Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej,

Potrzebuje pomocy :) Chciałbym sobie stworzyć swój pierwszy interkonekt na bazie kultowego beldena 8402 albo Mogami w2549 (nie mogę się między nimi zdecydować - może jest jeszcze jakiś, który powinienem wziąć pod uwage? @tomek4446 wiem ze Ty masz tego beldena - jest w tej kasie coś konkurencyjnego?) 

I teraz moje pytanie do doświadczonych kolegów brzmi następująco. Belden 8402 jest słynny i wychwalany na świecie w konstrukcji Yazaki Sana, który proponuje, żeby masę połączyć z ekranem na obu końcach kabla, a nie tylko na jednym końcu. To teraz moje pytanie brzmi czy fenomen takiego połączeni dotyczy wszystkich innych przewodów niż belden i np przy takim Mogami w2549 tez powinienem połączyć ekran z masa na obu końcach, czy jednak zrobić to klasycznie na jednym końcu tym samym tworząc przewod kierunkowy?

Bede wdzięczny za pomoc :) Wiem, ze jest tu kilka Panów zaznajomionych z tematem. 

Edytowano przez mateolo2
Napisano
9 godzin temu, mateolo2 napisał:

czy fenomen takiego połączeni

na bazie kultowego beldena 8402 albo Mogami w2549

Belden 8402 jest słynny i wychwalany na świecie w konstrukcji Yazaki Sana

tak się kończy "wyczytanie" for audio ;)

Napisano
1 godzinę temu, seba3002 napisał:

Kolego @mateolo2, a możesz powiedzieć jakie elementy systemu do tej pory posiadasz? Masz tych wątków kilkanaście, tu kable, tam streamer a możesz zdradzić jakie kolumny u Ciebie grają i z jakim wzmacniaczem?

Hej @seba3002! Jasne :)

Primare I21 - Triangle Comete Ez - Focal Cube 2 Sub - Arcam Irdac + sbooster liniowy do daca + Cambridge Audio Azur 640c v2 (mod muda44) CD - Canare 4s11 - Belden 8402 IC - Black Rhodium Harmony IC - WireWorld Stratus 7 :) 

Swoja droga bardzo chciałem sobie zrobić taka stopkę jak Ty masz np w profilu, ze się wyświetla jaki masz sprzęt bo to duże ułatwienie przy doradzaniu, ale za cholerę nie mogę znaleźć nigdzie tej opcji :( podpowiesz jak to zrobić?

Napisano
3 minuty temu, mateolo2 napisał:

Hej @seba3002! Jasne :)

podpowiesz jak to zrobić?

Jasne. Najlepiej użyć do tego komputer i przeglądarki Firefox. Wchodzisz w ustawienia konta, dalej w zakładkę "sygnatura" i wpisujesz co tam tylko chcesz. 

A tak a propos Twojego systemu - miałem okazję okazję słuchać ostatnio młodszego primare i bardzo mi się ten wzmak spodobał. 

Napisano (edytowany)
47 minut temu, seba3002 napisał:

Jasne. Najlepiej użyć do tego komputer i przeglądarki Firefox. Wchodzisz w ustawienia konta, dalej w zakładkę "sygnatura" i wpisujesz co tam tylko chcesz. 

A tak a propos Twojego systemu - miałem okazję okazję słuchać ostatnio młodszego primare i bardzo mi się ten wzmak spodobał. 

Dzieki! No przyznam, ze to primare i21 jest moim ukochanym wzmacniaczem. Poza gra - wykonanie jest powalające. Wyglada jak rzeźba na polce a nie sprzęt RTV. Wiele fanów primare mówi, ze nowe wzmaki od nich to nie to samo co stare i20/i21/i22 - polecam Ci kiedyś posłuchać. I21 można dorwac już poniżej 2k

55 minut temu, Dzik napisał:

@mateolo2 Nie obraź się, ale ten twój awatar jest okropny. Nie możesz sobie wstawić standardowo zdjęcia wzmacniacza/kolumn albo jakiejś laski?

36 minut temu, J4Z napisał:

Śmieszny, dziwny, niepokojący 😳

31 minut temu, Dzik napisał:

Mnie ten av przypomina mema "On czeka, w końcu się schylisz".

😂

Natomiast Panowie jeśli chodzi avatar :) To jest to specjalny zabieg weryfikujący wiedzę muzyczną :) Dla tych co zorientowani ma być to smaczek ;) To okładka albumu Miles’a Devisa uważana powszechnie za jeden z najlepszych albumów jazzowych w ogóle, tytule Tutu. Obok kind of blue drugi najpopularniejszy tez album w naszym audiofilskim świecie. Plus jest to piękna fotografia i mi się bardzo podoba.

Ale mogę zmienić na jakaś łaskę jak wolicie 😂

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
22 minuty temu, mateolo2 napisał:

Hahahaahahahha!

Nie zmieniaj.

Na kogoś kto nie wie kim jest gość z awatara- nie zwacaj uwagi :)

@Dzik :) każdy sądzi według siebie :D

Edytowano przez gienas
Napisano
9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przeczytaj co napisał kolega wyżej 😁

Dzieki! Czytałem, to klasyczna metoda, a ja dopytywałem o japońską. Ale już w necie znalazłem dużo odpowiedzi i wiem, ze tak będę robił :)

Napisano
19 godzin temu, mateolo2 napisał:

wychwalany na świecie w konstrukcji Yazaki Sana, który proponuje, żeby masę połączyć z ekranem na obu końcach kabla, a nie tylko na jednym końcu.

A ja głupi polutowałem jak zwykle , bez ekranu od strony odbiornika. Belden u mnie obecnie / to znaczy gra już od pół roku /, zastąpił Neotecha. Mam go między pre a monoblokami. Po zmianie kabli żadnego spadku jakości nie zanotowałem.

Napisano
28 minut temu, tomek4446 napisał:

A ja głupi polutowałem jak zwykle , bez ekranu od strony odbiornika. Belden u mnie obecnie / to znaczy gra już od pół roku /, zastąpił Neotecha. Mam go między pre a monoblokami. Po zmianie kabli żadnego spadku jakości nie zanotowałem.

To spróbuj połączyć ekran po obu stronach - https://jeffsplace.positive-feedback.com/belden-8402-microphone-cable-interconnects-and-best-tronics-pro-audio/

Ten kabel swoją popularność i kultowosc zdobył właśnie w tej opcji :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, mateolo2 napisał:

Dobra, już wiem, ze będę lutowac ekran z obu stron do masy. Wątek uznaje za zamknięty

Ekran z jednej strony połącz z masą, z drugiej strony ekran utnij, a masę przylutuj z dwóch stron do obudowy.

Polecam wtyki z pinem CuTe. Są naprawdę dobre :)))

Edytowano przez 1Ender
Napisano
22 minuty temu, tomek4446 napisał:

No dobra , przelutuję po Świętach.

Ale na wtykach , to przyoszczędzili :) 

https://amptone.pl/5064-wtyk-rca-switchcraft-3502a

Pewnie zostanę zjechany, ale…. To właśnie te wtyki i ten kabel, połączony dokładnie w ten sposób w Japonii zyskał miano świetego grala. Słyszałem, ze na furutechach był mniej „muzykalny”. Switchcrafty 3250aau to tez legendarne wtyki. U nas w PL trochę przecenione bo aż 45 zł sztuka. Normalnie około 25… ja specjalnie ich dwa miesiące szukałem i ściągałem z zagranicy tylko po to żeby mieć tego beldena właśnie na tych wtykach. Za ten hajs mogłem mieć podstawowe furutechy, albo te które ma ender z miedzi CuTe, ale naumyślnie wolałem switchcrafty za ich właśnie „legende z Beldenem”