nowy78 Napisano 16 lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 lutego 2021 A tu nadal cisza. Chyba nie bardzo się Ushery wpisały w preferencje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 lutego 2021 Udostępnij Napisano 16 lutego 2021 Albo @Kraft-owi opadła szczęka z wrażenia i musi dojść do siebie zanim opisze w samych superlatywach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 7 godzin temu, nowy78 napisał: A tu nadal cisza. Chyba nie bardzo się Ushery wpisały w preferencje Wszystko zależy od doboru wzmacniaczy do tych monitorów. Muszą być bardzo wydajne prądowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Dominik Poślednik napisał: Wszystko zależy od doboru wzmacniaczy do tych monitorów. Muszą być bardzo wydajne prądowo. O! Dobrze, że ktoś o tym wspomniał. Może się w końcu coś dowiem, Zatem Dominiku, czy mogę prosić o podanie kryteriów, które pozwalają uznać (lub nie) jakiś wzmacniacz za "bardzo wydajny prądowo"? Ile W? Ile V? Ile A? Powiedzmy, że chcę zrobić dyskotekę i posłuchać w moich 25 m2 muzyki z głośnością 70 dB (tyle ma być 2,5 m od kolumn). Jakie parametry powinien posiadać wzmacniacz, żeby dobrze napędzić na tę okoliczność Ushery? Konkretnie. Bez uników. Prosto z mostu. Ile i czego? 8 godzin temu, nowy78 napisał: A tu nadal cisza. Wiecie, że się zawsze wypowiadam dopiero po tygodniu. A jeszcze im sprzęt wyższej klasy, tym trudniej znaleźć słowa, żeby opisać jego brzmienie. Mordęga. Edytowano 17 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 40 minut temu, Kraft napisał: Ile W? Ile V? Ile A? W=V×A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 11 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: W=V×A To było do wyboru. Nie chcę kolegi ograniczać. Chcę się dowiedzieć coś konkretnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Ból głowy🥴pozostaje. Może podpowiem dawne wzmacniacze były prądowe wydajne a to przez zastosowanie elementów /tranzystory dużej mocy/ obecne układy przez swoją miniaturyzację są wydajne napięciowo i to jest ich słabość porównując ze starszymi modelami. Niby to nic nie zmienia ale jednak są zasadnicze różnice w końcowym efekcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Wzmacniacz wydajny prądowo czy też napięciowo to trochę jest tak nie do końca ale faktem jest iż obecnie nie stosuje się już tak dopracowanych elementów a i sama konstrukcja jest minimalistyczna. Pomijam oczywiście fakt, iż obecnie da się kupić również dobry produkt ale on jest drogi, bardzo drogi. Przykład pierwszy z brzegu. kiedyś elka 10000 uf była wielkości puszki do piwa teraz jest to kondensator wielkości kieliszka. Niby to samo a jednak nie,...takich przykładów można podać dziesiątki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 @Felix1, to nie krytyka a tylko porównanie, zastosowanych elementów. Lampa zawsze będzie wymiatać bo tutaj nic się nie zmieniło. Dam przykład dla porównania, nie podam marki. Wzmacniacz 30W gitarowy, dawniej robiony na 4 szt tranzystorów średnicy 2cm każdy, a obecnie to jedna kostka wielkości kostki cukrowe i grubości 5mm i co..... pozostał niesamowity wrzask i ból głowy. Przed tą zmianą najlepsze na świecie tak uważało wielu gitarzystów, pozostała marka i nic więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Ich wysoka impedancja wskazuje na to że raczej nie będą wymagały bardzo wydajnego prądowo wzmacniacza. Wynikiem tego jest ich niezbyt duża skuteczność napięciowa. W odniesieniu do mocy ich skuteczność jest na tym poziomie co kolumn 87dB/W o impedancji 4 omy, czyli dość typowej wartości. Te kolumny będą potrzebowały raczej troch wyższego napięcia na wyjściu wzmacniacza i z tego powodu nieco mocniejszego odkręcenia pokrętła głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: O! Dobrze, że ktoś o tym wspomniał. Może się w końcu coś dowiem, Zatem Dominiku, czy mogę prosić o podanie kryteriów, które pozwalają uznać (lub nie) jakiś wzmacniacz za "bardzo wydajny prądowo"? Ile W? Ile V? Ile A? Powiedzmy, że chcę zrobić dyskotekę i posłuchać w moich 25 m2 muzyki z głośnością 70 dB (tyle ma być 2,5 m od kolumn). Jakie parametry powinien posiadać wzmacniacz, żeby dobrze napędzić na tę okoliczność Ushery? Konkretnie. Bez uników. Prosto z mostu. Ile i czego? Wiecie, że się zawsze wypowiadam dopiero po tygodniu. A jeszcze im sprzęt wyższej klasy, tym trudniej znaleźć słowa, żeby opisać jego brzmienie. Mordęga. Wzmacniacz tranzystorowy wystarczy 100 Watts - 8 Ohm Wzmacniacz lampowy wystarczy 40 Watts into 8 Ohm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 11 minut temu, Dominik Poślednik napisał: Wzmacniacz tranzystorowy wystarczy 100 Watts - 8 Ohm Wzmacniacz lampowy wystarczy 40 Watts into 8 Ohm Można wiedzieć, jak to obliczyłeś? Dlaczego 80 W będzie za mało, a 100 już OK? Wziąłeś pod uwagę odległość z jakiej słucham i preferowany poziom głośności? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Mieszkamy w kraju Ekspertów zaczynając od piłki nożnej (każdy pamięta ten mecz na Wembley 😁) a kończąc na naprawdę nic nie ważnych sprawach . @Kraft nie męczą Cię te ciągłe wojenki? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 12 minut temu, Kraft napisał: Można wiedzieć, jak to obliczyłeś? Dlaczego 80 W będzie za mało, a 100 już OK? Wziąłeś pod uwagę odległość z jakiej słucham i preferowany poziom głośności? Zrób eksperyment. Podłącz 2 wzmacniacz tranzystorowe: jeden 50W - 8 Ohm, i drugi np. 90W - 8 Ohm. Usłyszysz różnicę w wysterowaniu tych monitorów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 (edytowany) Niech każdy pochwali się swoimi testami , i metodologią, oraz je zamieści na forum , a później można się wymieniać spostrzeżeniami. Bo w takiej formie to nawet nie jest śmieszne . Pzdr Edytowano 17 lutego 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 14 minut temu, Dominik Poślednik napisał: Zrób eksperyment. Podłącz 2 wzmacniacz tranzystorowe: jeden 50W - 8 Ohm, i drugi np. 90W - 8 Ohm. Usłyszysz różnicę w wysterowaniu tych monitorów. Niezależnie od poziomu głośności??? Ok. Dziękuję za poradę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 1 minutę temu, Kraft napisał: Niezależnie od poziomu głośności??? No i szach-matt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Dobra to jak ktoś ma ten wymarzony wzmacniacz do tych 18-tek to niech pożyczy Kraftowi i po temacie 😉 Na tą chwilę jest Marantz + Usher Compass BE-718 i tego się trzymajmy @Kraft słuchałeś już? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 39 minut temu, Kraft napisał: Niezależnie od poziomu głośności??? Ok. Dziękuję za poradę. Proszę bardzo. Ja słyszę różnicę w zależności od poziomu głośności 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 (edytowany) Wydajność pradowa! Czymże jest? Czy to "przewymiarowanie" zasilania w stosunku do poboru? Bo jesli tak to dwa wzmacniacze typu GC, gdzie jeden ma zasilanie "na styk" a drugi trafo 300va albo nawet 450va bo takie tez sa w dzialach diy, z bateria kondensatorow. To czy ten drugi wysteruje kazde kolumny?? Edytowano 17 lutego 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Wydajność pradowa! Czymże jest? Czy to "przewymiarowanie" zasilania w stosunku do poboru? Najlepszy sposób na sprawdzenie wydajności prądowej to odłączyć kable od kolumn, chwycić w jedną łapę a drugą szybko przekręcić gałę wzmocnienia i jak trzepnie że włosy wyprostuje to znaczy że wzmacniacz ma dobrą wydajność prądową. PS. To kaki żart 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy to "przewymiarowanie" zasilania w stosunku do poboru? To nie na tym polega w układach półprzewodnikowych / tranzystorach/, możliwość przepływu prądu przez bramki tranzystorów czy układów scalonych. Te pierwsze mają większą wydajność prądową Podobne ograniczenia związane z przekrojem przewodu czym cieńszy tym mniejszy prąd może przez niego płynąć bo inaczej go z topisz, a układ spalisz. To najprościej wytłumaczony przykład. Edytowano 17 lutego 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 (edytowany) 38 minut temu, RLC napisał: Na tą chwilę jest Marantz + Usher Compass BE-718 i tego się trzymajmy @Kraft słuchałeś już? Oczywiście, że słuchałem. Już po paru taktach słychać, że to są kolumny wysokiej klasy. Ale jak ich dźwięk rozłożyć na czynniki pierwsze, to jeszcze nie wiem. Im lepsze kolumny, to ich opisywanie staje się trudniejsze. W budżetowych jakiś aspekt jest lepszy, jakiś gorszy - są duże różnice między poszczególnymi konstrukcjami. Żeby wszystko było cacy nie ma pieniędzy, więc konstruktor wybiera jakąś linię ataku. W droższych poziom się wyrównuje. Wszystko jest co najmniej przyzwoite, więc ciężko wyłapać, że ta kolumna ma lepszą rozdzielczość od innej. Różnice są bardziej w ogólnym wrażeniu, zadowolenie ze słuchania. Ale to jest już bardzo trudne do ubrania w słowa. Postanowiłem, że będę przepinał i porównywał Ushery z innymi kolumnami do których mam dostęp. Niestety Lagune już oddałem, ale mam Revolution 3, LS50 i bardzo ciekawe Impulsy Lightstorm, więc będzie się z kim ścigać. Może to mi ułatwi namierzenie cech wyróżniających Ushery. Edytowano 17 lutego 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 Co do elementów to napisałabym; z wyjątkiem tranzystorów mocy, przełączników, potencjometrów etc. Przecież obecne przełączniki nie są w stanie wytrzymać normalnej pracy przez rok,.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 lutego 2021 Udostępnij Napisano 17 lutego 2021 17 minut temu, Kraft napisał: Postanowiłem, że będę przepinał i porównywał Ushery z innymi kolumnami do których mam dostęp. Niestety Lagune już oddałem, ale mam Revolution 3, LS50 i bardzo ciekawe Impulsy Lightstorm, więc będzie się z kim ścigać. Może to mi ułatwi namierzenie cech wyróżniających Ushery. Zapowiada się dłuuugie lecz bardzo ciekawe porównanie 😉 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts