Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 5 minut temu, audiowit napisał: Przykłady. Naprawdę chcesz dalej brnąc w ten temat? Ok. Np. Ansys Multiphysics oraz studenci z PhDs, którzy opuszczają uniwersytety dobrze wiedząc jak takich narzędzi uzyc, z ambicjami i przekonaniem, ze to co dobre zawsze może być jeszcze lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Nazwiska w firmach produkujących kolumny. I namacalne konstrukcje, a nie teorie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 30 minut temu, audiowit napisał: Nazwiska w firmach produkujących kolumny. I namacalne konstrukcje, a nie teorie. To niejest teoria, a praktyczne narzędzie projektowe, które 20 lat temu nie było jeszcze w powszechnym użytku, a jeśli było to było tylko w 10-20% wydajne w porównaniu co potrafi robić teraz. Pozwala na szczegółowa optymizacje projektu i wycisniecia z niego maksimum przy zadanych parametrach brzegowych. Ale co ja tu się będę rozpisywał, i tak cię to przeciez nie przekona. Nazwiska mówisz? Wystarczy poszukać na LinkedIn. Edytowano 30 maja 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Dobrze, że nie na Naszej Klasie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 9 minut temu, audiowit napisał: Dobrze, że nie na Naszej Klasie. Nie wiem czy wiesz, ale nie pomagasz sobie takimi odpowiedziami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Postęp w dziedzinie budowy kolumn odbywa się bardzo powoli. Jednak jeśli popatrzymy na LS50 , które mają już około 10 lat, jak wyglądały i były zbudowane kolumny kilkadziesiąt lat wcześniej widać to bardzo wyraźnie. Tak wyglądały kilkadziesiąt lat wcześniej kolumny do dość podobnych celów: Były z zasady przewidziane do postawienia na podłodze, przy niezbyt dużej ich wysokości. Przy ich asymetrycznej budowie, nie budowano lustrzanych kolumn jako lewa i prawa. Jako materiał membran dominował papier. Tunele br miały relatywnie niewielkie przekroje i nie myślano za bardzo o ich łagodnym wyprofilowaniu przy wylocie. Aby uzyskać w miarę nisko schodzący bas potrzeba było dość dużej średnicy membran. Niewielka obciążalność głośników wysokotonowych wymagała dość wysokiego ustawienia częstotliwości podziału. To razem sprawiało że trzeba było budować konstrukcje 3-drożne. Takie kolumny nie były wcale bardzo tanie, gdy miały zapewnić dobrą jakość dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 17 minut temu, MobyDick napisał: Postęp w dziedzinie budowy kolumn odbywa się bardzo powoli. Jednak jeśli popatrzymy na LS50 , które mają już około 10 lat, jak wyglądały i były zbudowane kolumny kilkadziesiąt lat wcześniej widać to bardzo wyraźnie. Tak wyglądały kilkadziesiąt lat wcześniej kolumny do dość podobnych celów: Były z zasady przewidziane do postawienia na podłodze, przy niezbyt dużej ich wysokości. Przy ich asymetrycznej budowie, nie budowano lustrzanych kolumn jako lewa i prawa. Jako materiał membran dominował papier. Tunele br miały relatywnie niewielkie przekroje i nie myślano za bardzo o ich łagodnym wyprofilowaniu przy wylocie. Aby uzyskać w miarę nisko schodzący bas potrzeba było dość dużej średnicy membran. Niewielka obciążalność głośników wysokotonowych wymagała dość wysokiego ustawienia częstotliwości podziału. To razem sprawiało że trzeba było budować konstrukcje 3-drożne. Takie kolumny nie były wcale bardzo tanie, gdy miały zapewnić dobrą jakość dźwięku. Dokładnie. LS50 nie byłyby możliwe gdyby nie rozwój narzędzi projektowych. Bez nich dewelopment kosztowałby tyle , ze końcowa cena dla konsumenta byłaby cena zaporowa. Może nie do końca 20 lat, a 40 ale jest to dobre porównanie grających podobnie zestawów: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) Dnia 28.05.2021 o 18:24, MobyDick napisał: Trzeba też pamiętać że LS50 maja głośnik o średnicy jaką należy określić jako 13 cm, czyli średnica membrany 10 cm. Sporo kolumn podłogowych ma problemy z zejściem do 40Hz przy spadku -6 dB. Tak po prawdzie, to w LS50 średnica membrany wynosi 9,5 cm (do połowy szerokości zawieszenia 11 cm). Musimy jednak pamiętać o jednym - w jej środku mamy jeszcze wycięcie na tweeter o średnicy 5 cm. Jaką zatem efektywną powierzchnię ma midwoofer KEF-ów? 2/3 tego, co woofer o tej samej średnicy, ale bez Uni-Q, czyli tyle co woofer o membranie średnicy 7 cm. Jaki z tego wniosek? A taki, że jakbym miał do wyboru KEF LS50, albo podłogówki za 5000-6000 zł, to wybrałbym LS-y. Mimo mikroskopijnego woofera poziom realizmu z jakim grają KEF-y jest niedostępny podłogówkom o podobnej do nich cenie. I mówię tu o wyborze kolumn do pokoju o powierzchni 25 m2! Edytowano 30 maja 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 19 minut temu, Kraft napisał: Mimo mikroskopijnego woofera poziom realizmu z jakim grają KEF-y jest niedostępny podłogówkom o podobnej do nich cenie. To musisz jeszcze posłuchać pmc db1 gold 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 30 minut temu, Kraft napisał: Mimo mikroskopijnego woofera poziom realizmu z jakim grają KEF-y jest niedostępny podłogówkom o podobnej do nich cenie. Realizmu czego? Niskich tonów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 6 minut temu, Sanwing napisał: Realizmu czego? Niskich tonów? A czy niskie tony to wszystko co mogą pokazać kolumny? Czy studyjne monitory napier... basem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 1 minutę temu, seba3002 napisał: A czy niskie tony to wszystko co mogą pokazać kolumny? Czy studyjne monitory napier... basem ? Czy muzyka bez niskich tonów jest pełna realizmu? Nie brakuje pewnej ważnej części pasma. Mam gdzieś co słychać w monitorach studyjnych powyższe kolumny to raczej nie monitory studyjne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 2 minuty temu, Sanwing napisał: Czy muzyka bez niskich tonów jest pełna realizmu? A czy muzyka z kolumn przeznaczonych do domowego użytku jest w ogóle zbliżona do tego co pokazują "realne" instrumenty? Zapytam na marginesie - słuchałeś tych monitorów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Tak po prawdzie, to w LS50 średnica membrany wynosi 9,5 cm (do połowy szerokości zawieszenia 11 cm). Musimy jednak pamiętać o jednym - w jej środku mamy jeszcze wycięcie na tweeter o średnicy 5 cm. Jaką zatem efektywną powierzchnię ma midwoofer KEF-ów? 2/3 tego, co woofer o tej samej średnicy, ale bez Uni-Q, czyli tyle co woofer o membranie średnicy 7 cm. Jaki z tego wniosek? A taki, że jakbym miał do wyboru KEF LS50, albo podłogówki za 5000-6000 zł, to wybrałbym LS-y. Mimo mikroskopijnego woofera poziom realizmu z jakim grają KEF-y jest niedostępny podłogówkom o podobnej do nich cenie. I mówię tu o wyborze kolumn do pokoju o powierzchni 25 m2! Doug Schneider z Soundstagehifi testował je na 27m2. Nic nie mówił o tym, żeby miały problemy z taka przestrzenią. Edytowano 30 maja 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Panowie z całym szacunkiem, czy wiecie od czego zależy pasmo kolumn, poza zwrotnicą, obudową czy br? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Kolumny w tych cenach nie oddają muzyki na żywo. To nie ja o realizmie zacząłem pisać, a wycięcie dołu pasma na pewno nie pomaga w odwzorowaniu realnego brzmienia utworów. Nie słuchałem tych Kefów nie są w kręgu moich zainteresowań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 18 minut temu, Sanwing napisał: Nie słuchałem tych Kefów nie są w kręgu moich zainteresowań. A jakie kolumny aktualnie użytkujesz? I na jakim metrażu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 @Kraft zgubiłem się już - ty masz LS50 czy Meta na własność/na testach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 4 minuty temu, Walezy napisał: @Kraft zgubiłem się już - ty masz LS50 czy Meta na własność/na testach? Mam LS50 na własność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 10 minut temu, Walezy napisał: @Kraft zgubiłem się już - ty masz LS50 czy Meta na własność/na testach? Kolego @Walezy, to ja mam je pożyczone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 28 minut temu, seba3002 napisał: Nie mam ani ochoty ani potrzeby prowadzenia dalej tej dyskusji. Nie znam Witka ani Krafta a na szukanie idoli jestem już za stary. A jeśli uważasz, że Twoje wycieczki w stronę innych użytkowników dodają Ci rangi i powagi na tym forum to gratuluję z całego serca. Pierwsza sprawa mam gdzieś co sądzą o mnie inni użytkownicy, ani mnie to ziębi ani grzeje druga sprawa ty zacząłeś się rzucać jak typowy Sebiks... Zwróciłem uwagę Kraftowi że te kolumny nie oddają realizmu nagrać, choć zapewne o realizmu w zakresie góry czy środka mu chodziło. Nie muszę ich słuchać by wiedzieć że w kwestii niskich tonów kulejąc (chodzi o zejście) ze względu na rozmiar woffera i skrzynki, takie monitory testowałem dano i miło mimo braku niskich wspominam. 21 minut temu, Kraft napisał: A jakie kolumny aktualnie użytkujesz? I na jakim metrażu? Wiesz Kraft co mam w naszych systemach wrzucałem kiedyś. Edytowano 30 maja 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 30 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 maja 2021 47 minut temu, Sanwing napisał: Kolumny w tych cenach nie oddają muzyki na żywo. 2 minuty temu, Sanwing napisał: Pierwsza sprawa mam gdzieś co sądzą o mnie inni użytkownicy, ani mnie to ziębi ani grzeje druga sprawa ty zacząłeś się rzucać jak typowy Sebiks. Chyba lepiej być sebiksem niż zwykłym bucem zachwyconym swoim statusem materialnym 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 Zobaczmy, ile to tego basu faktycznie "tracimy", gdy słuchamy na LS-ach zamiast na 3-droznych podłogówkach, np. Sonus Faber Lumina III, mających dwa woofery i sporą objętość obudowy. Na niebiesko Luminy. Na czarno LS-y (pomiar w tych samych warunkach). Jak ja lubię te wykresy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walezy Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 (edytowany) 10 minut temu, seba3002 napisał: Kolego @Walezy, to ja mam je pożyczone. @seba3002 i @Kraft z jakimi paczkami je porównujecie? I jakie są wasze subiektywne wrażenia? moze złe napisałem - powinno być do jakich paczek je odnosicie? Edytowano 30 maja 2021 przez Walezy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 maja 2021 Udostępnij Napisano 30 maja 2021 9 minut temu, Sanwing napisał: Wiesz Kraft co mam w naszych systemach wrzucałem kiedyś. Jeśli tak, to nie pamiętam. Mógłbyś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts