Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jaka drastyczna zmiana?! Koledzy będą musieli poprowadzić mnie jak ślepca przez pole minowe, przez cały proces instalacji i pomiarów akustycznych. Mało tego na koniec będą musieli przeanalizować wszystkie wyniki i powiedzieć mi co mam z nimi zrobić ;)

To jedyna droga, żeby w 100% zdiagnozować mój problem. Chciałem zrobić to już dawno ale w moim regionie jest z tym bieda a sprowadzenie kogoś z daleka kosztuje spore pieniądze. Na szczęście znaleźli się dobrzy ludzie z tego forum który służą sprzętem i pomocą :)

Napisano

@Chyba Miro 84 nie neguje pomysłu , nawet mnie zaciekawił. Wytłumacz mi jednak taką rzecz. Jaka jest przewaga subwooferów nad wooferami w kolumnach skoro ;

- pasmo przenoszenia w odniesieniu do muzyki identyczne

- rozumiem , że mamy swobodę w ustawieniu subwooferów tam gdzie jest najlepiej dla basu , w podłogówkach tego nie zrobimy. Ale cały czas czytam , że i tak wymagana jest korekcja DSP. To co za różnica , czy skoryguję np. DL zakres 20-250 Hz w obu kolumnach , czy korekcją w subach ten sam zakres.

- co z odcięciem zakresu niskotonowego w kolumnach, by nie było powielenia pasma emitowanego przez dwa różne rodzaje przetworników.

DDRC -24 ma możliwość korekcji suba , jak wróci urządzonko do mnie to się pobawię.

Napisano (edytowany)
25 minut temu, tomek4446 napisał:

Jaka jest przewaga subwooferów nad wooferami w kolumnach skoro ;

Nie ma zwrotnicy pomiędzy końcówką mocy a głośnikiem. Możemy łatwo dać nawet parę kilowatów na jeden głośnik. No i DSP.

A i wzmak na nasze kolumny przeważnie zagra swobodniej bo go odciążymy z najtrudniejszego zakresu.

Edytowano przez HQ150
Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

A co z układem zastałym , czyli jak już posiadamy pełno pasmowe kolumny ?

To albo przerobimy zwrotnice takich kolumn albo ze wzmaka wypuszczamy już na paki pasmo z obciętym dołem. Np. do 80Hz. I z drugiego wyjścia wzmaka kierujemy na suba albo całe pasmo ( jeśli ma swój filtr górnoprzepustowy) albo tylko to pasmo 0-80Hz.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Ok. rozumiem , że budujemy kolumny od podstaw i mamy zewnętrzny woofer w postaci suba. A co z układem zastałym , czyli jak już posiadamy pełno pasmowe kolumny ?

Velodyne np. Ma uklad o ile dobrze pamietam ktory to robi te dwie rzeczy naraz czyli.obcina kolumny od dołu a ten "dół" kieruje do wyspecjalizowanej jednostki basowej.

Napisano

Plus do plusa i minus do minusa- tyle to akurat ogarniam ;)

Co do Twojego drugiego pytania to odpowiem dwa razy NIE. Już Ci wyjaśniam dlaczego:

Po pierwsze im szerzej mam rozstawione kolumny tym lepiej słychać niskie tony (im bliżej znajdują się one skosów poddasza) niestety nie idzie to w parze z oddalaniem miejsca odsłuchowego. Im dalej z fotelem od kolumn tym gorzej. No chyba, że ląduje pod tylną ścianą to jest bajka, ale wtedy tylko z niskimi tonami gdyż wszystko pozostałe jest do kitu.

O skręceniu kolumn nawet nie będę wspominał. Mam teraz kolumny prawie prostopadle do ściany. Jakikolwiek ruch skręcenia ich do środka powoduje momentalnie zanik słyszalności niskich częstotliwości.

Taka oto historia 😳

Napisano (edytowany)
7 minut temu, DamianRyn napisał:

O skręceniu kolumn nawet nie będę wspominał. Mam teraz kolumny prawie prostopadle do ściany. Jakikolwiek ruch skręcenia ich do środka powoduje momentalnie zanik słyszalności niskich częstotliwości.

Taka oto historia 😳

To akurat jest dziwne. Nie powinno takie zjawisko występować jeśli kręcisz kolumnami w osi.

A jaka jest szansa żebyś rozstawił kolumny np tak żeby baza miała około 3m i Ty żebyś usiadł w odległości około 3m.

Kolumny nie powinny stać zbyt szeroko, a Ty nie powinieneś siedzieć zbyt daleko. Nawet jeśli masz duże pomieszczenie.

Podpowiedziałbym Ci z kalkulatora jak to ustawić ale w Twoim trojkątnym pomieszczeniu kalkulator nie zadziała.

Edytowano przez audiowit
Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

@Chyba Miro 84 nie neguje pomysłu , nawet mnie zaciekawił. Wytłumacz mi jednak taką rzecz. Jaka jest przewaga subwooferów nad wooferami w kolumnach skoro ;

- pasmo przenoszenia w odniesieniu do muzyki identyczne

- rozumiem , że mamy swobodę w ustawieniu subwooferów tam gdzie jest najlepiej dla basu , w podłogówkach tego nie zrobimy. Ale cały czas czytam , że i tak wymagana jest korekcja DSP. To co za różnica , czy skoryguję np. DL zakres 20-250 Hz w obu kolumnach , czy korekcją w subach ten sam zakres.

- co z odcięciem zakresu niskotonowego w kolumnach, by nie było powielenia pasma emitowanego przez dwa różne rodzaje przetworników.

DDRC -24 ma możliwość korekcji suba , jak wróci urządzonko do mnie to się pobawię.

Po pierwsze - pasmo przenoszenia raczej lepsze w najnizszej oktawie nie mowiac już o kontroli membrany,

Po drugie - możliwość ustawienia suba tam gdzie kolumna nie moze to wybawieniem jest. U mnie dwa skrajne ustawienia - w jednym mega przestrzeń w drugim przyzwoity bas. Gdybym mógł rozszczepić moje Tannoy-e to bym niskotonowy dal w jedno miejsce a dualconcentric w inne by miec same zalety.

Po trzecie - piszesz ze tu i tu wymagane dsp. Ok ale pamietaj ze dla suba dsp pracuje tylko w pasmie basu nie wpływając na reszte, w kolumnach pasywnych dsp musi byc juz b.dobre by nie wplywalo na inne pasma (kiedys byla o tym rozmowa w temacie bodajże "diract live")

Po czwarte - na temat odciecia kolumn juz podałem przyklad z velodyne, ale i tak najlepiej tworzyć system od podstaw 

Napisano

W takim wypadku kolumny będą stały przy samej półce ze sprzętem blisko monobloków. Czy jedno na drugie nie będzie miało żadnego wpływu?

Kolumny stoją od ściany w odległości 70 cm licząc do tylnej ściany kolumny.

Napisano

możesz postawić 4m ale twoje miejsce licząc boki to też 4m, trójkąt równoboczny kolumny ustawione zgodnie z ramionami boków a ty siadasz przed przecięciem się boków za tobą ok. 20-50cm

odległość kolumn od monobloków głównie zależy od natężenia dźwięku na kolumnach, jeżeli nie słuchasz zbyt głośno to wystarczy nawet 60cm

Napisano
7 minut temu, tomek4446 napisał:

Damian , jest sporo metod pozycjonowania kolumn , możesz sprawdzić czy u Ciebie zadziałają

http://www.cardas.com/room_setup_main.php

https://www.audiophysic.com/en/rules-about-positioning/

traktuj je jako sugestię a nie wykładnie , ale spróbować można.

Ok. Popróbuje. Ustawiłem teraz wszystko w trójkąt 4x4x4m że skręceniem kolum i jest dużo gorzej niż było. Mam wrażenie jakby jedna kolumna przeszkadzała drugiej a niskie tony tak jakby się dławiły?!

Mam jeszcze jedna ciekawostkę: jak siedzę na fotelu do odsłuchów to niskie tony są płaskie, nijakie, ale wystarczy, że wstanę i bas robi się mięsisty i bardzo przyjemny ?????

Napisano
5 minut temu, HQ150 napisał:

Tu zagadnienia są dwa. Akustyka tego pomieszczenia i napęd do tych arcytrudnych w napędzeniu kolumn.

to też nie to, przeczytaj

50 minut temu, DamianRyn napisał:

Mam jeszcze jedna ciekawostkę: jak siedzę na fotelu do odsłuchów to niskie tony są płaskie, nijakie, ale wystarczy, że wstanę i bas robi się mięsisty i bardzo przyjemny ?

policz odległość od kolumn i kąt nachylenia kolumny i wyjdzie na jakiej wysokości musisz je słuchać:35_thinking: pozostaje tylko balkon:15_yum: