tomek4446 Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 2 minuty temu, mateolo2 napisał: Wiim jest bit perfect A to się dopiero okaże jak podłączę pod RME jak to mówią " ufaj ale sprawdzaj " Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 29 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2022 (edytowany) 1 minutę temu, tomek4446 napisał: A to się dopiero okaże jak podłączę pod RME jak to mówią " ufaj ale sprawdzaj " Sprawdź i koniecznie daj znać jakie wrażenia odsłuchowe i z jakimi transportami porównywałeś Edytowano 29 marca 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 (edytowany) 38 minut temu, Rozstrojony Grajek napisał: O, to by było super! Czy chodzi o coś takiego? Ja miałem taki https://tridex.pl/product/6708/rozgaleznik-toslink-1-gniazdo-2-gniazda Dałem go koledze bo korzystam z toslink i Usb. Kolega miał jakiś inny i mu gubił sygnał - pewnie kwestia jakości wykonania. W tym z linku są 4 włókna optyczne rozdzielone 2x2. Edytowano 29 marca 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łowczy Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 Gniazdo optyczne jednak straszna tandeta, już poszła klapka i wypada kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 2 godziny temu, Łowczy napisał: Gniazdo optyczne jednak straszna tandeta, już poszła klapka i wypada kabel. Ten fabryczny kabelek u mnie trzyma dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kukocz Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 5 godzin temu, Rozstrojony Grajek napisał: Dziękuję @Wito76 za podzielenie się wrażeniami z odsłuchu w wariancie minijack -> 2x RCA. Przykro mi słyszeć, że jakość leci wtedy w dół, bo najwyraźniej właśnie tak musiałbym tego cudaka używać w konfiguracji z Toppingiem MX5 - kabel optyczny będzie zajęty przez telewizor, alternatywnego podłączenia chyba brak. Ja korzystam z Automatic SPDIF (Optical/RCA) Audio Switch. Mam 7 wejść (3x coax i 4x toslink), a także wyjscie coax i toslink. Świetna sprawa. Działa na zasadzie prioretyzacji wejść. Na pierwszym mam audio, na kolejnych pozostałe sprzęty (TV, PS4, MiBox, etc.). Jeżeli włączę muzykę to zawsze będzie ona miała priorytet nad wszystkim. Jak ją wyłączę to sprawdza kolejne wejscia, aż znajdzie aktywny sygnał. Pojawienie się sygnału na wejsciu z najwyższym priorytetem od razu aktywuje to wejscie. Okazuje się, je wykorzystany w urządzeniu chip WM8805 ma całkiem dobrze działający jitter rejection więc cłe urządzenie działa jednocześnie jako regenerator sygnału. Pomierzył to ktoś na forum RME. Z minusów to niestety u mnie podobnie jak u niektórych właścicieli nie przepuszcza próbkowania 192kHz, natomiast mnie osobiście to nie przeszkadza. Możn zamówić wersję z prostym DACiem, także dla niektórych zastosowań to idealne combo. 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Mam ja u siebie, na niej miałem najlepszy dźwięk z CA i Toppinga E30 👍 Mam takie dwa i również nie zamierzam się ich pozbywać 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Jeszcze pytanko, jutro będę miał to ustrojstwo u siebie , piszecie , że jest Bit Perfect . Są do tego jakieś pliki testowe ? Czy wierzymy na słowo ? Skoro masz RME ADI-2 to powinieneś mieć to opisane w instrukcji (wiem, książka na kilkadziesiąt stron ). Podziel się wynikami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 29 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2022 Ciekawe - o tym małym urzadzonku stworzyliśmy jeden z najdłuższych wątków na tym forum. Niezły numer Czyli zainteresowanie takimi zabawkami jest i chęć testów Fajnie, to tylko wskazuje, ze są na tym forum ludzie z dystansem! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 29 marca 2022 Udostępnij Napisano 29 marca 2022 @kukocz muszę docenić Twój styl pisania postów. Nie dość,że merytoryczne to z ładnie poformatowanymi linkami czy cytatami. Dobrze się to czyta 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 22 godziny temu, Tomasz S. napisał: 3ka z digione za 550-650 ? Na OLX w całej polsce nie widze żadnej. Na Allegro też nie ale może źle szukam. Teraz nie ma a ja dla znajomego kupiłem dwa tygodnie temu. no to jest tak że się pojawia i znika. Bo nie ma nowych. Trzeba szukać. Wiadomo keidy ten test u Amira? Bo jestem ciekaw czy mam racje. Ja zakładam że w testach wypadnie bardzo dobrze Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 (edytowany) 20 minut temu, S4Home napisał: Teraz nie ma O tym właśnie pisaliśmy. Podobnie funkcjonalnego urządzenia konkurencji do 500 zł po prostu teraz nie ma albo nie obsługują wybranych serwisów tak wygodnie, albo technicznie są do tyłu, albo są gdzieś tam dostępne jak się trafi ( albo i nie ) używka to raz na miesiąc, albo są dużo droższe. Ktoś wchodzi do S4home i mówi : spróbował bym tego streamingu ( bo szwagier mówi ,że fajne ) i mam 500 zł. Co mogę kupić? Edytowano 30 marca 2022 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 32 minuty temu, Tomasz S. napisał: Ktoś wchodzi do S4home i mówi : spróbował bym tego streamingu ( bo szwagier mówi ,że fajne ) i mam 500 zł. Co mogę kupić? I East M30 pro. Jeszcze jest. Nie twierdze że jest lepszy. Tomku, ale żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja także dostrzegam braki na rynku jeśli chodzi o takie urządzenia. Widze to. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Dokładnie o to chodzi Skończmy pisać,że za 200 zł to okazja ale za 500 to już nie, bo tak naprawdę to konkurencji brak. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Zdania jak zwykle mogą być podzielone. W mojej opinii warto dołożyć do tych 500,chyba że tniemy koszty i liczymy się z niedoskonałościami. Ale to już indywidualna ocena,czy chcemy mieć tanio czy dobrze. Aby uzasadnić.U mnie jest wyraźny krok do tyłu.Dodanie zasilania liniowego pomaga trochę,ale w dalszym ciągu jest płasko i wąsko w odbiorze sceny.Delikatny kocyk na średnicy,brak oderwania dźwięku od kolumn. W tej cenie jest super,ale nie dla każdego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prawie Audiofil Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 8 minut temu, Mar Ka napisał: Zdania jak zwykle mogą być podzielone. W mojej opinii warto dołożyć do tych 500,chyba że tniemy koszty i liczymy się z niedoskonałościami. Ale to już indywidualna ocena,czy chcemy mieć tanio czy dobrze. Moja indywidualna ocena : Wiim Mini -tanio i dobrze . Zaznaczam jednak ze wraz z DAC Smsl DO200. Porównanie do Maliny pi4 +allo boss 1.2 na Volumio nie pozostawilo mi cienia wątpliwości. Moze trochę niesprawiedliwe porównanie , bo sam DAC SMSL jest juz z pewnością na innym poziomie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Przed chwilą, Prawie Audiofil napisał: Moja indywidualna ocena : Wiim Mini -tanio i dobrze . Zaznaczam jednak ze wraz z DAC Smsl DO200. Porównanie do Maliny pi4 +allo boss 1.2 na Volumio nie pozostawilo mi cienia wątpliwości. Oczywiście.Allo Boss 1.2 to budżetowa nakładka. Mało szczegółowa,u mnie zagrała podbitym dołem pasma, góra ok. Wiim brzmi zdecydowanie lepiej👌 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliik Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: I East M30 pro. Jeszcze jest. Nie twierdze że jest lepszy. Czy iEast m30 pro ma bit perfect? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 51 minut temu, Mar Ka napisał: W tej cenie jest super,ale nie dla każdego. Nic oprócz wody i powietrza nic nie jest dla każdego. To po prostu świetny sprzęt za te pieniądze. Załóżmy,ze chcemy dobry transport hires. Nowy z gwarancją z taka funkcjonalnością. Nie chcemy wydawać kilku tys na cxn v2 np. - Node ? Zapłacimy 5x tyle (dostaniemy tez więcej w pakiecie co prawda ) - Sonos Port - Ifi Zen Stream ? - Malina ? Trzeba dołożyć trochę starania od siebie - Pro-Ject Stream Box S2 ? Wszystko jest droższe / mniej wygodne. 24 minuty temu, Maliik napisał: Czy iEast m30 pro ma bit perfect? Nie ma. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaz75 Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 8 minut temu, Tomasz S. napisał: Nic oprócz wody i powietrza nic nie jest dla każdego. To po prostu świetny sprzęt za te pieniądze. Załóżmy,ze chcemy dobry transport hires. Nowy z gwarancją z taka funkcjonalnością. Nie chcemy wydawać kilku tys na cxn v2 np. - Node ? Zapłacimy 5x tyle (dostaniemy tez więcej w pakiecie co prawda ) - Sonos Port - Ifi Zen Stream ? - Malina ? Trzeba dołożyć trochę starania od siebie - Pro-Ject Stream Box S2 ? Wszystko jest droższe / mniej wygodne. Nie ma. Tomek, zgadzam się w 100%za te pieniądze NIC , absolutnie NiC nie ma ,a granie w mojej opinii naprawdę przyzwoicie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 1 minutę temu, Tomasz S. napisał: Nic oprócz wody i powietrza nic nie jest dla każdego. To po prostu świetny sprzęt za te pieniądze Tak, zgadzam się z tym Bardziej chodziło mi o to,że jak wydajesz na resztę toru 5-cyfrową kwotę,to po podpięciu Wiim wszystkie dotychczas dostępne smaczki znikają jak bańka mydlana. 3 minuty temu, Tomasz S. napisał: - Malina ? Trzeba dołożyć trochę starania Tutaj również się zgodzę.Nic za darmo.Obecny kształt przekazu,wymagał dużo starań. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maliik Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 11 minut temu, Tomasz S. napisał: Nie ma. Więc porównywanie ieast do wiim, gdy ten pierwszy nie posiada bit perfect, jest kompletnie bez sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Mar Ka napisał: Bardziej chodziło mi o to,że jak wydajesz na resztę toru 5-cyfrową kwotę,to po podpięciu Wiim wszystkie dotychczas dostępne smaczki znikają jak bańka mydlana. Ja właśnie nie jestem zwolennikiem takiego założenia. Jeżeli masz dopracowaną akustykę, kolumny i wzmacniacz ,które Ci odpowiadają, dobry dac, to podłączając do niego tanią malinę,Wiim czy laptopa po USB,żeby streamowac sobie pliki w bitperfect to reszta zestawu brzmi źle ? Przez lata miałem kilka streamerów , rozwiązania oparte o pc, sprawdziłem większość oprogramowania, rozwiązania typu roon, audrivana itd i z moich obserwacji to nie jest prawda. Edytowano 30 marca 2022 przez Tomasz S. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Nie napisałem,że brzmi źle. Brzmi inaczej,dla mnie gorzej.To też właśnie jest powodem dla którego Wiim mini nie zagrzeje u mnie miejsca na stałe.Nie chcę toczyć krucjaty "w jedynym słusznym kierunku", ponieważ takiego nie ma. We wcześniejszych postach, pisałem również o różnych systemach audio,akustyce, preferencjach użytkowników,z których mogą wynikać różnice w odbiorze. W krótkim podsumowaniu. U mnie po prostu się nie sprawdził,posiadam lepiej grający transport.Więc Wiim nie jest dla mnie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 8 minut temu, Mar Ka napisał: U mnie po prostu się nie sprawdził,posiadam lepiej grający transport.Więc Wiim nie jest dla mnie. Na razie, oprócz deklaracji producenta, nie wiadomo, czy Wiim jest bitperfect. Transport lepiej grający niż transport bitperfect nie jest bitperfect... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 24 minuty temu, Mar Ka napisał: Nie chcę toczyć krucjaty "w jedynym słusznym kierunku", ponieważ takiego nie ma. Ja zdecydowanie też nie, dlatego tak długo w ogóle pomijałem te kwestię. Szkoda czasu na przekomarzanie się. Co tam kto lubi. Na ASR są ludzie z zestawami za grube dziesiątki tysiecy $ korzystający z roon i Chromecast audio. Też zadowoleni. Dla każdego coś miłego. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 30 marca 2022 Udostępnij Napisano 30 marca 2022 Panowie Nie chcę nikogo obrażać lub za wszelką cenę udowadniać swoją rację. Mam swój wymarzony zestaw, który składałem od 2019 roku.Przeszedł wiele zmian,aby finalnie zostało jak jest bez potrzeby dalszych zmian. Osłuchałem się na nim na tyle wystarczająco,aby spróbować czegoś nowego. Tą nowością miał być Wiim,w nadziei że wniesie powiew świeżości i być może coś,czego do tej pory nie doświadczyłem. Wiedziałem,że nie będzie mu łatwo, ponieważ malinka z Digione stawia poprzeczkę bardzo wysoko we wszystkich aspektach odsłuchowych. Jestem przyzwyczajony do takiego grania,sceny, budowy emocji muzycznych.Mogę słuchać od rana do wieczora. Test Wiim, traktuje jak kolejną przygodę i próbę zdetronizowania malinki z sygnaturą. Żaden ze mnie znawca w dziedzinie, nazwałbym się świadomym słuchaczem. Serio,u mnie nie pykło i malina rozsiadła się jeszcze wygodniej na swoim "tronie". Powód jest bardzo prosty.Nie widzę,lub nie słyszę dla niej konkurencji.Nie dlatego,że takiej nie ma.Do tej pory jeszcze nic takiego u mnie nie zagościło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts