Fafniak Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 5 minut temu, MariuszZ napisał: które dla Ciebie są powodem do drwin np. dokręcanie śrubek we wtykach To chyba było w zasilającym Ja tylko sugeruję by autor troszke wyluzował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 (edytowany) To polecam napisać, żebym wyluzował - będzie to wyraźniejsza sugestia, bo faktycznie w tym temacie można odnieść wrażenie, ze jesteś tylko po to, żeby drwić z tego, ze ktoś ma na coś zajawkę, cieszy sie i chce czegoś nauczyć. Edytowano 15 lutego 2022 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 23 godziny temu, Fafniak napisał: To nie jest rakieta kosmiczna. Wyluzuj trochę Już to napisałem @mateolo2 Jakiś czas temu Trzymaj się Jak chcesz brnąć w to dalej, twoja sprawa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 (edytowany) Chcę bardzo Każde zdobywanie wiedzy jest wartościowe Edytowano 15 lutego 2022 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 15 lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 lutego 2022 (edytowany) Też odradzam wtyki bananowe, a już zwłaszcza kupowanie "robionych" kabli (bo najczęściej są robione w pośpiechu w setkach sztuk). Jak już zostało wyżej powiedziane, wtyki służą tylko i wyłącznie wygodzie i nie mają żadnych walorów. Jak ktoś często sprząta, to niech po prostu kupi o metr dłuższe kable, żeby móc swobodnie wysunąć sprzęt, bo ciągłe wyjmowanie/wkładanie bananów też nie jest zdrowe i może w końcu wyrobić panele. Edytowano 15 lutego 2022 przez Dzik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAtomicus Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Dnia 29.01.2022 o 20:55, TAtomicus napisał: A mając do wyboru Nakamichi i Melodika w porównywalnym zakresie cenowym co wybrać? E, Melodika kosztują 2x tyle, co Nakamichi. Kupiłem kilka par Nakamichi, w cenie 12-17zl za parę. To tylko wtyczka. Zresztą, kable mam no-name. Nijakich koców na głośnikach nie słyszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 26 lutego 2022 Udostępnij Napisano 26 lutego 2022 Mała refleksja nt. wtyków. Jedyne co mogą pogorszyć to rezystancja. Funkcjonuje w obwodach pojęcie rezystancji zestykowej. Ten parametr w skrajnych przypadkach może wartością przewyższyć rezystancję przewodu audio. Rezystancja zestykowa zależy od docisku, powierzchni, jakości materiału, jego rezystywności, pokrycia tlenkami, chropowatości i wielu innych czynników. Jak banan będzie niedopasowany, za luźny, to ciężar przewodu spodwoduje że zestyk w gnieździe będzie w dwóch punktach podparcia tylko i będzie to mała powierzchnia styku. Nikt tego w przewodach nie mierzy ale mamy dane przekaźników. Tam 10mR to dobra wartość. Może się popsuć przez tlenki, nadżerki powierzchni itp. i wzrosnąć do kilku R. Z kablami jest podobnie. Więcej R to więcej problemów z dźwiękiem. Jako przykład załączam charakterystykę zestyku w funkcji docisku śrubki. Jak widać na złączu spadek napięcia potrafi się zmienić 4-ro krotnie. Dla 10mR to tylko 40mR będzie patrząc na rezystancję w funkcji dokręcenia ale jak styk zaniedbany to 100mR da pół Ohma już. To już można analizować dalej. Dobierajcie wtyki rozmiarem do dziurki i będzie OK 😉 Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 lutego 2022 Udostępnij Napisano 27 lutego 2022 14 godzin temu, MariuszZ napisał: Dobierajcie wtyki rozmiarem do dziurki i będzie OK Widzę , ze zostało Ci od wczoraj Mariusz masz 100% co do dbałości o szczegóły. Przekonałem się o tym jak niby markowe kable IC zaczęły mi robić za antenę wprowadzając brum. Jak zrobiłem sam z własnym ekranem , problem się skończył. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iFi Audio Napisano 5 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2022 Bardzo przyzwoite wtyki profesjonalne bananki od firmy Deltron. Just saying... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ołżesz Rety Napisano 27 września 2022 Udostępnij Napisano 27 września 2022 Witam, odkopałem trochę temat bo tez zamierzałem lutować te banany KaCsa, ale boje się ze przegrzeje kable. Dużo osób pisało ze najlepiej gołe kable i tez bym tak zrobił ale przecież końcówki miedzianych kabli niczym nie zarobionych się utleniają i z czasem przewodzą coraz gorzej, to samo pewnie z takimi skręcanymi na śrubki, czy nie najlepszym rozwiązaniem będzie pobielenie cyną i nic więcej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 września 2022 Udostępnij Napisano 28 września 2022 11 godzin temu, Ołżesz Rety napisał: Witam, odkopałem trochę temat bo tez zamierzałem lutować te banany KaCsa, jaki model KaCsa ? 11 godzin temu, Ołżesz Rety napisał: boje się ze przegrzeje kable. O ile nie uzyskasz na grocie 1085 st. C / temp. topnienia/ to spokojna głowa 😂 11 godzin temu, Ołżesz Rety napisał: czy nie najlepszym rozwiązaniem będzie pobielenie cyną i nic więcej ? O ile nie przepinasz kabli to jasne , że to dobry pomysł. Wtyk bananowy nie chroni przed utlenianiem przewodnika , to tylko taki gadżet dla wygody. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iFi Audio Napisano 28 września 2022 Udostępnij Napisano 28 września 2022 20 godzin temu, Ołżesz Rety napisał: Witam, odkopałem trochę temat bo tez zamierzałem lutować te banany KaCsa, ale boje się ze przegrzeje kable. Dużo osób pisało ze najlepiej gołe kable i tez bym tak zrobił ale przecież końcówki miedzianych kabli niczym nie zarobionych się utleniają i z czasem przewodzą coraz gorzej, to samo pewnie z takimi skręcanymi na śrubki, czy nie najlepszym rozwiązaniem będzie pobielenie cyną i nic więcej ? Jeżeli boisz się przegrzania izolacji, to polecam rozejrzeć się za cyną o niskiej temperaturze topnienia i lutować chłodniejszą lutownicą:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ołżesz Rety Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 Dnia 28.09.2022 o 07:35, tomek4446 napisał: jaki model KaCsa ? KaCsa BP-303 słyszałem ze sa niezłe i tanie występują w wariancie goła miedz, złocone, srebrzone, najlepsze są te srebrzone czy to bardziej zależy co chcemy uzyskać? chyba ze jest cos lepszego nie za miliony monet, które będą zdecydowanie lepsze od tych ? Dnia 28.09.2022 o 07:35, tomek4446 napisał: O ile nie uzyskasz na grocie 1085 st. C / temp. topnienia/ to spokojna głowa 😂 Mam taka prostą lutownice niby ma regulacje temperatury, ale raczej nie dokładną, ustawiam ją tak ze powinno być jakieś 200-250 st.C pytanie czy do rozgrzania cyny w bananie wystarczy... Dnia 28.09.2022 o 15:47, iFi Audio napisał: Jeżeli boisz się przegrzania izolacji, to polecam rozejrzeć się za cyną o niskiej temperaturze topnienia i lutować chłodniejszą lutownicą:) chce użyć cyny Cardas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 3 godziny temu, Ołżesz Rety napisał: chce użyć cyny Cardas Użyj polskiej ołowiowej 🙃 3 godziny temu, Ołżesz Rety napisał: chyba ze jest cos lepszego nie za miliony monet, które będą zdecydowanie lepsze od tych ? Ciężko będzie, wtyki idealne, aż dziw że tak tanie 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 3 godziny temu, Ołżesz Rety napisał: Mam taka prostą lutownice niby ma regulacje temperatury, ale raczej nie dokładną, ustawiam ją tak ze powinno być jakieś 200-250 st.C pytanie czy do rozgrzania cyny w bananie wystarczy... Jak najpierw rozgrzejesz banana to tak. Tanie proste lutownice nie posiadają „doładowania” temperatury, więc jest szansa, że grot będzie się kleił do styku banana. Te KacSa trzeba sposobem lutować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 12 minut temu, DiBatonio napisał: Jak najpierw rozgrzejesz banana to tak. Jeżeli ktoś to robi inaczej, to nie lutuje tylko smarka 🤧 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 1 godzinę temu, dorsz napisał: Jeżeli ktoś to robi inaczej, to nie lutuje tylko smarka 🤧 🤭🤭🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 (edytowany) Dnia 29.09.2022 o 16:36, Ołżesz Rety napisał: KaCsa BP-303 słyszałem ze sa niezłe i tanie występują w wariancie goła miedz, złocone, srebrzone, najlepsze są te srebrzone czy to bardziej zależy co chcemy uzyskać? chyba ze jest cos lepszego nie za miliony monet, które będą zdecydowanie lepsze od tych ? Mam taka prostą lutownice niby ma regulacje temperatury, ale raczej nie dokładną, ustawiam ją tak ze powinno być jakieś 200-250 st.C pytanie czy do rozgrzania cyny w bananie wystarczy... chce użyć cyny Cardas Żadne 250 °C !! To że stopisz cynę nie znaczy, że powstanie dobry, prawidłowy lut. Raczej zimny lut. Ustaw temperaturę na 350-360° C. Wszystko zależy od rodzaju cyny, temperatury otoczenia, jaki materiał lutujesz oraz temperatury grota, dobrego zwilżenia i jego stygnięcia. To że masz ustawioną temp. np. 360°C nie znaczy, że taką masz na grocie. :)))) Cyny z domieszką srebra wymagają wyższej temperatury. Pozdrawiam Edytowano 1 października 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iFi Audio Napisano 4 października 2022 Udostępnij Napisano 4 października 2022 Dnia 29.09.2022 o 16:36, Ołżesz Rety napisał: KaCsa BP-303 słyszałem ze sa niezłe i tanie występują w wariancie goła miedz, złocone, srebrzone, najlepsze są te srebrzone czy to bardziej zależy co chcemy uzyskać? chyba ze jest cos lepszego nie za miliony monet, które będą zdecydowanie lepsze od tych ? Mam taka prostą lutownice niby ma regulacje temperatury, ale raczej nie dokładną, ustawiam ją tak ze powinno być jakieś 200-250 st.C pytanie czy do rozgrzania cyny w bananie wystarczy... chce użyć cyny Cardas Cardas jest całkiem przyjazny. Temperatura około 330 stopni, ale będziesz musiał poeksperymentować ze swoja lutownicą. Generalnie spoiwo ma być gładkie i błyszczące po lutowaniu. Jeżeli jest matowe/ma poszarpaną powierzchnię to za gorąca temperatura/za długo trzymałeś i się utleniło/przepaliło. Jeżeli nie masz pro lutownicy to warto wtyk nagrzać suszarką lub opalarką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-na Napisano 13 października 2022 Udostępnij Napisano 13 października 2022 Jeżeli temperatura będzie za niska wówczas nie przetopisz materiału cyna nie uzyska tzw. płynności i nie pokryje-sklei materiału . Ważnie a nie poruszane : materiały muszą być odtłuszczone i czyste wolne od patyny oraz stosować topik do spoiwa (cyny) czyli kalafonię . Co do lutowania cyną poczytajcie fora elektroniczne co dzieje się z eko-cyną na płytkach PCB , najlepsza jaka był to tzw. ołowiowa a jak ktoś chce lutować cyną z dodatkiem srebra to lepiej zanieść do złotnika i czystym srebrem zalutować-spawać . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 października 2022 Udostępnij Napisano 14 października 2022 O ile 3% srebra zawartości w cynie jest w miarę okej to 9% srebra to katastrofa, zwłaszcza przy rozlutowaniu. Wszystkie cyny z ze srebrem wymagają wyższej temperatury lutowania. Ja stosuję ok. 390°C - 400°C. 9% zawartość srebra maksymalna temperatura stacji lutowniczej 450-480°C. Cyny bezołowiowe wymagają wyższej temperatury. O ile w cynie ołowiowej lut jest błyszczący to w cynie ze srebrem jest matowy. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazy_fly Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 pytania do wtyków: 1. lutować czy przykręcać ? 2. czy w np: we wtyku KaCsa Bp-6201G nie ma obawy że przy mocnym dokręceniu śrub plastikowa obudowa pęknie ? 3. jeśli miałbym wybrać banany KaCsa ( BFA ), to który model jest sensowny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 Dnia 13.10.2022 o 12:10, P-na napisał: najlepsza jaka był to tzw. ołowiowa Można jeszcze takową kupić? Czy już totalnie wycofane z obiegu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Można jeszcze takową kupić? Czy już totalnie wycofane z obiegu? Jak najbardziej, w każdym sklepie elektrycznym polecam Cynel 60/40. 2 godziny temu, crazy_fly napisał: jeśli miałbym wybrać banany KaCsa ( BFA ), to który model jest sensowny ? Bp303 - najlepsze wtyki jakie miałem w rękach ever 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Bp303 - najlepsze wtyki jakie miałem w rękach ever 100 % racja bez lutowania u mnie sprawdza sie https://blackdotaudio.eu/wtyk-glosnikowy-bananowy-viborg-vb401g---czysta-miedz-pozlacana---kpl-4-szt,77,10741.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts