Skocz do zawartości

Filmy ostatnio obejrzane

Recommended Posts

14 godzin temu, Dedal75 napisał:

Kilka razy obejrzane w kinie z otwartą gębą,😁 za małolata, to były czasy . Przypomniane ostatnio.

image.png.f72e30134ae8475b9674ecc3340e02b3.png

Byłem na tym w kinie. Tata mnie zabrał ze sobą. Przez wiele lat pozostawał w mojej pamięci jako obraz wręcz legendarny. Z ciekawości obejrzałem drugi raz jako dorosły. Niestety spadł z hukiem kilka pięter w dół w hierarchii. Czasem lepiej nie dorastać…;)

2 minuty temu, terracan1929 napisał:

Netflix - dobrze zrobiony , mocny, realistyczny.  "Na zachodzie bez zmian". Polecam

Oglądane , dobry dźwięk , scenografia a i niemiaszki trochę takie mięso jak dzisiejsi rusjanie ... i ta końcówka , ktoś miał ambicję by podwładnych wysłać do nieba na parę minut przed końcem

Czasem oglądamy z 16-letnią córką na nowe starsze filmy, żeby poznała trochę kina. Dziś "Wings of the Dove" (1997 r.) z HBO Max - ekranizacja powieści Henry Jamesa. Celowo nie podaję polskiej wersji tytułu (tłumacz do odstrzału).

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wings_of_the_Dove_(1997_film)

W latach 90-tych umieli jeszcze zrobić z klasyki literatury dobre kino. Świetna Helena Bonham Carter i wzruszająca Alison Elliott jako Milly. Do tego Linus Roach (przez moje pokolenie kojarzony z "Księdzem"), a także Elizabeth McGovern i Charlotte Rampling w rolach drugoplanowych.

Edytowano przez Rafał S

Pewnie niektórzy pamiętają cykl "Perły z lamusa" prowadzony przez Zygmunta Kałużyńskiego i Tomasza Raczka, a później z  Grażyną Torbicką seria "Kocham kino".

Brakuje mi bardzo takiego kompendium, próbuję czasem pokazać coś ze staroci córce, ale wiele moich dawnych olśnień nie zniosło próby czasu, i nawet ja sama miałam problem żeby wytrwać.

1 godzinę temu, Asia napisał:

Pewnie niektórzy pamiętają cykl "Perły z lamusa" prowadzony przez Zygmunta Kałużyńskiego i Tomasza Raczka, a później z  Grażyną Torbicką seria "Kocham kino".

Brakuje mi bardzo takiego kompendium, próbuję czasem pokazać coś ze staroci córce, ale wiele moich dawnych olśnień nie zniosło próby czasu, i nawet ja sama miałam problem żeby wytrwać.

Też lubiłem. Raczka na YT znajdziesz - dalej w formie 😀👍

25 minut temu, Dedal75 napisał:

Ja z młodym zaliczyłem 2 części Akademii Pana Kleksa kolejne przed nami .

Ktoś z Was to pamięta ? Bo dla mnie w podstawówce to był hit 😊

pobrane.jpeg.8e070ce9cd70b74efa3448bb2b95b862.jpeg

Będzie nowa wersja, w połowie roku był casting dziecięcy. Szykuje się wielka zmiana - nie będzie Adasia Niezgódki tylko Ada Niezgódka.

https://booklips.pl/adaptacje/film/latem-rusza-zdjecia-do-akademii-pana-kleksa-poznalismy-glowna-obsade-i-pierwsze-szczegoly-filmu-inspirowanego-ksiazka-brzechwy/

Przy okazji polecam wizytę z dziećmi w Katowicach:

https://www.bajkapanakleksa.pl/

Bardzo fajnie zrobione, jakby Was zawiało na południe Polski to przy okazji można nasycić oczy świetną renowacją i adaptacją starych hal fabrycznych porcelany Giesche.

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Raczka na YT znajdziesz -

Dzięki, zerknę. Przydałby się odświeżony cykl wprowadzający do historii kina.

IMG_20220606_121529.jpg

IMG_20220606_121539.jpg

Edytowano przez Asia

• 2 weeks later...

W ramach edukowania starszej córki i zasypywania przepaści międzypokoleniowej wczoraj obejrzeliśmy "Fargo" - klasyk braci Coen z 1996 r. Frances McDormand, Willliam H. Macy i Steve Buscemi - wspaniałe trio. Oglądałem po raz trzeci (raz na dekadę), za każdym razem bardziej mi się podoba. Ani jednej zmarnowanej czy niepotrzebnej sceny. :)