Kraft Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 4 minuty temu, kaczadupa napisał: I to jest prawdziwy miłośnik KEFa. A wyższych modeli KEFa nie sprawdził ? Z tego co wiem, były jeszcze na rozkładzie R300. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 To co teraz napiszę jest odrobinę złośliwe, z góry za to przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać, bo ten obraz mnie rozbawił. Otóż pomyślałem sobie, że nasz stary kolega Fromborg mógłby wymienić Scorpio na LS50, postawić je na swoim Shanlingu i słuchać w bliskim polu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Nie, on by tak nie zrobił. Jest za doświadczony w te klocki i wie, że lepsze brzmienia otrzymałby z aktywnych LS50. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) 10 minut temu, kaczadupa napisał: A jaki ma tor do KEFa? Z tego co mówił będzie jakiś "analog na lampce". Z wcześniejszych w rozmowie pojawiły się Primare I32 (chyba ) i "SET na diabełkach". Edytowano 15 lutego 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 3 minuty temu, Kraft napisał: Z tego co mówił będzie jakiś "analog na lampce". Eeee... to nawet jeszcze nie wie co będzie więc może zaraz i Kef ls50 nie będzie. Nie przekonała mnie ta historia Szuka klimatu, analogu, małych monitorków a nie sprawdza małego Harbetha, Spendora. Nic mi tu nie pasuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Szuka klimatu, analogu, małych monitorków a nie sprawdza małego Harbetha, Spendora. Przede wszystkim - nie sprawdził ATC. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Nie przekonała mnie ta historia Nic mi tu nie pasuje. Normalnie sami krytycy literaccy;) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 (edytowany) 1 minutę temu, Rafał S napisał: Przede wszystkim - nie sprawdził ATC. Wszystko co najlepsze jeszcze przed nim. Nawet mu tego zazdroszczę. Edytowano 15 lutego 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 42 minuty temu, Kraft napisał: Taka to historyja. Nieprawdopodobna historia ... Przeżyłem podobną. Ja moje KEFy R300 kupiłem od kolegi z innego miasta. Wyobraź sobie, że za kilka miesięcy przyjechał do mnie i je odkupił. Podobno dla brata. Umawiając się przez OLXa nie skojarzyłem, że to ten sam człowiek więc jakież było moje zdziwienie, gdy otworzyłem drzwi i go zobaczyłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Takie rzeczy tylko z KEF-em. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 Nie tylko. Nasz Kolega z forum zrobił to samo z paczkami AP. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Przede wszystkim - nie sprawdził ATC. A także Gato. Potem jeszcze dziesiątki innych, a na szarym końcu B&W 😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 1 godzinę temu, MMarek napisał: a na szarym końcu B&W Marek , Ty zdajesz sobie sprawę , że te wszystkie docinki w temacie B&W to przez zazdrość ? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 lutego 2023 Udostępnij Napisano 15 lutego 2023 4 godziny temu, kaczadupa napisał: Nie tylko. Nasz Kolega z forum zrobił to samo z paczkami AP. Zrobił to samo ale i tak je potem sprzedał. Takie to życie audiofila😉. Żaden nie potrafi na tyłku usiedzieć 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) 12 godzin temu, tomek4446 napisał: Marek , Ty zdajesz sobie sprawę , że te wszystkie docinki w temacie B&W to przez zazdrość ? Ależ oczywiście. Prym w tym wiedzie, poniekąd bardzo sympatyczny forumowicz niejaki Tomek z Łodzi 😋 Poza tym aby docenić te kolumny, trzeba się znać 😂 Edytowano 16 lutego 2023 przez MMarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 25 minut temu, MMarek napisał: Poza tym aby docenić te kolumny, trzeba się znać 😂 Żeby ich nie docenić, też trzeba je znać. Wychodzi na to, że Bowersy TRZEBA ZNAĆ. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 12 godzin temu, KrólKiczu napisał: Takie to życie audiofila😉. Żaden nie potrafi na tyłku usiedzieć 🙂. Ty jakoś potrafisz. Zastanawiałem się kiedyś, jak to możliwe, skoro też słuchasz zróżnicowanej muzyki. Moim zdaniem zwyczajnie miałeś szczęście. Dość szybko trafiłeś kompromisowy system, na którym wszystko brzmi co najmniej znośnie. Do tego druga para kolumn (może kiedyś też trzecia?) i jesteś ustawiony. Ale upieram się, że nie ma w tym żadnej Twojej wyższości moralnej. Szybciej złapałeś fajne brzmienie i tyle. @Kraft Jarek, a jak byś porównał LS50 / LS50 Meta z Menuetami? Jeden i drugie mają opinie świetnych w swojej klasie cenowej, a brzmienia chyba zupełnie inne, prawda? Pytam nie tylko o kwestie proporcji różnych części pasma, ale też o trudne do pogodzenia cele: miękkość i gęstość z jednej strony, a szybkość i przejrzystość z drugiej. (Słuchając Menuetów Wojtka - innej wersji niż Twoja - miałem wrażenie, że trafiły w środek. A Kefów nie znam w ogóle.) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) 19 minut temu, Rafał S napisał: @Kraft Jarek, a jak byś porównał LS50 / LS50 Meta z Menuetami? Jeden i drugie mają opinie świetnych w swojej klasie cenowej, a brzmienia chyba zupełnie inne, prawda? To trochę dziwna sprawa. No grają inaczej, ale jak się słucha każdej z tych konstrukcji, to ma się wrażenie, że muzyka brzmi dokładnie tak, jak powinna. I to jakby ucina dalsze rozważania. Tak samo dobrze słucha mi się na Menuetach, jak na LS-ach. Mógłbym mieć tylko jedne z nich i bym nie płakał. Ale wole mieć obie;). PS A tak analizując jeszcze inne kolumny, które posiadam, to tym, co je łączy zdają się być czystość, przejrzystość i szybkość/dynamika. Edytowano 16 lutego 2023 przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Ty jakoś potrafisz. Bo ja, Panie Rafale nie jestem audiofilem🙂. Był taki czas, że kupowałem dużo kolumn, bo chciałem poznać różnice pomiędzy nimi. Dzięki temu odkryłem co mi się w dźwięku podoba, a co mniej. Generalnie jestem jednak mało wybredny, i wystarcza mi, jeśli to co płynie z głośników po prostu mnie nie męczy. Ostatnio, mając trochę więcej wolnego czasu, przeprowadziłem mały eksperyment. Wysunąłem kolumny na około 110 cm do środka pokoju. Już sam ten zabieg sprawił, że scena nabrała więcej głębi i lepszej gradacji planów. Niestety, normalnie kolumny stoją u mnie jakieś 40 cm od ściany licząc od tyłu kolumny, i przy normalnym użytkowaniu pokoju na więcej pozwolić sobie nie mogę. Ten prosty eksperyment uświadomił mi jak wiele można osiągnąć ustawieniem a w dalszej kolejności zabawą z akustyką. Proste jest zatem dla mnie, że tasowanie drogą elektroniką mija się odrobinkę u mnie z celem, skoro inne elementy układanki audio kuleją. Pozdrawiam, Sebastian. 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Proste jest zatem dla mnie, że tasowanie drogą elektroniką mija się odrobinkę u mnie z celem, skoro inne elementy układanki audio kuleją. Podobnie kiedyś odpisałem na pytanie dlaczego w moim systemie jest marantz "z dolnej półki" 😇 Również jestem zdania ze dopóki nie mam możliwości wykorzystania max potencjału kolumny, nie warto jej zmieniać czy dopieszczać brzmienie płacąc wysoką cene za elementy nie będące najsłabszym ogniwem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 (edytowany) 2 godziny temu, Rafał S napisał: może kiedyś też trzecia? Ale ja mam trzecią parę kolumn. I są to ... Dali 🥰. Taki czasoumilacz, kiedy np wieszam pranie na strychu 🙂. Edytowano 16 lutego 2023 przez KrólKiczu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 22 minuty temu, KrólKiczu napisał: Taki czasoumilacz, kiedy np wieszam pranie na strychu 🙂. Potrafią głośno zagrać! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Podobno wyrywa z kapci 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 16 lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 14 godzin temu, Kraft napisał: To trochę dziwna sprawa. No grają inaczej, ale jak się słucha każdej z tych konstrukcji, to ma się wrażenie, że muzyka brzmi dokładnie tak, jak powinna. (...) PS A tak analizując jeszcze inne kolumny, które posiadam, to tym, co je łączy zdają się być czystość, przejrzystość i szybkość/dynamika. Dzięki, ale liczyłem na więcej. Wiem, że Menuety są dość barwne. Gdyby Kefy jeszcze mocniej stawiały na ten aspekt, to już pewnie kosztem przestrzeni. A tymczasem właśnie z przestrzeni słyną. Więc obstawiam, że jest odwrotnie tzn. że LS50 (Meta) skręcają w stronę przejrzystości, a nasycenia mają mniej. Jest tak? Tzn. lepsza scena z Kefami, ale większy realizm i emocje z Dali? Czy przeciwnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 lutego 2023 Ta wyjątkowa scena z KEF-ów, to trochę propaganda. Jest świetna, ale wiele innych kolumn buduję podobną, m. In. Menuety. Tu nie ma coś za coś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts