Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo

Polar

Recommended Posts

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Niestety miałem te same odczucia, czy to Quadral, czy Rel czy nawet najbardziej chyba precyzyjny JL...

Jedyne ustawienie w którym dało się słuchać podbijało mod na 50Hz i obcinalo caly doł, ustawienie przeciwfazy dawało ładny bas od 30Hz, ale dźwięk był tak koszmarnie rozlazły i nieprecyzyjny ze nie szło tego słuchać 

Marcin. A masz może wykresy z REWa sprzed i po dodania suba? 

1 godzinę temu, Rega napisał:

sub, który jest oddzielnym urządzeniem,

Z tego, co od lat czytam na tym forum, to jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego;) . Patrz np. amplituner kontra wzmacniacz dzielony. 

No to może jednak wyspecjalizowany subwoofer ma sens? 

Edytowano przez Kraft

Może ma. Nigdy nie twierdziałem, że np do KD sub jest zbędny. A do stereo - jak komu pasuje. Odpowiadając moim postem dla Lukasz.h2o chciałem mu tylko napisać, że nie ma racji w twierdzeniu o tzw zejściu kolumn. Powtórzę jeszcze raz -  wszystko zależy od kolumn. Niskie zejścia nie są domeną wyłącznie subów, a wrecz są kolumny schodzące niżej niż większość subów. Widocznie nie miał szczęścia trafić na nisko schodzące kolumny, jak również kolumny z potęgą basu, niekoniecznie schodzące najniżej. No, ale to już nie moja sprawa. 

A z tym, że jeśli coś jest do wszystkiego tzn że do niczego, to są wyjątki. Sam mam jeden😋 i nie są to kolumny.

Edytowano przez Rega

20 godzin temu, lpomis napisał:

Robię drugie w życiu podejście do suba w stereo i niestety, kompletnie mi to nie idzie. Albo nie potrafię skonfigurować tego ustrojstwa jak trzeba, albo po prostu jestem tak wyczulony na jakość basu, który prezentują te skrzyneczki. Tym razem padło na Rel T-Zero MKIII w połączeniu z monitorami JMR Lucia. I takie granie jest dla mnie nieakceptowalne. Oczekuję jedynie dopełnienia/uzupełnienia dołu, wsparcia fundamentów dźwięku bez utraty szybkich impulsów i zrywu. Nie chcę dodatkowej otulającej poduchy.

No nic. Będę walczył jeszcze przez weekend, może w ruch pójdzie mikrofon, ale coś czuję, że się jednak nie polubimy.

reltzero.jpg

Kolego ja nie jestem jakimś doświadczonym audiofilem,ale jeśli nie chcesz kluchy tylko kontrolowanego basu to napewno da ci go SVS SB.Nie słuchałem Rela,ale wnioski jakie wyciągnąłem to właśnie mniej powściągliwy jest Rel ,ale nie będę wypowiadał się na jego temat. Ja w 43 m² najpierw kupiłem jednego Svs 2000 pro do focali aria 936 i już było lepiej z tym,że nie miałem absolutnie pojęcia o ustawieniach w aplikacji.Potem zmieniłem kolumny na inne i niedawno dokupiłem drugiego Svs-a i jeśli chodzi tobie o bas szybko wygasający i bardzo dobrze kontrolowany to może być dla ciebie dobra droga,ja teraz poprzez różne próby mam obydwa cięte na 45hz i naprawdę zgrywają się dobrze,zrobiłem to metodą prób i błędów,konfrontując z kimś kto ma pojęcie na ten temat i jeszcze ani razu od ostatnich ustawień nie grzebałem w aplikacji.Pierwsza moja pomyłka polegała na tym,że za wszelką cenę chciałem słyszeć suba a to nie tędy droga,trzeba podejść do tego odwrotnie ,musisz go tak ustawić,żeby po wyłączeniu czuć jego brak.Ja cały czas coś ustawiałem i kombinowałem,a teraz od dwóch miesięcy jest tak,że zapomniałem o subach,ale jak nieraz wyłączę je fizycznie przyciskiem z tyłu to po włączeniu muzyki od razu czuję ich brak, myślę,że teraz (oczywiście na ucho ) są dobrze ustawione.Bynajmniej jak miałem Lyngdorfa który "ciął" je odpowiednimi filtrami i porównam ich granie teraz gdy już go sprzedałem do ustawienia "na ucho" to nie słyszę "plomby" ,ale wspomnę drugi sub znacznie wyrównał dolne pasmo i poprawił jego odbiór bynajmniej na moim metrażu.

Aha i stoją obydwa na linii kolumn choć kombinowałem z ustawieniami po bokach i przód/tył ,ale ,żeby zgrać je z kolumnami to muszą być zachowane odległości od słuchacza tzn.w takiej samej odległości kolumny i subwoofery oczywiście mniej więcej,a fazę łatwo ustawić według tidala lub YouTube,są tam do odtwarzania niskie częstotliwości,płynnie lub w kolejności każda częstotliwość.

I być może masz za głośno ustawione,ja na początku miałem cięcie na 55hz i głośność -7db,no i to było nieakceptowalne,teraz mam -14db i 45hz i jest ok.

27 minut temu, pablo11 napisał:

Kolego ja nie jestem jakimś doświadczonym audiofilem,ale jeśli nie chcesz kluchy tylko kontrolowanego basu to napewno da ci go SVS SB.Nie słuchałem Rela,ale wnioski jakie wyciągnąłem to właśnie mniej powściągliwy jest Rel ,ale nie będę wypowiadał się na jego temat. Ja w 43 m² najpierw kupiłem jednego Svs 2000 pro do focali aria 936 i już było lepiej z tym,że nie miałem absolutnie pojęcia o ustawieniach w aplikacji.Potem zmieniłem kolumny na inne i niedawno dokupiłem drugiego Svs-a i jeśli chodzi tobie o bas szybko wygasający i bardzo dobrze kontrolowany to może być dla ciebie dobra droga,ja teraz poprzez różne próby mam obydwa cięte na 45hz i naprawdę zgrywają się dobrze,zrobiłem to metodą prób i błędów,konfrontując z kimś kto ma pojęcie na ten temat i jeszcze ani razu od ostatnich ustawień nie grzebałem w aplikacji.Pierwsza moja pomyłka polegała na tym,że za wszelką cenę chciałem słyszeć suba a to nie tędy droga,trzeba podejść do tego odwrotnie ,musisz go tak ustawić,żeby po wyłączeniu czuć jego brak.Ja cały czas coś ustawiałem i kombinowałem,a teraz od dwóch miesięcy jest tak,że zapomniałem o subach,ale jak nieraz wyłączę je fizycznie przyciskiem z tyłu to po włączeniu muzyki od razu czuję ich brak, myślę,że teraz (oczywiście na ucho ) są dobrze ustawione.Bynajmniej jak miałem Lyngdorfa który "ciął" je odpowiednimi filtrami i porównam ich granie teraz gdy już go sprzedałem do ustawienia "na ucho" to nie słyszę "plomby" ,ale wspomnę drugi sub znacznie wyrównał dolne pasmo i poprawił jego odbiór bynajmniej na moim metrażu.

Aha i stoją obydwa na linii kolumn choć kombinowałem z ustawieniami po bokach i przód/tył ,ale ,żeby zgrać je z kolumnami to muszą być zachowane odległości od słuchacza tzn.w takiej samej odległości kolumny i subwoofery oczywiście mniej więcej,a fazę łatwo ustawić według tidala lub YouTube,są tam do odtwarzania niskie częstotliwości,płynnie lub w kolejności każda częstotliwość.

I być może masz za głośno ustawione,ja na początku miałem cięcie na 55hz i głośność -7db,no i to było nieakceptowalne,teraz mam -14db i 45hz i jest ok.

Podpisuję się pod tym rękami i nogami.  Wiele razy już było pisane.  

Po subie na kanał którego "nie słychać" u mnie też załatwiło temat basu raz na zawsze.

Edytowano przez 77Mariusz77

20 godzin temu, lpomis napisał:

Nie chcę dodatkowej otulającej poduchy.

Z tym może być problem. Ten subik sam z siebie nie powinien tworzyć "otulającej poduchy" bo ma niewielki przetwornik w obudowie zamkniętej i raczej jest szybki.

Ja mam podobny problem. Mam Rela T5i i niestety nie przeskoczę ograniczeń geometrii małego pomieszczenia. Mogę zapuścić suba i zrobić że będą odtwarzane dźwięki z okolic 20-30Hz ale bez odpowiedniej jakości bo zejście odbywa się kosztem jakości. Step Response kolumny wywala w kosmos psując "Impuls". 

Podbijamy amplitudę, mod osiowy pomieszczenia dodaje swoje ale pomieszczenie również wygasza fale akustyczne bo geometria pomieszczenia nie pozwoli przeskoczyć ograniczeń w paśmie bez dodatkowych zniekształceń.

U Ciebie, ale i u mnie te "zniekształcenia" idą w "otulającą poduchę". 

Na wykresie dB SPL widać co się dzieje jak do "gołych" Heresy III (czerwony) dołożę suba i odkręcę gałkę w pozycje Gain godz 16, XO godz 12 (zielony) oraz Gain godz 12 i XO godz 16 (fioletowy).

Patrząc na oś częstotliwości widać, że do średniego poziomu odniesienia dolna granica pasma przenoszenia od gołych Heresy 40Hz (-3dB) odjeżdża niżej do 20Hz (-3dB), a nawet jeszcze niżej. Co z tego jak zejście jest okupione jakością. Można oczywiście ustawić mniejszy Gain i niżej odcięcie XO ale to tylko leczenie dżumy cholerą ;) 

Oczywiście jazzu i koncertów organowych można słuchać z Subem i nie odczuje się dyskomfortu "otulającej poduchy" bo to inna historia niż szybko zmieniający się bas w popowych czy hip-hopowych kawałkach. Organy czy kontrabas w jazzie nawet mi się podobają z subem. Jedyny dyskomfort to po prostu większy wolumen instrumentów. Jest wrażenie, że są większe, bliższe, głośniejsze. 

Jako ciekawostkę nagrałem dwa warianty "problematycznego" utworu Movement czyli Heresy III z rel T5i (Gain 12, XO 14) i Heresy bez SW. 

Heresy z Relem

Heresy bez SW

Różnice słychać nawet na filmikach. Bas jest przewalony z subem. Przy tego typu utworach jest zbędny mimo, że Heresy w datasheet mają marne 58Hz (-4dB)

Pozdrawiam. M

SW.png

Panowie @pablo11 i @77Mariusz77, rozumiem że testowaliście swoje rozwiązania w pomieszczeniach mniejszych niż 15 metrów? Bo do takiego właśnie pokoiku kolega @lpomis chce wstawić subwoofer. Ja sam mam pokój około 14 m² otwarty na 10 metrową kuchnię i Rel T5 w zupełności mi wystarcza. 

Co do samego ustawienia. No niestety. Jeśli ktoś nie ma DSP pozostaje jedynie metoda na ucho i ewentualne pomiary umikiem. Mi ten sposób jako tako pomógł i jestem z tego rezultatu zadowolony na tyle, że o rezygnacji z suba nie myślę. Oczywiście końcowy rezultat nie daje "linijki" w pomiarach, ale żeby tę uzyskać, musiałbym skorzystać z usług profesjonalnego akustyka bądź posiłkować się DSP. 

1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Mariusz na wykresie widzę sub nałożony na pasmo kolumn. Chyba nie o to chodzi🤔

A skąd takie informacje? 

17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Mariusz na wykresie widzę sub nałożony na pasmo kolumn. Chyba nie o to chodzi🤔

Odcięcie ustawiasz na subie pokrętłem crossover (XO). Teoretycznie Heresy maja zejscie do 58Hz, ustawienie suba od ok. 50Hz nie ma sensu. Pomieszczenie nie odda basu. Trzeba wyżej. Koszty widać i słychać. Dżuma i cholera.

1 minutę temu, audiowit napisał:

Mariusz masz źle ustawione odciecie.

Przyjedź i mi ustaw 😎

Na potrzeby filmiku i wykresów trochę przesadziłem z odcięciem. Mogę niżej, ale to i tak nie działa. Zejścia wtedy nie będzie odpowiednio niskiego. Odzyskam 5, może 10Hz bez utraty jakości.

Rel pokazywał że takiego s510 można włożyć do bardzo małego pomieszczenia, może niech jeden z drugim uda się do nich na spotkanie gdzie pokazują jak to działa i jak zapyla nawet na małym metrażu i jak zjada takiego t9x i nie ma mowy o jakimś dudnieniu, druga sprawa zależy jeszcze czego słuchamy bo jak mowa o jakiś jazzach i brzdekaniach no to hellooo o czym tu dyskutowac, elektronika, rapy i wszelkie pochodne muzy klubowej tam dopiero jest porządny bit i zejście i sobie włączcie suba do tych pierdziawek na takich klimatach @Rega wie co w trawie piszczy i zdecydowanie lepiej jest mieć kolumny który mają jaja i porządny basior a nie pierdziawy z dodatkową hybryda. To ze mną na forum rozmawiałeś o imaxie jak wróciłem do domu to również lepiej się słuchało w domu ,p

Edytowano przez S!N!

8 minut temu, KrólKiczu napisał:

Panowie @pablo11 i @77Mariusz77, rozumiem że testowaliście swoje rozwiązania w pomieszczeniach mniejszych niż 15 metrów? Bo do takiego właśnie pokoiku kolega @lpomis chce wstawić subwoofer. Ja sam mam pokój około 14 m² otwarty na 10 metrową kuchnię i Rel T5 w zupełności mi wystarcza. 

Co do samego ustawienia. No niestety. Jeśli ktoś nie ma DSP pozostaje jedynie metoda na ucho i ewentualne pomiary umikiem. Mi ten sposób jako tako pomógł i jestem z tego rezultatu zadowolony na tyle, że o rezygnacji z suba nie myślę. Oczywiście końcowy rezultat nie daje "linijki" w pomiarach, ale żeby tę uzyskać, musiałbym skorzystać z usług profesjonalnego akustyka bądź posiłkować się DSP. 

A skąd takie informacje? 

Ja kolego mam te dwa suby na 43 metrach i u mnie jest dobrze nie mam dudnienia.

5 minut temu, MariuszZ napisał:

Odcięcie ustawiasz na subie pokrętłem crossover (XO). Teoretycznie Heresy maja zejscie do 58Hz, ustawienie suba od ok. 50Hz nie ma sensu. Pomieszczenie nie odda basu. Trzeba wyżej. Koszty widać ich słychać. Dżuma i cholera.

Ok. Może i 58hz dla Klipsch-a, ale "swoje zdanie" widocznie masz tutaj pomieszczenie. Ja bym "cięcie" obniżył jeszcze w subie...

Wiadomo że główną grupą docelową dla suba jest posiadacz kina domowego, no ale nie o tym.

Do muzy suby muszą spełniać wyższe wymagania, ponadto nie wydaje mi się do końca czy chodzi o bezwględną pogoń za jak najniższym zejściem. Suby REL czy AudioVector niezbyt imponują zakresem na tle konkurencji np. Klipsch, są jednak bardziej rozdzielcze a tego szukamy.

Producenci kolumn często zbyt optymistycznie podają w specyfikacji co one nie potrafią i widzimy takie kwiatki jak 20Hz-25kHz. Klienci kupują cyferkami i dopiero pomiary brutalnie weryfikują ich możliwości. No dobra, skupmy się na tych rzetelnie przedstawianych.

Realnie to niewiele kolumn gra użytecznie poniżej 40Hz. Jeśli jest podane np. 40Hz +-6dB to jest dupa a nie 40Hz, spadek wynosi aż 6dB. Moim zdaniem w takich wypadkach następuje pierwszy argument za dołożeniem suba.

Drugi argument jest dużo bardziej skomplikowany i dotyczy praktycznie każdego z nas. Chodzi o mody pomieszczenia. Nawet jak ktoś wyskoczy z kolumnami które wychodzą przed szereg i oferują 30Hz +3dB, to wcale nie oznacza że bas będzie zgodny z oczekiwaniami.

W systemie stereo pewnych reguł nie można nagiąć, rozstaw frontów, odległość od ściany, odchylenie itd. definiuje sygnaturę dźwięku. Nie możemy sobie przesunąć kolumny tam gdzie bas lepiej zagra bo zaburzymy całą stereofonia. No i wychodzą mody  którymi ciężko sobie poradzić bo np. wspomniane 30Hz masuje żebra a 60Hz brzmi jak z kuchennego radyjka bo siedzimy na węźle tej częstotliwości.

No więc sub może tu być świetnym uzupełnieniem. I powtórzę, może to dotyczyć kolumn nawet tych z wybitnym zakresem przenoszenia częstotliwości.

Sub można postawić potencjalnie niemal gdziekolwiek, nie ogranicza nas nawet to że ma stać z przodu. Z powodzeniem zainstalować go można nawet za sofą. Możemy wobec tego wypuścić z niego taki przebieg który uzupełni nierównomierne odsłuch z frontów. Mało tego, można postawić nawet 2,3 czy 4 suby które prawidłowo skonfigurowane jeszcze bardziej wyrównają wszystko co poniżej 200Hz.

Alternatywnie dla zastosowania suba można w tym przypadku działać z celowanymi ustrojami policzonymi na konkretne częstotliwości, grube pochłaniacze (pułapki basowe) itd. Moim zdaniem zastosowanie suba jest bardziej efektywne. Trzeba to indywidualnie rozpatrywać, patrząc nie niektóre adaptacje aż oczy bolą.

5 minut temu, MariuszZ napisał:

Odcięcie ustawiasz na subie pokrętłem crossover (XO). Teoretycznie Heresy maja zejscie do 58Hz, ustawienie suba od ok. 50Hz nie ma sensu. Pomieszczenie nie odda basu. Trzeba wyżej. Koszty widać ich słychać. Dżuma i cholera.

Ok. Może i 58hz dla Klipsch-a, ale "swoje zdanie" widocznie masz tutaj pomieszczenie. Ja bym "cięcie" obniżył jeszcze w subie...

2 minuty temu, MariuszZ napisał:

Przyjedź i mi ustaw 😎

Na potrzeby filmiku i wykresów trochę przesadziłem z odcięciem. Mogę niżej, ale to i tak nie działa. Zejścia wtedy nie będzie odpowiednio niskiego. Odzyskam 5, może 10Hz bez utraty jakości.

No i elegancko. Widocznie tyle możesz u siebie wyciągnąć. Ważne by nie podbijać tego co tworzy już kolumna z pomieszczeniem