kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Z pewnością nie podchodzić do audio za poważnie ale czy poznawanie fajnego, innego pomysłu na brzmienie to coś złego? Prędzej czy później wszyscy gdzieś przystaniemy na tej audio drodze ale… Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Może być. Jak się człowiekowi zakręci od tego w głowie i już sam potem nie wie czego chce. 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, Kraft napisał: To czy warto do tego ideału z taką determinacją dążyć? Dla mnie nie warto, rozwiązaniem jest system wspólne źródła - dwa piece i dwie pary kolumn. Zależnie od nastroju/muzyki korzystam z jednego lub drugiego pieca. Choć na dobrą sprawę, niedawno uświadomiłem sobie, że mógłbym żyć bez bólu słuchając tylko stareńkiego pieca. Dobre realizacje bronią się na każdym systemie. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, michaudio napisał: Choć na dobrą sprawę, niedawno uświadomiłem sobie, że mógłbym żyć bez bólu słuchając tylko stareńkiego pieca. Właśnie. Moje doświadczenie,jako właściciela jednego grata jest wyłącznie czytelnicze 😁,ale już kilkukrotnie natknąłem się na Forum na historie użytkowników, którzy po latach pogoni za ideałem uprościli swoje systemy , przechodząc nawet na all-in -one i wreszcie - jak twierdzili -słuchają muzyki. Wszystko zależy od miejsca ,w którym się akurat znajdujemy. Żadna z dróg nie jest tą lepszą. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Nowy75 napisał: po latach pogoni za ideałem uprościli swoje systemy Pewnie masz rację, tylko w moim przypadku 50 lat to było za mało do uproszczenia. A wręcz mi się pogorszyło:) No, ale bywają przypadki nieuleczalne:) Nawet w audio. 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Uporządkujmy fakty. To, że każdy wzmacniacz coś dodaje do sygnału, albo coś od niego odejmuje, jest oczywiste. „Problem” w tym, czy to słychać? Wiele wskazuje na to, że jeśli wzmacniacz jest poprawnie zbudowany, to nie. Co to za bzdury? Wierzysz w to co napisałeś? Faktem jest że są różnice, ale nie wiesz czy to słychać. Przerzuciłeś tyle wzmacniaczy i każdy brzmiał inaczej i tylko jeden jest poprawnie skonstruowany... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, rajdek napisał: Co to za bzdury? Wierzysz w to co napisałeś? Faktem jest że są różnice, ale nie wiesz czy to słychać. Przerzuciłeś tyle wzmacniaczy i każdy brzmiał inaczej i tylko jeden jest poprawnie skonstruowany... Kolego, tobie kilkanaście drewienek za głową dało radę zlikwidować problem, z którym inni walczą ogromnymi pułapkami basowymi albo specjalnie strojonymi ustrojami. Także w to, że u ciebie dzieje się magią po każdej zmianie klocka, wierzę na słowo 😁. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Rajdek, co Ci przeszkadza to sformułowanie - poprawnie skonstruowany? Nie ma przymusu nazywać tak jak Jarek. Możesz je nazywać inaczej jak On i po sprawie. Kiedyś też mnie to drażniło a teraz zupełnie nie rusza. Niech sobie każdy nazywa jak chce. Edytowano 57 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
rajdek Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: Rajdek, co Ci przeszkadza to sformułowanie - poprawnie skonstruowany? Uważam że wiele wzmacniaczy jest technicznie dobrze skonstruowanych i to nie oznacza że muszą brzmieć tak samo. Można się rozwodzić czy kable mają wpływ na brzmienie, technicznie dobrze zbudowany kabel dla mnie się nie różnią ale elektronika może mieć większy lub mniejszy wpływ na brzmienie. Poza tym nasze Audio uznało Marantz PM7005 za neutralny i liniowy wzmacniacz, seria 8 ma już swój charakter. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu Masz swoje zdanie, Jarek swoje i luz, AUDIO też ma swoje 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 25 minut temu, KrólKiczu napisał: Kolego, tobie kilkanaście drewienek za głową dało radę zlikwidować problem, z którym inni walczą ogromnymi pułapkami basowymi albo specjalnie strojonymi ustrojami. Także w to, że u ciebie dzieje się magią po każdej zmianie klocka, wierzę na słowo 😁. Widzisz twój problem polega na tym że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, dyfuzor zredukował mod nie zlikwidował i chyba brakuje ci wrażliwości na odbiór brzmienia, nawet nie ufasz sobie tylko swoim amatorskim pomiarom. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 2 minuty temu, rajdek napisał: Widzisz twój problem polega na tym że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, dyfuzor zredukował mod nie zlikwidował i chyba brakuje ci wrażliwości na odbiór brzmienia, nawet nie ufasz sobie tylko swoim amatorskim pomiarom. Rozumiem, że wrzucane przez Ciebie co i rusz pomiary są mega profesjonalne 🤪. Zresztą żeby sprawdzić "górki" i "dołki" na basie nie trzeba kończyć pięciu lat kierunkowych studiów. A jak widać na twoim przykładzie, wystarczy dobry słuch 😁. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 26 minut temu Napisano 26 minut temu 5 minut temu, rajdek napisał: Poza tym nasze Audio uznało Marantz PM7005 za neutralny i liniowy wzmacniacz, seria 8 ma już swój charakter. Tego akurat nie słyszałem, ale przez kilka lat słuchałem PM8003 - z czego ostatnie dwa lata na obecnym DAC i kolumnach. https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/824-marantz-pm8003 A od dziesięciu lat, na A-S1100 i to już jest docelowe brzmienie 😇 https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2547-yamaha-a-s1100 Yamaha ma piękne zejście na basie. Generalnie mogę powiedzieć, że wg mnie, nie jest tak 'audiofilska' jak Marantz. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 minut temu Autor Napisano 11 minut temu 15 minut temu, KrólKiczu napisał: wystarczy dobry słuch 😁. Może i dobry, ale jednak też amatorski. 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 minuty temu Napisano 4 minuty temu 6 minut temu, Kraft napisał: Może i dobry, ale jednak też amatorski. Słuch jeszcze w miarę dobry na pewno amatorski, jestem tylko melomanem. Odpisz, cytując
Recommended Posts