądający jak komoda.?

Wyglądał bardziej jak duża , pokryta politurą skrzynia na bieliznę :)

A co do gramofonu to widziałem jako nowość gramofon z lewitującym talerzem na AVS . Więc oświadczam , że ten gramiak z AVS wyglądał przy tym który miałem okazję posłuchać  jak  tania , plastikowa zabawka z najniższej półki w sklepie :)

Mam przydźwięk , wg. mnie ewidentnie sieciowy. Dzisiaj postaram się podziałać z zasilaniem.

Wczoraj słuchałem do późna płyty Yello , / wiem , że to co teraz napiszę to wyświechtane zwroty typu " spadł koc " / , znam tą płytę na pamięć , a wczoraj pojawiło się coś czego wcześniej nigdy nie słyszałem u siebie / Witek , tak jak byłem u Ciebie , odsłuch płyty Hey / czyli holografia . Nagle pojedyncze dźwięki pojawiły się jako wyraźne punkty w przestrzeni na różnych wysokościach i w różnych odległościach od linii kolumn. Zaznaczam , że słuchałem bez żadnych używek :)

Ok. przesłucham płytę Nosowskiej , napiszę co się zadziało z basem.