Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca (edytowany) A co tam ... Skoro już pytasz @miłośnik Sansui to spytam też. Nie posiadam oryginału lecz sklonowany wzmacniacz lampowy, oparty na Modelu AU-70, a właściwie jego koniec, czyli końcówkę SansuiX AU70. Była wokół niego burza, a właściwie g... burza ale napiszcie coś na temat. jak ma się dźwięk tej końcówki do np modeli XR. Czytałem na innym forum, że grają bardzo podobnie, gdy dobrać dobre pre. Może ktoś robił porównanie do oryginału? Edytowano 28 marca przez Leoncio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Klonu do oryginału ???? A po co ???? Tp kompletnie różne urządzenia .... Oryginał to świetnie grająca lampa z bogatą paletą barw a klonu nie słuchałem i .... nie zamierzam ... Robienie czegoś na wzór to nie kopia a raczej wizja ... Nie powinno sie tego nazywac klonem bo w tym tzw klonie nie ma grama oryginału ... żadnej części żadnej technologii 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Przemyślenia mnie nie interesują. Wolałbym konkretne wypowiedzi w temacie porównania, a to gdzie znaleźć? O konkrety najtrudniej. Znalazłem notatki. Zanotowałem, że gdy SansuiX AU70 zasilana była bezpośrednio z CD, to przed modyfikacją przez producenta, grała na poziomie 507, do 607XR. Inna opinia, napisana po modyfikacji, że po wpięciu dobrego pre klasa brzmienia poprawia się bardzo i dorównuje do wysokich modeli. Ale to grało z bardzo wysokim modelem pre, Sansui C-2301, a na to mnie teraz nie stać. Od siebie dodam, że porównywałem ją u kolegi, który ma lampowego YAQINA, po sporym upgrade. Dotychczas twierdził, że teraz to jest u niego duży progres w postaci lepszej przestrzeni, czystości, wybrzmień, dynamiki i kontroli. Podpięcie w jego system SansuiX AU70, z moim skromnym pre, oniemiał, że wzmacniacz za takie pieniądze może tak dobrze grać. Stwierdził, że zmieni wzmacniacz. Może ktoś napisać coś konkretnego w temacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca 7 minut temu, Leoncio napisał: (…) SansuiX AU70 (…) Moim zdaniem to urządzenie nie powinno się tak nazywać… 10 minut temu, Leoncio napisał: (…) Może ktoś napisać coś konkretnego w temacie? Bez odsłuchu i znajomosci tego urządzenia? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca W drugim opisanym porównaniu brał udział kogoś z tego forum lub jego sprzęt. Dlatego zacząłem śledzić wpisy. Czyli można zgryźliwie, w/g panującej tu mody, śmiało napisać, że drepczecie w miejscu. Trudno. Może ktoś napisze na PW? Tak by inni nie skoczyli do gardeł? 25 minut temu, Tadżitsu napisał: Moim zdaniem to urządzenie nie powinno się tak nazywać… Bez odsłuchu i znajomosci tego urządzenia? Przeglądam wątek i z tego, co tu pisane, wynika, że firma Sansui już nie istnieje, choć ktoś pewnie się podszywa, gdyż widziałem TV o tej nazwie, a firmy SansuiX nie było i nie ma. Przynajmniej ja nie znam. Bez odsłuchu i znajomości tego urządzenia faktycznie niewiele można w temacie coś pisać ale niektórzy próbują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca @Leoncio a na jakich trafach ten klon zrobimy? Jakie kondensatory? Yaqina tak szczerze to klepie wiele wzmacniaczy z epoki na dobrych trafach. Słyszałem Yaqiny, miałem Cayina szczególnie ten drugi fajny, ale to tylko chinczyki na masowych trafach choć Cayin (jak zwał się Spark) miewał micele na Tamurach które brzmiały bardzo ciekawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca 22 minuty temu, Wing0 napisał: @Leoncio a na jakich trafach ten klon zrobimy? Jakie kondensatory? Yaqina tak szczerze to klepie wiele wzmacniaczy z epoki na dobrych trafach. Słyszałem Yaqiny, miałem Cayina szczególnie ten drugi fajny, ale to tylko chinczyki na masowych trafach choć Cayin (jak zwał się Spark) miewał micele na Tamurach które brzmiały bardzo ciekawie. Z tego co się orientuję to robili tylko na tych. Nie śledzę. Mogło coś już się zmienić. Mam wzmacniacz już jakiś czas. Firma się rozwija. Teraz, jak pisałem, jestem na etapie porównań i zdobycia wiedzy na temat: Z czym dostępnym zagra dobrze, a nawet lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Jakie kondensatory? Wahałem się, gdyż różnie piszą na temat, co można zyskać i zmian. W końcu zostały wymienione na Mundorf Oil. To jednak dodatkowe + 600 zł. Faktycznie była duża zmiana na plus, w kierunku uszlachetnienia dźwięku. Byłem mile zaskoczony. Ten odsłuch i porównanie u kolegi, o którym wspomniałem, to już po zamianie na Mundorf Oil się odbył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca 1 godzinę temu, Leoncio napisał: (...) Bez odsłuchu i znajomości tego urządzenia faktycznie niewiele można w temacie coś pisać ale niektórzy próbują. @LJ3Zatem jaki jest sens i cel pisania o tym czymś? Chcesz poznać opinie? Zapytaj na priv czy Koledzy mają czas, chęci i żyłkę hazardzisty wypinając to urządzenie do swoich systemów. Jeśli tak, wyślij lub dowieź to urządzenie i zostaw u każdego chętnego na miesiąc. Wtedy poznasz opinie jak to urządzenie gra vs 907Limited, AU-07, b-2302, B-209. Innego wyjścia NIE MA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leoncio Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca 45 minut temu, Tadżitsu napisał: @LJ3Zatem jaki jest sens i cel pisania o tym czymś? Chcesz poznać opinie? Zapytaj na priv czy Koledzy mają czas, chęci i żyłkę hazardzisty wypinając to urządzenie do swoich systemów. Jeśli tak, wyślij lub dowieź to urządzenie i zostaw u każdego chętnego na miesiąc. Wtedy poznasz opinie jak to urządzenie gra vs 907Limited, AU-07, b-2302, B-209. Innego wyjścia NIE MA. 😵 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 28 marca Udostępnij Napisano 28 marca Jaki jest sens klepać o jakimś diy usilnie kojarzonym (chyba tylko z przekory) z Sansui na wątku o Sansui???? Następny pasjonat wszczyna jazdę bo mu się cuda śnią???? Jest bodajże wątek o tym wzbudzającym się przy każdej okazji elektronicznym wypierdzie którego w całej rozciągłości ktoś próbuje kojarzyć z Sansui - tam się realuzuj... A najlepiej to pisz na priv do tego swojego kolegi od B2102 bo on też wciskał ten temat tylko jakoś nikogo to nie porwało... 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 marca Udostępnij Napisano 29 marca (edytowany) Dnia 28.03.2024 o 16:05, Leoncio napisał: A co tam ... Skoro już pytasz @miłośnik Sansui to spytam też. Nie posiadam oryginału lecz sklonowany wzmacniacz lampowy, oparty na Modelu AU-70, a właściwie jego koniec, czyli końcówkę SansuiX AU70. Była wokół niego burza, a właściwie g... burza ale napiszcie coś na temat. jak ma się dźwięk tej końcówki do np modeli XR. Czytałem na innym forum, że grają bardzo podobnie, gdy dobrać dobre pre. Może ktoś robił porównanie do oryginału? Wzmacniacz lampowy bez oryginalnych traf glosnikowych nie moze nazywać się klonem sansui, bo to trafa decydują o dźwieku w najwiekszym stopniu. Nie wspomnę o pozostalych elementach elektroniki. Duzo ludzi mowi, ze coś jest swietne, że jest lepsze, że coś zjada itd. I przewaznie są to ludzie, którzy niewiele słyszeli, a przede wszystkim mają przecietne lub slabe systemy i każda zmiana wywoluje u nich efekt wow. Czy kupilbym ten wzmacniacz? Nie, bo we współczesnym swiecie są setki, lub tysiace wzmacniaczy, ktore są robione na jakimś starym schemacie ( bo w lampach było już wszystko do lat 60/70). Za duzo mniejsze pieniadze kupisz oryginalny wzmacniacz lampowy. Moze niekoniecznie sansui, ale daję sobie palca uciać, że dojzalej grajacy. Dla mnie porownywanie go z czymś marki sansui jest nieporozumieniem, bo to nie ma nic wspolnego z ta marką i dla mnie jest tyle warte ile kosztowaly materialy na ten wzmacniacz czyli 1000-1500 zł ( liczac po cenach EU). Bez lamp. No chyba, ze uzywasz go do sluchania muzyki, nie do porownań czy zawodow, to wtedy jego wartosć rosnie i jest bezcenny ( jak kazdy sprzet audio) Edytowano 29 marca przez audiowit 4 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakiś tam Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca Leoncio Nie mając oryginału piszesz o czymś co jest klecone pod potrzebę robienia kasy ,,twórcy,, . Wstawiasz mundorfy itp i nadal okazuje się, że nie wiesz jak gra AU-70 harki Sansui. Zarzucasz innym, że atakują , OK, jak inaczej odebrać Twoje pisaniny? Nie wiesz a zachwycasz się. Ja mam AU-70 oryginał na prawdziwych Japońskich 7189 a nie ruskich odpowiednikach. Nie mam zamiaru kupować klona by przekonać się, że jest tym czym jest. Audiowit napisał Ci dobrze, inne trafa, inne brzmienie. Później zaczniesz onanizować się nad kondami i na koniec wydasz tyle, że kupił byś już dawno prawdziwe Sansui . Ale podpuszczony przez zbanowanego na tym forum gościa piszesz, bo jak by inaczej. Wszak masz PRAWO. Tak, Czubsi napisał chyba dokładnie, jest o tym klonie inna strona i tam proszę , realizuj się do woli i oby z zadowoleniem. Tu poza san-sui są osoby, które lubią Sansui a nie klony. Są święta a ty ciśnienie podnosisz. Na miejscu moderatora sprawdził bym czy ty to ty czy san-sui. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca Leoncio. Widzę, że jesteś taki cichy cwaniaczek Poszukujesz jelenia na kajak. Gościu, kup Sansui AU-70. Doprowadź do porządku w porządnym serviie, bo sam raczej nie zdołasz. Następnie kup tego klona o który bijesz tyle piany i wtedy dokonasz porównania. Wyłóż kasę a nie namawiaj by ktoś kupił gniota tylko by porównać z posiadanym AU-70. To tak dla spokoju na wątku. Jak już tj sztuki dokonasz, zapraszamy do dyskusji. Na tą chwilę mało masz do powiedzenia. Tylko ogólnikami rzucasz i tyle. Pojawiasz się po tym jak san-sui został zbanowany i podnosisz ten sam wątek z tym samym uporem i zajadłością. Mówiąc ogólnie, bujaj się i tyle. To moje zdanie o Tobie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca (edytowany) Łatwiej zdobyć chyba klona niz oryginał na Japonskich "bebechach". Czytajac powyższe... 21 minut temu, miłośnik Sansui napisał: Gościu, kup Sansui AU-70. Doprowadź do porządku w porządnym serviie, bo sam raczej nie zdołasz. Następnie kup tego klona o który bijesz tyle piany i wtedy dokonasz porównania. Wyłóż kasę a nie namawiaj by ktoś kupił gniota tylko by porównać z posiadanym AU-70. To tak dla spokoju na wątku. Jak już tj sztuki dokonasz, zapraszamy do dyskusji Wygodniej i taniej zwrócić sie do.... 1 godzinę temu, Jakiś tam napisał: Ja mam AU-70 oryginał na prawdziwych Japońskich 7189 a nie ruskich odpowiednikach. Może rozważy taką opcję? Było by to bardzo pomocne dla innych chcąc rozważyć czy gra warta swieczki... 🤔 nie atakujcie mnie za ta propozycję od razu. Wszak święta. Edytowano 30 marca przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca Chyba Miro 84. Pewien mały problem. Kto sprzeda kultowy sprzęt bo ktoś chce wybielać kopię ? Sorry. Może ciut wkładu własnego w wysiłki. Poszukać na portalach zachodnich, czasem bywają. Zainwestować i wtedy pogadamy. Święta więc najlepszego życzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 30 marca Udostępnij Napisano 30 marca 8 minut temu, miłośnik Sansui napisał: Kto sprzeda kultowy sprzęt bo ktoś chce wybielać kopię Miałem na mysli gdy ktos juz jest w posiadaniu kultowego w/w. 8 minut temu, miłośnik Sansui napisał: Święta więc najlepszego życzę. Również wszystkiego najlepszego 🐰 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 1 kwietnia Udostępnij Napisano 1 kwietnia Aaa Kolega @knerazk Zbyszek Drogi ma nowy wzmacniacz 🫠🙂 Gratuluję AU-07 Anniversary 🤝 Choć początkowo miała być 907Limited 😉 Pozdrawiam 💦 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Dnia 22.03.2024 o 12:02, elektron6 napisał: Hej do oczekiwanej wartości napięcia należy dodać jeszcze jakieś 5v z powodu przewymiarowania trafa. Należy pamiętać i przekładnia trafa jest deklarowana dla obciążenia znamionowego czyli tutaj 1100w. Takie Sansui średnio obciąży trafo mocą powiedzmy 200-300w zatem należy się spodziewać podbicia napięcia trafa. Szkoda ryzykować uszkodzenia tranzystorów bo może się okazać iż Sansui dostało nawet 120v zamiast 100v. Ogólnie bardzo porządny wzmacniacz, gratulacje! Zatem pomiary wskazują 110v na obciążonym trafo. Poobserwuję .... to wszystko przy 240v na wejściu. Pardon za jakość zdjęcia ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HenryCorrez Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia A gdy wepniesz miernik w tylne gniazdo wzmacniacza? A potem to samo z Nissyo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia 110v można uznać za jeszcze wynik akceptowalny. Ważne czy w sieci mamy stabilne 230v czy też to napięcie może jednak wzrosnąć - wtedy też proporcjonalnie wzrośnie nam zakładane 110v a wtedy też robi się trochę ryzykownie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt Daemon Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia 4 godziny temu, HenryCorrez napisał: A gdy wepniesz miernik w tylne gniazdo wzmacniacza? A potem to samo z Nissyo? sanyo 😉 i wartości te same Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HenryCorrez Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia @Matt Daemon Na fotkach po zakupie pokazywałeś transformator Nissyo, który mam i ja, stąd pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia A tymczasem w Trójmieście... https://facebook.com/PremiumSoundAudioVideoSystems/posts/pfbid0oGWw4wcNb1eE1meQ5nZhRrd8dzNwShRZWiiqFr4TexQyt84tnmWuXq1bYjDz5bs8l ...ponoć kolumny były wymagające 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 3 kwietnia Udostępnij Napisano 3 kwietnia (edytowany) Haha a dlaczego kurde nie Twoja tylko jakaś zdezelowana b2302? Edytowano 3 kwietnia przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts