Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Z podobną sytuacją spotkałem się na zagranicznym forum. Koleś twierdził, że dla niego lepsze były tańsze 706S2 od droższych 705S2 . Przecież firmy mają dobrze opanowane pozycjonowanie swoich produktów, aby nie popełniać takich gaf.

Napisano
3 godziny temu, Marek Muszyński napisał:

Przecież firmy mają dobrze opanowane pozycjonowanie swoich produktów, aby nie popełniać takich gaf.

Ciekawostka pomiarowa na temat rozciągnięcia basu w podstawkowych 700-tkach. Niemieckie Audio zmierzyło tak: 706 - 46 Hz (-6 dB), 705 - 44 Hz (-6 dB), 707 - 40 Hz (- 6 dB).

Parametrycznie bas 707 wypada najlepiej;) Ma rozciągnięcie godne podłogówek. I odsłuchy to potwierdzają. "Limit To Your Love" poszedł bez zająknięcia, gdzie innym monitorom w drugiej części utworu zdarza się już wymiękać (a podłogówkom niemiłosiernie dudnić).

Napisano

10 godzin temu, Kraft napisał:

Faktycznie 707 są lepsze niż 706. Przynajmniej "faktycznie" dla mnie. A kosztują 4000 zł. Cholernie dobre Hi-Fi może być dostępne. I tym optymistycznym akcentem... 

tak przypuszczam że nie miałeś okazji posłuchać dobrego Hi-fi i tego co gra poniżej 40Hz, a jest tam dużo więcej dźwięków.

29 minut temu, Kraft napisał:

707 - 40 Hz (- 6 dB).

przy takim paśmie to tracisz 1/5 z dolnego pasma dźwięków i klimatu z nagrania.

Pozdr.

Napisano

Fajny test, bardzo fajnie, że od razu z podsumowaniem i oceną kolumn. Miło też, że robiłeś sporo odniesień do mikrusów Menuetów. Ja jestem nimi nadal zauroczony i słucham z mega przyjemnością. Tak czy inaczej Bowersy muszę kiedyś faktycznie sprawdzić :)

Napisano
14 minut temu, Karol64208 napisał:

tak przypuszczam że nie miałeś okazji posłuchać dobrego Hi-fi i tego co gra poniżej 40Hz, a jest tam dużo więcej dźwięków.

Tak się składa, że słuchałem wielu kolumn schodzących w magazynowych pomiarach do 35 Hz lub niżej (przy -6 dB). Inna sprawa, że w moim pomieszczeniu, ze wsparciem ścian większość kolumn schodzi bez spadku poniżej 30 Hz.  Zmierzyłem.

Aha. Muzyki organowej i tak nie słucham. 

19 minut temu, lpomis napisał:

Fajny test, bardzo fajnie, że od razu z podsumowaniem i oceną kolumn. Miło też, że robiłeś sporo odniesień do mikrusów Menuetów. Ja jestem nimi nadal zauroczony i słucham z mega przyjemnością. Tak czy inaczej Bowersy muszę kiedyś faktycznie sprawdzić :)

Menuety to osobna bajka. Ciągle mi chodzą po głowie. Bowers gra inaczej, ale też z klasą. Można wybrać, co kto lubi. A najlepiej mieć dwa systemy i słuchać na przemian to tych, to tych;)

Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

Aha. Muzyki organowej i tak nie słucham. 

:15_yum: muszę się  poprawić 38Hz przy -3dB brakowało już pasma poniżej 36Hz w dół a to przecież najczęściej wykorzystywane pasmo w ponad 3/4 nagrań nie organowych, oczywiście nie jest to non stop ale jest dużo wstawek w tym paśmie przez różne instrumenty. To niestety powoduje brak klimatu nagrań.

Mam płyty z końca lat 60 i już korzystano z 2 oktawy i tak jest do dzisiaj.

17 minut temu, Kraft napisał:

Tak się składa, że słuchałem wielu kolumn schodzących w magazynowych pomiarach do 35 Hz lub niżej (przy -6 dB)

ostatnio słuchałem też /zostałem zaproszony na odsłuch /w reklamach firmy jest pasmo podane od 16Hz :D a już przy PINK FLOYD-ch, wycieły  dokładnie pasmo poniżej 38Hz, co ty na to?

Napisano
8 minut temu, Karol64208 napisał:

ostatnio słuchałem też /zostałem zaproszony na odsłuch /w reklamach firmy jest pasmo podane od 16Hz :D a już przy PINK FLOYD-ch, wycieły  dokładnie pasmo poniżej 38Hz, co ty na to?

A ja na to, że nie opieram tego, co napisałem na reklamach, tylko na własnych pomiarach we własnym pomieszczeniu. Wiem, że kwestia "schodzenia" basu i wpływu tego zejścia na odbiór niskich częstotliwości jest słabo rozeznana w środowisku, ale pogodziłem się z tym. Nie zamierzam zawracaj Wisły kijem. Niech każdy sądzi, co mu pasuje. 

Napisano (edytowany)
7 minut temu, kaczadupa napisał:

Wychodzi na to, że kolejny świetny monitorek. A do tego uczciwie wyceniony.

W sumie drogi, ale i tak tani.

O Dynaudio myślę, ale tych zdecydowanie tańszych. Special Forty, nawet używane, są w okolicach 10 000 zł. Za drogo.

Edytowano przez Kraft
Napisano

I jeszcze wspomniany wykres pasma przenoszenia 707 (z niemieckiego Audio). Z wykresu widać, że dołek w okolicach 2 kH znika, gdy słuchamy kolumn z przewyższeniem (zielona linia). Może ustawienie na moich za niskich dla nich standach dobrze Bowersom zrobiło. Może dlatego pasmo wydało mi się tak dobrze wyrównane. Warto zwrócić uwagę na łagodne opadanie basów od 150 Hz. Chwalone przeze mnie Menuety też miały tak ukształtowaną charakterystykę. Większość monitorów (np. 706) ma podbicie okolic 80-90 Hz, a potem dość ostry spadek. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że w moje pomieszczenie lepiej wpisuje się właśnie bas łagodnie opadający. Czasem mniej, znaczy lepiej.

889495508_707pasmo.png.9fdb588547164616241f1eda6d787803.png

Napisano
2 godziny temu, Kraft napisał:

Z wykresu widać, że dołek w okolicach 2 kH znika, gdy słuchamy kolumn z przewyższeniem (zielona linia). Może ustawienie na moich za niskich dla nich standach dobrze Bowersom zrobiło.

Ta zielona linia odpowiada mikrofonowi ustawionemu wyżej względem głośnika na wysokosci odpowiadajacej 10⁰ kata padania fali, czy tez może mikrofon nie zmienia położenia, a to kolumna zostaje pochylona o te 10⁰ dla wykresu zielonego? Jak myślisz @Kraft??

Napisano
4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ta zielona linia odpowiada mikrofonowi ustawionemu wyżej względem głośnika na wysokosci odpowiadajacej 10⁰ kata padania fali, czy tez może mikrofon nie zmienia położenia, a to kolumna zostaje pochylona o te 10⁰ dla wykresu zielonego? Jak myślisz @Kraft??

Z tego, co wyniosłem z lekcji matmy, to obie opcje są sobie równoważne.

Napisano

Dla mnie i na pierwszy i na drugi, ale możemy temat rozwinąć. 

* myślę, że łatwiej jest operować mikrofonem niż kolumnami, szczególnie dużymi podłogówkami, więc wybrano tę metodę.

Napisano
5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Na pierwszy rzut "oka" to tak. Ale jeśliby zgłębić temat dokładniej to chyba nie...

W koncu położenie w przestrzeni czy to mikrofonu czy to kolumny zmienia sie wzgledem akustyki 🤔

W tego typu pomiarach akustyka nie odgrywa roli. To pomiar w przestrzeni pseudo otwartej. Inaczej byłby o kant tyłka potłuc.