Fafniak Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Przed chwilą, Karaluch napisał: Rzucasz linkiem do jakiejś strony, która raczej nie jest bez-stronna, i co? Oczekujesz, że ktoś się pochyli nad tymi wszystkimi informacjami, których nie sposób zweryfikować i uznać za kompletne? Dlaczego odbierasz to źle? Z założenia? Powtarzam jeszcze raz - masz zebrane daty/tytuły/numery - można to zweryfikować - tylko dlatego to podałem Co zrobicie wasza sprawa
Karaluch Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 42 minuty temu, Fafniak napisał: Dlaczego odbierasz to źle? Z założenia? Z założenia, że strona założona pod patronatem episkopatu może nie być obiektywna. Pod akapitem "Partnerzy" też widzę instytucje, które w przeszłości wykazywały się stricte politycznymi motywacjami. 48 minut temu, Fafniak napisał: masz zebrane daty/tytuły/numery - można to zweryfikować - tylko dlatego to podałem Jak niby mam te informacje zweryfikować i na jakiej podstawie mam je uznać za kompletne, skoro nawet dziennikarze, którzy jeżdżą do Watykanu nie doszli do jasnych/niepodważalnych konkluzji? Każdy może sobie wpisać w google "Jan Paweł II coś tam" i wkleić link z tekstem, z którym się nie zapoznał.
Fafniak Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Jasne. Możesz napisać z jakich źródeł informacje uważasz za takie których nie trzeba sprawdzać i uznajesz je za wiarygodne?
Karaluch Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 1 minutę temu, Fafniak napisał: Możesz napisać z jakich źródeł informacje uważasz za takie których nie trzeba sprawdzać i uznajesz je za wiarygodne? Co do za zasady żadnych informacji nie uznaję za wiarygodne ("wiarygodne" nie mylić z "na 100% prawdziwe"), zwłaszcza jeśli pochodzą od zainteresowanych stron (jak oskarżany o co najmniej bierność wobec zjawiska pedofilii w kościele episkopat). Za wiarygodne uznaję informacje będące np. konsensusami naukowymi czy informacje, które zostały w sposób bezstronny i kompetentny zweryfikowane.
Fafniak Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Jasne Tylko powiedz mi dlaczego z góry zakład asz niewiarygodność tych informacji i nie możność ich sprawdzenia.
Fafniak Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Ale czy to oznacza że to zestawienie jest nieprawdziwe?
Karaluch Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 (edytowany) 16 minut temu, Fafniak napisał: Tylko powiedz mi dlaczego z góry zakładasz niewiarygodność tych informacji i nie możność ich sprawdzenia. Ani nie zakładam ich niewiarygodności, ani niemożności ich sprawdzenia - nie zakładam z góry ich wiarygodności i nie zakładam możności ich wiarygodnego sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki google. Poza tym, nawet prawdziwe informacje można przedstawić w sposób stronniczy czy manipulacyjny (np. z pominięciem kontekstu czy innych informacji). Edytowano 3 stycznia 2022 przez Karaluch
marcinmarcin Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 3 godziny temu, Fafniak napisał: Może warto te informacje zweryfikować : (nie wiem nie siedze w tym, ale chyba warto przeczytać? Jak ktoś będzie miał wątpliwości to przecież mozna to zweryfikować. Podane są daty i konkretne numerki) https://jp2online.pl/publikacja/jan-pawel-ii-a-pedofilia;UHVibGljYXRpb246OTA= Pierwsze co się rzuca w oczy to obniżenie kar za pedofilię 🙄
Fafniak Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Zestawienie wydaje się być dość precyzyjne. Dlaczego więc przynajmniej części nie warto sprawdzić?
Karaluch Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 Przed chwilą, Fafniak napisał: Zestawienie wydaje się być dość precyzyjne. Dlaczego więc przynajmniej części nie warto sprawdzić? Czy ty się dobrze czujesz? 1
slaw0001 Napisano 3 stycznia 2022 Autor Napisano 3 stycznia 2022 Przeczytałem to i powiem szczerze, że dla mnie to dodatkowe fakty, które obciążają. Czyli była wiedza, ale działania powiedzmy sobie szczerze mocno symboliczne.
sonique Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 1 godzinę temu, pirlo81 napisał: Mnie najbardziej bawi, gdy prezentuje się Wojtyłę jako jednego najwiekszych filozofów, wybitnego teologa, poliglotę, znakomitego przywódcę jednego z najbardziej wpływowych państw na świecie. A z drugiej strony był to starzec, który nie wiedział co dzieje sie na jego podwórku i przed którym ukrywano fakty dla niego niewygodne. Nie znalazłem nigdzie informacji jakoby Karol Wojtyła był jednym z największych filozofów. Z pewnością jednak był wybitnym teologiem, poliglotą, i znakomitym przywódcą jednego z najbardziej wpływowych państw tego świata (w ocenie jego mieszkańców). I tak jak wielu innych przywódców, premierów, prezydentów - nie miał pojęcia o wszystkim co dzieje się w państwie jak i o wszystkich działaniach watykańskich służb specjalnych. No i jeszcze jedno: nie zawsze był starcem;) I jak każdego z „wielkich” - osądzi go historia. Można go nielubić bądź się z nim nie zgadzać, ale zaszedł za skórę zbrodniarzom komunistom jak mało który władca. Za to chociaż i przez pryzmat tego głównie, szczególnie my Polacy, powinniśmy go szanować. Bo z pracy jego, Reagana, Tatcher - korzystają dzisiaj na równi i wierzący i ateiści. 1
Karaluch Napisano 3 stycznia 2022 Napisano 3 stycznia 2022 5 minut temu, sonique napisał: I jak każdego z „wielkich” - osądzi go historia. Albo i nie, bo nie żyjemy na świecie, gdzie prawda zawsze (a może nawet często) zwycięża. Kościołowi nie jest potrzebny Lance Armstrong, zwłaszcza, że mógłby pojechać razem z nim (ten polski w szczególności).
slaw0001 Napisano 6 stycznia 2022 Autor Napisano 6 stycznia 2022 Obecnie zgłębiam trochę z historii naszego Wielkiego Narodu. Z cyklu: "Skąd my som”. 2
Kraft Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 Jakoś cicho w temacie, a sprawa poważna. Pegasus. Tajne służby kupują sobie za 25 milionów sprzęt z pieniędzy przeznaczonych dla ofiar przestępstw, a potem wykorzystują go w brudnej grze politycznej, podsłuchując nielegalnie osoby, które uważają za zagrożenie dla swoich interesów. Co to ma do KN być? I to wszystko w poczuciu całkowitej bezkarności (bo czy ktoś ma najmniejszą choćby nadzieję, że u nas też ktoś za ten nie mieszczący się w pale szwindel odpowie?). I jeszcze jedno. Czy urzędnik państwowy może kłamać? Nie polityk - do tego wszyscy są przyzwyczajeni (niestety) - ale urzędnik, na etacie, który opłacamy z naszych pieniędzy. Jak to jest, że w sprawie Pegasusa ministrowie i inni urzędnicy przez miesiące nas (czyli swoich pracodawców) okłamywali i nie ponoszą za to żadnej odpowiedzialności. To tak można? ja jestem za w........... tego towarzystwa na zbity pysk. Dyscyplinarnie. Bez odprawy.
tomek4446 Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 (edytowany) 38 minut temu, Kraft napisał: Jakoś cicho w temacie, a sprawa poważna. Pegasus. Jarek , co Ty się tak unosisz , po co te nerwy ? Wiadomości nie oglądasz czy jak ? Wiesz gdzie suweren ma Pegasusa i nielegalny podsłuch w czasie kampanii wyborczej ? Jarek , wszystkie zrywy tzw. narodowościowe były o " michę " a nie ideologię , praworządność , tak jesteśmy skonstruowani. Gdyby podsłuchiwali i podglądali 37 mln. Brejzów to co innego . A tam trzy , cztery osoby , o co kruszyć kopię. Powiem Ci tak z najnowszej historii , gdyby cukier nie podrożał o 3 zł. to cała nasza zasłużona Solidarność jak bierzemy pod uwagę działaczy skończyła by tak, jak obecnie nauczyciele , służba zdrowia , kobiety z ich protestem . Pospacerowali by trochę po stolicy i ....tyle. Tylko ekonomia jest w stanie wyprowadzić ludzi na ulice , ideały , autorytety już dawno są dla młodego pokolenia tak iluzoryczne jak marsjanie, a może nawet bardziej. Ta władza pokazała , że walka o WIELKĄ POLSKĘ już się skończyła , teraz jest walka o władzę i kto ma największe środki na propagandę. A suweren jak mu się znajdzie wroga wewnętrznego , czy zewnętrznego to łyknie wszystko. Zresztą nie jestem chyba pierwszy , bo przede mną wpadł już na to nasz ukochany premier " U Sowy " . Kaczyński już powiedział , że obecne problemy to .....wina opozycji .... można ? I jak myślisz , ile ludzi to " łyknie" a jaki procent pomyśli , że ku...a opozycja przecież nie rządzi ? Edytowano 8 stycznia 2022 przez tomek4446
Kraft Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 Wszystko wiem. Tylko chciałem powiedzieć, że nie ma na to mojej zgody. Tak jawnie, żeby nie musieli mnie podsłuchiwać. Bo wiesz, licencja na jeden podsłuch to nawet 1 000 000 zł. Nie chcę, żeby z mojego powodu znowu musieli okradać ofiary przestępstw.
Sqter83 Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 kiedys był w TV taki program o lekarzu i on miał takie powiedzenie , nie zapomnę go nigdy 🤔 "everybody lies"
TAtomicus Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 A kolega znowu symetryzuje. Ok, może i inni kłamali. Ale nie na taką skalę i nie tak bezczelnie.
Kraft Napisano 8 stycznia 2022 Napisano 8 stycznia 2022 (edytowany) To już wiadomo skąd te autorytarne dążenia. Przypomnę, że za pierwszych Piastów władca był właścicielem (dosłownie) całego państwa. Wszystkich jego ziem, wód i bogactw. Był wodzem sił zbrojnych, prawodawcą i najwyższym sędzią. Rozdawał też wedle uznania urzędy dworskie i kościelne. Wszystko jasne. PS ale czy on się przypadkiem od przodków jednak nie odcinał? Pamiętacie "spieprzaj dziadu"? Edytowano 8 stycznia 2022 przez Kraft
MariuszZ Napisano 9 stycznia 2022 Napisano 9 stycznia 2022 Skąd takie ceny gazu? Tu jeden specjalista tłumaczy w bardzo przystępny sposób. Dla większości i tak jest mało istotne czy to wina Tuska czy usuniętego bezpiecznika Tuska. Ponieważ się o nim mówi to jest zamieszany, a jak zamieszany to ponosi odpowiedzialność. Co tam Sasin, Naimski, Kowalski z Kaczyńskim na czele? Chcieli dobrze, a że nie wyszło... Mam wrażenie, że Sasin czego się nie dotknie to... Pozdrawiam.
slaw0001 Napisano 9 stycznia 2022 Autor Napisano 9 stycznia 2022 Dnia 8.01.2022 o 18:09, misiek x napisał: VID-20220107-WA0004.mp4 I to wcale nie jest śmieszne ,tylko tragiczne. Dlatego tutaj a nie w HUMOR dr Štrosmajer, powiedziałby „Gdyby głupota umiała fruwać, to unosiłaby się pani jak gołębica”.
Recommended Posts