AudioTube Napisano Środa o 14:10 Udostępnij Napisano Środa o 14:10 Chodziło mi o RT60/poprowadzenie go w odpowiednim/korzystnym „korytarzu”. Im większa kubatura, tym więcej możliwości, by w dowolnym sweet uzyskać korzystne brzmienie. 1 godzinę temu, Kraft napisał: Rozważałem Rozumiem. Chciałem tylko się upewnić. Jestem ciekawy wrażeń z zastosowania dodatkowego źródła/subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano Środa o 14:19 Udostępnij Napisano Środa o 14:19 Dnia 23.02.2025 o 18:00, kaczadupa napisał: Jak odebrałeś ATC scm 7 ? W czym przegrały z Menuet ? Coś skrobne jak się osłucham, choć jestem lakoniczny w opisach, więc wiele czytania nie będzie. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 14:39 Udostępnij Napisano Środa o 14:39 19 minut temu, Pitt39 napisał: Coś skrobne jak się osłucham, choć jestem lakoniczny w opisach, więc wiele czytania nie będzie Nie szkodzi. Ważne abyś był obiektywny i właściwie zaczął czyli - zapraszam do przeczytania moich wrażeń odnośnie charakteru brzmienia doskonałego monitora bliskiego pola, konstrukcji kultowej, od producenta który po dziś dzień produkuje najlepszy głośnik średniotonowy ever a jego wkład w rozwój techniki głośnikowej jest nie do przecenienia. Poznajcie brytyjską manufakturę ATC i ich majstersztyk - monitor SCM7 v3. A dalej to już what ever… 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Środa o 14:54 Udostępnij Napisano Środa o 14:54 12 minut temu, kaczadupa napisał: Nie szkodzi. Ważne abyś był obiektywny i właściwie zaczął czyli - zapraszam do przeczytania moich wrażeń odnośnie charakteru brzmienia doskonałego monitora bliskiego pola, konstrukcji kultowej, od producenta który po dziś dzień produkuje najlepszy głośnik średniotonowy ever a jego wkład w rozwój techniki głośnikowej jest nie do przecenienia. Poznajcie brytyjską manufakturę ATC i ich majstersztyk - monitor SCM7 v3. A dalej to już what ever… A mi czat GPT wczoraj podpowiedział, że do Regi Brio, bluesounda i ifi zen o wiele bardziej pasują PMC 25.21 ... i tego będę starał się trzymać, pomimo mojego sentymentu do ATC i ich kultowosci 😁. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Środa o 14:57 Udostępnij Napisano Środa o 14:57 Nie znam gościa 4 minuty temu, KrólKiczu napisał: GPT wczoraj podpowiedział, Nie znam gościa 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Środa o 16:23 Udostępnij Napisano Środa o 16:23 2 godziny temu, Pitt39 napisał: Coś skrobne jak się osłucham, choć jestem lakoniczny w opisach, więc wiele czytania nie będzie. Wybitne kolumny. Jutro sprawdzimy jak poradzi sobie z nimi prawdopodobnie najlepszy brytyjski wzmacniacz. Nie, nie miałem na myśli Regi 3 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:24 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:24 16 godzin temu, KrólKiczu napisał: A mi czat GPT wczoraj podpowiedział, że do Regi Brio, bluesounda i ifi zen o wiele bardziej pasują PMC 25.21 To chyba moją wypowiedź znalazł i Ci zasugerował jako swoją 😒 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano wczoraj o 14:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:11 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: To chyba moją wypowiedź znalazł i Ci zasugerował jako swoją 😒 W takim razie bardzo Ci dziękuję Piotrze 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano wczoraj o 15:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:49 (edytowany) 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: To chyba moją wypowiedź znalazł i Ci zasugerował jako swoją 😒 Coraz większe durnoty chat wypluwa... proces uczenia odwrotny od założeń. W okolicy wakacji dość mocno korzystałem zawodowo, Aktualnie poziom odpowiedzi to dno i metr mułu. PS. oczywiście nie chodzi mii o ten przypadek, akurat tu się powołał na dobre źródło Edytowano wczoraj o 15:50 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu AI "zachowuje się" tak jak użytkownik forum który dużo pisze, nic nie słyszał 🤭 Wiadomo jak traktujemy takie opowiesci 😇 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 21 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: AI "zachowuje się" tak jak użytkownik forum który dużo pisze, nic nie słyszał 🤭 Wiadomo jak traktujemy takie opowiesci 😇 Zbytnio uogólniasz 😁 Pamiętasz w którym roku komp Deep Blue wygrał z Kasparowem w szachy? Było to ponad ćwierć wieku temu. Myślisz, że na podstawie algorytmów i tego co "wyczytał" na forach szachowych ? 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 15 godzin temu, KrólKiczu napisał: W takim razie bardzo Ci dziękuję Piotrze 🙂. nie ma sprawy 13 godzin temu, marcinmarcin napisał: Coraz większe durnoty chat wypluwa... proces uczenia odwrotny od założeń. W okolicy wakacji dość mocno korzystałem zawodowo, Aktualnie poziom odpowiedzi to dno i metr mułu. PS. oczywiście nie chodzi mii o ten przypadek, akurat tu się powołał na dobre źródło ja nie korzystam. Zdarzyło mi się 2 razy żeby bardziej skomplikowaną formułę do Excela mi podał. I działało. Ale w Audio. Zalezy od pytania. Jeśli ktoś tego uzywa do porad albo sugestii to może sobie narobić biedy. 5 godzin temu, DiBatonio napisał: Pamiętasz w którym roku komp Deep Blue wygrał z Kasparowem w szachy? bo miał zapisane miliard ruchów. Nie myślał tylko analizował który ruch po kolei da mu wygraną i tak za każdym razem po ludzkim ruchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) 26 minut temu, Piotr Sonido napisał: bo miał zapisane miliard ruchów. Nie myślał tylko analizował który ruch po kolei da mu wygraną i tak za każdym razem po ludzkim ruchu. Zbyt poważnie bierzesz to co napisałem. Na tę chwilę, jeszcze żadna „maszyna” nie myśli, również chat GPT i AI, to zbyt młoda technologia, jeszcze wszystko przed nią i przed nami. Obie technologie nie mają jeszcze np. świadomośc , czy innych ludzkich cech. Obie też jeszcze muszą dużo trenować. Edytowano 11 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Może lepiej by było aby tego nie robiły, bo mogą sobie uświadomić, że jastesmy dla nich zbędnym balastem i podejmą stosowne działania. Np kolejna pandemia, ale tym razem wirusa Ebola. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Obie technologie nie mają jeszcze np. świadomośc , czy innych ludzkich cech. jak bedzie miec to bedzie dla ludzkosci za pozno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Rega napisał: Może lepiej by było aby tego nie robiły, bo mogą sobie uświadomić, że jastesmy dla nich zbędnym balastem i podejmą stosowne działania. Np kolejna pandemia, ale tym razem wirusa Ebola. Ebola ma się dobrze, ostatnio z 3 lata temu gdzieś się rozprzestrzenił , oczywiście nie na skalę globalną. Nie jest do tego potrzebna SI. 5 minut temu, Piotr Sonido napisał: jak bedzie miec to bedzie dla ludzkosci za pozno Nie będzie mieć, nie tak prędko. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Zbytnio uogólniasz 😁 Pamiętasz w którym roku komp Deep Blue wygrał z Kasparowem w szachy? Było to ponad ćwierć wieku temu. Myślisz, że na podstawie algorytmów i tego co "wyczytał" na forach szachowych ? 🤭 Może szachów do tego nie mieszaj. Ta analogią jest tu wysoce błędna. pytanie jednak... No to jak to jest w świecie audiofilskim? Już nie trzeba odsłuchać wzmacniacza, kabli, kolumny itp. By móc pisać na dany temat? Dnia 26.02.2025 o 14:54, KrólKiczu napisał: A mi czat GPT wczoraj podpowiedział, że do Regi Brio, bluesounda i ifi zen o wiele bardziej pasują PMC 25.21 . @DiBatonio Ja nigdy nie słyszałem tego pmc w akcji. Gdybym pisał w podobnym tonie co AI, to byłbym '"zjedzony" na forum przez audiofili. Od kiedy to można pisać w/w bez odsłuchu? Jakiś brak konsekwencji się tu wkrada, lub co gorsza, zaczyna świat traktować AI "wyżej" niż jednostkę świadomą... 🤔 Sam wybierz która opcja jest właściwsza... Edytowano 9 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Przypominam, że to temat o Dali Menuetach. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Przenoszę wątek poboczny na "Ring". Okładajcie się tam do woli, ale z zachowaniem regulaminowych zasad. Pozdrawiam. M Edit. Okładajcie się argumentami, nie uszczypliwościami żeby była jasność. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Kraft napisał: Przypominam, że to temat o Dali Menuetach. To skrobnij coś o nich. Ustroje już chyba wygrzane 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Coś tam miałem skrobnąć po pierwszych obserwacjach wzrokowo/ słuchowych. Pokoik mały, 10m2(dość wygłuszony). Stoją 35cm od tylnej ściany w ustawieniu skośnym. Grają z Regą mk4. Plusy: + są ładne, bo nie za wielkie - choć wieksze od Menuetów - z przyjemnym fornirem, który dobrze komponuje się z subem svs; jakby zaginieni bracia odnaleźli się po latach. + subtelna liniowość którą uważam za wartość dodana słuchając blusa, rocka. Nic nie koloryzują, nie podbarwiają; ja przynajmniej nic takiego nie usłyszałem. W utworach których testowałem, a w których był saksofon, trąbka wykazały sie przewagą nad Menuetami z racji na delikatniejsze wybrzmiewania - dźwięk jest szybciej gaszony, cieplejszy i to mi leży, a czasem wkurza w Dali że za mocno "iskrzy". +bas jest dobrze trzymany w ryzach, ale w końcu obudowa zamknięta i to słychać(miałem kiedyś na testach Spendory a5r w OZ i mimo że podłogówki zagrały dobrze, wiec kolejny raz potwierdza się, że jest to trop słuszny w trudnych akustycznie pomieszczeniach). +niemeczące, nie mają nic takiego co razi(chyba, że brak basu, ale to za chwile niżej). +znikają mocniej niż o nich czytałem, więc to również jako plusik z racji na oczekiwania(miłe zaskoczenie), choć nie jest tak dobrze jak z Menuetami, ale te w swojej kategorii - z tych które słyszałem - są mistrzami. To tak na szybko co mi przychodzi do głowy Minusy: -bas kontrolowany, zwarty i jak OZ może być plusem, tak samo konstrukcję tą można zaliczyć do drugiej kategorii. Mimo że nie należę do specjalnie basolubnych - a i pokoik raczej z tych mniejszych -to uważam że jest skromny, skromniejszy niż w Dali i bez suba ani rusz. Ja bym nie mógł choć tu rodzi sie kolejny problem. -z subem lepiej grają Dali. Jak przypuszczam Menuety grają bardziej do środka, lepiej rozprowadzają dźwięk po scenie i tak jakby lepiej sie "miesza" z dzwiekiem z suba. Jest to subtelne, ale jak się zna swój system to czasem wkurza(generalnie do poprawy pod ten zestaw) - nie czarują jak Dali, ale to może być tak plus jak i minus w zależności jakich gatunków słuchamy i dlatego w elektronice Dali, w spokojniejszym graniu remis, a czasem lekka przewaga na korzyść tych drugich. Może kolega @soberowylub @stach_s maja jakies przemyślenia po wczorajszym dniu. 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Ps. No i oczywiscie specjalne podziekowania dla audiofila Sebastiana @KrólKiczu, że użyczenie najwspanialszych monitorów świata(jakby rękę sobie odjął). Dzięki jego uprzejmości mogłem odbyć tę muzyczną podróż na Wyspy Brytyjskie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 😂🤗🤭🫡👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowany) - czerwona(ATC solo) -żółta(z subem). Jeden pik chyba był ściągnięty o 4dB - mam tam podbicie z menuetami i testuje - a zapomniałem go odhaczyć przy pomiarach(w gwoli ścisłości) *wygładzenie 1/12. Edytowano 1 godzinę temu przez Pitt39 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 23 minuty temu Udostępnij Napisano 23 minuty temu 1 godzinę temu, Pitt39 napisał: żółta(z subem). Jeden pik chyba był ściągnięty o 4dB - mam tam podbicie z menuetami i testuje - a zapomniałem go odhaczyć przy pomiarach(w gwoli ścisłości) Hej, Główny mod osiowy wypada na ok. 58Hz u Ciebie i poniżej to już bas leci na łeb w przepaść (ograniczenia kubatury pomieszczemnia), ale z subem widać że jest na charakterystyce obecny. Z ciekawości chętnie zobaczyłbym czy podbijanie go w zakresie poniżej 60 Hz nie generuje zbyt dużych zniekształceń nieliniowych. Wystarczy odpalić generator tonów testowych 20/30/40/50Hz i zobaczyć spektogram np. apką telefonu Spectroid tak jak u mnie na gifie. Odpalałem kolejno 20 Hz, 30Hz itd i obserwowałem mikrofonem w miejscu odsłuchu czy nie ma na spektogramie kolejnych prążków THD dla 20Hz tj. 40/60/80Hz. Widać również jak opada amplituda dB SPL kolejnych tonów testowych przy tej samej głośności. Jeżeli nie ma tych prążków THD lub są poniżej -80dB to OK, gorzej jak je widać powyżej czyli oprócz tonu podstawowego buczą też jego harmoniczne udając bas płyta testowa Tidal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts