Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Paweł,
gratuluję zakupu - i cieszę się, że już masz swoje nowe "zabawki" w domu!

To teraz bardzo fajne dni przed Tobą icon_cool.gif

Wuwuzela parę postów wcześniej podpytywał się, co masz w planie podpiąć do Twojego B 2105. Czy możesz już nam coś powiedzieć na ten temat jak będziesz miał przerwę w zajmowaniu się Twoją nową parką?

Pozdrawiam
Napisano
Póki co nic nie będę podpinał bo raz, że ten wzmacniacz ma potencjometry volume z przodu więc działa trochę jak zwykła integra a po drugie 917-ka ma też regulowane wyjście - więc po co pre ? A oprócz powyższego 907 limited bardziej póki co do 917-ki pasuje ! AU07 oczywiście znów do szafy ...
Najbardziej mnie wkurza to, ze limited jest w kolorze szampana i różni się odcieniem od 917-ki .... Japońce chyba specjalnie planowali mnie wkurzyć ....
Nic to ! Z kolei B2105 na zdjęciach wygląda dość filigranowo ale w realu to kawał grzmota ! Już go w środku mniej więcej na 60 % wyczyściłem , zostały jeszcze moduły końcówek , przekaźniki i strojenie . Wygląda teraz rewelacyjnie ale w tym miejscu co mam teraz sprzęt B2105 się kurdę nie mieści !!!! icon_smile.gif

Pozdrawiam !
Napisano
Nie mieści sięicon_smile.gif No to masz problem logistyczny! Tak czy siak się cieszę, że jeden taki kloc w końcu do Polski trafił z kraju kwitnącej wiśni!
Paweł gratulacje zakupu! Czyść, smaruj pastą zrób strojenie no i czekamy na kilka fotek!
Napisano
Młoda Pani w noc poślubną mówi do Pana Młodego :
M.P : - Nie mieści się !
P.M. : - Jak to się nie mieści ! ? Wesele tyle kosztowało, a Ty mi mówisz, że się nie mieści ? !

Paweł życzę Ci tylko takich problemów !

Znając Ciebie zrobisz w końcu piękną audiofilską i solidną konstrukcję z korzyścią dla brzmienia systemu.
Masz dostęp do porządnego drewna ... reszty nie będę podpowiadał, bo nie będę ojca ... .

Udanej pracy i kapitalnych pomysłów.

Pozdrawiam
Pygar
Napisano
Piotrek

B2105 Mos vintage są już w Polsce dwie !!! Obie w podobnym stanie ! Kiedyś zrobimy odsłuch wielokanałówki z obiema w systemie i au07 lub limited jako pre icon_smile.gif B2105 to kwintesenscja Sansui . Inaczej na zdjęciach inaczej w realu. Limited tak jak sądziłem - zestroili do słodkiego pląsania - taki wzmacniacz gabinetowo salonowy dla ekskluzywnych gości. Bardzo przypomina brzmieniem mixt końcówek Luxmana z wysokimi integrami Accuphase. Moja modowana 907 MOS jest od niej i silniejsza i bardziej bezpośrednia. Wzmacniacze na mosfetach a w tym w szczególności) niesamowicie rozdzielają punkty dźwiękowe na scenie. Bipolary bardziej przekazują wszystko jako bryłę , dużą obszerną ale jednak stanowiącą okresloną całość , tutajj te dźwięki pojawiają się każdy gdzie indziej jakby kreslił swoją historię a jednak korelujący z resztą. 907 limited nie tylko wzmacnia ale także prezentuje muzykę . B2105 to układ jeszcze bardziej wyrafinowany więc spodziewam się jeszcze więcej - szczególnie mocowo choć 907 limited mimo tych 80 watt niczego nie brakuje. ... tylko ten kolor ....

Piotrek i Krzysiek - macie u mnie kurdę minusa - było mi powiedzieć, że ma inny kolor !!! icon_smile.gif
Napisano
Czubsi
;)Lubudubu... Niech zyje nam (i gra, a potem recenzuje)
Prezes naszego klubu.
To ja pisalem icon_wink.gif icon_smile.gif
Sorki ale nie moglem sie powstrzymac icon_smile.gif
Pawel gratulacje, osiagnales to co dla wielu z nas nieosiagalne.
Skoro nie dane nam bedzie posluchac, to czekamy na wrazenia z odsluchow.
Pozdrawiam
Ps. W maju bede w W-wie, moze uda sie posluchac tej drugiej B 2105.
Napisano
Paweł

Egzemplarz Maćka stoi ciut dalej niż 907 MOS MOD i powiem Ci że nie ma dużej różnicy.
Może jest delikatnie inny odcień, tak jakby do srebrnego frontu XR-ki dodać kroplę różowej farby, a może ten egzemplarz ma inny odcień niż ten u Ciebie.
Fronty Limited i XR wydają się być identyczne za wyjątkiem :
XR : złote logo Sansui, wklejane w AL, inna nazwa/napis modelu, napis VOLUME jest przesunięty w bok, na prawo od osi gałki,
Limited: logo Sansui tłoczone w AL, inna nazwa/napis modelu , napis VOLUME jest centralnie nad diodą,

Oprócz różnic w opisie panelu oba modele mają inne gałki:
XR: matowe, gładkie, bardziej cylindryczne, o mniejszej różnicy między powierzchnią podstawy dolnej od górnej, są o 1mm krótsze (22mm)
Limited: połysk, toczone, bardziej stożkowe, z dodatkowym podebraniem materiału przy górnej podstawie, dłuższe (23mm)

Pozdrawiam
Pygar

P.s. Różowa poświata na zdjęciach jest spowodowana czerwoną dioda z aparatu fotograficznego, w rzeczywistości kolor panelu"nie wchodzi" tak mocno w odcienie czerwieni i różu.

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Piotrek
B2105 Mos vintage są już w Polsce dwie !!! Obie w podobnym stanie ! Kiedyś zrobimy odsłuch wielokanałówki z obiema w systemie i au07 lub limited jako pre icon_smile.gif B2105 to kwintesenscja Sansui .

To świetnie, że ta druga B2105 MOS w naszym kraju jest w równie dobrym stanie...

Pozdrawiam PS. Jak widać niezłe dostawy Sansui są przez ostatnie pół roku, że o krajowych ruchach nie wspomnę icon_smile.gif

Napisano
Wyglądają... podobnie icon_wink.gif. Różnią się tylko tym, że jednemu brakuje gałeczki, a trzeci ma tylko 3 gałeczki. W środku też podobnie. Trochę mają inaczej poukładane te czarne coś i takie kolorowe.

A tak na poważnie. Słuchałeś już muzyki? Choć przez chwilkę na niewyczyszczonych przed rozkręceniem. Najbardziej interesuje mnie końcówka.
Napisano
Czubsi zanim zacznie słuchać, to wpierw:

+ wszystko rozkręca
+ czyści
+ sprawdza
+ ustawia
+ reguluje
+ mierzy
+ bada zmiany w czasie (odczyty prądów + temperatura pracy)
+ na koniec skręca

i dopiero słucha.

Zupełnie inaczej niż co poniektórzy koledzy, jeszcze z kartonu nie wypakowali a już kable podłączają icon_smile.gif

Czym więcej potu na poligonie tym mniej krwi ... z uszu przy odsłuchu icon_smile.gif

Czekam cierpliwie, aż Paweł skończy wszystkie prace i posłucha.
Bądźcie pewni, że wtedy sam się odezwie i napisze jak końcówka wypadła na tle poprzednich modeli.

Pozdrawiam
Pygar
Napisano
Cierpliwości

Już tylko ją ustawić pozostało. W środku jest genialnie ! Po oczyszczeniu starego kilkunastoletniego kurzu jest po prostu ślicznie ! Jedyne czego nie mogę cały czas usunąć to parę kropek z frontu. Wygląda to tak jakby wiele lat termu coś na nią prysnęło i tak zostało do dziś ... Nie widać ich mocno ale .... Poza tym jest jak nowa ! Zaskoczyło mnie to, ze w środku jest to samo co w limited czyli wszystkie kondensatory silmic alpha super gold a nie tak jak w modelu równolegle produkowanym czyli AU-07 Silmic II alpha super gold . Rikenów jest o wiele więcej niż w AU07 bo są i w zasilaczu i nawet w selektorze ... Przedni panel to parę kilo aluminium ! Ja jestem w szoku bo czegoś takiego nigdzie i nigdy nie widziałem ! Podłoga z miedzi to w zasadzie dwie podłogi bo jest dwuwarstwowa ... Niby wszystko podobne do tego co znam z 907 czy modeli limitowanych integr ale wszystko jest większe ... i trafo jest większe gabarytowo , inaczej wykończone (zalane jakby gumą ??? - sam nie wiem co to jest ...) Kondy filtrujące są takiej samej pojemności jak w 907 ale ... większe !!! To dla mnie z kolei spore zaskoczenie .... Sam jestem ciekawy jak ten wzmacniacz zagra w porównaniu do au07 czy limited ale musicie być cierpliwi bo wymieniłem pastę pod tranzystorami a to powoduje układanie się całego ustrojstwa na nowo ... Mosfety tez muszą się wygrzać termicznie bo grają pogrubionym i matowym dźwiękiem do momentu ułożenia ! 907 limited już gra "po swojemu" zatem czarująco i słodko ! Tego wzmacniacza nie da się tak po prostu wyłączyć ... muszą zabrać prąd chyba icon_smile.gif ....
Napisano
No dobrze. Nie mam wyjścia, poczekam. 2 szt 2105 tej egzotycznej końcówki to dużo jak na nasz kraj. Jesteśmy już potęgą icon_wink.gif

Czekając na wrażenia z odsłuchu pochwalę się nowym nabytkiem. Nie jest to tak spektakularne wydażenie jak u Pawła i służy raczej upożądkowaniu mojego systemu.

Ups. Z tel nie wysle. Za duze pliki. Wieczorkiem dodam zdjecia ...
Napisano
No wiec mój drogocenny sprzęt jest podłączony do rozgałęziacza za 14zł. Zaczeło brakować gniazd więc pokusiłem się na listwę. W środku wygląda to tak jak na zdjęciu. Do tego kabel podwójnie ekranowany 2,5 kwadrat z rodowanymi wtykami.