Skocz do zawartości

Dali Mentor Menuet - Kraftest

Kraft

Recommended Posts

34 minuty temu, rajdek napisał:

Tak jak każda kolumna lubi mieć przestrzeń wokół siebie, to malutka kolumienka więc nie tak dużo jak większe podstawkowce, trzymał bym się tych min. 20cm a odstawić na 1m nikt nie zabroni.

Rozmiar kolumienki ma tu drugorzędne znaczenie, to nie jest tak, że jak skrzyneczka malutaka, to malutko od ściany odsuwamy. 

54 minuty temu, rajdek napisał:

Tak jak każda kolumna lubi mieć przestrzeń wokół siebie, to malutka kolumienka więc nie tak dużo jak większe podstawkowce, trzymał bym się tych min. 20cm a odstawić na 1m nikt nie zabroni.

@Dedalustaw sobie kolumny kilka cm od ściany to to usłyszysz albo nie usłyszysz...

Poważnie,  mówisz,  że mam tak zrobić? 🤔 

Może się odważę 🫡 

A na poważnie,  zrobily na nas te kolumny spore wrażenie,  niestety zweryfikowałem je u siebie w domu .

Inny sprzęt i pomieszczenie,  nie kupił bym ale po zlocie bym przygarnął. 

Edytowano przez Dedal

• 2 months later...

Miałem okazję posłuchać u siebie Menuetów SE. Grały z Levinsonem w sporym pokoju. Następnie słuchałem równie malutkich Sonus Faber Lumina 1. 
Basu niestety niskiego nie ma, co jest oczywiste, średniego tez jest mało. Natomiast od pasa (basu) w górę jest świetnie. Oderwanie dźwięku od kolumn, szczegółowość sceny, naturalność wokali, to wszystko na bardzo wysokim poziomie.

Dali ma do tego taki jakby lampowy nalot, dźwięk jest dość ciepły, trochę wypolerowany.

Sonusy mają podobną listę zalet. Przede wszystkim naturalność i „żywość” dźwięku w ogóle nie koresponduje z ceną tych głośników. Mam w pamięci jak grały u mnie Bowersy 706 i do poziomu Menuetów i małych Sonusow nawet się nie zbliżyły w tym względzie, oferując martwe, osuszone wokale.

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na to, że Dali/Sonus grały z hi-endową integrą, a kable glosnikowe były od nich droższe. Natomiast właśnie takie zestawienie pokazuje ich pełny potencjał. A ten jest naprawdę wysoki. Obcięcie basu dobrze rokuje dla bezproblemowej  integracji z szybkim subem. Taki zestaw to może być strzał w 10-tkę.

Jeśli chodzi o porównanie z Harbethami P3 ESR, to te ostanie mają lekką przewagę w szczegółowości i dokładności, co ciekawe niżej w nich schodzi bas. Natomiast różnice w jakości dźwięku nie odzwierciedlają moim zdaniem różnicy w cenie. Tutaj szczególnie najmniejsze Sonusy oferują szczególną wartość.

Kiedyś czytałem w opisie producenta o tym, że zaleca on dołączenie suba do Dali Menuet. Może taki byłby dobrym rozwiązaniem. Miąłem okazję sprawdzić zarówno Dali Menuet , jak również wcześniejszą wersję Menuet Mentor. Troszkę tego basu brakuje. Poza tym to dość dobrze grające kolumienki, kreujące szeroką i rozbudowaną scenę. Z opisów wynika, że od wersji SE różnią się jedynie zewnętrznym wykończeniem. 

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwj0mN23iNeLAxXsR5EFHc-ZB8AYABAXGgJscg&ae=2&aspm=1&co=1&ase=5&gclid=CjwKCAiAiOa9BhBqEiwABCdG87pVtH7ZEtC-Yg1DWWf0896MErkfZi4ekDtx_-iCxQ5Vjft1hq2HIhoCcFoQAvD_BwE&ohost=www.google.com&cid=CAESVuD2psFXESuM3bdTYtouG6zorlgeZljqR4rjHxrrRWcxpOqjyOdBCd3nZhNmzKvmlVEmBvw-_yWba2wAVsEGOj2b8ngId1mwxXn0yT5rZmtu01DT2EXY&sig=AOD64_3Su_QSYwdk8LA-ADlqxLPR_8x0_w&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjN8de3iNeLAxUR2SoKHe3-F2IQ9aACKAB6BQgGEIcB&adurl=

1 godzinę temu, majkel74 napisał:

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na to, że Dali/Sonus grały z hi-endową integrą

I tu jest pies pogrzebany. Zawsze twierdziłem i nadal będę ze wzmacniacz jest ważniejszy od kolumn, mam na myśli jego wartość techniczna i cenową. w stosunku do kolumn(monitorów)

@Kraft Jarek, przyklepałeś piąteczkę koledze, czyżbyś się z tym zgadzał? czy tylko chodzi i opis "naturalności i żywiołowości" w dźwięku pomiędzy monitorami? .... po cichu obstawiam to drugie.

11 minut temu, Bogusław 66 napisał:

I tu jest pies pogrzebany. Zawsze twierdziłem i nadal będę ze wzmacniacz jest ważniejszy od kolumn, mam na myśli jego wartość techniczna i cenową. w stosunku do kolumn(monitorów)

@Kraft Jarek, przyklepałeś piąteczkę koledze, czyżbyś się z tym zgadzał? czy tylko chodzi i opis "naturalności i żywiołowości" w dźwięku pomiędzy monitorami? .... po cichu obstawiam to drugie.

Ile ludzi, tyle opinii. Podłączałem pod nie wzmaki od 500zł do 25k zł. Nie uważam, aby robiło to aż taką ogromną zmiane. 

13 minut temu, Rega napisał:

Kiedyś czytałem w opisie producenta o tym, że zaleca on dołączenie suba do Dali Menuet. Może taki byłby dobrym rozwiązaniem. Miąłem okazję sprawdzić zarówno Dali Menuet , jak również wcześniejszą wersję Menuet Mentor. Troszkę tego basu brakuje. Poza tym to dość dobrze grające kolumienki, kreujące szeroką i rozbudowaną scenę. Z opisów wynika, że od wersji SE różnią się jedynie zewnętrznym wykończeniem. 

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwj0mN23iNeLAxXsR5EFHc-ZB8AYABAXGgJscg&ae=2&aspm=1&co=1&ase=5&gclid=CjwKCAiAiOa9BhBqEiwABCdG87pVtH7ZEtC-Yg1DWWf0896MErkfZi4ekDtx_-iCxQ5Vjft1hq2HIhoCcFoQAvD_BwE&ohost=www.google.com&cid=CAESVuD2psFXESuM3bdTYtouG6zorlgeZljqR4rjHxrrRWcxpOqjyOdBCd3nZhNmzKvmlVEmBvw-_yWba2wAVsEGOj2b8ngId1mwxXn0yT5rZmtu01DT2EXY&sig=AOD64_3Su_QSYwdk8LA-ADlqxLPR_8x0_w&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjN8de3iNeLAxUR2SoKHe3-F2IQ9aACKAB6BQgGEIcB&adurl=

W moim przypadku sub. się sprawdził. Jest to opcja do sprawdzenia. 

Edytowano przez Pitt39

46 minut temu, Pitt39 napisał:

Ile ludzi, tyle opinii. Podłączałem pod nie wzmaki od 500zł do 25k zł. Nie uważam, aby robiło to aż taką ogromną zmiane. 

Ja słuchałem dużo wzmacniaczy z tymi samymi kolumnami i nie tylko.  ten był chyba na górze. Ale potwierdzam że tak powyżej 20-30tys różnice się zacierają, nawet w "A" klasowym Accu do  Accuphase w klasie "AB"

A tam się zacierają. Jak producent będzie chciał podbarwić w jakąś stronę to bez względu na cenę to zrobi i będzie to słychać. Naim nie zacznie grać jak Hegel bez względu na pozycję w ich drzewku hi end. Producent patrzy na rynek, gdzie widzi dla siebie miejsce, gdzie ma już ugruntowaną pozycję itd.