Cezarr Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Witam.Chce zmienić odtwarzacz sieciowy na coś leprzego pod względem dźwięku , moj obecny yamaha xvad-10 . Bedzie gral z Marantz pm 8005 ,Yaqin mc 30, kolumny Tannoy dc6t se. Co mozecie polecić do kwoty ok 2500 zł . Słucham muzyki z głównie z Tidala ,Spotyfy sterowanie ze smartfona . Moje typy t o: Marantz 6006 , Denon dnp 800 , a moze nowy Magnat mmc 7300 , Audiolab 6000n . Co byscie radzili ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Nie wiem jaki masz tam DAC w swoim pm 8005 i czy zamierzasz go używać razem z nowym streamerem? Czy to ma być sam transport sieciowy bez DAC, czy raczej odtwarzacz sieciowy z DAC? Jeśli masz super DAC (nie musi być kosmicznie drogi) to możesz sobie grać nawet z chromecast i będzie bardzo dobrze. Moim zdaniem porządny DAC robi największą robotę jeśli chodzi o stream z sieci czy plików własnych. Nie warto się pakować w zakup odtwarzacza sieciowego z kiepskim DAC'kiem na pokładzie. Można natomiast kupić tani transport sieciowy + dobry DAC i wtedy to ma sens. Zaraz się posypią odpowiedzi, że transporty sieciowe grają różnie. - Z kiepskimi DAC'kami, (np. takimi które słabo ogarniają jitter) może i grają różnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PorkOne Napisano 18 marca 2021 Udostępnij Napisano 18 marca 2021 Denon poza tym że wygląda pełnowymiarowo, to gra przeciętnie. No i obsługa Heosa trochę uboga. Jak dla mnie to wszystko w tej cenie gra podobnie. Ja bym brał Node2i ze względu na obsługę, potem ewentualnie zewnętrzny DAC do niego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Denon i Marantz to takie same urządzenia. Ich soft chodź dzwiek jest delikatnie inny. Żaden z tych odtwarzaczy nie jest szałowy. Moim zdaniem zainwestuj w Malinkę z dobrym wyjściem cyfrowym i na przykład w uzywany Arcam rDAC. Zagra to lepiej od wszystkich odtwarzaczy tu wymienionych. Albo poluj , chodź będzie to ciezkie, na używany Cambridge CXN. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 marca 2021 Udostępnij Napisano 19 marca 2021 Cześć, Ze wszystkich streamerów brałbym pod uwagę 2 opcje: Magnat MMS730 lub Audiolab 6000n. Niemniej jednak warto byłoby wspomnieć o możliwości rozbudowy. Możesz kupić w chwili obecnej DACa takiego jak np. Topping D70s MQA, a w przyszłości dokupić do niego transport sieciowy taki jak malinka czy znacznie lepszy SOtM SMS200 lub Pro Ject Stream Box S2 Ultra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Na Temat Audio Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 W tej cenie to chyba Bluesound Node 2i? Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Na Temat Audio napisał: W tej cenie to chyba Bluesound Node 2i? Pozdrawiam, Michał Też jestem tego zdania. Mam go połączonego z marantzem ki Pearl lite ale to chyba wzmacniacz podobny do 8005 (ani jeden ani drugi nie posiadają DACa @JohnDoe). Bardzo dobra, intuicyjna aplikacja, którą wszyscy chwalą, DAC na pokładzie (chociaż podobno taki sobie - ja z niego korzystam i nie narzekam 🙂). Także naprawdę bardzo fajne urządzenie. Edytowano 22 marca 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 1 godzinę temu, seba3002 napisał: ani jeden ani drugi nie posiadają DACa A to przepraszam, coś pomyliłem Ja też bym brał Node (kiedyś miałem) ze względu na niezawodną obsługę i wygodę. Lepszy DAC można dokupić za jakiś czas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 Pod względem aplikacji Node2i jest świetny. Brzmieniowo jest w porządku także jest to bezpieczny wybór Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 Nie ma co kombinować, głos na Node 2i. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 Dnia 18.03.2021 o 20:45, JohnDoe napisał: Jeśli masz super DAC (nie musi być kosmicznie drogi) to możesz sobie grać nawet z chromecast i będzie bardzo dobrze. Moim zdaniem porządny DAC robi największą robotę Zgadzam się. Przeszacowana jest na forach rola odtwarzaczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 22 marca 2021 Udostępnij Napisano 22 marca 2021 14 minut temu, marcinmarcin napisał: Zgadzam się. Przeszacowana jest na forach rola odtwarzaczy. I to jeszcze jak, no ale chłopcy muszą o czymś pisać bo zmianie zasilania na liniowe w takim RPI. 😀😀😀😀 Też jestem zdania, że cała zabawa zaczyna się od DAC-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 23 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2021 16 godzin temu, JohnDoe napisał: A to przepraszam, coś pomyliłem Ja też bym brał Node (kiedyś miałem) ze względu na niezawodną obsługę i wygodę. Lepszy DAC można dokupić za jakiś czas. Jaki uzywanu dac polecacie? Ok 1000zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 5 minut temu, Cezarr napisał: Jaki uzywanu dac polecacie? Ok 1000zł Do blusounda czy pytasz ogólnie o dobry DAC w tej cenie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 23 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2021 11 minut temu, seba3002 napisał: Do blusounda czy pytasz ogólnie o dobry DAC w tej cenie? Pytam ogólnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Mi w tej cenie kolega z forum polecał topping d50s. Niestety nie testowałem, więc nie powiem czy wniósł w moim systemie dużą zmianę w porównaniu z DACiem wbudowanym w Bluesounda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 18 godzin temu, paul klacska napisał: I to jeszcze jak, no ale chłopcy muszą o czymś pisać bo zmianie zasilania na liniowe w takim RPI. 😀😀😀😀 Też jestem zdania, że cała zabawa zaczyna się od DAC-a. Rok 1990: "cała zabawa zaczyna się od streamera" Rok 2000: "cała zabawa zaczyna się od DACa" Rok 2010: "cała zabawa zaczyna się od wzmacniacza" Rok 2020: "cała zabawa zaczyna się od kolumn"😁 Tak to bardziej widzę (generalizując) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul klacska Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 14 minut temu, TomekN napisał: Rok 1990: "cała zabawa zaczyna się od streamera" Rok 2000: "cała zabawa zaczyna się od DACa" Rok 2010: "cała zabawa zaczyna się od wzmacniacza" Rok 2020: "cała zabawa zaczyna się od kolumn"😁 Tak to bardziej widzę (generalizując) Coś w tym stylu🙂: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 21 godzin temu, marcinmarcin napisał: Przeszacowana jest na forach rola odtwarzaczy. To wynika z niedoinformowania lub niezrozumienia działania tych urządzeń. Odtwarzacz (czy też player) - to dla mnie urządzenie z DAC na pokładzie. Sam transport sieciowy to co innego (chociaż może być w tym samym pudełku). Testując / porównując brzmienie odtwarzaczy niektórzy nie zdają sobie sprawy, że tak właściwie testują DAC. Najwięcej zamieszania widziałem wokół RPI i jej milionem cudownych nakładek z których każda brzmi inaczej. Każdy transport sieciowy czy też odtwarzacz jeśli jest poddawany testom / porównaniom - powinno to być zrobione w trybie bit-perfect aby wyeliminować ewentualne zmiany wprowadzane przez DSP/EQ czy też inne sztuczki z upsamplingiem czy zegarami. Inaczej takie porównania nie mają najmniejszego sensu. Czasem nawet nie jesteśmy świadomi co dane urządzenie robi w środku z cyfrowym streamem. Dlatego bit-test oferowany przykładowo przez firmę RME jest bardzo przydatnym rozwiązaniem. Cóż, sporo ludzi nawet nie wie co to jest bit-perfect i po co bit-testy. @Cezarr proponuję Ci kup teraz Node. Po przesiadce z archaicznego MusicCast od Yamaha - będziesz miło zaskoczony jaką frajdę można mieć z użytkowania aplikacji streamera. Jeśli w przyszłości zapragniesz lepszego DAC to sobie dokupisz. Odnośnie DAC - jaki wybrać, załóż nowy wątek lub poczytaj istniejące bo tutaj raczej Ci nikt nie doradzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 (edytowany) 7 godzin temu, seba3002 napisał: Mi w tej cenie kolega z forum polecał topping d50s Ja słuchałem D50 bez s i mimo że wiem w teorii że dac nic nie wnoszą 😁to był to dźwięk suchy i ostry. Topping E30 z Akm dużo bardziej mi się podoba, podobnie jak SMSL 10mk2 czy 300. Wszystkie wymienione są podobne do siebie Edytowano 23 marca 2021 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Topping na sabre jest dobrym przykładem na to, że pomiary to nie wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezarr Napisano 23 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Dziękuję za wszystkie opinie, jednak caly czas kusi mnie marantz 6006 ,(pasował by mi estetycznie do całego zestawu : Cd ,amplituner ,wzmacniacz ,) wacham sie ,gdyż sa rozne opinie jedni bardzo chwalą, inni doradzają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Też mam 2 klocki marantza ale... Zadaj sobie pytanie czy apka heos jest tak fajna jak aplikacja Bluesound? Czy marantz ma Tidal connect? Czy za chwilę nie okaże się, że brak jest wsparcia dla tego produktu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PorkOne Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Heos niestety jest ubogi w funkcje. Działać - działa, całkiem stabilnie. Nie wydaje mi się żeby Denon/Marantz porzucił swoją technologię, zresztą jest już kilka dobrych lat. Aaaaalleee... mając 2-2.5k brałbym Node2i, strimery marantz i denon nie są warte swojej ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 23 marca 2021 Udostępnij Napisano 23 marca 2021 Podtrzymujemy, że NODE2i to bardzo mocny gracz na rynku streamerów, ale DAC, który mieści się wewnątrz to nie byle co Zachęcam do przetestowania po gniazdach cyfrowych, -możemy wypożyczyć urządzenie na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts