audiowit Napisano 18 listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 listopada 2018 Tomku, mowiac " nie Ty pierwszy" nie mialem na mysli, ze nie Ty pierwszy jestes wlascicielem tylko , ze produkt jest podobno swietny i chwalilo go juz kilka osob. Ja zazdroszczę. Chwilowo brak kasy mnie powstrzymuje. Kupiłem źródło do systemu sypialnianego. Reklamować polskie bez krępacji. Jeśli oczywiscie jest to cos ,, dobrego". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 18 listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 listopada 2018 (edytowany) 16 godzin temu, doktormun napisał: Korzystając z okazji pragnę zareklamować pewien wynalazek audio, który powstał w 100% w Polsce. Są to stopy antywibracyjne o nazwie Kepler rodzimego producenta marki Divine Acoustic. Jeżeli dobrze pamiętam to pierwsza wizyta Tomka zaowocowała dla mnie tym, że kupiłem głośnikowy Halley od Divine Acoustics. Ten kabel jest zresztą do dzisiaj wpięty pomiędzy AU-07 i Thiel'e. I naprawdę nie bardzo jest na co go zmienić w tym połączeniu. Halley testowałem także pomiędzy 2105, 907XR oraz Evo. I muszę powiedzieć, że cały czas zastanawiam się, czy nie kupić jeszcze jednego dla takiego właśnie połączenia. Tutaj poprzeczka jest wysoko - KRYNA SPCA7 i co prawda inne granie,tak więc chwilowo się wstrzymałem....poza tym bardzo lubię lekkość, którą daje Kryna (wg niektórych Kolegów aż do przesady tą lekkość lubię ). Jakoś też od dawna mam Gravity - chyba testowo przyjechała razem z głośnikowymi. Polecam każdemu. Niezależnie od tego, co na tym postawimy - intergę, końcówkę, pre czy odtwarzacz - efekt zawsze bardzo dobry. Otrzymujemy natychmiastowe oczyszczenie dźwięku z czegoś, co czasem trudno jest zdefiniować, ale co w momencie, gdy możemy sprawdzić wersję "Z" i "bez" Gravity - bez Gravity zdecydowanie przeszkadza. U mnie najlepiej Gravity sprawdza się pod pre - wprowadza największe, najbardziej słyszalne uporządkowanie i oczyszczenie dźwięku. I tutaj nawet posunę się do sugestii, że powinna być to obowiązkowa pozycja dla każdego pre. To właśnie z pre wprowadza Gravity największą zmianę na plus. Bardzo dobrze jest z integrami oraz cd. Z końcówką - cóż. Std wersja Gravity to obciążenie około 20 kg, więc na pre i cd w sam raz, dla końcówki za dużo, a nawet integry wyczerpują zapas, który przewidział Pan Piotr, konstruktor. Dlatego też mam kolejne dwie Gravity w specjalnej wersji z dopuszczalnym obciążeniem 40 kg. Pojawią się wolne dni to będzie testowanie. Ale efektu jestem pewien, bez dwóch zdań. Gdyby nie moje lenistwo i niechęć do zbytnich kombinacji, sprawdziłbym jak to jest z Gravity pod kolumnami....ale po pierwsze niechęć do zbytnich kombinacji, a po drugie...KEPPLER. Kepplery miałem do testów jakoś na początku września. Ponieważ był to okres przed wyborem finalnej wersji produkcyjnej, do testowania miałem dwa "przedprodukcyjne" komplety. Od p. Piotra wiem, że finalnie do produkcji wszedł ten który także wg mnie był lepszy oraz zdecydowanie "wygrał" wśród wszystkich testujących obie wersje. Sprawdzałem je w różnych ustawieniach, pod" pre, końcówką, intergą, cd i finalnie pod kolumnami. Dla mnie zmiany największe pod pre (co tylko potwierdza, że pre trzeba dobrze odizolować od drgań). Pod integrą było ok, podobnie jak i pod końcówką. Pod odtwarzaczem natomiast - moim zdaniem ....no właśnie, nie mam zdania. Chyba jednak nie pod CD. Być może nie do końca się do testowania pod różnym sprzętem "przyłożyłem" - bo stawiałem 4 pod 4 nogi. Nie testowałem ustawienia "3 pod dolną płytą i szukanie najlepszego miejsca podparcia" . Być może trzeba będzie kiedyś to zrobić - z doświadczenia wiem, że w przypadku produktów Divine Acoustics warto podążać sugestiami, które w swoich materiałach umieszcza p. Piotr. Poza tym mam Gravity. Natomiast pod kolumnami (Akustyk) - to jest to. Bez dwóch zdań. Całkowite oderwanie dźwięku od podłogi - nie mamy wrażenia, że coś nam się "snuje" nie ma dziwnych rezonansów w niskich rejestrach (mimo że przed kolumny stały na oryg kolcach Akustyka i podkładkach Rogoz, czyli nie najgorzej w sumie). Co najważniejsze, Kepplery wpływają na całość brzmienia, nie na jeden rejestr "uwypuklając" lub "obcinając" go. Otrzymujemy bardzo dobre zszyte wszystkie zakresy - moim zdaniem nie ingerują w firmowe brzmienie kolumn, co uważam za zdecydowany plus. Więc oczywiście zamówiłem wersję finalną i dzisiaj stoją na nich KEF R 203. Nie sprawdzałem pod Evo, ale może kiedyś przyjedzie np. Audiowit to się pobawimy w różne testy. Tak więc tak to. Kepplery zdecydowanie pod kolumny w moim przypadku. Pod sprzęt mam Gravity . Kepplery mają natomiast tą zaletę, że ustawienie na nich jakiegokolwiek sprzętu wpływa na wentylację w bardzo dobry sposób - więc mogą służyć zarazem jako element zwiększający odległość pomiędzy wzm a cd na nim stojącym. Zdecydowanie polecam, warto, cokolwiek nie wybierzecie. Edytowano 19 listopada 2018 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartasxx Napisano 18 listopada 2018 Udostępnij Napisano 18 listopada 2018 Moje Sansui od dzisiaj grają z Sonus Faber Grand Piano Home i jestem w niebie . Bardzo duży skok jakościowy w prezentacji dźwięku w stosunku do poprzednich głośników (Jamo D590) . Scena detaliczność kontrola basu wszystko bez porównania . Sansui 907MR pięknie napędza te kolumny. Potrzebuję kabelki głośnikowe jakieś sugestie ? Wybór chyba padnie na Acoustic Divine Halley Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 (edytowany) Bartasxx Sprawdź tylko, czy w Twojej MR zaciski głośnikowe masz takie, które umożliwiają stosowanie wideł - mimo że WBT, to nie we wszystkich MRkach były takie z nacięciem na widły. Bo Halley to tylko widły, a z racji tego że przewodnik jest z taśmy nie założysz tam bananów... A same widły są z czystej, niepowlekanej niczym miedzi. WBT natomiast miało kilka odmian 0735 ( z tego co pamiętam tam jest ten model) - tylko na banany (tył i bok) oraz banany (tył, bok) i widły (bok). Podobnie było w AU-07 - zawsze było WBT 0735, ale w zależności od czasu produkcji wersja tylko na banany lub banany i widły. A nowe 0735 nie jest tak łatwo znaleźć, no i trzeba je przełożyć jeszcze. Edytowano 19 listopada 2018 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steff Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 19 godzin temu, Samcro napisał: Napiszmy coś o Sansui w końcu. Co, z czym i jak gra...albo coś. ...albo coś. Powiem tylko tyle, czytając wypowiedzi co poniektórych - bardzo się cieszę z nie posiadania żadnego sprzętu Sansui... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 A my z tego, że go nie masz .... zatem cieszymy się wszyscy - i o to chodzi ! ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 (edytowany) Panie Adamc łączę się z Panem w bólu. Taka sytuacja oczywiście w ogóle nie powinna mieć miejsca. To jednak nie jest wina Sansui. 911DG nie zagra przez tą akcję ani gorzej ani lepiej. Sam posiadałem dość długo AU-X901 i w tych kategoriach cenowych do bardzo w porządku wzmacniacz (ta sama półka co 911DG). Życzę powodzenia zatem i cierpliwości w poszukiwaniu upragnionego sprzętu. Głowa do góry, po burzy w końcu zawsze wyjdzie słońce. Odnośnie Keplerów aby była jasność, jest to informacja od Pana Piotra - konstruktora. Pod sprzęty kładziemy 3 szt. ale nie pod nóżki tylko pod blachę i dopiero wtedy prawidłowo testujemy. Bartasxx mimo, że gniazda w 907MR nie akceptują widełek, to widełki w Halley są z czystej miedzi i można je podgiąć kombinerkami tak żeby weszły. Ja tylko przez ostatnie trzy miesiące przetestowałem 3 kable RCA i 2XLR. Natomiast kabli głośnikowych nie ruszam od kilku lat. Wiem, że gdybym chciał coś polepszyć to musiałbym szukać przewodów w cenie wysokiej Alphy, a i tak nie gwarantowało by to sukcesu. Gdyby ktoś nie chciał zaginać lub piłować widełek (jest to zabieg dopuszczalny przez producenta) w Halley połowa i tak wchodzi w oryginalne gniazda w 907-mkach i jest gitara. Testowałem również taką opcję. Mam możliwość za darmo testować co tydzień inny kabel gdybym tylko chciał. Wiąże się to jednak z wycieczkami do centrum miasta i próbami zaparkowania w celu wypożyczania produktów do testów. Nie mam na to ani czasu, ani nerwów. Halley zostaje ze mną na bardzo długo. Z RCA i XLR będę cały czas kombinował. pozdrawiam, Edytowano 19 listopada 2018 przez doktormun Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 8 minut temu, doktormun napisał: Odnośnie Keplerów aby była jasność, jest to informacja od Pana Piotra - konstruktora. Pod sprzęty kładziemy 3 szt. ale nie pod nóżki tylko pod blachę i dopiero wtedy prawidłowo testujemy. Bartasxx mimo, że gniazda w 907MR nie akceptują widełek, to widełki w Halley są z czystej miedzi i można je podgiąć kombinerkami tak żeby weszły. Ja tylko przez ostatnie trzy miesiące przetestowałem 3 kable RCA i 2XLR. Natomiast kabli głośnikowych nie ruszam od kilku lat. Wiem, że gdybym chciał coś polepszyć to musiałbym szukać przewodów w cenie wysokiej Alphy, a i tak nie gwarantowało by to sukcesu. Gdyby ktoś nie chciał zaginać lub piłować widełek (jest to zabieg dopuszczalny przez producenta) w Halley połowa i tak wchodzi w oryginalne gniazda w 907-mkach i jest gitara. Testowałem również taką opcję. Nic innego nie napisałem, Tomek. Najlepsze efekty uzyskujemy stosując w trzech punktach podparcia. Jednak jakoś nie zdecydowałem się na sprawdzanie pod blachą. Tak mam. Nie uważam natomiast, że dobrym rozwiązaniem jest "zapięcie" jednej widełki w gniazdo bananowe lub nadmierne doginanie i piłowanie widełek. Lepiej jest poświęcić trochę czasu na znalezienie odpowiednich WBT przystosowanych także do widełek i wymienić. Ale to już moje zdanie, każdy robi jak uważa. Lub uważa jak robi. Jedno jest pewne - MR, Sonusy i Halley - może być bardzo, bardzo dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 4 minuty temu, Samcro napisał: Lepiej jest poświęcić trochę czasu na znalezienie odpowiednich WBT przystosowanych także do widełek i wymienić. Oczywiście, że taka opcja jest najlepsza. Tamte rozwiązania to raczej tak na upartego raczej. Odnośnie Keplerów to takie ustrojstwa najlepiej testować na wszystkie możliwe sposoby aby mieć pewność u siebie. To, że u jednego coś pomaga nie znaczy, że sprawdzi się u kogoś innego. Często tak właśnie bywa np. z listwami, a nawet kondycjonerami. Trza testować samodzielnie. Sam muszę wypróbować w przyszłości pod wzmacniaczem. Też nie lubię tego rodzaju gimnastyki. Wiadomo, że to wszystko swoje waży. pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 (edytowany) Nowy nabytek - nie używane selektory ... To daje nadzieję użytkownikom Sansui, że da się jednak uratować ich sprzęt ! Edytowano 20 listopada 2018 przez czubsi 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 (edytowany) Najważniejsze, że dałeś sobie szansę ! P.S. Wiem, że jestem "trudny" w odbiorze ale taki mój urok ? Z drugiej strony to też wpływa na fakt wzbudzenia wstępnego zainteresowania sprawą i w jakiś sposób "wybija" się z morza forumowego gaworzenia bez treści i sensu ... (Dla jednych będzie to narcyzm a dla drugich objaw determinacji - jak sam już zauważyłeś reakcje niektórych ...) Edytowano 23 listopada 2018 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 24 listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 listopada 2018 Misiek X Gratuluję postawy, podejścia i zdrowego rozsądku, dziś tacy ludzie to prawdziwa rzadkość. Już tak jest w tym życiu, że dla tych co się starają i mają otwarte głowy zawsze gdzieś czeka nagroda w różnej postaci. Teraz nie pozostało nic innego jak dopieszczanie tego serca systemu jakim jest porządna Alpha. Trzymam kciuki i życzę samych sukcesów w udoskonalaniu brzmienia całości zestawu. Pozdrawiam Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BR-20T Napisano 27 listopada 2018 Udostępnij Napisano 27 listopada 2018 Witam!!! Dodam od siebie, ze zakupilem pre do calosci. Nie zdecydowalem sie na import z japoni a troszke na "zobaczymy co bedzie", kupilem z ogloszenia ebay a dokladnie Ateny. Dziwne i ryzykowen bylo zasilanie do pre 230v, lecz po otwarciu wszystko wyglada na orginalne(nie spotkalem w sieci zdjec z zasilaniem 230v). Ciezka byla tez sprawa kontaktu z grekiem- mocno poludniowy temperament(luzne podejscie), lecz jakos sie udalo. Mial caly zestaw w dobrej cenie ale nie namowilem zadnego z znajomych by dokupil ze mna koncowke( cena zestawu C +B 14700zl), wiec zostala sama, juz nie taka tania jak w pakiecie. Zastanawiam sie nad ewentualna regulacja "zestrojeniem" pre(po tylu latach) , koncowki. Podjal by sie ktos z grona(nie szukac po punktach bo zazwyczaj tam nie spotykali tego sprzetu i wiedzy o nim) ? Stacjonuje w malopolsce, wiec cos w okolicy np slask itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 (edytowany) Trza było brać tą końcówkę !!! Tu bez problemu oddałbyś ją z zyskiem ! Nawet sam bym wziął ... Powiem Ci co do zasilania , że to dziwna sprawa i wygląda na samoróbkę - tego sprzętu nie było na 230 V - nigdy (!) W instrukcji serwisowej MR czy X-1111 widnieje opcja innego zasilania w B2105 nie ma takiej opcji - widać zresztą, że to wydrukowane naklejki ... Żaden serwis Sansui takich rzeczy by nie zrobił - to nie warsztaty DIY .... !!! Jest jednak nadzieja, że trafo dostosowane jest właściwie . Dziwię się ludziom, że wolą poważnie "skaleczyć" taki sprzęt bo im 100 V przeszkadza zamiast zainwestować w dobry transformator 100/230 ... Jest pewna szansa, że ten egzemplarz został "dostosowany" do napięcia pod kątem jakichś pokazów czy prezentacji - istnieje parę takich urządzeń i wtedy jak najbardziej będzie to przeróbka dokonana nawet przez producenta (!) Naklejki są wtedy tylko i wyłącznie w celach informacyjnych a nie dostosowujących sprzęt do sprzedaży - trochę to tak wygląda ! Sprzedawca mówił skąd to ma ???? Takie egzemplarze B/C 2105 spotyka się w USA i może się zdarzyć, że to jeden z nich ? Edytowano 28 listopada 2018 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Na 100% zestaw do prezentacji lub specjalna wersja koszerna na rynek Blisko Wschodni . Ciekawostka, bardzo rzadki rarytas ! Gratuluję zakupu . Pozdrawiam Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 (edytowany) Wczoraj na liczniku całkiem okrągła cyfra km przejechanych. Byłem tu i tam, spotkałem się z tym i owym ? Anyway, jak to mówią, czas na testowanie. Na jakiś czas do zapoznania się z brzmieniem zagościł 907 NRA (dzięki Maciek)... Pierwsze wrażenie mam takie, że nie cacka się z niskimi tonami (Yello / Flag, Zebra), dawkując je w bardzo dużej ilości (jakiej z KEF reference 203 nie słyszałem) i robi to z niespotykaną swobodą typową raczej dla końcówki mocy. Nie traci jednocześnie nic ze środka czy góry. Powiedziałbym, że bardzo specyficzne połączenie olbrzymiej ilości powietrza w dźwięku z jednoczesną olbrzymia podstawą basową...ciekawy przypadek...ale podoba mi się na razie, co będzie dalej to się okaże ? Stereofonia i scena pierwsza klasa. Doktormun- to by Ci się spodobało. Ten bas. I tak to plan na odsłuch wszystkich najwyższych Alph u siebie mogę uznać za wykonany. Edytowano 1 grudnia 2018 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 1 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2018 Piotrek nie dziwne - jak już kiedyś wspominałem to taka końcówka B2301L w mniejszym wydaniu - grają bardzo podobnie do siebie tyle, że 907 w odróżnieniu od w/w końcówki na dłuższą metę - jak sam zapewne zauważysz - dość mocno zaznacza swój charakter w materiale i jak dla mnie to już nie jest neutralne granie a takie trochę na pokaz - niektórym może się to podobać i zapewne gdyby nie to, że mam 07 i limited zostawiłbym 907 NRA na stałe u siebie a tak bez sensu było trzymać ją w szafie .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 Bez watpienia jezeli ktos ma mozliwosc sluchania 907 Limited ( nie mam zdania na temat 07), to te " brylantowe" dzwieki oczaruja nas na amen, trudno sie z nim rozstac, czy nawet wylaczyc go bo normalnie uzaleznia. Jest to wzmacniacz idealny do jazzu ale radzi sobie z innym materialem. Tylko, zeby nie bylo tak slodko, to musze uczciwie przyznac, ze na Viennach Bach Grand scena nie jest tak gleboka jak z NRA. Stwierdzilem to po kilku miesiacach porownan obu integr. Plany (umiejscowienie instrumentow w przestrzeni nagrania) i wybrzmienia dzwiekow z NRA sa czasem tak zaskakujace, ze mialem klopot z ocena tej 907ki. Dla mnie to jest lampowe granie z brzmieniem tranzystorowym. Przy dobrej adaptacji pomieszczenia, jak u Mariusza mozna szczeke zbierac z podlogi, jak to opisywal Pygar ( i inni, ktorzy to slyszeli) NRA ma wyrazny charakter i jak juz kiedys pisalem, slychac tam pietno, a nawet buta transformatorow Lapt 23, tych z koncowki B2302. To wlasnie ten bas o ktorym wspomnial Piotrek. Jak ktos slucha ostrego grania i nie lubi sasiadow, to NRA moze stac sie niezlym narzedziem tortur ?. Preferencje sa rozne Pawle ( sorry za seksistowskie porownanie) ja wole ruda z piegami od blondynki z biala cera. Co do neutralnosci sprzetu, to mysle, ze szukamy tego co nam sie podoba jak gra, a nie koniecznie musi to byc dzwiek neutralny. To co robi Limited nie nazwal bym neutralnym przekazem ( tam musiala byc ingerencja Boska) sorry ( przesadzilem)? ale to mi odpowiada. Przy dobrej konfiguracji kabli mozna uzyskac dzwiek zadowalajacy z kazdej integry. Ja porownuje na swoich, zestawionych pod moje upodobania muzyczne i wiem, ze nie sa neutrale (Kryna i Straight Wire=mydlo i powidlo, ale godze sie na to) Kazdy centymetr kabla w torze audio ma znaczenie/wplyw na efekt koncowy (wie nic nie jest "neutrale") i kazdy ma prawo sobie powiedziec, ze " moje jest mojsze" ale po co?. Taka 917xr zestawiona z Limited jest daleka od neutralnosci ale jak mi sie to podoba...? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 18 godzin temu, Samcro napisał: Doktormun- to by Ci się spodobało. Ten bas. Wszystkie Sansuje mają bas na dobrym poziomie. Problemem jest dobór kolumn. Większość osób nie posiada odpowiednich głośników. Kolejny problem to "rozmiar" kolumn. Często się zdarza, że ludzie dobierają za "mocne/silne" kolumny do za małego pomieszczenia. Większość głośników ma bas reflex i często taki dźwięk się "dusi". Doskonale to było to słychać na audio show gdzie przebasowionych pokoi odwiedziłem co niemiara. To jednak i tak lepsze od zestawień gdzie od wysokich płynie krew z uszu (taki pokoje również występowały). I duże dawki pieniędzy wpompowane w zestawy nie pomagały. Sansui ma bardzo dobrą równowagę tonalną. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie kolumny, aby w pełni wykorzystać potencjał piecyków. Jedna z najlepszych możliwości do uzyskania wysokiej jakości basu to własnie obudowa zamknięta (niestety bas nie zejdzie tak nisko jak w przypadku innych rozwiązań, coś za coś). U mie jest odwrotnie. Posiadam ciut za słabe kolumny do pomieszczenia. Pokój ma 20m2, a te kolumny najlepiej by się odnalazły w 12-16m2. Dlatego jeszcze nie wiem jakie będą w przyszłości. Na razie muszę uzbroić się w cierpliwość. Dla tych co lubią czytać recenzje w fachowej prasie ukazał się test stóp antywibracyjnych KEPLER rodzimej firmy Divine Acoustic. http://www.highfidelity.pl/@main-3392&lang=?fbclid=IwAR2AFRDvbcoLr4hzdxF5hvM1pLFDIuw4wh4cOAb5JRjB3DQDTP3RKruieA4 Ps Przed NRA jest przynajmniej 5 klocków Sansui, które mnie bardziej interesują. pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 Tomek - miałem na myśli że spodoba Ci się bas, niekoniecznie całe Nra.... Maciek - teraz nie było szansy, ale zgodnie z umową AU-07 posłuchasz u siebie. Soon ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 Maćku 907 limited względem 907 NRA jest niebywale neutralne - usłyszysz to prędzej czy później u mnie :-) warunek - źródło które pokazuje prawdę na płycie i druty AUAG i to tyle w temacie - co nie przeszkadza 907NRA być bardzo fajnym wzmacniaczem !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 Co do neutralego brzmienia poszczególnych integr i końcówek mocy to przyznaje, że nie sposób tego określić podczepiając je do różnych systemów. Dlatego tak bardzo cenne sa wypowiedzi Czubsi, Wuwuzeli i Samcro, którzy mieli u siebie właściwie wszystko co warte uwagi. A jednak i tak opinie się różnią mniej lub bardziej... ? Kwestia osobistych preferencji? Może. Ale na pewno przyczyna leży w pozostałej części układanki systemów. W audio nie ma podziału na elementy mniej lub bardziej ważne, tylko wszystko jest czymś w rodzaju jednolitej struktury dającej taki a nie inny efekt. Tak jak z organizmem - serce i mózg są niby najważniejsze. Ale jak pojawia się zator w tętnicy to co z tego skoro kończy się ich prawidłowa praca ? A to z kolei, w audio, jest tematem o którym można by pisać książki, a i tak ta wiedza nie przebiła by muru ignorancji i niedowierzania albo po prostu zwyczajnego stwierdzenia - ,, ja wiem lepiej". W audio trzeba przejawiać pokorę i samokrytykę by coś osiągnąć. Inaczej sie nie da! Są systemy w których podłączenie różnych kabli nic nie zmienia, albo podłaczenie innych wzmacniaczy zmienia bardzo nie wiele. Takich opisów na forum jest całe mnóstwo. Czemu tak się tutaj rozpisuje? Ano temu że na początku nie raz miałem serdecznie dość tej NRA! Brzmienie przez długi czas było u mnie bardzo kontrastowe. Z jednej strony otwarta góra i mnóstwo powietrza, dół potężny a średnica ze słabym różnicowaniem i wypełnieniem. Jakoś tego probelmu nie było przy kilku innych wzmacniaczach. Jednak gdy skupiłem sie na stworzeniu jak najlepszego zasilania ten wzmacniacz pokazał co tak naprawdę potrafi! Dlatego tak cenne są wzmianki Maćka o tym modelu. Zasilanie masz bardzo wysokiej jakości dlatego słyszysz i wiesz co mówisz i to po kilku miesiącach odsłuchu. Dlatego ten wzmacniacz nie jest dla każdego! Jeżeli nie chcesz inwestować nie małych pieniędzy w zasilanie albo twierdzisz, że kluczem do sukcesu jest głównie żąglowanie klockami to tą integrę po prostu sobie odpuść, bo oprucz muzyki da ci też porządne wzmocnienie zakłuceń z sieci bo również to robi w sposób bardzo udany! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 (edytowany) Znów mamy "kontrowersyjną" 907NRA na stole :-) Mariusz - zaproś Piotrka z 07 do siebie i w swoim otoczeniu posłuchajcie - może się okazać, że u Ciebie każda inna integra zagra jak się patrzy :-) Jakby człowiek tu nie kolorował - 907 NRA gra jakby jej kontur włączyli na stałe (Stąd Piotrku ten super bas - obszerny ale miękki i przyjemny oczywiście wszystko kosztem rytmiki niestety ale miał taki być aby robić wrażenie na żądnych tego typu aspektów odbiorcach z Europy zachodniej) i o ile można się zgodzić co do tego, iż to atrakcyjne granie (tak grają np Accuphase ..) o tyle odstaje raczej wyraźnie od szlachetnych i sztywnych zasad wzorca brzmienia Sansui jako takiego, i o tym staram się pisać ! Ten model miał być taki i to wynika wprost ze schematu a to czy się to komuś podoba czy nie to naprawdę inna historia - ja osobiście cenię Sansui za to, że jest zdecydowanie bliżej prawdziwego brzmienia niż inne marki a NRA chciał nie chciał skręca trochę w stronę europejskich gustów - tak została zaprojektowana. Schemat blokowy alf jest bardzo konsekwentny - kształtowanie efektu finalnego odbywa się dosłownie w kilku miejscach schematu tych urządzeń (!) Naprawdę stosunkowo łatwo wpłynąć na ostateczny efekt w zależności od tego co chcemy osiągnąć. Jeśli ktoś łączy stary schemat + podwójne tranzystory i bias z modelu MR to w określonym celu - połączenia pewnych cech - to naprawdę słychać !!! Maćku - masz C2301 - postaraj się kiedyś posłuchać B2301L ze swoim pre zrozumiesz wtenczas, że można mieć wszystko co znasz z NRA ale bez kompromisu i trików - przy takim komplecie dopiero wyraźnie widać co to znaczy trzymanie rytmu przy jednoczesnym rozprzestrzenieniu sceny ... Mariuszu lubisz wyzwania więc spróbuj kiedyś "ściągnąć charakterystykę NRA - i potem opisz co wyszło ... ja wiem co bo raz, że słychać to na dzień dobry a po drugie o tym pisali nawet sami Japończycy - nikt tam nie krył, że w NRA skraje pasma są nazwijmy to "dowartościowane" Lubię NRA ale gdy po dwóch miesiącach grania co bym nie wsadził to zawsze było pięknie słodko potężnie gładko .... tak samo ... Mnie takie rzeczy niestety do Sansui nie pasują ... Broń Boże nie bronię nikomu lubić takiego grania ale jeśli komuś to gra jak synonim wzorca neutralności to po co w takim razie trzymać się Sansui skoro w tym kierunku poszedł i Luxman i Accuphase chociażby ??? Koledzy - nadal uważam NRA za jeden z najlepszych wzmacniaczy Sansui a w kontekście ceny to świetna i często naprawdę bezkonkurencyjna opcja . Bierzmy pod uwagę fakt, że jej cechy opisuję w kontekście innych modeli Sansui. 907 NRA w porównaniu do innych marek udowodni swoją wartość i o to jestem całkowicie spokojny ! Mało tego - jeśli chcemy zrobić na kimś natychmiastowe wrażenie to właśnie 907NRA nadaje się do tego najlepiej !!! Edytowano 2 grudnia 2018 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 (edytowany) Mario, ciężko się z tym nie zgodzić... zaobserwowałem to jakiś czas temu. U mnie na razie lekko "grzebnięte" trafo z airlink, listwa Acoustic Revive rtp-6 (w każdej konfiguracji robi doskonałą robotę), stokowe sieciowe, głośnikowy Tara Labs, ic Kryna Inca5 (b lubię brzmienie każdej Kryny), muszę sprawdzić jak "idzie" po xlr (oczywiście też Kryna), źródło 917XR. No i Kefy. NRA doskonale się wpasowała w takie ustawienie i tak naprawdę nie bardzo mam ochotę mieszać z czymkolwiek, co rzadko się zdarza.... Dzisiaj posłuchałem znowu trochę i dalej mi się bardzo podoba. Najgorsze, że nie potrafię jeszcze określić, dlaczego. Trochę myślę, w czym jest inaczej, lepiej lub gorzej niż np ten sam system z AU-07, 907XR czy 2105....na razie wychodzi mi, że jest inaczej. Każde natomiast daje to coś, dzięki czemu tak lubimy Sansui. _------- Paweł - pewne jest, że trzeba mi więcej czasu, żeby wyrobić sobie zdanie. Dobrze też, że mam z czym porównać w jednym pomieszczeniu, co się z pewnością wydarzy. Ale to prawda, NRA czaruje od początku (czy męczy po jakimś czasie to nie wiem), 907XR poraża bezpośredniością przekazu, MR- jakiś do mnie nie przemawia w ogóle. Natomiast AU-07 - doskonałość w każdej postaci dla mnie, gdzie od początku wiesz, że słuchasz czegoś bardzo bardzo dobrego, ale ....nie czaruje na początek. Porównałbym to do kogoś, kto nic nie musi udowadniać, nie musi mydlić oczu czy robić pierwszego wrażenia i efektu "wow" na dzień dobry. To taki "ktoś", kto wie od samego początku ile jest wart i co potrafi. Edytowano 2 grudnia 2018 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2018 cóż... a tu się nie zgodzę AU-07 oczarowała od początku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts