Samcro Napisano 25 listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 listopada 2020 10 to byłoby bardzo głośno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Obawiam się, że moje zostaną u pierwszej osoby jakie je odslucha, a obecnie są u kolegi. 2x ss iluminator, zwrotnica Andrzej Kisiel. Skrzynia YB. Grały z różnymi sansuiami i grały dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Heh w pierwszej chwili myślałem ze to nowe Pylon jasper.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Te YB zdecydowanie ladniejsze od jasperow. Sa naprawde ladne, sa dodatkowa ozdoba salonu. @audiowit, jesli z Sansui graly dobrze, to czy z jakims innym wzmacniaczem zagraly bardzo dobrze? Ile maja efektywnosci? z 89dB bedzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Nie pamiętam ile. Jest ich opis w realizacjach Yb. Grały b dobrze z sansui. Z racji mocy i klasy bardzo dobrze z Pliniusem SA 100mk3. No i super z integrą lampową na EL84. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 26 listopada 2020 Udostępnij Napisano 26 listopada 2020 Witek, dla ułatwienia - poniżej link do Twoich kolumn na stronie YB. Zdjęcia wydają się znajome 🙂http://yb-audio.pl/realizacje/cm201/ Illuminatus Dane techniczne: Układ: Dwudrożny Typ obudowy: Bas reflex Czułość (2,8V/1m): 86dB Pasmo przenoszenia (-3dB): 40Hz-40kHz Spadek -6dB: 34Hz Moc znamionowa: 80W Impedancja: 8Ω Wymiary: 110x40x20 cm Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoothtone Napisano 29 listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 listopada 2020 (edytowany) Dnia 24.11.2020 o 10:38, czubsi napisał: Powiem coś co powinno zamknąć tą płową wyliczankę "wad" w Sansui za najlepszymi projektami stało paru (bodajże 7) inżynierów którzy mieli swoją wizję i świadomość tego co w rozumieniu efektu dźwiękowego "pcha tą maszynę do przodu". Mieli też pełną świadomość tego jak nierozważna i krytycznie niezrozumiała jest polityka zarządu firmy. Wiedzieli, że czasu na realizację swoich wizji stworzenia wzmacniacza idealnego nie będzie zbyt dużo - skupili się na tym co było najważniejsze. Należy też pamiętać, że stawianie za priorytet takich rzeczy jak kabel sieciowy czy gniazda to domena głównie tych którym chyba brakuje pieniędzy na lepszy sprzęt więc leczą kompleksy zmianą gniazdek itd. (bez obrazy - nie znaczy to, że nie mają znaczenia ....) Konia jednak z rzędem temu co usłyszy u mnie kabel z Castoramy połączony z srebrnozłotym ! Tak samo do sprawy podchodziło Sansui - jeśli efekt jest marginalny to woleli zainwestować środki w coś co ma faktyczne wyraźne pozytywne przełożenie na dźwięk jak ograniczanie skutków oddziaływania pola magnetycznego czy wibracje ! To wynikało z faktycznych efektów pomiarów a nie przeświadczenia, że bezpiecznik czyni cuda ! Zawsze wszyscy podnosili do rangi najważniejszej fakt, że Sansui nie stosowało oddzielnych transformatorów no i ? W którymś momencie - pamiętam wypowiedź, któregoś z inżynierów - uznano, że pojedyncze trafo jest rozwiązaniem lepszym !!! Powiedział to człowiek który miał wiedze a nie mający problemy z samoakceptacją polski forumowicz ... Na koniec : Dlaczego 99 % firm stosowało układ pseudozbalansowany zamiast tego co zrobiło Sansui (czyli pełny układ od początku do końca) mimo, że dawali wbt ???? Czyżby rozwiązanie lepsze okazało się gorsze bo niewidoczne ???? Nie sądzę po prostu taka była akurat wizja konstruktorów i ramy założonego budżetu ! Nie ma się co kłócić nad tymi kwestiami jedynie docenić efekt finalny - ten jest bezkompromisowy i jednoznaczny (jak dla mnie) . Stosowanie ok. 75% części robionych na zamówienie przypomina wyjątkową manufakturę a nie seryjną produkcję i tym sansui wszelkie accu czy inne wynalazki bije na głowę ! Cieszmy się z tego bo mimo, że stało się to gwoździem do trumny firmy (nie mogło to przynieść pozytywnych skutków finansowych) to dało nam możliwość cieszenia się historycznym ewenementem w dziedzinie audio i to na tyle udanym, że wciąż aktualnym po kilkudziesięciu latach . Dzieje się tak dlatego, że osiągnięty efekt nadal jest trudny do uzyskania przez sprzęt z dzisiejszej wysokiej półki high end i to jest właśnie najważniejsze a nie gniazda wbt, z których ktoś robi 8-y cud świata ... U mnie leżą w pudełku wtyki z limited i ani myślę pruć w B2301L bo ktoś tak uważa ... Zrobiłem te zmiany, które się przekładają na efekt dźwiękowy a zmiana wtyków nigdy u mnie słyszalna nie była ! Mając taką wizję jak inżynierowie sansui i wiedząc, że sytuacja w firmie jest taka anie inna sam podjąłbym te same decyzje - wykorzystałbym swoje 5 minut .... Cześć Panowie. Słyszałem historię o studencie, który dawno temu chcąc zarobić na drogie wakacje postanowił stworzyć "kondycjoner" prądu zasilającego. Stworzył lub zlecił budowę ładnego opakowania i kupił przewód zasilający w bardzo ładnym oplocie. Następnie wspomniany przewód wprowadził do "urządzenia" jedną stroną i wypuścił drugą nie stosując żadnej dodatkowej elektroniki. Puszkę odpowiednio dociążył, były również zainstalowane diody sygnalizacyjne przepływ prądu. Sprzedał to w ilości na tyle wystarczającej, aby spokojnie wybrać się na wakacje. Cena powyżej dwóch tysięcy złotych za sztukę. Na forach pojawiły się kwieciste opisy o poszerzonej bazie stereo i tym podobnych niuansach. Zakończył produkcję "wspaniałego" urządzenia mimo kolejnych zapytań. Być może sukces go zaskoczył, a i poczucie robienia ludzi w "balona" nie dawało mu spokoju. Powyższa historia może być obarczona nieścisłościami dotyczącymi szczegółów budowy etc., jak wspomniałem, było to dawno temu. Główny sens został jednak zachowany. Ot taka historia na kanwie wypowiedzi Pawła. Życzę dobrej niedzieli. Edytowano 29 listopada 2020 przez Smoothtone Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Serwus, Miałem dać sobie spokój z AS i wątkami o Sansui, ale... sami zobaczcie co się ostatnio stało. Jesteśmy kibolami, dresami, szajbusami etc wg "tych swiatłych ludzi" 😕 Najzwyczajniej w świecie przykro się robi... https://www.audiostereo.pl/topic/153338-prawda-i-tylko-prawda-o-sansui-t/page/13/?tab=comments#comment-5103582 PS Jeśli dojdziecie do wniosku , że niepotrzebnie popełniłem wpis i wkleiłem link , proszę @RoRo o usunięcie. Pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
braap Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Wg mnie zupełnie nie ma sensu sę udzielać w tamtym wątku, gdzie jakiś pieniacz próbuje popularyzowac swoje teorie. Ktoś tam czuje misje żeby uchronić ludzi od zostania naciagniętym na zbyt drogie sansui. Temu komus wydaje się po prostu, że ludzie to stado baranów ktore nie mysli przed wydaniem własnych, często niemalych pieniedzy, a kieruje się tylko opiniami na forum. Z tym nie ma sensu dyskutować. Faszi, za bardzo się tym przejmujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 19 minut temu, braap napisał: Faszi, za bardzo się tym przejmujesz. Michał, najgorsze są te paskudne kłamstwa hate'era, który na oczy nie widział, ale wie najlepiej. Ocenia WSZYSTKIE modele na podstawie a707Xr , której słuchał ktoś inny lata temu. Moim zdaniem każdy ma prawo lubić lub nie lubić Sansui. Komuś może się nie podobać granie lub nie . Jednak takie stwierdzenia dopiero po odsłuchu a nie z rękawa , bo ktoś kiedyś napisał. Tylko o prawdę mi się rozchodzi , o nic innego. Aczkolwiek fakt faktem , nie ma sensu rozbijać muru głową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Nie ma sensu rozmawiać w takiej atmosferze. Niech zwycięży w porównaniach lepszy sprzęt. Byleby dyskusja była o elementach audio, muzyce. Natomiast stygmatyzacja, generalizowanie, obrażanie wszystkich od razu u każdego, kto nie jest hejterem powinna zapalić lampkę ostrzegawczą, by wycofać się z takiej dyskusji, bo to nie chodzi o porównanie. Na dowód cytat jednej wypowiedzi stamtąd: "Sansui to szajs, kolorowane g..no, pic na wodę. To podnieta dla nieudolnych życiowo i zakompleksionych podtatusiałych samców z prowincji, których nie stać by kupić sobie przyzwoity sprzęt w dystrybucji. Więc wymyślili sobie bajkę, że stare strucle eufemistycznie nazywane dla niepoznaki "vintage", nad którymi jakiś kaprawy szaman odczynił czary, miażdżą, konsumują i wydalają inne klocki audio na które ich nie stać. I to jest cała prawda o sans-uju." Po prostu przestać uczestniczyć w dyskusji na takim poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Koledzy - to w takim razie witam w gronie "nieudolnych życiowo i zakompleksionych podtatusiałych samców z prowincji, których nie stać by kupić sobie przyzwoity sprzęt w dystrybucji" 🤑 Może poczekamy do Wigilii by ten ktoś przemówił ludzkim głosem... i trochę sympatyczniej. A że nie miał nic do powiedzenia to już inna sprawa. Muszę sprawdzić swój budżet czy uda się wyrwać kilkadziesiąt złotych i kupię sobie nowy sprzęt w dystrybucji-co prawda tylko kuchenne radio,ale zawsze to "nówka-nieśmigana". A co 🙂 Swoją drogą - to np. o Coca-Coli można by tak samo napisać "to szajs, kolorowane g..no, pic na wodę". A sprzedaje się świetnie, ci którzy ją piją (albo korzystają do odkręcania zapieczonych śrub...) są zadowoleni i nie zamierzają przestać. SANSUI to fajna firma, my jako posiadacze jesteśmy zadowoleni że mamy sprzęt tej firmy - i nie ma co się przejmować innymi, którzy mają z tego powodu zmartwienie (lub im się nudzi i usiłują komuś "dokopać"), a często nawet nie słyszeli tego sprzętu... Pozdrawiam PS. Trzymajmy się zwyczaju, że nie ma co krytykować u nas dziwnych wpisów na innych forach. Tak jest zdrowiej dla nas i szkoda nerwów. Co innego, gdy znajdziemy tam coś fajnego i przydatnego - wtedy warto się tym dzielić -choć niekoniecznie przepisywać całe (prawie) forum 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzewa Napisano 18 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2020 Panowie , przyznam , że trochę jestem zasmucony . Te ostatnie posty rzeczywiście nie trzymają poziomu jaki tu odnajdywałem . Wszedłem na forum jakiś czas temu pytając Was o poradę w kwestii wymiany zacnego ampli Sansui G 7000 na wzmacniacz . Otrzymalem bardzo wiele pozytywnych porad i odpowiedzi , na priv korespondowałem z Milesem , Czubsi , MarkiemB i Miłośnikiem Sansui . Skończyło się tak , że stoi u mnie teraz Sansui Alpha 907 Limited i zgrywa się z zestawem kabli MB Aurora 2 i Chario Sonnet . Serdecznie dziękuję za wsparcie , zwłaszcza Panu Janowi , od którego zakupiłem sprzęt ale także MarkowiB z Marek , który okazał się niesamowitym Gościem . Nie tylko radził ale dał szanse aby posłuchać swoje egzemplarze do porównania . W dzisiejszych zwariowanych czasach postawa godna podkreślenia ! Generalnie przyzwyczajam się do nowego dźwięku bo to zupełnie coś innego niż G7000 . Początkowo z nieufnością ale z każdym dniem z coraz większym zaufaniem , że w odsłuchu dostaję to co chcieli mi dać autorzy i realizatorzy . Jednocześnie przyznaję się , że poddałem się i całą swoją kolekcję CD zrzuciłem na pliki ALAC , kolega dał mi około 1000 płyt w FLAC i SACD i teraz siedzę na sofie i zmieniam piosenki i Phonem z aplikacji mojego odtwarzacza sieciowego Onkyo 6170 . Wiem , że nie ma to wiele wspólnego z audiofilstwem ale trudno , mam 53 lata i komfort możliwości zmiany płyty bez wstawania z sofy jest bezcenny . Kto młodszy może jeszcze nie rozumie ale zrozumie .... I tutaj pytanie . To chyba niekoniecznie najwyższa półka . Na co rekomendujecie wymienić ? Co najlepiej zgra się z moją Alphą ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_ndy Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Grzewa jeśli byłeś u MarekB to chyba już masz jakiś typ Przyznam, że to też mój wybór i polecenie. Nie musi być seria G1/2... ale jeśli masz kasę to się nie zastanawiaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert hubert Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Jako sam transport, moim zdaniem Pioneer n70 świetnie pasuje. Słyszałem u jednego z kolegów w połączeniu z Sansui, może coś więcej powie jako pełnoprawny streamer już gorzej, ze względu na średniego wbudowanego DACa. Tzn jak na swoją cenę dobry, ale nic poza tym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Tak to jest jak po chorobie człowiek usiądzie do pracy i o 24:00 coś zmienia. Chciałam tu podpiąć nowy temat o Sansui, ale nie w tę stronę przeniosłam linki i cała wieloletnia rozmowa wyądowała w nowym, właśnie zaakceptowanym wątku. A miałam tylko Wam dołączyć post z pytaniem. Tragedia. Z góry przepraszam za bajzel, bo go właśnie zrobiłam. Nie mogłam przywrócić poprzedniego URL-a, więc w nowym temacie zmieniłam tu tytuł na poprzedni i teraz są dwa sanuiowe i będą przez kilka dni. Przepraszam najmocniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Nie ma problemu - najważniejsze, że całość wątku została 🙂 Spokojnie wytrzymamy te parę dni - a nawet i dłużej. A w imieniu użytkowników - nie tylko SANSUI z tego wątku - życzę zdrowia. Dbaj o siebie! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 19 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2020 Dziękuję i raz jeszcze przepraszam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 8 godzin temu, Redakcja AUDIO napisał: Gdzie jest ten dodany post z pytaniem? znaleźć go nie mogę. . . PS Również zdrowia życzę! Pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miłośnik Sansui Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Witam Wszystkich. Z okazji wielkimi krokami nadchodzących Świąt, Wszystkim Wam, Koleżanki i Koledzy, życzę Wszystkiego Mjlepszego. Z okazji nadchodzącego Nowego Roku zdrowia, radości i frajdy z muzyki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Ja również życzę wszystkim kolegom i koleżankom, których łączą pasja i muzyka Wszystkiego najlepszego w te nadchodzące Święta Bożego Narodzenia ! Zdrówka i radości moi drodzy ! Pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadżitsu Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Fajnie , dzięki za życzenia! Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i Lepszego Nowego Roku! Pozdrawiam, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marr Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Dziekuje serdecznie wam rowniez zycze wszystkiego dobrego, milych chwil spedzonych w gronie najblizszych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 20 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2020 Ja Wam też życzę wszystkiego dobrego, a przede wszystkim zdrowia i miło spędzonego czasu w gronie najbliższych @faszi post wbił się między Wasze wcześniejsze, tak że go nawet sama nie mogłam znaleźć, zupełnie bez związku, więc go ukryłam i poprosiłam autora, aby napisał w tym temacie ponownie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamwroc Napisano 23 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2020 (edytowany) Dzień dobry drodzy forumowicze, dziś dołączyłem do waszej grupy i na wstępie chciałem się przywitać. Nabyłem niedawno Sansui AU-x711, gra wspaniale przepiękna barwa i przestrzeń, sami wiecie. Jednak po kilku dniach pojawił się kłopot. Sprzęt zaczął lekko nieczysto grać w prawym kanale. Na początku trudno było to ocenić minimalna nieczystość, jak by na muzykę nałożyć te same dzięki w postaci przesterowanej jednak daleko w tle. Po sprawdzeniu elementów którymi mogę pokręcić okazało się że przełącznik Power Amp Direct podczas przełączania lekko trzeszczy, a i potrafi zgubić prawy kanał. Choć co ciekawe po włączeniu bez przełączania można słuchać kilka godzin bez problemu a po czasie zaczyna się "prostokątny dodatek w tle". Proszę o poradę w jaki sposób można coś takiego naprawić? Jestem w stanie spokojnie zajrzeć do środka, jednak przed ingerencją lepiej poradzić się aby głupot nie narobić. Edytowano 23 grudnia 2020 przez Adamwroc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts