Karol64208 Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 24 minuty temu, Kraft napisał: Pytałeś o współczesne kolumny o podanych parametrach, to Ci napisałem. Dziękuję za info . Ale jak czytasz moje posty nigdy nowych kolumn i firm nie polecam. Zostawiam to dla Ciebie, robisz testy to może zrobisz , będzie to kolejne doświadczenie , cenowo są przystępne. Dawno nic nie testowałeś Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 16 minut temu, Karol64208 napisał: Ale jak czytasz moje posty nigdy nowych kolumn i firm nie polecam. Myślałem, że dlatego nie polecałeś, bo nie wiedziałeś, że współcześnie takie konstrukcje są na rynku dostępne. Widzę, że chodzi jednak o coś innego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 13 minut temu, Kraft napisał: Myślałem, że dlatego nie polecałeś, bo nie wiedziałeś, nie w tym problem, choć miałem okazję słuchać współczesne. Może faktycznie wypożycz kolumny do testów, całkiem poważnie piszę i chciałbym poznać opinię. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 (edytowany) @JaZz Z Karolem to jest jak w dowcipie 😁 . Nie do końca rozgarnięty syn do Taty Tato gdzie jest mama? W kuchni Za chwilę, Tato gdzie jest mama. W kuchni . I tak kilka razy to samo pytanie . Ojciec nie wytrzymuje zaprowadza syna za rękę do kuchni i mówi , tu jest mama. Na to syn do mamy . Mamo gdzie jest tata ? 😂 Edytowano 8 października 2021 przez Dedal75 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 5 godzin temu, Dedal75 napisał: Z Karolem to jest jak w dowcipie 😁 . dodał bym jeszcze jedno pytanie Mom Dad where I´m ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 5 godzin temu, Dedal75 napisał: Z Karolem to jest jak w dowcipie 😁 . 6 minut temu, Karol64208 napisał: dodał bym jeszcze jedno pytanie Mom Dad where I´m ? 1 minutę temu, JaZz napisał: Widzę że ani polski, ani angielski... 😐 Koledzy z dowcipami zapraszam do zakładki Humor. Wracając do kolumnowych wtop to naprawdę ciężko uniknąć bez dłuższego odsłuchu w swoim środowisku. Jako użytkownik wzmacniacza lampowego niewielkiej mocy mam już jakieś doświadczenia w tej materii Powoli przymierzam się do kolejnej wtopy. Będę składał kolumny na szerokopasmowcach. Niestety nie ma możliwości odsłuchu. Tylko internetowe bajki. Jak żyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 Jak żyć? Nie ma lekko. Trzeba albo wierzyć w internetowe bajki albo je weryfikować A na jakich szerokopasmówkach będziesz składał kolumny? Masz jakiś sprawdzony projekt, czy będzie robił "od zera"? Ja dopiero kończę dopieszczać filtr do moich W8-1772, więc zdawałoby się, że już tak to powinno trochę pograć... ale ja już mam w głowie dołożenie 15" na dopełnienie dołu. No i bez kitu nie mogę przez to spać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 16 minut temu, MariuszZ napisał: Będę składał kolumny na szerokopasmowcach. to może być dobry pomysł, jeden warunek dobre przetworniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 38 minut temu, Audio Autonomy napisał: A na jakich szerokopasmówkach będziesz składał kolumny? 37 minut temu, Karol64208 napisał: jeden warunek dobre przetworniki. No właśnie. Niestety już się sprawy toczą. Kiedyś kolega zaproponował mi zrobienie obudowy do kolumn swoją maszyną CNC niejako przy okazji budowy łodzi. Ma sklejkę, maszynę i nic mnie to nie kosztuje ale .... wtedy byłem nakręcony na przetworniki Dayton PS220-8 i tak poszło. Projekt jest dość popularny (MLTL) i jak już dostanę te formatki to na pewno zaprezentuje cały projekt w zakładce DIY. To strzał w ciemno niestety. Użytkownicy napisali różne rzeczy na temat tego projektu. Ogólnie przewaga pozytywów. Zachęciły mnie powtarzające się opinie, że ten przetwornik trochę odbiega od szerokopasmowego standardu. Ma więcej dołu i góry ale wciąż liczę się z wtopą. Na szczęście nie będzie droga, a może z moim 3,5W SET`em sprawdzi się i będę piał z zachwytu. Cierpliwości 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 Koledzy - sugeruję te. Dość znane i cenione. https://www.dba.dk/hoejttaler-coral-beta-8/id-1083880814/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 8 października 2021 Udostępnij Napisano 8 października 2021 Mariusz, opisz koniecznie. Może to mnie w końcu zmobilizuje do wykonania obudów do Founteków, które od miesięcy kurzą się na szafie. W obudowach prototypowych grały nadspodziewanie dobrze. Wiadomo, przy tej wielkości głośnika nie można mówić o jakimś wielkim rozmachu w dźwięku (to jednak nieco inny typ szerokopasmówki niż te, których chcesz użyć), ale słuchało mi się ich z przyjemnością. Taki spójny, niemęczący dźwięk. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 @MariuszZ te Daytony to całkiem fajny wybór. Szczególnie w MLTL. Sporo w brzmieniu można zmieniać dobierając odpowiednią filtrację. Zresztą zobaczysz sam jak już będziesz się tym zajmował Jeżeli forumowe spotkanie się odbędzie i mi uda się tam pojawić, to będziesz miał okazję posłuchać szerokopasmówek w MLTL, które ze sobą zabiorę 11 godzin temu, nowy78 napisał: Taki spójny, niemęczący dźwięk. Ta spójność to chyba największy atut tego typu przetworników. Nie ma tu "szycia" głośnika średniotonowego z wysokotonowym, więc nie ma problemu ze zgodnością fazową itd. Jest to o tyle istotne, że łączenie tych głośników zwykle odbywa się w zakresie pasma, na które ludzkie ucho jest najbardziej wrażliwe (łatwo wychwytujemy więc wszelkie niedoskonałości). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 (edytowany) Jako asystent docenta Halika, w ramach jego programu badawczo-rozwojowego "Uniknąć kolejnej wtopy - kolumny", towarzyszyłem mu dzisiaj w odsłuchach hybrydowego, nostalgiczno-ultranowoczesnego sytemu kolegi @tomek4446. Nie wiem, jak główny badacz, ale ja oceniam odsłuchany system bardzo wysoko. Dźwięk z ogromnym rozmachem, autorytetem, ale nieprzytłaczający. Do tego ze świetnym poczuciem przestrzeni, realistycznymi barwami i szybkością w górze pasma. I to wszystko w pomieszczeniu bez adaptacji akustycznej! Niektórym to się szczęści. Czasem aż za bardzo. Chciałbym w tym miejscu jak najdobitniej zaprotestować przeciw używaniu przez kolegę Tomka doskonałych monitorów Usher S-520 w roli satelitek kina domowego. Wstyd Panie Kolego. Uwolnić Ushery! Edytowano 9 października 2021 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 59 minut temu, Kraft napisał: Chciałbym w tym miejscu jak najdobitniej zaprotestować przeciw używaniu przez kolegę Tomka doskonałych monitorów Usher S-520 w roli satelitek kina domowego. Wstyd Panie Kolego. Uwolnić Ushery! Jak najbardziej popieram 👍 Wszystko zrozumiem, ale żeby Ushery do kina domowego... 😲 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: Chciałbym w tym miejscu jak najdobitniej zaprotestować przeciw używaniu przez kolegę Tomka doskonałych monitorów Usher S-520 w roli satelitek kina domowego. Dobre. Przyłączam się do protestu. @KraftNie było czasu na odsłuch w sypialni? Podobno "kisi" tam Proaki Chętnie poznałbym opinię innych bo mi bardzo te maluchy się spodobały. Może nawet miałbym dylemat czy nie zamienić na satelitki z Uszerami ale nie jestem Tomkiem hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 @tomek4446 przepraszam. Chyba poniosło mnie Po prostu i po ludzku zazdroszczę Ci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Podobno "kisi" tam Proaki Już nie. Pojechały na wczasy na malownicze Pojezierze Gnieźnieńskie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 39 minut temu, Kraft napisał: Już nie. Pojechały na wczasy na malownicze Pojezierze Gnieźnieńskie. No, no. Zazdroszczę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 @Kraft , @halik chciałbym podziękować za sympatyczne i owocne spotkanie oraz 12- sto letnie to w płynie . Książka jest równie wspaniała , Twój opis brzmienia mojego systemu wydrukowałem i jestem w trakcie grawerowanie na miedzianej / miedź oczywiście czystości 7N / tabliczce , którą wmuruję na zasłużonym ,wyeksponowanym miejscu. 14 godzin temu, Kraft napisał: I to wszystko w pomieszczeniu bez adaptacji akustycznej! Niektórym to się szczęści. No tak nie do końca , szczęściu trzeba pomóc , gdybyś był jak stały Grandy , byłbyś innego zdania. Po prostu obecnie są to odpowiednie kolumny w odpowiednim miejscu. 14 godzin temu, Kraft napisał: Chciałbym w tym miejscu jak najdobitniej zaprotestować przeciw używaniu przez kolegę Tomka doskonałych monitorów Usher S-520 w roli satelitek kina domowego. 13 godzin temu, nowy78 napisał: Wszystko zrozumiem, ale żeby Ushery do kina domowego... Panowie , bo to taki zabieg piarowy. Jak napiszę , że mam S 5200 II jako satelitki , to od razu budzi szacunek, i ludziska kombinują , no tak , jak gość dał na tył Ushery, to co ma z przodu ? 12 godzin temu, MariuszZ napisał: Nie było czasu na odsłuch w sypialni? Mariusz chciałby raz na zawsze wyjaśnić , iż nie prowadzę odsłuchów w sypialni . W każdym razie z męską stroną fanów audio A ProAci pojechały do kolegi Krafta. / bez odsłuchu / 11 godzin temu, MariuszZ napisał: przepraszam. Chyba poniosło mnie Po prostu i po ludzku zazdroszczę Ci Przepiszesz to 600 razy i nie było tematu Podsumowując spotkania są bardzo potrzebne , otrzymałem parę uwag co mam do ewentualnej poprawki , lub na co zwrócić uwagę podczas pozycjonowania kolumn. Sprawdzę i wyciągnę wnioski. Dobrze , że Panowie przybyli z własnymi płytami , tak najlepiej na znanych sobie utworach sprawdzić czyjś system. I na koniec , każde spotkanie czegoś uczy. Często dyskutujemy o doborze odpowiedniej wielkości kolumn do pomieszczenia , jednym słowem , monitory , czy podłogówki ? Wczoraj zrobiliśmy odsłuch Usherów w 23 m2 , wcześniej grały Alteci . jeden utwór wyjaśnił wszystko " THE DARK KNIGHT " z płyty Hansa Zimmera / @Asia , @Rega macie tą płytę/ , między brzmieniem Alteców , a monitorów Ushera była przepaść. Małe przetworniki podstawkowców nie są w stanie wygenerować takiej fali w dużym metrażu , by dźwięk orkiestry był w pełni oddany. Stąd to nie tak , że wielkość kolumny dobiera się do miejsca na szafce RTV , niezależnie w jak dużym gabarytowo pomieszczeniu ta szafka stoi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 10 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2021 To prawda. Zabrałem ze sobą zlotouchego miglanca, a może to on mnie zabrał?, niewazne, dawno to było i juz nie pamiętam 😁 Pierwsze wrażenie to majestat jaki bije z systemu. Ilość i jakość elektroniki a przede wszystkim rozmiar kolumn sprawiają że szykujesz się na potęgę dźwięku. I tak jest. W repertuarze rockowym i muzyce filmowej system pokazal rozmach, siłę i realizm jakiego jeszcze nie słyszałem podany z ciepłem jakie zapewniają. Było mocno,czysto i bardzo szeroko. Nie wzbudzal sie bas.Prawdziwe kolumny do prawdziwej muzyki. Jak kolega Jaras zapuszczał swoje audiofilskie plumkania to tez bylo dobrze, choć głowy nie dam bo wychodziłem na fajeczke😉 Dla mnie muzyka z tego systemu nie potrzebuje DL. Po włączeniu filtra nie było jakieś przepaści w jakości, moim zdaniem w niskich nie było potrzeby ścinać a reszta pasm niejako rykoszetem troche dostała. Tak czy siak system gra bardzo liniowo. Zadne pasmo nie wychodzi przed szereg i zadne nie jest wycofane. Kolega Tomek okazal sie bardzo sympatycznym i fajnym człowiekiem. Dziekuje bardzo za zaproszenie i możliwość posłuchania na własne uszy jak brzmią kolumny starsze ode mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 @halik dzięki , to też wygraweruję , tak dla potomnych Od rana szukam tej ciszej grającej nutki na średnim basie o której wspominał Jarek / @Kraft / , jeszcze nie znalazłem, ale się nie poddaje W przyszłym tygodniu znowu poprzestawiam kolumny by zawęzić scenę. Na pierwszy ogień kąt dogięcia z osiami przecinającymi się pół metra przed słuchaczem. Lubię takie eksperymenty , które dużo dają a nic nie kosztują Dzięki za wizytę , dzięki niej wstąpiła we mnie nowa energia , bo już tak trochę siadłem na laurach. Ciekaw jestem jak system brzmi w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu , @halik chyba się kiedyś wproszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 10 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2021 Serdecznie zapraszam, choc obawiam się że sprzętowo to będzie mezalians. Ja nie mam takiego duzego pokoju jak Ty kolumny 😀 no i rocznikowo połowę młodsze Różnice matematyczne wyrównamy w szkle. Będzie Pan zadowolony 😁 Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 A co do szkła? 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 października 2021 Udostępnij Napisano 10 października 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Od rana szukam tej ciszej grającej nutki na średnim basie o której wspominał Jarek / @Kraft / , jeszcze nie znalazłem, ale się nie poddaje Przesłałem Ci testową playlistę na PW. Posłuchaj sobie może tych kawałków najpierw na słuchawkach, a potem sprawdź, czy bas gra podobnie na kolumnach, tzn., czy wszystkie dźwięki linii basu są tak samo głośne i tak samo długo wybrzmiewają. 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Panowie , bo to taki zabieg piarowy. Jak napiszę , że mam S 5200 II jako satelitki , to od razu budzi szacunek, i ludziska kombinują , no tak , jak gość dał na tył Ushery, to co ma z przodu ? W sumie wystarczy, że usiądziesz przodem do tyłu i już Ushery zajmą należne im miejsce:) Edytowano 10 października 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Chętnie też bym zaprosił do siebie takich znawców dobrego brzmienia . Ciekawy jestem jak wypadłby mój system w oczach kogoś obcego i osłuchanego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts